Čtvrtek 22. února 2024, svátek má Petr
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 22. února 2024 Petr

VIDEO: Do šampaňského jahoda z kompotu lepší než žádná. Pohlreich šílí

Jen málokoho by asi napadlo dávat si v rybářské baště šampaňské s jahodami nebo tam jít na diskotéku. V pražské Hostivaři se dá v Rybářské baště zkusit obojí. Jak se o této restauraci vyjádřil Zdeněk Pohlreich: "Je to bizár, ty vole..." V dobré hospodě by se přece člověk měl především dobře najíst.

Jenže to by nesměl Rybářské baště šéfovat člověk, který je podle Pohlreicha mistr světa v kecech a výmluvách a na lidi mírně řečeno kašle. Hosty tak vítá interiér, který je těžké retro osmdesátých let se všemi nectnostmi té doby.

Pak už ano nepřekvapí, když se z mrazáku vyloupnou zapáchající krevety, což majitel omlouvá tím, že za tu cenu se není co divit. Jenže to podle Pohreicha není argument k tomu, riskovat zdraví svých hostů. Kteří, i kdyby jim náhodou nebylo špatně, si stejně nepochutnají, takže už víckrát nepřijdou.

Chybějící zisky pak majitel Rybářské bašty dohání tím, že v restauraci pořádá diskotéky ve stylu 80. let, což už je naprosté zoufalství. A zbytečné. Kdyby připravovali dobré čerstvé ryby, které nemusí být za každou cenu drahé, hosté si k němu cestou najdou. Vždyť jeho podnik na břehu Hostivařské přehrady míjejí rodiny na procházce, výletníci na kolech i řada místních.

Nečekejte v rybářské baště automaticky dobrou rybu na talíři

Rybářská bašta v Hostivaři

Když do hostivařské Rybářské bašty zavítá Zdeněk Pohlreich v rámci natáčení dalšího dílu Ano, šéfe! a přinese si čerstvou rybu sebou, je zvědavý, jak mu ji v kuchyni připraví. Jenže se ukáže, že místní kuchaři to prostě neumí. Znechucení nad místní kuchyní korunuje kapr s česnekem a nastrouhanou nivou. Sýr k rybě prostě objektivně nepatří, na tom není co řešit. 

Když se k tomu přidá odpuzující interiér, je příčina neoblíbenosti podniku mezi lidmi jasná. "Hnusnej interiér, hospoda prosáklá šmakem z oleje, celý je to nažloutlý," tak na šéfa jako na hosta působí lokál Rybářské bašty. Dojem jako vystřižený z "osmdesátek" posiluje úplně všechno: závěsy, reklamy všude možně, odpudivé dekorace z umělých květin a "nezbytná" puštěná televize. 

Po prohlídce zázemí restaurace šéf konstatuje, že "pan Němec se zabývá volovinama místo podstatnejch věcí", i s čistotou jsou v kuchyni na štíru a potřebují vyházet zkažené čerstvé i mražené suroviny. "My tady v Čechách sežerem všechno, my tady dojídáme zbytky po celý Evropě. Vy nemůžete svoje peníze vyměnit za to, že někomu bude blbě," neodpustí si šéf.

Podle něj je příčinou problémů hostivařského podniku tolerance nekvalitního zboží a nekvalitních služeb. Anketa mezi hosty potvrdí, že není důvod se sem na jídlo vracet.  Koneckonců, hosté aby byli v "baště" ve střehu i při objednávání pití. Jinak se jim snadno může stát, že jim přinesou šampaňské v lepším případě s kompotovanou jahodou, v horším případě i s plísní. (Více na videu.)   

Kompotované jahody s plísní nejsou to pravé ořechové. A strkat je navíc do
Neochvějné přesvědčení číšníka Rybářské bašty, že do šampaňského jsou lepší

Majitel Rybářské bašty je v dobré "rybárně" jak u vytržení

A tak Zdeněk Pohlreich nezaváhá a vezme zdánlivě ostříleného restauratéra do skutečně dobré rybí restaurace s jednoduchým střídmým interiérem, kde to šlape jako hodinky, a kde umí nakupovat čerstvý a pro hosty přitažlivý rybí sortiment. Vidět, jak se provozovatel Rybářské bašty diví logickým a v provozu dobré restaurace naprosto triviálním a běžným věcem, je opravdu zážitek. 

