Středa 7. prosince 2022, svátek má Ambrož, Benjamin
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 7. prosince 2022 Ambrož, Benjamin

UKÁZKA: Udělejte si tu nejhustší cibulačku, zapečte ji jako na Sardinii

Vepřové ragú, bramborový chléb, zaječí paštika nebo poctivá slepičí polévka. Recepty, které byste si s italskou kuchyní sotva spojili, najdete v knize Kuchařka z ostrova Sardinie. Místní gastronomie má s tou českou překvapivě mnoho společného.
Zapečená cibulačka s pecorinem podle Kuchařky z ostrova Sardinie voní létem a...

Zapečená cibulačka s pecorinem podle Kuchařky z ostrova Sardinie voní létem a přitom zahřeje. | foto: Karolina Konečná

Sardinie i ve vaší kuchyni

Knihu Kuchařka z ostrova Sardinie koupíte za akčních 427 Kč na Knihy.iDNES.cz.

Kuchařka z ostrova Sardinie ukazuje gastronomickou tvář Itálie, kterou Češi...

Karolina Konečná si vždycky přála vydat knížku. Když se před pár lety nadchla pro Sardinii, měla jasno – bude to kuchařka sardinských receptů. S rodinou jezdila na italský ostrov poznávat místní kuchyni a zvyky, pročítala staré sardské kuchařky a trávila dny na tržištích a u místních v kuchyni. Tam se zrodila i její láska k culurgiones – těstovinám plněnými šťouchanými bramborami s mátou a ovčím sýrem pecorino.

Sardinie má moře, úrodnou půdu i hory, a tak si tu pochutnáte nejen na rybách, těstovinách a křupavé zelenině, ale i ovčím sýru pecorino či zvěřině. A samozřejmě nechybí ani něco sladkého na zub, například pistáciová zmrzlina nebo mandlové sušenky. Řada receptů jsou hotová kalorická bomba, jako například těstoviny malloreddous s tučným pecorinem a dávkou smetany.

UKÁZKA Zapečená cibulová polévka

Nejhustší polévka, co znám. Dobrá, sytá, voňavá. Neváhejte ji servírovat jako hlavní jídlo – pohodlně se nají šest lidí.

Pro 6 osob:

600 g cibule
1-2 lžičky olivového oleje
100 g pancetty, v plátcích
2 litry zeleninového vývaru
80 g semoliny (semola di grano duro)
sůl, pepř
1 hrst hladkolisté petrželky, nasekané + na ozdobu
300 g bagety, pokrájené
200 g pecorina, nastrouhaného + v plátcích na ozdobu

1. Cibuli oloupejte a pokrájejte na tenká kolečka. V hrnci rozpalte olej a opečte na něm cibuli, přidejte pancettu a nechte ji vysmažit. Pak přilijte vývar a přiveďte k varu. Jakmile se na povrchu začnou tvořit bublinky, vsypte semolinu. Neustále míchejte metlou nebo vidličkou, aby se v polévce neudělaly cucky. Podle chuti osolte a opepřete a vařte 20 minut. Případně mírně nařeďte vývarem. Nakonec vmíchejte petrželku.

2. Do jiného hrnce, který můžete dát do trouby, dejte vrstvu bagety, posypejte částí pecorina, zalijte částí polévky a tak dále do spotřebování všech ingrediencí. Dejte zapéct do trouby vyhřáté na 180-200°C a podávejte vroucí.

3. Nechcete-li polévku zapékat, servírujte ji s opečenými plátky chleba, ozdobenou plátky pecorina a petrželkou.

UKÁZKA Casca

Dušené vepřové se zelím a květákem? A k tomu kuskus? Co se na první pohled nezdá, může být na druhý velmi lákavé. A to tohle sardské jídlo rozhodně je!

Jídlo casca tvoří dušené vepřové s květákem a zelím. Neotřelá kombinace, kterou...

Pro 4 osoby

400 g vepřového masa na guláš
olivový olej
1 cibule
20 g pancetty, na kostičky
1 čerstvá chilli paprička
1 lžíce rajčatového protlaku
350 g květáku
250 g bílého zelí (čerstvého)
1 snítka hladkolisté petrželky
sůl, pepř
300 g předvařeného kuskusu

1. Vepřové maso pokrájejte na kousky velké jako sousto. Na oleji osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli, pak přidejte pancettu a nechte ji rozvonět a uvolnit tuk. Přimíchejte nasekanou chilli papričku a pak i kousky masa a zprudka opečte.

