Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vaříme krok za krokem

Vnitřnosti jsou delikatesa. Jen musíte vědět, jak na ně, a budete za hvězdu

Vnitřnosti neboli droby patří v naší kuchyni k opomíjeným surovinám. Přitom jsou vcelku levné, plné vitaminů i železa, a když víte, jak je správně připravit, mohou se proměnit v labužnickou...

18. listopadu 2024

Dýně vám prohřeje útroby. Dejte si oranžové hranolky, pyré nebo placky

A je tady opět dýňová sezona. Toužíte-li po štíhlejší postavě, zařaďte tuhle zdravou plodinu do svého jídelníčku a budou se dít zázraky. Možností jejího zpracování je nepočítaně, od tradičních...

16. října 2024

Slívy, blumy, švestky. Jak se v nich vyznat a co nejlépe je zpracovat

Užívejte si naplno čas, kdy dozrává toto voňavé a šťavnaté, ale bohužel celkem málo trvanlivé ovoce. Slív je celá řada, ne každý se v nich vyzná, někdy shodu nenajdou ani botanici. Jisté je, že...

18. září 2024

Těstoviny jsou dědictví, které rádi ochutnáváme dodnes. Vyrobit je není těžké

Traduje se, že těstoviny přivezl do Itálie Marco Polo z cesty do Číny ve 13. století. Faktem však je, že je znali už starověcí Řekové a Římané, a vznikly tedy nejspíš na více místech nezávisle na...

8. září 2024

Užijte si sezonu rajčat naplno. Zpracujte je i na zimu, receptů je spousta

Nedovedeme si bez nich představit nejen italskou, ale středomořskou kuchyni vůbec. Ani pořádné léto. Pojďme se z kulinářského hlediska rajčatům trochu podívat pod slupku. Je totiž správný čas si...

6. srpna 2024

Pusťte si do kuchyně želatinu či agar, skvěle si vychutnáte letní ovoce

Někdo jejich třaslavou konzistenci nesnáší, jiný miluje. Seznamte se s užitečnými pomocníky při přípravě dezertů. Zdaleka nejde jen o želatinu či agar, je jich řada, každý umí trochu něco jiného, a...

22. července 2024

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš zjistíte, že je mnohem jednodušší, než se na první pohled zdá.

3. května 2024

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu samotných prsou. Jak na to a k čemu se hodí jednotlivé díly?

21. dubna 2024

Nebojte se zimní zeleniny. Chutně připravená pohladí žaludek, nahradí maso

Na první pohled vypadá obyčejně a mnohé druhy ani nepatří k velkým oblíbencům. Na druhé straně často stačí ke změně názoru jen natrefit na správný recept. Ať už jde o celer, červenou řepu, pastinák,...

2. března 2024

Odpalovaného těsta se každý bojí. Ve skutečnosti nic snazšího neexistuje

Příprava odpalovaného těsta vypadá jako věda. Jediná superschopnost, kterou k ní potřebujete, je však nakonec jen trpělivost a vědět, jak na to.

27. února 2024

Zbyly vám tortilly a máte po ruce pár jablek? Připravte skvělý dezert

Jablka se skořicí patří k zimě v Česku zcela neodmyslitelně, obojí je dostupné a ve vzájemné kombinaci to skvěle chutná. Spojení s tortillou sice může vypadat trochu paradoxně, nicméně dejte tomu...

6. února 2024

Alkohol dodá jídlu další chutě. Staňte se mistrem a začněte flambovat

Alkoholické nápoje se hodí nejen k popíjení. Jejich chuťové tóny můžete skvěle využít i při vaření naslano.

30. ledna 2024

Cedráty, kumkvaty, yuzu. Objevte druhy citrusů, které lze využít i na pečení

Citrusové plody oceňujeme v chladném období roku především pro obsah vitaminu C, dá se s nimi ovšem kouzlit i v cukrařině.

9. ledna 2024

Tvrdý, tavený, nebo termizovaný? Vyznejte se v sýrech jako profesionál

Sýry lidstvo vyrábí možná už deset tisíc let a za tu dobu jich vznikly tisíce druhů. Není divu, vždyť „pevné skupenství“ mléka je nejen trvanlivější než tekuté, ale také lahodné.

2. ledna 2024

Rýže na tisíc způsobů. Už jste vyzkoušeli všechny druhy?

Správně zvolený druh rýže vyladí jídlo k dokonalosti, což ovšem platí i naopak. Proto se hodí mít přehled, aby se recept vždycky povedl na jedničku.

11. října 2023

Pokud máte chuť, čas a odvahu, pusťte se do pečení domácího pečiva

V dnešní době máme opravdu spoustu možností, kde zakoupit čerstvé pečivo, a můžeme vybírat hned z mnoha druhů chlebů, housek, bulek, rohlíků či baget. Zároveň si nelze nevšimnout, že touha kuchtíků...

12. května 2023

Nejvíc nadýchané buchtičky s krémem na planetě Zemi. Podle Maršálka

Kdo by si z dětství nepamatoval buchtičky s krémem jako jedno z nejoblíbenějších jídel ze školní jídelny. Podobně jsou na tom i Tereza Bebarová a cukrář Josef Maršálek, který podle svých slov nabízí...

21. února 2023

Nefalšovaný makový frgál podle Maršálka, jako byste ho lopatou sázeli

Zlepšuje paměť, zahání deprese a nespavost a je snad nejbohatším zdrojem vápníku. Navíc má specifickou chuť, proto ho tak milují nejen v buchtách i koláčích cukráři, pekaři i konzumenti. Máku se...

14. února 2023

Blahodárný med je dostupnou superpotravinou, která vás nadopuje vitaminy

Med je sperpotravina, kterou bychom měli určitě zařadit do jídelníčku. Konzumovat ho můžeme jen tak nebo ho zakomponovat do sladkých i slaných pokrmů, níže najdete hned několik receptů. Kde se med...

23. ledna 2023  9:20

Základní lekce, jak připravit delikátní zvěřinu. Stačí znát správné fígle

Lahodné maso, které si gurmáni raději vychutnají v restauraci, než aby ho připravovali doma. Příprava je možná o kapku složitější, ale výsledek stojí za to. Navíc je zvěřina opravdu zdravá, mj....

11. prosince 2022

Užijte si hrušky ve francouzském lahodném koláči podle cukráře Maršálka

Galette je termín z francouzské kuchyně, je to kulatý a křupavý koláč. V tom našem od cukráře Josefa Maršálka, příjemně podzimním, hrají hlavní roli sladké hrušky.

12. října 2022

Manuál, jak se vyznat ve zmrzlinách a sorbetech. A tipy na domácí výrobu

V horkých letních dnech není lepšího osvěžení, než je ledová zmrzlina, jejíž přípravu zvládnete i doma. A v obchodech si můžete koupit nanuk, kornout či mražený sendvič. U stánku zase nabízejí...

21. července 2022

Šéf připravil se svým učitelem špízy s mandarinkou á la sedmdesátky

Minulost, to pro Zdeňka Pohlreicha zdaleka není jen vzpomínání na leckdy tristní natáčení Ano, šéfe! V posledním díle Jak to bylo, šéfe! přiznal, že když se během učení poprvé ocitl v kuchyni,...

21. června 2022  9:37

Naučte se připravovat chřest, užijte si jeho sezonu. Pomáhá zhubnout i spát

Chřestová sezona začíná a nám se dělají boule za ušima už při pouhém pomyšlení na nějakou tu dobrotu. Proto je tady lekce časopisu Vaříme krok za krokem, jak na přípravu chřestu.

6. května 2022