Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Do šampaňského jahoda z kompotu lepší než žádná. Pohlreich šílí

Jen málokoho by asi napadlo dávat si v rybářské baště šampaňské s jahodami nebo tam jít na diskotéku. V pražské Hostivaři se dá v Rybářské baště zkusit obojí. Jak se o této restauraci vyjádřil Zdeněk Pohlreich: "Je to bizár, ty vole..." V dobré hospodě by se přece člověk měl především dobře najíst.

Jenže to by nesměl Rybářské baště šéfovat člověk, který je podle Pohlreicha mistr světa v kecech a výmluvách a na lidi mírně řečeno kašle. Hosty tak vítá interiér, který je těžké retro osmdesátých let se všemi nectnostmi té doby.

Pak už ano nepřekvapí, když se z mrazáku vyloupnou zapáchající krevety, což majitel omlouvá tím, že za tu cenu se není co divit. Jenže to podle Pohreicha není argument k tomu, riskovat zdraví svých hostů. Kteří, i kdyby jim náhodou nebylo špatně, si stejně nepochutnají, takže už víckrát nepřijdou.

Chybějící zisky pak majitel Rybářské bašty dohání tím, že v restauraci pořádá diskotéky ve stylu 80. let, což už je naprosté zoufalství. A zbytečné. Kdyby připravovali dobré čerstvé ryby, které nemusí být za každou cenu drahé, hosté si k němu cestou najdou. Vždyť jeho podnik na břehu Hostivařské přehrady míjejí rodiny na procházce, výletníci na kolech i řada místních.

Nečekejte v rybářské baště automaticky dobrou rybu na talíři

Rybářská bašta v Hostivaři

Když do hostivařské Rybářské bašty zavítá Zdeněk Pohlreich v rámci natáčení dalšího dílu Ano, šéfe! a přinese si čerstvou rybu sebou, je zvědavý, jak mu ji v kuchyni připraví. Jenže se ukáže, že místní kuchaři to prostě neumí. Znechucení nad místní kuchyní korunuje kapr s česnekem a nastrouhanou nivou. Sýr k rybě prostě objektivně nepatří, na tom není co řešit. 

Když se k tomu přidá odpuzující interiér, je příčina neoblíbenosti podniku mezi lidmi jasná. "Hnusnej interiér, hospoda prosáklá šmakem z oleje, celý je to nažloutlý," tak na šéfa jako na hosta působí lokál Rybářské bašty. Dojem jako vystřižený z "osmdesátek" posiluje úplně všechno: závěsy, reklamy všude možně, odpudivé dekorace z umělých květin a "nezbytná" puštěná televize. 

Po prohlídce zázemí restaurace šéf konstatuje, že "pan Němec se zabývá volovinama místo podstatnejch věcí", i s čistotou jsou v kuchyni na štíru a potřebují vyházet zkažené čerstvé i mražené suroviny. "My tady v Čechách sežerem všechno, my tady dojídáme zbytky po celý Evropě. Vy nemůžete svoje peníze vyměnit za to, že někomu bude blbě," neodpustí si šéf.

Podle něj je příčinou problémů hostivařského podniku tolerance nekvalitního zboží a nekvalitních služeb. Anketa mezi hosty potvrdí, že není důvod se sem na jídlo vracet.  Koneckonců, hosté aby byli v "baště" ve střehu i při objednávání pití. Jinak se jim snadno může stát, že jim přinesou šampaňské v lepším případě s kompotovanou jahodou, v horším případě i s plísní. (Více na videu.)   

Kompotované jahody s plísní nejsou to pravé ořechové. A strkat je navíc do
Neochvějné přesvědčení číšníka Rybářské bašty, že do šampaňského jsou lepší

Majitel Rybářské bašty je v dobré "rybárně" jak u vytržení

A tak Zdeněk Pohlreich nezaváhá a vezme zdánlivě ostříleného restauratéra do skutečně dobré rybí restaurace s jednoduchým střídmým interiérem, kde to šlape jako hodinky, a kde umí nakupovat čerstvý a pro hosty přitažlivý rybí sortiment. Vidět, jak se provozovatel Rybářské bašty diví logickým a v provozu dobré restaurace naprosto triviálním a běžným věcem, je opravdu zážitek. 

"Nesleduj, kolik to stojí, ale všímej si těch podstatných věcí," instruuje šéf kolegu Němce. Upozorňuje ho na jednoduchost přípravy, jasnou zaměřenost restaurace a hostovi příjemnou prezentaci. Čerstvost je otázkou dodavatele, ale skvělá surovina už pak moc nepotřebuje. Jen trochu oleje, citronu, soli, bylinek, zeleniny.

Zpět v kuchyni Rybářské bašty pak Zdeněk Pohlreich hravě předvede, jak v jejích podmínkách docílit podobného efektu na příkladu s cenově dostupnou makrelou: tučnou výraznou rybu naloží se zeleninou a šťávou z citrusů, takže je marinovaná a potřebuje již jen chvilinku na pánvi.

