Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Základní lekce, jak připravit delikátní zvěřinu. Stačí znát správné fígle

Lahodné maso, které si gurmáni raději vychutnají v restauraci, než aby ho připravovali doma. Příprava je možná o kapku složitější, ale výsledek stojí za to. Navíc je zvěřina opravdu zdravá, mj. obsahuje malé množství tuku a je bohaté na nenasycené mastné kyseliny.
Zvěřinové maso patří k nejzdravějším druhům, protože  obsahuje malé množství...

Zvěřinové maso patří k nejzdravějším druhům, protože obsahuje malé množství tuku, navíc je bohaté na nenasycené mastné kyseliny. | foto: Shutterstock

Pojďte se spolu s námi se zvěřinou trochu blíže seznámit. Ke spárkaté neboli vysoké zvěři patří jelen, srnec, daněk a muflon. Zajíc neboli divoký králík jsu drobná zvěř srstnatá, a bažant, koroptev, divoká kachna, perlička či křepelka drobná zvěř opeřená. Tolik základní dělení, ať se vyznáte, kdyby se k vám kousek masa ze zvěřiny přece jen zatoulal.

Zvěřinu koupíte u myslivců podstatně levněji než v obchodě

Máte-li možnost si zvěřinu v kuchyni vyzkoušet, stojí za to si k tomuto zdravému masu najít cestu. Obsahuje totiž malé množství tuku, současně je bohaté na nenasycené mastné kyseliny. Hodí se tak na talíř nejen mlsounům, ale také lidem, kteří potřebují upravit třeba hladinu cholesterolu v krvi.

A jaké druhy pokrmů lze z které zvěřiny připravit? Hřbet a kýta z daňka se hodí na steaky, plec a bok do guláše nebo na ragú. Z jater pak připravíte paštiku, pozor, dančí játra jsou obzvlášť aromatická a je nutno s tím počítat. U jeleního a srnčího masa připravíte z kýty výtečný guláš nebo pečeni. Plec a krk využijte na ragú, do paštik nebo třeba na sekanou.

Kančí maso používejte stejně jako vepřové maso: pečeni a panenku na minutku, zbytek převážně na dušení. Bažant je ideální na pečení, to je opravdu lahůdka, jen nezapomeňte na máslo a slaninu, jeho maso bývá sušší.

V každém případě platí, že vždy nakupujte maso od ověřeného dodavatele, který ručí za kvalitu masa. Zvěřina ulovená na honitbě nebo prodávaná v obchodě by měla vždy projít kontrolou, tu žádný poctivý myslivec nevynechá. Maso totiž může být infikované a při koupi špatného kusu hrozí nemoci, jako je motolice, tasemnice, brucelóza nebo tularemie.

Jak se zvěřinou zacházet a k čemu se hodí?

Termín, který je úzce spojen s masem ze zvěřiny je moření, což je vlastně marinování. Moření zvěřiny určitě nevynechte. Jde o proces, při kterém maso zkřehne, případně se utlumí jeho výrazná a pronikavá vůně, jež může některé strávníky odrazovat. Moření probíhá zpravidla v lázni.

Nepodceňujte rady, jak s masem ze zvěřiny zacházet.

Jak na to? Maso omyjte, osušte a naložte například do vína, octa, kořenové zeleniny, směsi bylin nebo do kyselého mléka či podmáslí. Suroviny se vždy odvíjejí od receptu a dalších použitých ingredinecí. Pro proces moření se nejvíce hodí nádoby ze smaltu nebo kameniny. Ideální doba by měla být 3 dny, minimální pak zhruba 5 hodin.

Vyzkoušet můžete i tzv. suché zrání. Jde o formu moření, při kterém není použita žádná tekutina. Maso se obalí směsí bylin, koření či zeleniny. Mělo by se skladovat při teplotě do 4 °C.

Nutriční hodnoty zvěřinového masa na 100 g

Maso před zpracováním pečlivě omyjte, ale nenamáčejte ho příliš dlouho. Potom je nutné maso důkladně prošpikovat, aby nebylo suché. A ideálně maso nechte pár dní odležet, aby zkřehlo a zbavilo se nepříjemných pachů.

Suroviny, které si se zvěřinou rozumějí:

Suroviny, které si se zvěřinou rozumějí
  • Bylinky: petržel, libeček, rozmarýn, tymián, šalvěj
  • Koření: jalovec, nové koření, bobkový list, černý pepř, kmín
  • Alkohol: červené a bílé víno, whiskey a bourbon
  • Mléčné produkty jako je kyselé mléko a podmáslí především stahují nežádoucí pachy

A co k jídlu ze zvěřiny podávat? Nejvhodnějším nápojem je jednoznačně víno. Ať už červené, nebo bílé, záleží, na jaký způsob bylo maso připraveno. Někdy je namístě i pivo, kterým dobře spláchnete třeba sytější guláš s cibulí a chlebem nebo třeba zvěřinové klobásky.

