VIDEO: Nůž nepatří do myčky! Jinak už ho nenabrousíte, radí šéfkuchař

aktualizováno 
Než se vrhnete na grilování, bez ostrého nože se neobejdete, ať chystáte pořádnou flákotu, nebo chcete jen správně naříznout klobásky či nakrájet zeleninu.

V první řadě potřebujete pořádný ostrý krájecí nůž s ostřím dlouhým alespoň dvacet centimetrů. „A pěkně půlkulatým, ať se při krájení pěkně houpe jako kolíbka a lze využít celé jeho ostří,“ popisuje zkušený kuchař David Izák.

Dalším důležitým nožem je podle něj pilka, kterou využijete nejen na krájení pečiva, ale i tuhé zeleniny, jako jsou třeba rajčata. A do třetice nepochybně využijete v kuchyni i u grilu klasický malinký, tzv. zeleninový nůž.

Nože si hýčkejte, neházejte je jen tak do šuplíku!

Jak na broušení nožů

Nože naházené v přihrádce šuplíku v podstatě bez ladu a skladu - tak se stále ještě v řadě domácností s noži zachází.

„Jakmile ale nože padnou ostřím na sebe, tak se ničí a rychle navzájem otupí, snažte se je ukládat do samostatného boxu,“ radí Izák.

Do klasického dřevěného boxu, který je na uskladnění nožů poměrně oblíbený, pak platí, že se do něj nože zásadně ukládají zdánlivě nelogicky ostřím nahoru, ne dolů. Jinak při každém vsunutí nože do přihrádky dřevěného stojanu ostří opakovaně tupíte.

Takové to domácí broušení. Jak ano, na co zapomenout

Ostrý nůž je základ, stejně jako mít jasno v tom, jak na to. V první řadě kuchař radí nepoužívat starý typ pomůcky na broušení nožů, s kovovými kolečky, kterou ovšem v domácích potřebách dodnes koupíte a vřadě domácností se najde. Podle kuchaře si s takovým brouskem nože spolehlivě zničíte.

Na broušení radí použít brusný kámen dvojí zrnitosti: hrubý a na dobroušení jemný. Na videu pak názorně předvádí (případně se podívejte na návodné obrázky do fotogalerie), jak nůž na kameni brousit pod úhlem zhruba 10 až 15 stupňů.

U nožů na myčku zapomeňte

Na co ještě klade David Izák velký důraz, to je způsob mytí nožů. A vyhrává jednoznačně ruční mytí. „Nůž nikdy nesmí přijít do myčky! Důvod je jednoduchý - při teplotě, která dosahuje při konečném oplachu až 85 °C změkne ostří doslova jako mýdlo. Prostě se pak pod tlakem na potravinu ohýbá a nekrájí,“ varuje před zničením nožů mytím v myčce zkušený kuchař. 

„Na mokrém brusném kameni je potřeba ostří brousit pečlivě z obou stran. A to stejně. Úhel zhruba 15 stupňů si při tom neustále pečlivě hlídejte,“ doporučuje kuchař a zdůrazňuje nutnost namočení brusného kamene. „Ta vlhkost je pro broušení velice důležitá, protože vyplavuje nečistoty, které z nože při broušení odcházejí.“

Nůž pečlivě oboustranně nabroušený na kameni pak pro srovnání ostří ještě přejeďte ocílkou a měli byste mít se snadným krájením na chvíli vystaráno. Izák doporučuje rovnat ostří ocílkou pod úhlem 35 až 40 stupňů, jemu osobně přitom více vyhovuje ocílka s průřezem ve tvaru čočky. (Více o používání ocílky zde.) 

Protože však rovnání ostří ocílkou přece jen potřebuje cvik, na trhu jsou i pomůcky, které na principu ocílky ostří narovnají také. Břit vám ale k nabroušení krásně navedou samy (viz video i fotogalerie). 

Pokud pořádné nabroušení nožů raději necháte na brusičích, není na tom nic špatného, dělají to tak čas od času i profesionální kuchaři. „Navíc platí, že nože používané v domácích podmínkách vám od něj spolehlivě vydrží nabroušené i celý rok,“ uzavírá kuchař David Izák.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Český národní kulinářský tým nadšený z vítězství. V Lyonu, kde jsou kuchaři za...

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových kulinářských týmů z celého...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Nové protisněhové háky nasadíte i uprostřed zimy. Chrání kolemjdoucí

Sníh postupně klouzající ze střechy může zranit kolemjdoucí lidi.

V této fázi zimy se často setkáváme s tím, že hodně nasněží a za pár dnů přijde obleva, takže celá sněhová čepice...

Najdete na iDNES.cz