Úterý 3. října 2023, svátek má Bohumil
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 3. října 2023 Bohumil

Odpad z krevet je poklad. Pohlreich prozradil recept na skvělý vývar

Zapomeňte na „slunce, seno, jahody přístup“, mořské plody si zamilujete, říká Pohlreich o kalamárech, krevetách, slávkách nebo italských mušlích vongole. Na vaření jsou mořské plody to nejjednodušší. Ze všeho nejdůležitější je ohlídat si, abyste z nich cítili moře a ne rybinu.

„Odpor k plodům moře má většinou jen ten, kdo je v životě nejedl. Už bychom mohli být o kousek dál,“ odráží Zdeněk Pohlreich hned na počátku dalšího premiérového dílu Teď vaří šéf! případné námitky, že mušle, kalamáry či krevety nemají na našem středoevropském jídelníčku co dělat.

Dnes není problém, aby se ryby a další plody moře i u nás dostaly na pult stejně čerstvé jako třeba zelenina. Jen musíte poznat, jak mají vypadat a vonět (fígle, jaké radí při výběru Ital Emanuelle Ridi, najdete i s videem zde).  

Pokud novému Pohlreichovi neodoláte, možná z obrazovky i ucítíte vůni restované zeleniny i bylinek. Naučíte se, jak poznat mušle, které se vyplatí vyhodit (jiné pravidlo platí, když plavou ve studené vodě a přesně obráceně to je, když jsou uvařené), tedy nebýt lakomí a neriskovat, protože to nestojí za to.

Krevety zužitkujte celé, nic nevyhazujte. Škoda je i slupek

Kromě cenných rad, jak co zpracovat a několika jednoduchých receptů, odhalí  v nedělní podvečer na Primě svérázný šéfkuchař doslova rodinné stříbro především pro ty, kteří milují krevety (třeba s pastou, tedy s těstovinami, na něž také přidá recept), ale je jim líto poměrně velkého odpadu, který po jejich oloupání zbude. Jde o recept na skvělý vývar ze slupek jakýchkoli korýšů.

Stačí kvalitní olej, zelenina, nějaký ten alkohol, trocha mouky a smetana a získáte silnou voňavou a pikantní polévku, takzvaný bisque (čti bisk). Což je podle Pohlreicha sice polévka jako každá jiná, ale hodně vymazlená díky bylinkám, koření, zelenině i koňaku. Ale nepředbíhejme.

Krevety je nejprve potřeba oloupat, což připadá šéfovi možná zábavnější než draní peří. Tedy pokud si užíváte vůni moře na svých prstech. Vyloupané krevety uložte do lednice na další úpravu, hlavy, slupky a ocásky krevet využijete do vývaru. Nejprve ale připravte zeleninový základ.

Na dno kastrolu kápněte trochu olivového oleje, kapku ořechového a postupně přihazujte pokrájenou zeleninu. „Když celer, tak jednoznačně řapíkatý, chuť bulvy nejde s chutí plodů moře vůbec dohromady,“ vysvětluje šéf. Hodí se i pórek, rozmáčknutý stroužek česneku, jedna dvě mrkve, cibule. Pěkně je orestujte, přidejte pár napůl překrojených cherry rajčátek a nakonec slupky z krevet. Opět orestujte, vůně už bude nabírat na intenzitě.

Pak přidejte kapku kvalitního alkoholu, nejlepší je brandy, a trošku portského. Alkohol nechte odpařit, pak pro zlepšení chuti přidejte trochu rajského protlaku nebo drcených rajčat, dvě tři chilli papričky pro pikantní chuť, větvičku estragonu, bobkový list a trochu tymiánu. Jakmile se odpaří voda, přidejte trošku hladké mouky, promíchejte, zalijte vodou, osolte, opepřete, přikryjte pokličkou a nechte 40 minut probublávat.

Poté přidejte trochu smetany, která do sebe absorbuje chutě a vůně. Pak teprve stáhněte z plotny a pečlivě přeceďte. Nebojte se hmotu v cedníku opravdu vymačkat, ať se nepřipravíte ani o lžíci polévky. „Ta vůně je nepopsatelná, ale pokusím se: voní to jako prase,“ konstatuje nad bisquem Pohlreich. Nakonec zašlehejte kousek másla pro jemnou chuť a můžete podávat. Jakmile ochutnáte, slupky z krevet už nikdy nevyhodíte.