A poslední cenná rada? Zapomeňte na česnek! Češi ho sice milují a dávají ho téměř do všeho, ať se jedná o omáčky, polévky, pomazánky atd. Při přípravě zvěřiny ho ale nechte ve špajzu. Je velmi aromatický a zcela by přebil lahodnou a jemnou chuť zvěřiny.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Muž objevil díru na trhu. Díky čištění hrobů dosáhl na hypotéku

Jednatřicetiletý muž z Harlow ve Velké Británii má neobvyklého koníčka. Ten se mu však stal výborným vedlejším příjmem, díky němuž si dokázal koupit dům a zabezpečit rodinu.

Čeští kuchaři uvařili na prestižní soutěži v Lyonu nejlepší vepřový chod

Český kulinářský tým dosáhl významného úspěchu na jedné z nejprestižnějších gastronomických soutěží na světě – International Catering Cup (ICC), která se ob rok koná v Lyonu ve Francii. Tento rok...

Toto jsou nejroztomilejší mazlíčci ledna. Známe výherce krmiva i knížek

Letošní lednové hlasování o nejroztomilejší mazlíky je minulostí a můžeme vám představit šťastné vítěze. Radovat se mohou nejen zvířecí výherci z kvalitního kočičího krmiva značky Pro Plan, ale i...

Hortenzie velkolistá oslňuje květy. Co se nesmí stát, aby o ně nepřišla

Donedávna to byla naše nejznámější hortenzie a její příbuzné jste mohli na českých zahradách potkat velmi ojediněle. Dnes už je vzácnější spíš hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla), podle...

S atrapou koně přeskočí téměř metr a půl. Na hobby horsing nedá dopustit

Premium

Je jí sedmnáct, pochází z Vysočiny a před čtyřmi lety propadla velmi specifické sportovní disciplíně. Kromě běhání, ježdění na koni a péči o poníka si přibrala ještě hobby horsing. Tedy „jezdecký“...

Zoo v mrazáku. Uhynulému šimpanzovi z Dvora vzali spermie, může mít potomky

V zoo ve Dvoře Králové drží naději, že mimořádně vzácný šimpanz Dingo, který uhynul nejspíš kvůli stresu ze silvestrovských rachejtlí, bude mít potomka. Safari Park získal při pitvě jeho spermie a...

6. února 2025

Chilli omáčky nadšence z Jakubova bodují, uspěly i v prestižní anglické soutěži

Kvalitní chilli. To je společným jmenovatelem všech delikates, které vznikají pod rukama Tomáše Petery z Jakubova u Moravských Budějovic. Pikantní papričky kombinuje s ovocem, zeleninou, kořením a...

6. února 2025  15:31

Muž objevil díru na trhu. Díky čištění hrobů dosáhl na hypotéku

Jednatřicetiletý muž z Harlow ve Velké Británii má neobvyklého koníčka. Ten se mu však stal výborným vedlejším příjmem, díky němuž si dokázal koupit dům a zabezpečit rodinu.

6. února 2025

S atrapou koně přeskočí téměř metr a půl. Na hobby horsing nedá dopustit

Premium

Je jí sedmnáct, pochází z Vysočiny a před čtyřmi lety propadla velmi specifické sportovní disciplíně. Kromě běhání, ježdění na koni a péči o poníka si přibrala ještě hobby horsing. Tedy „jezdecký“...

6. února 2025

Byl to s tebou strašně krásnej kus života, Třeštík poděkoval Decastelo

Tomáš Třeštík (46) a Eva Decastelo (46) se rozešli. Fotograf na sociálních sítích poděkoval moderátorce a herečce za...

V příštích měsících uvidíme pády i velkých stavebních firem, říká expert

Premium „Kdekdo se ještě donedávna pouštěl do podnikání s pozemky, protože ten byznys vypadal tak, že ho může dělat každý a že...

Zvyšují riziko úmrtí. Průmyslové potraviny zavrhla dosud největší studie

Její verdikt není unikátní, obdobný vynesly mnohé předchozí výzkumy. Jenže aktuální studie se chlubí největším,...

Pár telefonátů a cla o měsíc odložena. Trump se dohodl s Mexikem a Kanadou

Americká cla na mexické a kanadské zboží se o měsíc odkládají. Oznámili to po telefonickém rozhovoru mexická...

Janek Ledecký tajil děti a teď i vnučku. Skoro dva roky je dědečkem

Kondici má jako čtyřicátník a figuru taky, nakonec hojně ji předvádí i v dokumentu, který o něm natočila Česká...