Většina lidí na světě se shodne jen na několika věcech. Jednou z nich je pravděpodobně skutečnost, že sýr je chutný.
Nová zpráva o „nejsýrovějších zemích světa“ hodnotí jednotlivé země na základě jejich dovozu sýrů, produkce sýrů a vyhledávání slova „sýr“ na Googlu v jejich rodném jazyce. Výsledek zjistil, že pro Evropu je absolutním vítězem gouda, která obsadila devět z prvních deseti míst. Celou studii najdete zde.
Ačkoli severské země nejsou těmi prvními, které by vás v souvislosti se sýrem napadly, Finsko, Dánsko a Švédsko jsou tomuto produktu překvapivě oddané. Finsko se v žebříčku umístilo na desátém místě. Přestože samo vyrábí pouze šest druhů sýru, utratí ročně za dovoz sýrů v přepočtu asi 132 korun na osobu – víc než Švédsko a Dánsko.
Sýr a ratatouille. Odlehčené grilování do horkých dní podle Pohlreicha![]() |
Finové však v žebříčku klesli, protože nevyhledávali sýry na internetu tak často jako jejich sousedé. Měsíční počet vyhledávání sýrů na Googlu byl ve Finsku zhruba o třetinu nižší než v Dánsku, které se umístilo na devátém místě. Dánsko také vyrábí víc druhů sýru než Finsko – šestnáct.
Švédsko se umístilo na osmém místě, protože jeho produkce sýrů převyšuje produkci jeho sousedů – domovina masových kuliček vyrábí dvacet pět vlastních druhů sýru a spotřebuje jich přibližně stejně jako Finsko i Dánsko.