Hovězí svíčková z britské laboratoře chutná jako opravdový steak

Hovězí filet, který se při opékání na pánvi chová i chutná jako skutečný steak, se podařilo vypěstovat v britské laboratoři. Brzy by se takové maso mohlo dostat do průmyslové výroby, což by mimo jiné pomohlo snížit emise skleníkových plynů.
Britští vědci úspěšně vypěstovali filetový steak. Ke koupi by mohl být již...

Britští vědci úspěšně vypěstovali filetový steak. Ke koupi by mohl být již příští rok. | foto: Shutterstock

Nejedná se přitom o ledajaké maso, ale o poctivou svíčkovou. „Jsme mezi prvními laboratořemi na světě, kterým se podařilo hovězí svíčkovou vypěstovat, což pro náš obor znamená přelomovou událost,“ říká Che Connon, šéf britského startupu 3DBT, který vznikl v roce 2019 na univerzitě v Newcastlu.

Naráží tak na fakt, že společností pokoušejících se vyrobit v laboratoři maso jsou na světě desítky. Zatím však na něj v obchodě nenarazíte. Ale to úsilí ukazuje, že tudy se zřejmě budou ubírat trendy pro budoucnost.

V laboratoři se jeho týmu podařilo vypěstovat hned tři prototypy filetů vhodných k přípravě steaku. Jednotlivé prototypy sice vážily jen pět gramů, ale výsledek podle výzkumníků předčil očekávání co do celistvosti, textury, chuti i vůně.

Jak se filety v 3DBT vyrábějí?

1. Živým kravám se provede bezbolestná biopsie.

2. Jejich buňky se vloží do tkáňového bioreaktoru.

3. Smíchají se s růstovým činidlem City-Mix.

4. Postupně rostou a vzniká maso, které je k nerozpoznání od běžného steaku.

„Při opékání na pánvi se filety snadno propekly a karamelizovaly. Aroma bylo identické jako u běžného grilovaného masa,“ pochvaluje si Connon.

Malé, ale povedené steaky

Každý z malých steaků velký jen 33 milimetrů, vysoký byl 15 milimetrů. V syrovém stavu podle popisu výzkumníků na pohled i na dotyk odpovídaly skutečnému hovězímu masu a „neměly žádný zřetelný zápach“.

To nejzajímavější se ale začalo dít při ohřívání na pánvi. Maso se rychle opékalo a jeho objem se přitom zmenšil jen minimálně – přesně tak, jako když se na pánvi připravuje vysoce kvalitní hovězí steak. Dobře se propékalo a na povrchu bylo „správně“ ožehlé. Vůni, která se z pánve linula, pak výzkumníci popsali jako „úplně stejnou, jako když se griluje hovězí“.

Maso z bioreaktoru

Aby mohli maso v laboratoři kultivovat, odebírají vědci buňky živých krav prostřednictvím bezbolestné biopsie. Odebrané buňky umístí do bioreaktoru spolu se speciálně vytvořeným chemickým růstovým činidlem, které nazvali City-Mix. To zajistí, aby se buňky postupně rozrůstaly. Jakmile jich vyroste dostatek, vzniká produkt, který postupem času začne připomínat maso na steak, jak ho známe.

Laboratoře 3DBT nejsou jediným místem na světě, kde se snaží vypěstovat co nejpřesnější napodobeninu masa. Často se to dělá na rostlinném základě nebo se kombinují rostlinné a zvířecí buňky, ale například i v laboratoři jednoho českého startupu pracují přímo s eticky odebranou hovězí tkání.

Podívejte se, jak před časem experimentovali v Izraeli:

„Pořád jsme však jedni z mála, jejichž prototypy se dají označit za stoprocentně zvířecí maso. Mají přirozenou strukturu masa a k jejich výrobě není potřeba žádná rostlinná složka,“ vysvětluje Che Connon.

Naděje pro zdravější planetu

I když se laboratorní svíčková zatím nedá koupit v obchodě, podle zástupců britské firmy by se to brzy mohlo změnit. Věří, že rozměrnější filety se jim podaří vypěstovat v řádu šesti až osmi týdnů a na začátku roku 2023 už budou mít k dispozici svíčkovou „v životní velikosti“.

Úspěšné prototypy jim prý dodávají velkou naději, co se týče budoucnosti laboratorního masa, jeho výroby a prodeje.

Zatím jsou to většinou jenom výzkumy, ale čtěte článek kolegů z Xmana, který zaznamenává první kroky k legalizaci prodeje:

Maso z laboratoře má zelenou. Ve Spojených státech padl přelomový verdikt

Pokud by se takto kultivované maso stalo průmyslově vyráběným standardem, pomohlo by to podle vědců zásadně snížit environmentální dopady současné produkce. Jedna studie například zjistila, že pěstování masa v laboratoři spotřebuje o 7 až 45 procent méně energie než maso, které se běžně vyrábí v Evropě.

Emise skleníkových plynů jsou při jeho výrobě nižší dokonce o 78 až 96 procent, vody se spotřebuje o 82 až 96 procent méně a výroba navíc zabírá nesrovnatelně menší část zemského povrchu.

„Svíčková nepatří do Petriho misky“

Otázkou zůstává, jestli o takto vytvořené maso budou mít lidé zájem. Podle Maxe Eldera, britského výzkumníka a inovátora v oblasti výroby potravin, jde hlavně o to ukázat lidem, že takové maso „nesmrdí“ laboratoří.

„Média často ve spojení s kultivovaným masem používají sterilní fotky z laboratorního prostředí, které nevypadají zrovna lákavě. Můžete z nich nabýt dojmu, že takové maso se jí z Petriho misky, a to jen v gumových rukavicích.“

„Laboratorně vypěstované maso je potřeba začít ukazovat v jiném světle: jako něco chutného a strávníkům dobře známého,“ dodává Elder. „Jinak se zákazníkům nikdy nedostane na talíř.“ Právě i voňavá svíčková z britských laboratoří by to mohla pomoct změnit.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zlato z dortíků vámi projde, uklidňuje v Rozstřelu vítěz soutěže Peče celá země

19. března 2024

Rozstřel „Nekoukat se nalevo napravo a jít si svou vlastní cestou je nejlepší,“ řekl na úvod Rozstřelu s...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...