Lupínky z medúz, jedlé lahve i tištěný burger. To je jídelníček budoucnosti

Světová populace zaznamenává rekordní nárůst. Rychlost produkce jídla však zaostává a vědci proto intenzivně hledají nové cesty, jak hladové lidstvo nasytit. Jídelníček budoucnosti je bohatý na živiny a vitaminy, navíc je šetrný k přírodě. Přesto některé z nás možná při pohledu na seznam položek chuť k jídlu spíše přejde.
Část 1/5
Ilustrační snímek

Eko náhražka: maso z laboratoře

Není tajemstvím, že produkce masa má hluboký dopad na globální ekosystém a diverzitu živočišných druhů. V budoucnu zesílí tendence, která je patrná už dnes, tedy nahrazování masa potravinami rostlinného původu.

Některé firmy už teď produkují náhražky masa, které mají mít podobnou chuť. Kalifornská firma Impossible Foods navíc dohnala tento trend k dokonalosti vytvořením „hamburgeru“, který na ohni prská, a dokonce „krvácí“ jako skutečné maso, což demonstruje na veřejně dostupném videu.

Pokud si však ani v budoucnu nedokážeme maso odříct, měli bychom upřít oči směrem k laboratořím. Ve snaze omezit globální oteplování se bude právě tam podle předpovědí pěstovat syntetické maso.

Hovězí svíčková z britské laboratoře chutná jako opravdový steak

Inovativní vědecká technologie, která spatřila světlo světa už v roce 2013, zahrnuje kultivaci mletého hovězího masa z kmenových buněk krav. Takto vypěstované maso má údajně vypadat, vonět a chutnat jako mleté hovězí.

Náklady na výrobu prvního syntetického masa se vyšplhaly na 330 tisíc dolarů a maso podle spotřebitelských testů chutnalo „nevýrazně“. Na jeho vylepšení však přední světové laboratoře stále pracují a odhaduje se, že během pěti až deseti let by mělo být k dispozici v amerických supermarketech a jeho cena by se měla rovnat ceně skutečného masa.

Nejčtenější

Klasika, která po Velikonocích přijde vhod. Vyzkoušejte vaječnou pomazánku jinak

K Velikonocům se váže řada pokrmů, jedním z nich je i velikonoční pomazánka. Můžete hádat, co je její hlavní surovinou, a jaká je nejlepší.

Večeře do půl hodiny. Co vaří kuchařky a kuchaři známí ze sociálních sítí

Večeře nemusí být složitá, aby byla chutná. Poslední, co chcete, když se vrátíte domů po dlouhém dni, je strávit hodiny v kuchyni. Oslovili jsme čtyři oblíbené foodblogery a foodblogerky s...

Bílý, nebo zelený? Chřest je úžasná jarní delikatesa, která vám učaruje

Nekorunovaný král jarní zeleniny je v posledních letech českých kuchyních stále oblíbenější. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, navíc dodá vaší jarní tabuli eleganci a šmrnc. Sezona chřestu je v...

Sázené vejce se žampiony a omáčkou

Sázené vejce se žampiony a omáčkou

Lehké

20 min

Tato snídaně pořádně nastartuje váš den.

Brownies cheesecake s cottage

Brownies cheesecake s cottage

Střední

75 min

Skvělý dezert plný tvarohu a malin.

Bílý, nebo zelený? Chřest je úžasná jarní delikatesa, která vám učaruje

Nekorunovaný král jarní zeleniny je v posledních letech českých kuchyních stále oblíbenější. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, navíc dodá vaší jarní tabuli eleganci a šmrnc. Sezona chřestu je v...

26. dubna 2025

Večeře do půl hodiny. Co vaří kuchařky a kuchaři známí ze sociálních sítí

Večeře nemusí být složitá, aby byla chutná. Poslední, co chcete, když se vrátíte domů po dlouhém dni, je strávit hodiny v kuchyni. Oslovili jsme čtyři oblíbené foodblogery a foodblogerky s...

25. dubna 2025

Vafle se špenátem a vejcem

Vafle se špenátem a vejcem

Střední

30 min

Připravte rodině luxusní slanou snídani.

Klasika, která po Velikonocích přijde vhod. Vyzkoušejte vaječnou pomazánku jinak

K Velikonocům se váže řada pokrmů, jedním z nich je i velikonoční pomazánka. Můžete hádat, co je její hlavní surovinou, a jaká je nejlepší.

22. dubna 2025

Vajíčková pomazánka s avokádem

Vajíčková pomazánka s avokádem

Lehké

15 min

Máte doma hodně vajec natvrdo z koledy? Připravte si tuto dokonalou pomazánku.

Nejen na chlebíčky: poradíme vám, co s vajíčky po Velikonocích

Velikonoce skončily a v misce vám zbyla vařená malovaná vajíčka? Nezapomeňte je správně uskladnit. Přinášíme inspiraci na jednoduché recepty, díky kterým se vajec na tvrdo zbavíte a ještě si skvěle...

20. dubna 2025

Velikonoční věnec

Velikonoční věnec

Střední

50 min

Krásně nadýchané pečivo se stane hvězdou Velikonoc.

Jehněčí hřbet s kroupami

Jehněčí hřbet s kroupami

Střední

60 min

Máte rádi jehněčí maso? Pokud ano, vyzkoušejte tento slavnostní recept.

Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr
Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr

Letňanský veletrh, zaměřený na budoucí maminky a rodiny s dětmi, přivítá v půlce dubna oblíbené vystavovatele a zároveň představí zcela nové značky...

Velikonoční mazanec desetkrát jinak: tradiční, bezlepkový i s čokoládou

Mazanec je neodmyslitelným symbolem Velikonoc. Přinášíme vám deset receptů, podle kterých si ho letos můžete upéct – od tradičního kynutého až po variantu s čokoládou nebo v italském stylu.

18. dubna 2025

Velikonoční mrkvové cupcakes

Velikonoční mrkvové cupcakes

Střední

50 min

Oslavte Velikonoce ve velké parádě.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.