Nemusí to být za každou cenu drahé, kope Pohlreich za slušné jídlo

aktualizováno 
"Zahoďte cestovní pasy, tady to máte všechno," dozví se Zdeněk Pohlreich z jídelního lístku restaurace Letem světem v pražských Petrovicích. Jenže na opravdu slušné úrovni tam je snad jen zařízení kuchyně. Jinak všechno funguje tak nějak "letem světem".

"Největším problémem v gastronomii jsou ty ztracený iluze. Dramatická prezentace a pak následuje jídlo, které není vůbec o ničem. Hezký, pompézní, neodolatelný nic," konstatuje smutně šéf nad první ochutnávkou v restauraci na křižovatce ulic Ohmova, Herzova, Edisonova a Bellova. 

Fotogalerie Letem světem

Podle šéfa to vypadá na další "mission impossible", jakkoliv si majitelé myslí, že jejich interiérově vyšperkovaná restaurace má na to být světová.

Jenže oni sami bruslí už v tom, za jakých prapodivných podmínek si pronajali od místní radnice pro svoji restauraci prostor v rádoby moderním polyfunkčním domě. Sice ho před třemi lety s velkou slávou otevřeli, ale jeho provoz stojí majlant. Rady paní starostky, že restaurace má mít zavřené dveře, včetně těch do kuchyně, aby tolik neprotopili a neprochladili, jdou "trošku" proti principům restaurace. Takže jednání, kterých se účastní i šéf, jsou v tomto směru složitá.

Původně totiž majitelé Letem světem uzavírali smlouvu na pronájem celí nadšení, že mají předepsané měsíční zálohy na energie pouhých tisíc korun. Už se vcelku naivně viděli, s jakou lehkostí se jim bude restaurace provozovat. Jenže za rok najednou na energiích dluží téměř milion, a že by se k nim strávníci zrovna hrnuli, to se také říct nedá. A šéf se ani nediví. Jakkoliv si kuchař myslí, že vařit umí.

Kuchař má restauraci především vydělávat!

Když se Zdeněk Pohlreich rozkouká, v jakých podmínkách vegetuje vcelku luxusně zařízená restaurace na okraji Prahy, má brzy jasno. Do restaurace, která vás ničím nepřekvapí v době oběda, si těžko půjdete sednout na večeři.

Lidem v kuchyni hlavně vyčítá, že si sice nechají od majitele nakoupit kvalitní suroviny, ale jenom proto, aby s nimi měli co nejméně práce. Jenže přínos kuchaře by měl být právě v přidané hodnotě. A ta jaksi chybí, což je průšvih. 

Majítelé restaurace Letem světem v tom pěkně lítají.
Šéf se snaží rozhýbat petrovické kuchaře...

"Vy nevaříte, vy jste zvyklí jenom připravit biftek, k tomu koupený hranolky a hodit to na plac. To je největší kámen úrazu. Všichni strašně skuhráte, že vám tu lidi nechtěj nechat peníze, a vy si je vlastně ani neumíte vydělat," konstatuje šéf drsně.

A rozjede takový koncert nad hrnci a pánvemi, že osazenstvo kuchyně nestíhá ani sledovat, jak se mu pod rukama líhnou pokrmy, za kterými by se lidi mohli do Letem světem vracet. A přitom to nemusí být drahé. Bude to ale něco platné?     

Nakolik bude úspěšná šéfova mise v pražské restauraci v "hezky naleštěném kulturáčku", jejíž náklady činí bez zaměstnanců 150 tisíc měsíčně, se podívejte v pondělí večer na televizi Prima family. Dozvíte se mimo jiné, jak jdou dohromady norská ryba, francouzské ratatouille, italské tagliatelle a smetanová omáčka.

Autor:

Nejčtenější

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Další z rubriky

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Nové protisněhové háky nasadíte i uprostřed zimy. Chrání kolemjdoucí

Sníh postupně klouzající ze střechy může zranit kolemjdoucí lidi.

V této fázi zimy se často setkáváme s tím, že hodně nasněží a za pár dnů přijde obleva, takže celá sněhová čepice...

Nově objevené restaurace pro gurmány. Nejlepší je na jihoafrické pláži

Vítězem hlavního ocenění nově udělovaných gastronomických cen World Restaurant...

Nenápadná malá restaurace v pobřežním městečku Paternoster, téměř dvě stě kilometrů severně od Kapského města, se stala...

Najdete na iDNES.cz