Středa 12. května 2021, svátek má Pankrác
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 12. května 2021 Pankrác

UKÁZKA: Udělejte si tu nejhustší cibulačku, zapečte ji jako na Sardinii

Vepřové ragú, bramborový chléb, zaječí paštika nebo poctivá slepičí polévka. Recepty, které byste si s italskou kuchyní sotva spojili, najdete v knize Kuchařka z ostrova Sardinie. Místní gastronomie má s tou českou překvapivě mnoho společného.

Zapečená cibulačka s pecorinem podle Kuchařky z ostrova Sardinie voní létem a přitom zahřeje. | foto: Karolina Konečná

Sardinie i ve vaší kuchyni

Knihu Kuchařka z ostrova Sardinie koupíte za akčních 427 Kč na Knihy.iDNES.cz.

Kuchařka z ostrova Sardinie ukazuje gastronomickou tvář Itálie, kterou Češi...

Karolina Konečná si vždycky přála vydat knížku. Když se před pár lety nadchla pro Sardinii, měla jasno – bude to kuchařka sardinských receptů. S rodinou jezdila na italský ostrov poznávat místní kuchyni a zvyky, pročítala staré sardské kuchařky a trávila dny na tržištích a u místních v kuchyni. Tam se zrodila i její láska k culurgiones – těstovinám plněnými šťouchanými bramborami s mátou a ovčím sýrem pecorino.

Sardinie má moře, úrodnou půdu i hory, a tak si tu pochutnáte nejen na rybách, těstovinách a křupavé zelenině, ale i ovčím sýru pecorino či zvěřině. A samozřejmě nechybí ani něco sladkého na zub, například pistáciová zmrzlina nebo mandlové sušenky. Řada receptů jsou hotová kalorická bomba, jako například těstoviny malloreddous s tučným pecorinem a dávkou smetany.

UKÁZKAZapečená cibulová polévka

Nejhustší polévka, co znám. Dobrá, sytá, voňavá. Neváhejte ji servírovat jako hlavní jídlo – pohodlně se nají šest lidí.

Fotogalerie

Pro 6 osob:

600 g cibule
1-2 lžičky olivového oleje
100 g pancetty, v plátcích
2 litry zeleninového vývaru
80 g semoliny (semola di grano duro)
sůl, pepř
1 hrst hladkolisté petrželky, nasekané + na ozdobu
300 g bagety, pokrájené
200 g pecorina, nastrouhaného + v plátcích na ozdobu

1. Cibuli oloupejte a pokrájejte na tenká kolečka. V hrnci rozpalte olej a opečte na něm cibuli, přidejte pancettu a nechte ji vysmažit. Pak přilijte vývar a přiveďte k varu. Jakmile se na povrchu začnou tvořit bublinky, vsypte semolinu. Neustále míchejte metlou nebo vidličkou, aby se v polévce neudělaly cucky. Podle chuti osolte a opepřete a vařte 20 minut. Případně mírně nařeďte vývarem. Nakonec vmíchejte petrželku.

2. Do jiného hrnce, který můžete dát do trouby, dejte vrstvu bagety, posypejte částí pecorina, zalijte částí polévky a tak dále do spotřebování všech ingrediencí. Dejte zapéct do trouby vyhřáté na 180-200°C a podávejte vroucí.

3. Nechcete-li polévku zapékat, servírujte ji s opečenými plátky chleba, ozdobenou plátky pecorina a petrželkou.

UKÁZKACasca

Dušené vepřové se zelím a květákem? A k tomu kuskus? Co se na první pohled nezdá, může být na druhý velmi lákavé. A to tohle sardské jídlo rozhodně je!

Jídlo casca tvoří dušené vepřové s květákem a zelím. Neotřelá kombinace, kterou...

Pro 4 osoby

400 g vepřového masa na guláš
olivový olej
1 cibule
20 g pancetty, na kostičky
1 čerstvá chilli paprička
1 lžíce rajčatového protlaku
350 g květáku
250 g bílého zelí (čerstvého)
1 snítka hladkolisté petrželky
sůl, pepř
300 g předvařeného kuskusu

Fotogalerie

1. Vepřové maso pokrájejte na kousky velké jako sousto. Na oleji osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli, pak přidejte pancettu a nechte ji rozvonět a uvolnit tuk. Přimíchejte nasekanou chilli papričku a pak i kousky masa a zprudka opečte.

