Čtvrtek 21. ledna 2021, svátek má Běla
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 21. ledna 2021 Běla

VIDEO: I mleté maso může chutnat jako z ráje. Karbanátky po italsku

Říkejte tomu čufty, burgry nebo sekaná, chutnat to bude pořád skvěle. Aby ne, vzhledem k použitým ingrediencím a oblíbenému a osvědčenému receptu italského šéfkuchaře Emanuela Ridiho od jeho babičky Zairy.

Potřebovat budete 0,5 kg telecího mletého masa, případně ho namíchejte jako Ital půl napůl s hovězím. Dále 4 rajčata, řapíkatý celer, jarní cibulku, mrkev, 1 vejce, parmazán, chemicky neošetřený citron nebo citronovou kůru, listovou petržel, čerstvou bazalku, panenský olivový olej, mořskou sůl a jemně mletou strouhanku.

Polpettone di nonna Zaira krok za krokem

Rajčata  nakrojte do křížku a vhoďte do vařící vody.
Řapíkatý celer pokrájejte na kousky.
Veškerou pokrájenou zeleninu přidejte do hrnce k rajčatům a nechte zhruba 20...

Sekaná babičky Zairy je chuťově úžasná záležitost, při jejíž přípravě je potřeba začít omáčkou. Takže si nejprve dejte na 20 minut vařit celá rajčata, kterým pouze nakrojte slupku, a jarní cibulku a řapíkatý celer s mrkví, pokrájené na kousky.

Maso můžete použít buď telecí, nabo ho napůl smíchat s hovězím jako šéfkuchař...
K mletému masu přidejte celé vajíčko.
Směs masa s dalšími ingredincemi pořádně promíchejte...

K mletému masu mezitím přidejte celé vajíčko a strouhaného parmazánu podle chuti, záleží na vás, nakolik výrazně ho chcete cítit. Směs zakápněte olivovým olejem, dochuťte strouhanou citronovou kůrou a špetkou soli a promíchejte.

Přidejte i nasekanou petrželku.
Výsledná hmota by měla být natolik pevná, aby šla pěkně tvarovat...
Hotové šišky nebo placičky obalte ve strouhance.

Nezapomeňte přidat také nasekanou petrželku a nakonec i trošku strouhanky (jednu dvě lžíce), abyste vypracovali poměrně pevnou hmotu. Z té vytvořte šišky nebo bochánky a obalte je v malém množství strouhanky.

Karbanátky otáčejte, ať jsou rovnoměrně opečené ze všech stran.
Karbanátky otáčejte, ať jsou rovnoměrně opečené ze všech stran.
Přebytečný tuk z opečeného masa nechte vsáknout do kuchyňského ubrousku.

Hotové bochánky můžete nechat chvíli odležet nebo je rovnou opečte na vhodném rostlinném oleji do zlatova a do křupava. Pak je osušte v kuchyňském ubrousku od přebytečného tuku. Už jen dokončíte omáčku.

Zelenina by měla být cca za 20 minut dostatečně povařená.
Z vařeného rajčete vymačkejte přebytečnou vodu a vhoďte ho do pasírky.
Vařenou zeleninu propasírujte do skleněné misky.

Vařenou zeleninu přendejte do pasírky a propasírujte. Chcete-li mít omáčku jemnější, vařená rajčata oloupejte (fígl na loupání rajčat najdete zde). Nakonec omáčku dochuťte panenským olivovým olejem a solí a můžete servírovat.

(Chcete-li vyzkoušet rajčatové sugo se zlatavou cibulkou, recept je zde.) 

Sugo nalijte na talíř...
...na omáčku sugo na talíři přikápněte trochu olivového oleje, přidejte pár...

Karbanátky servírujte na omáčku zakápnutou panenským olivovým olejem a posypanou čerstvými lístky bazalky. 

Emanuelův tip: Karbanátky strčte mezi dva chleby

Manu si tyto karbanátky podle své babičky rád připravuje jako bochánky, které použije pro naplnění sendviče. Jednoduše je položí na chleba, zakápne olejem, přistrouhá parmazán, přiklopí druhým chlebem a užívá si úžasné chuti.

Manu si nejraději karbanátky babičky Zairy připravuje jako bochánky, které...
Manu si nejraději karbanátky babičky Zairy připravuje jako bochánky, které...

Manu si nejraději karbanátky babičky Zairy připravuje jako bochánky, které použije jako náplň sendviče. Přistrouhá trochu parmazánu, zakápne olivovým olejem a "italský burger" je na světě.

Tento a další italské recepty se můžete naučit při sledování posledního dílu pořadu Léto s Italem v úterý večer na televizi Prima family. 

