Zajímavosti
Trojce a sedmičce se vyhněte. Kdy jsou mé plastové krabičky neškodné
Naučte se rozpoznat bezpečné plastové nádoby na potraviny, abyste ochránili své zdraví. Skrytý dvoupísmenný kód a recyklační symbol na dně nádob odhalují, zda jsou vaše plastové obaly do mikrovlnné...
Proč studená sprcha v horku nefunguje? Odborníci radí, jak se správně ochladit
Mnoho lidí se domnívá, že studená sprcha v horkých letních dnech pomůže tělu ochladit se, avšak opak je pravdou. Odborníci varují, že studená voda ve skutečnosti brání účinnému snížení tělesné...
Z města čínských draků je město duchů. Takto dnes vypadá čínský Disney World
V srdci čínské provincie Ťiang-si se rozkládá místo, které je fascinující i děsivé zároveň. Zábavní park, který měl ambice konkurovat ikonickému Disney Worldu, se dnes proměnil v tichou, opuštěnou...
Proč jablko pochází z růže. Neuvěřitelná historie jednoho příbuzenství
Růže je královnou květin. Před více než dvěma a půl tisíci let ji takto pojmenovala řecká básnířka Sapfó. Zapomněla ovšem dodat, že její okvětní lístky, poupata, listy i šípky je možné jíst.
Fotografie jídla českého fotografa zazářily na World Food Photography Awards
Fotograf Marek Kučera má na kontě další velký úspěch. Se svou fotografií jídla se dostal mezi užší výběr finalistů prestižní světové soutěže World Food Photography Awards 2025. Výstava nejlepších...
Chcete zářivě bílé prádlo bez utrácení? Přidejte jen sodu a peroxid
Prát se musí, a když to jde zcela doběla, je to víc než skvělé. Jenže ne vždy reklamou doporučované a ďábelsky drahé profesionální prostředky účinkují tak zázračně, jak slibují.
Více než jen na sušení vlasů. Fén je novým králem vaší domácnosti
Dovedete si představit svůj život bez fénu? Jak by asi vypadal váš účes... A co ty další věci, které dovede zařídit?
Nakoukněte do minulosti skrze unikátní originály sbírky starých pohlednic
Sbírka pohlednic s venkovskými scénami z celého Spojeného království byla v aukci u Dominic Winter Auctioneers. Kolekce 73 pohlednic zobrazují scény z období před rokem 1920.
Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku
Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....
Hřbitov ve vzduchu. Bizarní filipínská tradice trvá už dva tisíce let
Na severu Filipín, v hornaté provincii Sagada, se nachází pozoruhodné a pro mnohé Evropany neobvyklé pohřebiště. Místní kmen Igorotů zde po staletí praktikuje unikátní tradici – své zesnulé ukládají...
Matriarchát ve světě zvířat: odhalujeme skrytou vládu samic
Tradiční představa o dominantních samcích a poslušných samičkách dostává poslední dobou pořádně na frak. Ukazuje se, že něžnější pohlaví tahá v přírodě za nitky častěji, než by se mohlo zdát. Někdy...
Slavní pod lupou: Milují, nebo nenávidí vejce? Proč byste je měli jíst i vy
Někdo je miluje, jiný nenávidí. Zjistěte, kdo ze slavných tváří si tyhle slepičí produkty oblíbil a kdo na ně vyhlásil embargo. Pravdou je, že jíst vajíčka se vám vyplatí! Podle výživových poradců...
Od melounových explozí po falešná vejce: Temná strana gastronomie
Melounové bomby, svítící maso a hodování na vlastním pohřbu – svět gastronomie dokáže přichystat skutečně bombastická překvapení.
Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny
Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.
Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá
I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...
Datum narození vám to lehce spočítá. Co jste za numero, a co to znamená
Den a rok narození odhalí číslo, které ovlivňuje naše chování, jednání i vlastnosti. Numerologové totiž tvrdí, že není náhoda, který den jsme přišli na svět.
Za mikroplasty mohou nejen sáčky a lahve, ale i barvy, zjistila studie
Když přemýšlíme o zdrojích mikroplastů, často nám na mysl přicházejí plastové láhve, igelitové tašky nebo vlákna z oděvů. Avšak vědci nyní upozorňují na jiný zdroj, který si zaslouží větší pozornost....
Britští vědci vytvořili banán, který po oloupání nezmění barvu celý den
„Žádné slizké, hnědé banány!“ vyhlásil s velkou pompou Gilad Gershon, generální ředitel biotechnologické společnosti Tropic se sídlem v Norwichi. Tvrdí, že jeho banány můžete oloupat, nakrájet,...
Jak vybrat žárovku, abyste se neztratili v technických parametrech
Žárovky jsou součástí našich každodenních životů. Když však dojde na jejich výběr, většina z nás má pocit, že vstoupila do světa technických parametrů a neznámých pojmů. Jak se neztratit mezi lumeny,...
Humři cítí bolest jako savci. Britové už je nechtějí zabíjet vroucí vodou
Vědci vyzvali k okamžitému zákazu vaření humrů zaživa, poté co potvrdili, že korýši skutečně cítí bolest. Od roku 2021 britská vláda uznává korýše za cítící bytosti, avšak zatím odmítá zavést celkový...