Autor:
  • Nejčtenější

Kocour vycítil, že je se mnou zle. Díky němu se rakovina odhalila včas

Že mají zvířata zvláštní schopnosti a odhalí i to, co je mimo lidské chápání, se dávno ví. A o kočkách toto tvrzení...

Jakého psa pořídit, aby vás později účty u veterináře nepřivedly na buben

Každé štěňátko je roztomilé. Je však pravdou, že někteří psi bývají v pozdějším věku nemocnější než jiní. I když to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vymyslela zvláštní způsob recyklace plastu. Dělá z něj vanilku do zmrzliny

Designérka Eleonora Ortolani vytvořila to, co považuje za první jídlo vyrobené z plastového odpadu. V rámci svého...

Zbláznila se do babičkovských květin a pěstuje je na permakulturní farmě

„Káže vodu, pije rosu,“ dalo by se říct o permakulturní designerce Denise Tomáškové. Jenže ona si to zaslouží. Pečuje o...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pepa Libický se vrátil ke stavbě tiny housu. Konečně se dostal ke koupelně

Už to vypadalo, že Libickému na Primě před prázdninami došly síly a skončil napínáním stropu. Jenže uvnitř zbývá ještě...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Při výchově sourozenců nejde být úplně spravedlivý, vysvětluje psycholožka

Premium Do pracovny za ní chodí rodiče, kteří tápají ve výchově ratolestí, řeší komplikované vztahy sourozenců či výchovu...

Jsme firma na zážitky. Ředitel Sparty Křivda o Priskem i novém stadionu

Premium Dodnes ho zabolí nohy, když si vzpomene, jak hrála Sparta naposledy v Edenu. V loňském derby dostala takovou...

Jak obnovit poškozený nábytek? Triky, které zvládnete i vy

Pouhé utírání prachu nestačí k tomu, aby nábytek zůstal v perfektním stavu. S jeho znovuuvedením do původní parády vám...

Vášeň na talíři: konzumovala se sušená koňská varlata, dnes vedou ústřice

Největšími vášněmi člověka jsou od nepaměti jídlo a sex. Když obě neřesti spojíme dohromady, vznikne dokonalá esence...

Béleše, to jsou povidla a mák. Punčochář přidal zmrzlinu ze srnčích kostí

Jako výsostně skvostné označila paní Káčerová béleše Honzy Punčocháře připravené ve fikané sladko-slané kombinaci. A na...

Rakouskou klasiku Punčochář i Forejt s úctou přetavili do moderní podoby

Hledali byste na Vysočině tafelspitz, klasiku, kterou miloval František Josef I.? Opravdu ho tam umí a jsou na něj...

Lahodné příkrmy Gerber: Vyzkoušejte je s námi zdarma!
Lahodné příkrmy Gerber: Vyzkoušejte je s námi zdarma!

Zapojte se s námi do soutěže o 10 velkých balíčků plných produktů pro malé gurmány od značky GERBER.

Kazma ukázal, jak snadno se dal zjistit kód vedoucí k výhře 22 milionů korun

Kazma (38) ukázal, jak relativně lehce se dal zjistit kód vedoucí k výhře jednoho milionu dolarů, v přepočtu 22 milionů...

V 25 letech zemřela pěvkyně Patricia Burda Janečková, podlehla zákeřné nemoci

Ve věku pětadvacet let zemřela v neděli operní a koncertní pěvkyně, muzikálová zpěvačka a herečka Patricia Burda...

To mi máma nikdy neřekla! Archiv StB Janu Kratochvílovou překvapil

Podraz režimu a nucená emigrace. Tak popisuje Jana Uriel Kratochvílová (70) čtyřicet let staré události, které...

Sophii Lorenovou si manžel vyhlédl v šestnácti. Herečka dodnes lituje jediné věci

Historie vztahu herečky Sophie Lorenové (89) a italského filmového producenta Carla Pontiho (†94) byla dramatická....

Smartwings přestanou létat z malých letišť. Zařízly plány cestovek

Premium Posílit význam tuzemských regionálních letišť a umožnit řadě lidí cestovat na dovolenou bez cesty na pražské letiště. S...