Středa 23. června 2021, svátek má Zdeňka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 23. června 2021 Zdeňka

VIDEO: Naučte se s Pohlreichem gratinovat čili zapékat jako pravý Ital

„Na zapečeném jídle nemusí být tuna třicítky eidamu,“ říká Zdeněk Pohlreich, když si s Emanuelem Ridim dává gratinovaný mořský jazyk, mušle svatého Jakuba a čekanku. Zapékaná jídla většinou milujeme. Už proto, že se dá zapékat téměř všechno. Třeba i rebarborový koláč s krustou z bílkového sněhu.

V Itálii se umí s gratinováním pěkně vyřádit, takže do pražské restaurace patřící Italovi Zdeněk Pohlreich nezamíří jen tak náhodou. “Jakákoliv ryba, zelenina, plněná rajčata,“ vyjmenovává šéfkuchař Emanuele Ridi jen něco málo z toho, co se v italské kuchyni tradičně zapéká. A přidá ukázku.

Fotogalerie

V jeho receptu (viz video) zaujme kombinace obyčejné strouhanky - koneckonců Italové umí v kuchyni proměnit v delikatesu i suché pečivo - vydatného množství čerstvých bylinek a čerstvé mořské ryby, případně mušle svatého Jakuba neboli hřebenatky svatojakubské. Podobně jako zapékání čekankových listů s bešamelem vylepšeným žloutkem a parmazánem.

Rybu jednoduše očistíte, pokrájíte na kousky - Emanuel Ridi vybral mořský jazyk, který je tučnější - napícháte na špejli a obalíte ve směsi rozmixované strouhanky, petrželových lístků a parmazánu, které zakapete olivovým olejem. Pokud seženete opravdu čerstvé mušle, jednoduše je stejnou směsí posypete.

Příprava bešamelu, bez kterého se neobejdou třeba lasagne, je prostá:

25. července 2010

Z čekankových listů pak vytvoříte na zapékacím talířku jakousi mističku a zalijete je směsí bešamelu rozmixovaného s čerstvým žloutkem a strouhaným parmazánem. A vše šoupnete do trouby.

Mušle jsou samozřejmě hotové dříve, ostatní potřebuje zhruba deset minut, rybu byste měli cca po pěti minutách obrátit. A zapékání průběžně kontrolovat, ať to se zapečením nepřeženete. Pak už si můžete dát do nosu, příprava skutečně není složitá ani zdlouhavá a výsledek excelentní. 

Zapečený je i koláč s rebarborou a sněhovou krustou
Zapékat se dá i humr. Tedy až poté, co jej uvaříte.
Zapečený humr
A třeba i ke steaku si můžete dát zapečené těstoviny.

Další nabídka zapékaných jídel, která se mohli naučit diváci Primy podle Zdeňkovy akademie, byla více než pestrá. Až kontroverzní. Vedle rebarborového koláče se sněhovou krustou to bylo i zpracování živého humra a poměrně překvapivá kombinace steaku se zapékanými těstovinami.

Autor:
  • Nejčtenější

Na malinkém pozemku vykouzlili zelený dvorek jako z nouze ctnost

Soutěž Téměř se rozpakuje svému dlouhé roky opečovávanému miniaturnímu pozemku u domu říkat zahrada, spíš je to zelený dvorek....

Zahradu začali budovat na štěrku průmyslového areálu. Proměny nelitují

Soutěž Před osmnácti lety paní Lenka s manželem koupili středně velký areál na periferii Prahy jako prostor vhodný k jejich...

Proč malí psi bývají agresivní vzteklouni

Premium Drsné chování obvykle čekáme spíš od rotvajlera či pitbula než od čivavy, opak ale bývá pravdou. Právě malí psi do...

Drobné pomůcky při grilovačce zpříjemní práci. Pak si ji můžete užívat

Léto a s ním spojená sezona grilování je ideálním časem na doplnění grilovacích pomocníků. Dokonalá grilovačka se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Domácí pastrami na grilu je pro trpělivé. Nakládáte ho skoro týden

Hovězí hrudí naložte už v pondělí a v sobotu budete mít hotovo. Pastrami potřebuje trochu více času, aby bylo skutečně...

Feri odešel s kryptoměnou za 3 miliony. Za peníze z mandátu, tvrdí

Premium Bývalý poslanec Dominik Feri stihl od začátku letošního roku do konce květnu nakoupit kryptoměnu v hodnotě přes 3...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Z dětství jsem si nesla zranění, rodinu chceme, říká Gregor Brzobohatá

Premium Vítězka Miss World, topmodelka, zakladatelka nadace a influencerka Taťána Gregor Brzobohatá přijala další výzvu: právě...

  • Další z rubriky

KVÍZ: Jak se vyznáte v kuchyňských nožích? Otestujte se

Na co je vhodný nůž nakiri, co to znamená, když je čepel vyrobená z damaškové oceli, jaké prkénko je na krájení...

Lichořeřišnice, přírodní antibiotikum i kvetoucí krasavice do salátů

Lichořeřišnici se vyplatí pěstovat, na zahradě i v truhlíku. Už je po zmrzlých, takže ji lze vysévat přímo do půdy či...

Alternativou pro domácí čištění textilií může být suchý led. Sám se odpaří

Mezi největší ohniska bakterií a roztočů patří interiérové ​​textilie. Vyzkoušejte například univerzální...

Grilovačky jedou naplno. Jaký gril pořídit a jak se o něj starat?

Premium Od opékání špekáčků, oblíbené to zábavy asi 60 procent z nás, vede přímá cesta ke grilování a překonání jeho nástrah....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Primark v Praze otevřel: fronta až od koně, hasiči lidi ve vedru kropili

S ročním zpožděním způsobeným koronavirovými restrikcemi se na Václavském náměstí otevřela pobočka irského řetězce s...

Nabídka lokálních potravin za hranicemi vyrazí dech, v Česku rozhoduje cena

Je všední letní den v bavorském příhraničí na německé straně Šumavy. Česká rodina si právě nakoupila v supermarketové...

Dojemné parte Šafránkové. Nikde mě nehledejte, jsem všude, také tedy ve vás

Pozůstalí po herečce Libuši Šafránkové ve čtvrtek zveřejnili netradiční smuteční oznámení. Dominuje mu černobílá...

Václav Kopta se pochlubil dcerami. Obě jsou pescetariánky

Václav Kopta se coby pyšný tatínek pochlubil dcerami Františkou a Janou. Společně dorazili do primácké Show Jana...

Kdo vám dovolil fotit? A my, že jsme tady doma. Takhle odcházeli Sověti

Před třiceti lety odešli z bývalé ČSFR poslední sovětští vojáci. Jejich odchod zachytila ale jen hrstka dokumentaristů....