Zvládnou ale něco podobného v "baště"?  Nahlédnout spolu se Zdeňkem Pohlreichem pod pokličku fungování této rádoby rybí restaurace můžete v pondělí večer na Prima family v dalším premiérovém dílu Ano, šéfe!

Autor:

Nejčtenější

Poprvé v historii spatřili „černého démona“. Běžně žije v temných hlubinách

Tvor s velkým, černým tělem a tlamou plnou tesáků, známý jako „černý démon“, byl poprvé v historii spatřen za denního světla. Vědci byli překvapeni, když tohoto tvora objevili u pobřeží Tenerife.

Řezník přivezl zelené maso a hádal se. V nemocnici jim to procházelo, líčí šéfkuchař

Premium

Recepty na exoticky znějící speciality vám prozradí Nikolas Kratěna. Jako kuchař prošel řadou luxusních restaurací, ale poslední čtyři roky vařil pro pacienty v nymburské nemocnici. „Musel jsem řešit...

Tyto potraviny jsou pro psy nebezpečné. Co dělat, když je snědí?

Spousta majitelů psů si myslí, že jejich mazlíčci mohou jíst to samé, co lidé. Ale opak je pravdou. Některé potraviny, které jsou pro nás běžné, mohou být pro psy velmi nebezpečné. A nejen to,...

Zlato na talíři. Je to větší luxus než máslo? Je, ale jen o trošku

Premium

Plátek jedlého 24karátového zlata o velikosti osm na osm centimetrů vás vyjde pod stovku. Jeho cena kolísá v závislosti na aktuální ceně zlata. Cena másla také kolísá, ale pokud nemáte štěstí na...

Rostlinné náhražky masa jsou pro mě nesmyslné, říká Slanina z Kluků v akci

Premium

Už dvacet let se v pořadu Kluci v akci snaží na obrazovkách ukázat, jak vařit jednoduše a s humorem. „S nadsázkou říkám, že Kluci v akci jsou Top Gearem české gastronomie,“ líčí Ondřej Slanina. Jaký...

Pečujte o svůj žlučník, na přelomu zimy a jara trpí nejvíc

Koho někdy pořádně pozlobil žlučník, rozhodně by to nechtěl zažít znovu. Tento orgán prochází nyní obdobím zvýšené zátěže, měli bychom mu proto alespoň částečně ulevit. Smysl má zařadit do jídelníčku...

18. února 2025

Poprvé v historii spatřili „černého démona“. Běžně žije v temných hlubinách

Tvor s velkým, černým tělem a tlamou plnou tesáků, známý jako „černý démon“, byl poprvé v historii spatřen za denního světla. Vědci byli překvapeni, když tohoto tvora objevili u pobřeží Tenerife.

18. února 2025

Řezník přivezl zelené maso a hádal se. V nemocnici jim to procházelo, líčí šéfkuchař

Premium

Recepty na exoticky znějící speciality vám prozradí Nikolas Kratěna. Jako kuchař prošel řadou luxusních restaurací, ale poslední čtyři roky vařil pro pacienty v nymburské nemocnici. „Musel jsem řešit...

17. února 2025

Vyberte nejroztomilejší mazlíčky, hrají o krmivo pro kočky, vy o knížky

Únorové hlasování o nejroztomilejší mazlíčky odstartovalo. V tomto měsíci čtenářské hlasy rozhodnou o výhercích kvalitního kočičího krmiva a praktické deky značky PRO PLAN. Vylosovaní hlasující se...

3. února 2025,  aktualizováno  17.2 9:35

To nechci, proč mi to Google nainstaloval do mobilu? Uživatelé se bouří

V posledních týdnech začal Google instalovat do telefonů s Androidem novou systémovou aplikaci, která má uživatele...

Shodila jsem 23 kilo. Táta říkal, že se na to nedá koukat, přiznala Cibulková

Bývalá slovenská profesionální tenistka Dominika Cibulková (35) po narození dětí výrazně přibrala. V rozhovoru pro...

Kanye West a Bianca Censori se rozešli, raper zveřejnil podivný vzkaz

Raper Kanye West (47) a jeho žena Bianca Censori (30) se podle zdrojů blízkých páru rozešli a směřují k rozvodu....

Muže děsí můj svalnatý zadek, popisuje žena problémy při hledání partnera

Třiadvacetiletá influencerka Kerolay Chavesová z Brazílie, kterou na Instagramu sledují miliony lidí, shání životního...

Mimozemšťani, bába pod kořenem. Skryté vtipy v Kingdom Come 2 jsou geniální

Česká středověká hra Kingdom Come: Deliverance 2 je venku už víc než týden a hráči postupně objevují více či méně...