Japonec dá do pudinku vejce i kuřecí kůžičky. Sní ho samozřejmě s rýží

  0:14aktualizováno  0:14
Japonský vaječný pudink s kuřecím masem neboli chawanmushi není sladkým dezertem ani náhodou. Je slaný a dokonce se do něj přidává i krabí maso. Podle názorného receptu šéfkuchaře Marka Hory, který si ho přivezl přímo z Japonska, ho můžete zkusit také. Jako součást japonského menu využitelného i na Vánoce.

Na japonský vaječný pudink chawanmushi (čti čavamuši) budete potřebovat: misku s vodou, sušený rybí vývar (seženete v prodejnách s japonskými potravinami), rýžové víno na vaření, vejce, kuřecí maso s kůží či bez, kousek pravého krabího masa, snítku petrželky kudrnky a sůl na dochucení.

Fotogalerie

Postup přípravy je pro neznalé japonské kuchyně možná trochu překvapivý: vajíčko rozklepnete do misky s vodou (cca 100 ml), lehce osolíte, přidáte špetku rybího vývaru, trochu rýžového vína a vše důkladně promícháte. Podle šéfkuchaře pražské japonské restaurace Yamato ideálně hůlkami, jak také v japonské kuchyni jinak. 

Do speciálního keramického šálku s víčkem -  který se v Japonsku nazývá chawan (čti čavan) - poté vložíte kousek krabího masa, pár kousků kuřecího masa (pokud máte rádi, tak opravdu můžete i s kůží) a kousek čerstvé zelené petrželky. Vše zalijete připravenou vaječnou směsí zhruba do dvou třetin výšky šálku.

Pak přiklopíte víčkem a dáte zhruba na pět minut vařit na páru, na což vám úplně stačí klasický pařáček na knedlíky, ten by se měl najít v každé kuchyni. Zda je hotovo, si snadno ověříte pomocí obyčejné špejle; pokud se vám na ni maso nenalepí, můžete pudink podávat. S rýží, jako další součást japonského menu, které si můžete připravit třeba na Vánoce (úvodní recept celého menu najdete zde). Chybět v něm totiž nebude ani smažená ryba či bramborový salát. 

Autor:

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

Houbová smaženice v palačince

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli...

Další z rubriky

Kalamáry s bůčkem místo guláše. Gastropunk si najde místo i na venkově

Šéfkuchař Daniel Holan

Šéfkuchař Daniel Holan, který věci dělá po svém, dokázal v malé obci na Berounsku vybudovat osobitou restauraci Corso,...

Jídlo prolomí ledy. Gordon Ramsay vařil s Berbery a sjížděl řeku Mekong

V marockých horách odhaloval Ramsay tajemství berberské kuchyně.

Vařil v klášteře laoským mnichům, slaňoval hory, sjížděl divoké řeky. Světový kuchař Gordon Ramsay se při natáčení...

Češi podceňují zabezpečení chalup, přitom v nich mají majetek za statisíce

Do zabezpečení chalupy by měl člověk investovat tři až pět procent ceny...

Letní dovolenou na chalupě už lidé dávno netráví v provizorních podmínkách. Chaty a chalupy se začínají vybavením a...

Testujeme barefoot boty: Jsou opravdu pohodlné, nebo z nich bolí nohy?
Testujeme barefoot boty: Jsou opravdu pohodlné, nebo z nich bolí nohy?

Někteří je vnímají jako výstřelek pro alternativně založené maminky. Fyzioterapeuti zase prohlašují, že nic lepšího pro nohy neexistuje. My jsme se je rozhodli otestovat na dvou kolegyních z kanceláře a zjistit, kde je pravda.

Najdete na iDNES.cz