"Nesleduj, kolik to stojí, ale všímej si těch podstatných věcí," instruuje šéf kolegu Němce. Upozorňuje ho na jednoduchost přípravy, jasnou zaměřenost restaurace a hostovi příjemnou prezentaci. Čerstvost je otázkou dodavatele, ale skvělá surovina už pak moc nepotřebuje. Jen trochu oleje, citronu, soli, bylinek, zeleniny.

Zpět v kuchyni Rybářské bašty pak Zdeněk Pohlreich hravě předvede, jak v jejích podmínkách docílit podobného efektu na příkladu s cenově dostupnou makrelou: tučnou výraznou rybu naloží se zeleninou a šťávou z citrusů, takže je marinovaná a potřebuje již jen chvilinku na pánvi.

Zvládnou ale něco podobného v "baště"?  Nahlédnout spolu se Zdeňkem Pohlreichem pod pokličku fungování této rádoby rybí restaurace můžete v pondělí večer na Prima family v dalším premiérovém dílu Ano, šéfe!

Autor:
  • Nejčtenější

Německý ovčák je v Česku stále nejoblíbenější. Žebříček je jasný

18. února 2024

Čtyřnohý mazlíček. Pes, přítel člověka. Nikdy nezklame. Co od nejčastějších plemen v tuzemsku...

Na zahradě se pusťte do gruntování stromků. S kartáčem a štětkou v ruce

17. února 2024

Zkušený sadař či pěstitel ovocných stromů dobře ví, že předjaří je ideální čas na jejich velkou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špičkovou kávu připravíte i doma. Přehledně od turka až po espresso

15. února 2024

Ačkoli mezi největší konzumenty kávy na světě nepatříme, přece jen se špičku pelotonu, kterou tvoří...

Na tygra platí parfém, buvol vás zabije s potěšením, líčí veterinářka z divočiny

15. února 2024

Premium Australská veterinářka Chloe Buitingová pracuje převážně s divokými zvířaty v divoké přírodě, o...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Být mořskou pannou. Mermaiding milují i muži. Stírá rozdíl mezi sportem a hrou

20. února 2024

Premium Pokouším se dostat k Jardovi elegantním pohybem připomínajícím rybu. „Co ten vytrčený zadek?“...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Fascinující boj vlků s přívalem sněhu. V síti tunelů šéf jistí smečku vzadu

22. února 2024

Napadne pár centimetrů sněhu a ve městech to často způsobí téměř kolaps. Což teprve, když čerstvého...

Vyčistí žehličku a uchrání oděv. Odhalte skrytý potenciál pečicího papíru

22. února 2024

Je levný, dostupný a kupodivu i multifunkční. Řeč je o pečicím papíře, který dobře znáte jako...

VIDEO: Modely vláčků ovládly drážďanské výstaviště. Ráj pro všechny fandy

21. února 2024

Drážďany se staly cílem milovníků modelové železnice. Zdejší výstaviště Messe Dresden hostilo již...

Když na vás něco leze, první pomoc najdete v kuchyni. Navíc si pochutnáte

21. února 2024

Pokud vás začne svědit v nose nebo škrábat v krku, nespěchejte hned do lékárny, ale nakoukněte...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dcera Vladimíra Ráže žije bez ruky. Protézu odložila po dvaceti letech

Veronika Rážová (43) je dcerou slavného českého herce Vladimíra Ráže. Narodila se bez levé horní končetiny. Za hendikep...

Útok moukou byl podvod. Bendigovi hrozí trest, že úřady zaměstnal zbytečně

Zpěvák Jan Bendig se nestal obětí útoku moukou, jak sám všude rozhlašoval. Celou událost s „pachatelem“ ve skutečnosti...

Sexuálních scén je zbytečně moc, míní Cavill. Omlouval se kolegyni za erekci

Britský herec Henry Cavill (40) se nedávno podělil o svůj názor na filmové scény, které vyobrazují sex. Podle něj je...

Známé tváře kritizují Michala Novotného. Nejsem homofob, brání se herec

Na Michala Novotného se na sociálních sítích snesla vlna kritiky. Herec v rozhovoru pro týdeník Téma mimo jiné řekl, že...

Kde máte internet, pane řidiči? V online registrech dokladů je chaos

Od ledna u sebe řidiči nemusí mít prakticky žádné doklady. Všechny jsou online, ale ne každý má přitom běžně přístup k...