Autor:

Jarní prázdniny 2021

Týdenní jsou na základních a středních školách rozloženy v termínech od 1. února do 14. března. Přinášíme úplný přehled prázdninových termínů podle okresů. Jednodenní pololetní prázdniny jsou v pátek 29. ledna.

  • Nejčtenější

Jednoduchý trik. Vědci našli nejlepší způsob, jak si získat přátelství kočky

Premium Majitelé koček dobře vědí, jak je s nimi někdy těžké pořízení. Umí dělat naschvály, jsou tvrdohlavé nebo nás prostě...

Žádnou horkou vodu, rozpouštědla ani olejová mazadla. Jak na zamrzlý zámek

Zima je v plném proudu a s ní výkyvy počasí a minusové teploty, které umí dát zámkům či cylindrické vložce zabrat. Snad...

Po dvaceti letech zažil tah zlatých úhořů. Už jsem nedoufal, říká Vágner

V dalším díle seriálu České rybí legendy s Jakubem Vágnerem se rybář vypravil na Berounku za vysněnými úhoři. A po...

Když štěně k dítěti vyberete správně, může to fungovat, říká psí psycholog

„Používat psa jako výchovný prostředek je dobrá cesta, pokud se zvolí správné plemeno a povaha. A když k tomu má dítě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Trumpovi vařil i kuchař z Česka. Donald nebyl náročný, vzpomíná

Premium Sekaná, rajská, kachna. Klasická jídla české kuchyně si oblíbil Donald Trump, když mu osm let vařil pražský rodák...

Kdo staví vilu na Babě? Muž s vazbami na sponzory Zemanovy kampaně

Premium Nová prosklená vila na vrchu Baba v Praze budí zájem místních i turistů. Dům patří firmě Luboše Paška, který je...

Ano, Češi byli nejlepší! říká zámořský expert o časech, kdy i Kanada žárlila

Premium Omlouvá se při vzpomínce na nezdar Pavla Patery v Dallasu. Zápasy proti Buffalu s Dominikem Haškem v brance přirovnává...

TEST olejů: nejhorší je kokosový, zdravější je i sádlo

Premium Na smažení a fritování, do salátů, omáček i dresinků... Do velkého srovnání olejů a tuků jsme vybrali dvacet výrobků....

  • Další z rubriky

Perníková chaloupka je vybavená interiérem provedeným do nejmenších detailů

Domečky z perníku peče každá druhá kuchařka. Chloe Oehlerová však perníkové chaloupky tvoří tak, že připomínají spíš...

Panenky podle Marty Gottwaldové se mi nelíbí, říká největší sběratelka

Lékařka Dobromila Filová z Litomyšle si ani v osmdesáti letech nepřestala hrát. Vydatně jí k tomu pomáhá její koníček –...

Pět tipů pro hezčí obuv. Chraňte své boty před solí a vlhkostí

Premium Zima je v plném proudu. Vítr, déšť, mlhy, mráz, tající sníh či posyp solí (jak kde) se na našich botách podepisují a...

Čas je to nejcennější, říká. A staré věžní hodiny převáží do Vietnamu

Již více než dvě desetiletí Pham Van Thuoc pročesává Evropu a hledá historické kostelní hodiny, které jsou na prodej....

SOUTĚŽ: Celoroční prémiové členství u Fitshakeru a cvičební diář k tomu
SOUTĚŽ: Celoroční prémiové členství u Fitshakeru a cvičební diář k tomu

Zapojte se do soutěže o prémiové členství a cvičte tak po celý rok zcela zdarma. Výherci navíc dostanou jako bonusový dárek speciální cvičební diář...

Vytetovaná sexuální instrukce zaráží i mého gynekologa, líčila dívka

Nesedí k ní, ale onen vulgární sexuální povel má na podbřišku opravdu vytetovaný. Vznikl jako rozpustilá, hrdá,...

Analytik: Evropa byla od blackoutu setiny. Bez ČR by to Rakousko nezvládlo

8. leden 2021 se mohl stát skutečným „černým dnem”. Evropě totiž hrozil blackout, tedy masivní výpadek dodávek...

Dalibor Janda leží ve vážném stavu v nemocnici na koronární jednotce

Dalibor Janda (67) byl hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Zpěvák leží ve vážném stavu na...

PŘEHLEDNĚ: Od ledna kartou online postaru nezaplatíte. Jaké podmínky má vaše banka?

Otisk prstu či scan obličeje při placení kartou na internetu již dávno není sci-fi. Možná je po vás vaše banka chce...

Bezplatné jezdění po dálnici? Elektronické známky téměř nikdo nehlídá

Premium Druhý týden platí na českých dálnicích novinka v­ podobě elektronické dálniční známky. Zatímco lidé takzvané viněty...