2. Rajčatový protlak rozmíchejte ve 2-3 lžících vody a přidejte k masu. Přiklopené duste asi půl hodiny. Květák rozeberte na jednotlivé růžičky, zelí nakrouhejte na dlouhé tenké proužky a obojí dejte do hrnce k masu. Vmíchejte nasekanou petrželku, směs podle chuti osolte a opepřete. Pokud je potřeba, přidejte vodu, a duste, dokud není zelí hotové, ale pořád jemně křupavé.

3. Kuskus zalijte podle návodu vroucí vodou a nechte 10 minut stát. Pak načechrejte vidličkou, přidejte 1 lžíci oleje a kuskus osolte. Podávejte k vepřovému se zelím a květákem.

  • Nejčtenější

Jakmile jednou ochutnáte pravé italské risotto, už nikdy nemůžete jinak

Spor o rizoto a risotto provokuje nekončící vášnivé diskuse mezi zastánci české a italské kuchyně. Je pravda, že Ital...

VIDEO: S tupými zahradnickými nůžkami se nadřete. Nabrousíte je za okamžik

Není nic horšího, než pracovat s tupými nástroji. To se týká i zahradnických nůžek, které po zimě vytáhnete z kůlny a...

Existuje pět typů majitelů koček, tvrdí vědci. Ke kterému patříte vy?

Premium Pokud máte doma kočku, určitě se poznáte v jednom z pěti typů chovatelů, které popsali vědci z univerzity v anglickém...

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vítězný snímek Czech Nature Photo, kosáci Igora Mikuly, vznikl na toaletě

Oceněné fotografie pátého ročníku prestižní soutěže vyhlásila porota prostřednictvím online přenosu na sociálních...

Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

Opakovaný výstup na osmitisícovku může urychlit demenci, říká neurochirurg Beneš

Premium Špičkový neurochirurg Vladimír Beneš, už třetí v řadě slavné neurochirurgické dynastie, o šťourátku v mozku, hezkých...

Pohodlnější to nikdy nebylo. Velký přehled služeb televize přes internet

Premium Otestovali jsme devět služeb televize přes internet. Vybrali jsme ty, které můžete používat s libovolným poskytovatelem...

  • Další z rubriky

Při koupi vchodových dveří hleďte na ideální kombinaci dveří, zárubní i zámku

Pokud vyměňujete staré vchodové dveře za nové, buďte při jejich výběru obezřetní. Zvažte nejen jejich cenu, velikost,...

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

A teď budu kadeřník! Jiří Babica jako youtuber narazil na zlatou žílu

Premium Před rokem si na internetu založil Babicovu televizi. Uvedl ji prohlášením: „Tohle je moje televize. A nikdo mi do ní...

Mlsejte moruše, snížíte spotřebu kofeinu i vysoký krevní tlak

Exotické plody morušovníku vypadají jako ostružiny a právem se řadí mezi superpotraviny. Jsou totiž takovým zapomenutým...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Výchova šokem: policie vytáhla čumila z auta, aby si prohlédl mrtvolu

Na německé dálnici A3 v Hesensku v neděli zahynuli při dopravní nehodě dva mladí lidé, muž ve věku 35 let na místě,...

Své důchodové konto si nehlídal. Dostane tak od státu nižší penzi

Kontrolujete si pravidelně své důchodové konto, které vede Česká správa sociálního zabezpečení. Hlídejte si také, zda...

Havlové je po očkování špatně. Nerada jsem se podřídila celku, napsala

Dagmar Havlová (68) se fanouškům na sociálních sítích svěřila s tím, že jí momentálně není dobře. Po první dávce...

Udělal chybu, bude pykat, říká moderátorka Křížková o manželově trestu vězení

Modelka a moderátorka Lucie Křížková (36), rozená Váchová, se na Instagramu svěřila s překvapivou novinkou z osobního...

Největší realitka chystá hromadné aukce bytů. Ceny zvýšíme o statisíce, tvrdí

Společnost M&M Reality začíná ve čtvrtek streamovat aukce svých nemovitostí. Největší tuzemská realitní kancelář tím...