2. Rajčatový protlak rozmíchejte ve 2-3 lžících vody a přidejte k masu. Přiklopené duste asi půl hodiny. Květák rozeberte na jednotlivé růžičky, zelí nakrouhejte na dlouhé tenké proužky a obojí dejte do hrnce k masu. Vmíchejte nasekanou petrželku, směs podle chuti osolte a opepřete. Pokud je potřeba, přidejte vodu, a duste, dokud není zelí hotové, ale pořád jemně křupavé.

3. Kuskus zalijte podle návodu vroucí vodou a nechte 10 minut stát. Pak načechrejte vidličkou, přidejte 1 lžíci oleje a kuskus osolte. Podávejte k vepřovému se zelím a květákem.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Brno Pohlreicha nepřestává překvapovat. Dostal ho pstruh s kysaným zelím

V další epizodě pořadu Jak to bylo, šéfe? se kuchař Zdeněk Pohlreich vypravil do Brna. Jelikož se vzpomínalo na...

Zimní houby rostou s předstihem, jejich úroda na Vysočině je extrémní

Z letošní nadúrody hřibů mohli klidně houbaři plynule přejít na sběr typicky zimních druhů hub. Ty si tento rok na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Perníčky milovala od dětství, dnes ji živí. Vyzkoušejte její recept i rady

Není perníček jako perníček. Když se pokocháte pohledem na ty od Alžběty Knappov, budete si možná spíš připadat jako ve...

Mistrovská práce s čokoládou vygenerovala finálovou pětku Masterchefa

Zreplikovat dezert v podobě plněné skořápky kokosového ořechu z dílny zakladatelky cukrářské akademie a cukrářky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Křest ohněm profi kuchyně si finálová pětka Masterchefa užila v Entrée

„Zavařit si“ v kuchyni olomoucké restaurace Entrée šéfkuchaře Přemka Forejta, o tom možná sní leckterý nadšený...

Děti na prodej. Za tři stovky. Jak bují dětská prostituce v Česku

Premium Prostituce je v Předlicích naprosto běžná. Jenže i ta dětská. Obyvatelé místního ghetta popisují, jak se děti prodávají...

Takoví slušní lidé, říkali o nich. Rodině přitom vládl teror a nechutnosti

Premium Muž, který ten prosincový den přišel na místní oddělení VB Strašnice, vypadal velmi rozpačitě. „Ono se to bude zdát asi...

RECENZE: Vzal to Radegast. Největší dar přináší konečně zase pohádku

Premium Ani světácky se tvářící fantasy jako Princezna zakletá v čase 2, ani rozjímání o smrti jako Princ Mamánek. Příběh...

Barborky chodily po vsi podobně jako Mikuláš. Nám zůstaly aspoň větvičky

Ještě v 19. století chodily 3. prosince po vsích od stavení ke stavení bíle oděné ženy s rozpuštěnými vlasy a...

Křest ohněm profi kuchyně si finálová pětka Masterchefa užila v Entrée

„Zavařit si“ v kuchyni olomoucké restaurace Entrée šéfkuchaře Přemka Forejta, o tom možná sní leckterý nadšený...

Sprcha či úsporné splachování. Tipy, které sníží spotřebu vody v domácnosti

Ceny energií rostou, potraviny se zdražují a všichni hledáme prostředky, jak můžeme ušetřit. Hospodaření s vodou možná...

Mistrovská práce s čokoládou vygenerovala finálovou pětku Masterchefa

Zreplikovat dezert v podobě plněné skořápky kokosového ořechu z dílny zakladatelky cukrářské akademie a cukrářky...

Žena už nemohla vystát obří ňadra, rozhodla se pro operativní zmenšení

Kylie Perkinsová, čtyřiadvacetiletá dvojnásobná matka z Aljašky, podstoupila zmenšení poprsí, aby se zbavila...

Dcera je výjimečná, říká Julia Robertsová. Hazel oslavila 18. narozeniny

Herečka Julia Robertsová (55) oslavila osmnáctiny svých dvojčat, dcery Hazel a syna Finna společnou vzpomínkovou...

Zemřela Kirstie Alleyová. Hvězda trilogie Kdopak to mluví podlehla rakovině

Po krátkém boji s rakovinou zemřela v 71 letech americká herečka Kirstie Alleyová, hvězda filmové trilogie Kdopak to...

Známý český stylista Jan Pokorný spáchal ve 39 letech sebevraždu

Jeden z nejuznávanějších českých stylistů Jan Pokorný spáchal ve čtvrtek ve svých devětatřiceti letech sebevraždu...

Politik opustil partnerku a děti po šestnácti letech kvůli pornoherečce

Německý politik Hagen Reinhold (44) opustil svoji dlouholetou partnerku Karoline Preislerovou (51), se kterou má tři...