Muži se nezdají. Podle průzkumu pečou častěji než ženy. I ti mladí
Pečení je v českých domácnostech tradicí, která nikdy nevyjde z módy. Zapomeňte však na zažité představy. Formičkám a válečkům už dávno nevládnou jen ženy. Nová čísla mluví jasně: muži v Česku pečou...
Vždy připraven. Jak si doma poradit s katastrofami v podobě výpadků
Riziko blackoutu, energetických krizí nebo jiných nepříznivých situací je realitou, kterou nelze podceňovat. Moderní technologie a plánování mohou pomoct zajistit soběstačnost vaší domácnosti, aby...
Muž objevil díru na trhu. Díky čištění hrobů dosáhl na hypotéku
Jednatřicetiletý muž z Harlow ve Velké Británii má neobvyklého koníčka. Ten se mu však stal výborným vedlejším příjmem, díky němuž si dokázal koupit dům a zabezpečit rodinu.
Lák z okurek pomůže při průjmech i nachlazení. A další zaručené tipy
Okurkový lák nevylévejte. Obsahuje hodně vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek, díky nimž ho můžete využít jako přírodní lék proti různým neduhům, případně jako dochucovadlo.
Čeští kuchaři uvařili na prestižní soutěži v Lyonu nejlepší vepřový chod
Český kulinářský tým dosáhl významného úspěchu na jedné z nejprestižnějších gastronomických soutěží na světě – International Catering Cup (ICC), která se ob rok koná v Lyonu ve Francii. Tento rok...
Masopust 2025: Období veselí a hodování potrvá do začátku března. Pak začne půst
Od Tří králů až do Popeleční středy se odedávna v českých zemích pořádaly taneční zábavy, zabijačky a svatby. Tehdy hodovali chudí i bohatí, obyvatelé vesnic i měst. Masopust, lidově zvaný fašank a...
Vykuřování ovlivňuje mozek a mění emoce. Každá bylina umí něco jiného
Vykuřování bylinami je starodávná metoda používaná k očištění prostoru, pro podporu meditace, ke zlepšení zdraví nebo jako součást rituálů. Vykuřování má hluboké kořeny v pohanských, keltských,...
Zmrzlina je raketový motor pohánějící generace. Eskymáci ji vyrábějí z tuku
Zmrzlina patří k pochutinám, na které si snadno vytvoříte závislost. Bez ohledu na zeměpisnou šířku či roční období pro ni má slabost daleko více lidí než pro hranolky, popcorn nebo pizzu. I když...
Každá sněhová vločka je fascinující a pomíjivý originál, který lze uchovat
Všechny sněhové vločky mají jako základ svého tvaru šestihran. Přesto nenajdete dvě stejné, dokonce se dělí do různých tvarových typů. Ač jsme jako děti vločky vždycky malovali nebo vystřihovali z...
Jak to letos nastavily hvězdy pro naše koníčky, zahradu, domov i kondici
Každý z nás se zajímá o nový rok a jeho perspektivy. Dobrá zpráva je, že rok 2025, na jehož prahu právě stojíme, se rýsuje mnohem příznivěji než roky minulé.
Zima, kdy umrzaly uši a v centru Prahy leželo deset týdnů na 30 cm sněhu
V posledních desetiletích zažíváme mírná zimní období – teploty přes den kolem nuly, v noci slabý mráz, sněhu minimum, přesto to často vnímáme jako diskomfort. Naši předkové museli vydržet tuhé...
Sexy pekáč buchet a zvířátka. Hasiči nafotili kalendář, podporují charitu
Každý podzim se výběr „nejfitnějších“ hasičů z Austrálie svléká a pózuje pro australský hasičský kalendář, aby vybral peníze na charitu.
Nepodceňujte mechy. Vydrží vedro i mráz, navíc zachraňují životy
Přežijí téměř padesátistupňové výhně i dvacet stupňů po nulou. Kdysi kolonizovaly holou souš a před stoletím zachránily statisíce životů. Ať žijí mechy. Jsou sice malé, ale po čertech šikovné.
Zázračný ananas se dřív jen půjčoval na ozdobu. Dnes pomáhá proti přecpání
Kdo někdy ohrnoval nos nad ananasem na pizze, měl by se nad sebou zamyslet. Astronomicky drahá potrava králů totiž dříve sloužila jen na okrasu a pronajímala se dům od domu jako dnes luxusní plesové...
Pokus zbavit svět digitálního prokletí. Deskové hry získávají na popularitě
David Rozsíval je profesionálem v oblasti deskových her, vede totiž herní oddělení v jedné z významných firem z této oblasti. Studuje jejich vývoj v čase a s potěšením sleduje, že získávají stále...
Ahoj, mé zelené krásky! Na své zelené mazlíčky mluvte, dělá jim to dobře
Vnímáte pokojové rostliny jen jako tichý doplněk domácnosti? Nenechte se mýlit, skrývají totiž fascinující schopnosti a talenty. Jestli je chcete odhalit, stačí si jen položit ty správné otázky.