Středa 22. ledna 2020, svátek má Slavomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 22. ledna 2020 Slavomír

Kupte listové těsto a kousek čerstvého lososa a máte luxusní oběd

aktualizováno 
Není pochyb o tom, že podobně jako u kuřete pořídíte i maso lososa nejlevněji, když si ho sami „rozbouráte“. Co všechno pak z lososa můžete připravit, rozebere Zdeněk Pohlreich v dalším dílu kuchařské školy Teď vaří šéf! v neděli v podvečer na Primě.

Začne nad krásným celým lososem (jak vybírat čerstvé ryby, čtěte zde) a poradí, jak ho správně naporcovat (praktické rady krok za krokem najdete zde). A pak už se vrhne na jednotlivé recepty, z nichž byste nejradši vyzkoušeli všechny. My si vybrali závin s lososem a smetanovým špenátem.

Jak na luxusní štrúdl s lososem krok za krokem

Do rybího závinu úplně stačí tučnější spodní část filetu (tedy ta směrem k břichu), tu horní si nechte třeba na japonské sashimi (i jeho přípravu šéf předvede). Potřebovat budete také plát listového těsta, čerstvé lístečky mladého špenátu, smetanu a vajíčko (a případně i čerstvou bazalku a suché bílé víno na omáčku popsanou níže).

Fotogalerie

Dva stejně velké plátky ryby (případně můžete využít i odřezky, závin to snese) osolte a ochuťte čerstvě mletým bílým pepřem, nechte stranou na talíři a vrhněte se na přípravu špenátu. Ten musíte spařit, aby změkl a nepouštěl při pečení vodu: jednoduše ho na půl minuty vložte do vroucí osolené vody a děrovanou naběračkou svižně přeneste do mísy s ledovou vodu a zceďte. „Dělá se to proto, abyste okamžitě zastavili var. Když ho necháte zvolna vychladnout, tak vám zešedne,“ radí šéf, jak zachovat svěží zelenou barvu lístků.

V rendlíčku pak na kousku másla orestujte na kostičky pokrájenou šalotku a na kousky nasekaný stroužek česneku. Přidejte trošku smetany, lehce osolte, opepřete a jakmile smetana zhoustne, vmíchejte do ní spařený a zchlazený špenát zbavený přebytečné vody (jednoduše ho z něj v dlani vymačkejte).

A konečně přijde na řadu plát listového těsta, který potřete rozšlehaným vajíčkem a položte na něj připravený plátek lososa. Na ten naneste vrstvu ochuceného  smetanového špenátu a přiklopte ho druhým plátkem lososa. Z boku přehněte těsto a lososový „sendvič“ do něj zabalte - nejlépe je to vidět na našem úvodním videu. Výsledek by měl v podstatě vypadat jako tradiční jablečný závin.

Závin pak přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným vajíčkem a shora dostatečně propíchejte vidličkou, aby měla kudy utíkat pára. Jinak se může těsto při pečení trhat. Takto připravený závin pak dejte péct zhruba na dvacet minut do trouby rozpálené na 175 °C.

Má-li být zážitek dokonalý, připravte si i smetanovou omáčku

Pokud chcete závin s lososem servírovat s omáčkou z bílého vína a bazalky jako Pohlrech, stačí na kousku másla orestovat trochu nadrobno nasekané šalotky, zalít to suchým bílým vínem, přidat trochu vývaru a pozvolna se odpařující směs dochutit solí, pepřem a přihodit do ní vyvařit otrhané stonky bazalky.

Pak přilijte smetanu a nechte omáčku povařit. Zhoustlou omáčku dochuťte lžící dijonské hořčice, přeceďte ji přes jemný cedník a vmíchejte do ní na zjemnění oříšek másla. Nadrobno nasekané čerstvé lístky bazalky do ní vmíchejte až těsně před servírováním, aby si zachovala svěží zelenou barvu.

Smetanovou omáčku jednoduše nalijte na talíř, kousky štrůdlu do ní posadíte.
Ostrým nožem štrůdl pokrájejte.
Servírujte na smetanové omáčce.

Jakmile je voňavý štrúdl upečený, ostrým nožem ho nakrájejte a servírujte na omáčku rozlitou po talíři. „Na počátku byly takový dva nevinný kousky ryby a najednou, během chvilky, je z ní jídla, že se málem nevejde na talíř. A ta omáčka to vystřelí rovnou na Měsíc,“ konstatuje šéf nad talířem závinu, který vypadá úžasně.

Čtete rádi iDNES.cz? Podpořte nás svým hlasem v anketě Křišťálová lupa.

Autor:
  • Nejčtenější

Nejstarší hospody Česka najdete na Zlínsku, Ústecku i v Praze

Pivo se v nich čepovalo už před stovkami let a fungují dodnes. Chodívaly do nich osobnosti jako Mozart, magistr Kelly a...

Domácí farma umožní pěstovat až 24 druhů zeleniny. Vypadá jako lednice

Na technologickém veletrhu CES 2020 v Las Vegas představila společnost LG „lednici“, která je vlastně domácí farmou,...

Vědci vybrali 30 našich nejvýznamnějších parků a zahrad z dob totality

Odborníci se poprvé v historii obsáhle zabývají parky a zahradami, které vznikly na českém území v období nacistické a...

Chryzantémy pěstují ve vodě, sklízejí je z lodí

Zahradnická oblast v Sa Decu na jihu Vietnamu je proslulá pěstováním chryzantém, růží a dalších květin. V regionu je to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Šťastné rostliny vytvoří domov plný radosti a přinesou i peníze

Víte, že některým rostlinám je od nepaměti přisuzována schopnost přinášet štěstí či bohatství tomu, kdo je pěstuje, a...

Premium

Vážné nemoci nepadají z nebe. Ničí nás stres, shodují se psycholog i psychiatr

Lidské tělo má něco jako vnitřní baterku. Když dlouho jedete na rezervy, vypne se imunitní systém a­ organismus to...

Premium

Elitní trenér o zákulisí MMA, drogách, penězích i zženštilé společnosti

Pod jeho vedením vyrostl český šampion Martínek, o něhož projevila zájem slavná organizace UFC. Pro boj v kleci...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

  • Další z rubriky
Premium

Gurmán Hejlík navštívil už 1 500 restaurací v Česku: Kam na nejlepší jídlo?

Aby splnil úkol, jedli jsme v rakovnické burgrárně Ella’s burger. Každý den na internetu zhodnotí aspoň jednu...

Štrúdl podle rodinného receptu, ovšem listové těsto si musíte připravit sami

Jen dvě a půl hodiny času dostali účastníci televizní soutěže Peče celá země na přípravu štrúdlu z listového těsta....

Domácí farma umožní pěstovat až 24 druhů zeleniny. Vypadá jako lednice

Na technologickém veletrhu CES 2020 v Las Vegas představila společnost LG „lednici“, která je vlastně domácí farmou,...

Krbová kamna vybírejte nejen podle vzhledu, ale hlavně podle výkonu

Krbová kamna jsou pro většinu lidí spíš dekorativním doplňkem. Ale v přechodných obdobích mohou suplovat i vytápění v...

Najdete na iDNES.cz