VIDEO: Naučte se znát chuť základních surovin, radí Pohlreich kuchařům

aktualizováno 
"Ten hnusnej, bolševickej skanzen byste měli proměnit na místo, kde se lidi budou cítit dobře. Najděte si člověka, který bude vařit, a vy ho necháte dělat jeho práci," zní zcela zásadní rady šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha panu Staňkovi, provozovateli hotelu a restaurace Květnice v jihomoravském Tišnově.

Tišnov je druhou zastávkou už páté řady Ano, šéfe!, takže toho Pohlreich se štábem viděli už hodně. Přesto je dokázal překvapit. "Nikde to není tak chcíplý jako u vás, tak s tím něco udělejte!" apeluje na vyučeného číšníka Staňka, kralujícího kuchyni s pocitem, že v Tišnově stejně nebude nikdo vařit líp než on.

Tady je všechno dané a nezměnitelné. Jsme v Tišnově

A tak si šéf udělá průzkum v terénu. Chce vědět, proč i číšníci z Květnice chodí na oběd ke konkurenci. Kromě toho, že se v hotelu špatně vaří, stěžují si na lidský faktor. S arogantním Slávou Staňkem zjevně málokdo vydrží. Jakýkoliv aktivní zájem o dění v podniku už zabalila i paní Staňková, jen dcera vysokoškolačka se na bezradnost svých rodičů už nemohla koukat, tak si na ně šéfa pozvala. 

Tišnovský hotel Květnice

Rezignace Staňkových je unikátní záležitost, těžko říci, jestli platí i pro další městečka u nás. Na jakýkoliv podnět či návrh ke změně se šéf dozvídá: "Tady jste v Tišnově, s tím nic neuděláte... To je Tišnov, to nezměníme..." A pan Staněk dál zarputile dává hostům k jídlu zdarma vodu se šťávou, protože to tak prý dělají všichni. Jak se posléze ukáže, je jediný ve městě. Jiné podniky to nepotřebují.  

Zátěžový den, při kterém si musí kuchyně poradit s plnou restaurací, odhalí naplno všechny slabiny. V kuchyni se navíc rozbije gril a se třemi pánvičkami na plotně se pětašedesát hostů obsluhuje hodně špatně. Hosté dlouho čekají na jídlo, které jim nakonec stejně nechutná. Aby nebyl jen zlomyslný, šéf dokonce přiloží ruku k dílu a napraví jednu z reklamací k hostově spokojenosti.

Zato pan Staněk se arogantně snaží přesvědčit hosty, že rozmrazený losos je úplně čerstvý. Dokonce jim nabízí, že se na něj mohou jít podívat do kuchyně. "Zátěžák" je prostě fiasko a Zdeněk Pohlreich má dojem, že Staňkovi chybí energie: "Vy máte takovej moravskej defenzivní přístup. Za všechno může někdo jiný a okolnosti. Mně tohle hrozně vadí." 

Všechno se musí změnit, jinak to nemá smysl

Překvapivě je ale pan Staněk ochoten investovat nemalé peníze do proměny interiéru, kterou vezme do ruky dcera se svými kamarády. Výsledek se i šéfovi nakonec zdá "na tišnovskou Květnici" až moc dobrý.

V kuchyni se snad také blýská na lepší časy. "Dali jsme si inzerát a přihlásila se nám ikona brněnské gastronomie, kuchař Láďa z Bohémy," představuje hlavní atrakci této epizody s radostí šéf. Bohému i Laďu si pravidelní diváci Ano, šéfe! budou pamatovat z brněnského podniku, kde vůbec poprvé šéf svůj pořad nedotočil. Více v článku V tomhle nejedu, skončil Pohlreich s natáčením v Brně.

Jak se ukáže, ani Květnice není pro Laďu nic nového. Dokonce ji spolu se Slávkem Staňkem před lety otevíral. Otázka je, zda se oba dokážou oprostit od minulosti a začít spolu znovu, i když Laďa vařit umí.

Šéf si udělal přípravu, aby mohl osazenstvu kuchyně předvést, jak se dají...
K nasekanému česneku přidal trochu nasekané cibulky.
Šéf si přichystal na proužky pokrájenou čerstvou zeleninu a přidal ji na...

Bez ohledu na to je potřeba v kuchyni začít od základu. Podle šéfa nikdo neumí udělat čerstvou zeleninu a dobrá čerstvá jídla bez masa. A předvede, jak stačí vzít posekaný česnek a cibulku a lehce je osmahnout na trošce oleje.

Zeleninu stačí osmahnout a ochutit třeba solí a pepřem.
Pro chuť přidá pár rajčátek.
Za chviličku Zdeněk Pohlreich servíruje.
Čerstvá zelenina se sýrem a nasekanou petrželkou podle Zdeńka Pohlreicha

Pak přidá na proužky pokrájenou směs zeleniny, ochutí pepřem a solí a pro chuť přihodí ještě pár stroužků rajčat. Naservíruje s čerstvým místním kravským sýrem rozpečeným v troubě a rychlé čerstvé zeleninové jídlo je hotové.

Zda rady šéfa osazenstvu tišnovské Květnice opravdu pomohou, se dozvíte v pondělí večer na Prima family, v páté premiérové řadě pořadu Ano, šéfe!.

Autor:

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

Zatočte se škůdci na zahradě. Poradíme, jak se zbavit mšic či padlí

S mšicemi si nejlíp poradí slunéčko sedmitečné.

Vrcholící léto je pro nejrůznější zahradní škůdce ráj. Na zahradě vám může řádit třeba krtek, ve skleníku molice či...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

Zdánlivě obyčejný kopr pomáhá s trávením a umí i léčit.

Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu z nejoblíbenějších...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Další z rubriky

Jídlo prolomí ledy. Gordon Ramsay vařil s Berbery a sjížděl řeku Mekong

V marockých horách odhaloval Ramsay tajemství berberské kuchyně.

Vařil v klášteře laoským mnichům, slaňoval hory, sjížděl divoké řeky. Světový kuchař Gordon Ramsay se při natáčení...

Urodily se cukety? Připravte si pyré do zásoby nebo se pstruhem

Pyré z cukety si dokonce můžete zmrazit, v mrazáku vydrží celou zimu. A třeba...

Zelenina, na první pohled vzdáleně podobná okurce, avšak odlišné chuti, má nízkou kalorickou hodnotu a je vhodná při...

Kuchař a lovec chutí: Ochutnávání v cizině je důležité pro rozvoj podniku

Kyjevské trhy a nákupy

Ve restauracích, kde pracuje, mu říkají kuchař cestovatel. Cestuje mezi Ukrajinou a Čechy, mezi sedmi podniky v Kyjevě...

Testujeme barefoot boty: Jsou opravdu pohodlné, nebo z nich bolí nohy?
Testujeme barefoot boty: Jsou opravdu pohodlné, nebo z nich bolí nohy?

Někteří je vnímají jako výstřelek pro alternativně založené maminky. Fyzioterapeuti zase prohlašují, že nic lepšího pro nohy neexistuje. My jsme se je rozhodli otestovat na dvou kolegyních z kanceláře a zjistit, kde je pravda.

Najdete na iDNES.cz