VIDEO: Do šampaňského jahoda z kompotu lepší než žádná. Pohlreich šílí

aktualizováno 
Jen málokoho by asi napadlo dávat si v rybářské baště šampaňské s jahodami nebo tam jít na diskotéku. V pražské Hostivaři se dá v Rybářské baště zkusit obojí. Jak se o této restauraci vyjádřil Zdeněk Pohlreich: "Je to bizár, ty vole..." V dobré hospodě by se přece člověk měl především dobře najíst.

Jenže to by nesměl Rybářské baště šéfovat člověk, který je podle Pohlreicha mistr světa v kecech a výmluvách a na lidi mírně řečeno kašle. Hosty tak vítá interiér, který je těžké retro osmdesátých let se všemi nectnostmi té doby.

Pak už ano nepřekvapí, když se z mrazáku vyloupnou zapáchající krevety, což majitel omlouvá tím, že za tu cenu se není co divit. Jenže to podle Pohreicha není argument k tomu, riskovat zdraví svých hostů. Kteří, i kdyby jim náhodou nebylo špatně, si stejně nepochutnají, takže už víckrát nepřijdou.

Chybějící zisky pak majitel Rybářské bašty dohání tím, že v restauraci pořádá diskotéky ve stylu 80. let, což už je naprosté zoufalství. A zbytečné. Kdyby připravovali dobré čerstvé ryby, které nemusí být za každou cenu drahé, hosté si k němu cestou najdou. Vždyť jeho podnik na břehu Hostivařské přehrady míjejí rodiny na procházce, výletníci na kolech i řada místních.

Nečekejte v rybářské baště automaticky dobrou rybu na talíři

Rybářská bašta v Hostivaři

Když do hostivařské Rybářské bašty zavítá Zdeněk Pohlreich v rámci natáčení dalšího dílu Ano, šéfe! a přinese si čerstvou rybu sebou, je zvědavý, jak mu ji v kuchyni připraví. Jenže se ukáže, že místní kuchaři to prostě neumí. Znechucení nad místní kuchyní korunuje kapr s česnekem a nastrouhanou nivou. Sýr k rybě prostě objektivně nepatří, na tom není co řešit. 

Když se k tomu přidá odpuzující interiér, je příčina neoblíbenosti podniku mezi lidmi jasná. "Hnusnej interiér, hospoda prosáklá šmakem z oleje, celý je to nažloutlý," tak na šéfa jako na hosta působí lokál Rybářské bašty. Dojem jako vystřižený z "osmdesátek" posiluje úplně všechno: závěsy, reklamy všude možně, odpudivé dekorace z umělých květin a "nezbytná" puštěná televize. 

Po prohlídce zázemí restaurace šéf konstatuje, že "pan Němec se zabývá volovinama místo podstatnejch věcí", i s čistotou jsou v kuchyni na štíru a potřebují vyházet zkažené čerstvé i mražené suroviny. "My tady v Čechách sežerem všechno, my tady dojídáme zbytky po celý Evropě. Vy nemůžete svoje peníze vyměnit za to, že někomu bude blbě," neodpustí si šéf.

Podle něj je příčinou problémů hostivařského podniku tolerance nekvalitního zboží a nekvalitních služeb. Anketa mezi hosty potvrdí, že není důvod se sem na jídlo vracet.  Koneckonců, hosté aby byli v "baště" ve střehu i při objednávání pití. Jinak se jim snadno může stát, že jim přinesou šampaňské v lepším případě s kompotovanou jahodou, v horším případě i s plísní. (Více na videu.)   

Kompotované jahody s plísní nejsou to pravé ořechové. A strkat je navíc do
Neochvějné přesvědčení číšníka Rybářské bašty, že do šampaňského jsou lepší

Majitel Rybářské bašty je v dobré "rybárně" jak u vytržení

A tak Zdeněk Pohlreich nezaváhá a vezme zdánlivě ostříleného restauratéra do skutečně dobré rybí restaurace s jednoduchým střídmým interiérem, kde to šlape jako hodinky, a kde umí nakupovat čerstvý a pro hosty přitažlivý rybí sortiment. Vidět, jak se provozovatel Rybářské bašty diví logickým a v provozu dobré restaurace naprosto triviálním a běžným věcem, je opravdu zážitek. 

"Nesleduj, kolik to stojí, ale všímej si těch podstatných věcí," instruuje šéf kolegu Němce. Upozorňuje ho na jednoduchost přípravy, jasnou zaměřenost restaurace a hostovi příjemnou prezentaci. Čerstvost je otázkou dodavatele, ale skvělá surovina už pak moc nepotřebuje. Jen trochu oleje, citronu, soli, bylinek, zeleniny.

Zpět v kuchyni Rybářské bašty pak Zdeněk Pohlreich hravě předvede, jak v jejích podmínkách docílit podobného efektu na příkladu s cenově dostupnou makrelou: tučnou výraznou rybu naloží se zeleninou a šťávou z citrusů, takže je marinovaná a potřebuje již jen chvilinku na pánvi.

Zvládnou ale něco podobného v "baště"?  Nahlédnout spolu se Zdeňkem Pohlreichem pod pokličku fungování této rádoby rybí restaurace můžete v pondělí večer na Prima family v dalším premiérovém dílu Ano, šéfe!

Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Nákup až ke dveřím přivezou autonomní vozíky. Testuje je britské Tesco

Britské Tesco zavádí autonomní vozíky, které přivezou nákup až ke dvěřím

Technologická společnost Starship vsadila místo dronů na autonomní vozíčky, které dokážou přivézt nákup do čtvrthodiny...

O venkovní žaluzie je třeba pečovat i v zimě. Hrozí hlavně přimrznutí

Venkovní žaluzie dostávají zabrat při venkovním sněžení.

Venkovní žaluzie prokazují velkou službu nejenom přes léto, ale i v zimě, kdy chrání před chladem a před nechtěnými...

Většinu orchidejí stačí namáčet, rosit a hnojit. I ty maceškovité

Můrovce jsou ideální orchideje pro začátečníky.

Mnohé orchideje spojují dlouhou dobu kvetení a exotický vzhled s překvapivě malými nároky na péči. Konkrétní praktické...

Najdete na iDNES.cz