Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejvíc nadýchané buchtičky s krémem na planetě Zemi. Podle Maršálka

Kdo by si z dětství nepamatoval buchtičky s krémem jako jedno z nejoblíbenějších jídel ze školní jídelny. Podobně jsou na tom i Tereza Bebarová a cukrář Josef Maršálek, který podle svých slov nabízí recept na ty nejnadýchanější buchtičky, jaké jste kdy jedli.
Hotové buchtičky natrhejte na talíř a zalijte čerstvým vanilkovým krémem.

Hotové buchtičky natrhejte na talíř a zalijte čerstvým vanilkovým krémem. | foto: Česká televize

Cukrář Josef Maršálek provedl přípravou tradičních buchtiček s krémem diváky 3. dílu nedělních Buchet po ránu na České televizi i Terezu Bebarovou, s níž v tomto retrodílu připravili i žemlovku podle Josefovy babičky zapečenou s máslem a moučkovým cukrem a tradiční jáhelník se švestkovým kompotem.

VIDEO: Začněte vařit jáhly a máte lék proti depresím a chudokrevnosti

A jak docílit nadýchaných buchtiček, které v kombinaci s vanilkovým krémem vytvoří dokonalou iluzi, že jste se vrátili do dětství? Třeba právě Pepa Maršálek prý rád vzpomíná, jak si je chodil ve školní jídelně pořád přidávat.

Recept Maršálka na nejnadýchanější buchtičky

Na kynuté těsto na buchtičky potřebujete: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 70g oleje, 1 vejce (M), 20 g čerstvého droždí, 50 g cukru krupice a 5 g soli.

Těsto na buchtičky připravuje Pepa Maršálek tzv. na záraz – do misky se dají všechny ingredience najednou, ovšem kromě tuku a soli. Mouku, mléko, vejce, droždí a cukr necháte v robotu lehce promíchat, aby se tekutiny spojily s moukou a droždím. Pak teprve přidejte olej a sůl a buď nechte hníst zhruba 10 minut v robotu (na třetí stupeň), anebo vařečkou ručně v míse, až je těsto pěkně kompaktní, i když řidší. Přikryté pod utěrkou ho nechte v míse vyzrát a nakynout do dvojnásobného objemu, pak teprve se může tvarovat.

Nakynuté těsto na buchtičky je opravdu už na pohled řidší, než je třeba těsto na kynuté buchty, které Josef Maršálek připravoval nedávno. Nicméně nemáte se toho bát, právě tato konzistence buchtičkám zajistí, že budou nadýchané.

Recept na bábovku, kterou rozeberete na buchtičky a přidáte šodó

Nakynuté těsto si vyklopte z misky na lehounce pomoučenou pracovní desku a pusťte se do jeho přetužení – což je odborný termín pro jednoduchý úkon, kterým těsto zhutníte: roztáhněte ho na desce do stran a několikrát přeložte, bude kompaktnější. A pak už ho můžete na desce roztáhnout a kartou pokrájet na dílky, z nichž ukoulíte jednotlivé kuličky (tím z nich vytlačíte vzduch) – tedy jednotlivé budoucí buchtičky. A pěkně vedle sebe je skládejte do pekáčku vytřeného olejem – olejem je promazávejte i mezi sebou, aby se při pečení neslepily, a po upečení aby šly pěkně oddělovat jedna od druhé.

Správně nakynuté těsto na buchtičky (s krémem).
Z kousků těsta ukoulejte kuličky a promazané olejem je pěkně naskládejte do...
V teple a přikryté nechte buchtičky nakynout na 2-2,5 násobek původního obejmu...

Vlevo správně nakynuté těsto, uprostřed kuličky před nakynutím, vpravo před pečením.

Anebo si můžete do pekáčku trochu oleje odlít a kuličky těsta v něm pěkně poválet a pak je teprve rovnat do řad, v nichž budou kynout, než je dáte péct. Máte-li narovnáno a promazáno, nechte buchtičky kynout na dvou- až dvouapůlnásobný objem. Pak pečte na 160 °C, horkovzduch, 20 až 25 minut – správné upečení pak prostě vyzkoušejte dřevěným párátkem nebo špejlí.

A jak na přípravu vanilkového krému

Na krém potřebujete litr plnotučného krému, 75 g cukru krupice, 4 žloutky (z vejce velikosti M), 1 vanilkový lusk, 50 g rumu a 45 g kukuřičného škrobu.

Vanilkový lusk

Vanilkový krém dělá právě vanilka, druhé nejdražší koření na světě. Zrníčka vanilky získáte z vanilkového lusku, který podélně rozříznete a vyškrábete z něj černá zrníčka – kýžený zdroj lahodné chuti i vůně. Prázdný lusk nechte zaschnout, pak ho rozmixujte s krupicovým cukrem – a získáte ten nejvoňavější vlastní vanilkový cukr do zásoby.

Pokud se vám do koupě vanilkového lusku nechce, můžete si koupit cukr s pravou vanilkou, pravou vanilkovou esenci nebo vanilkový prášek, což podle Maršálka není nic jiného než namleté vanilkové lusky.

Do kastrůlku si nalijte mléko, přidejte zrníčka vanilky (případně esenci nebo prášek), samotné vaječné žloutky, rum, cukr a kukuřičný škrob. „Určitě použijte kukuřičný škrob, ne bramborový – pokud nechcete, aby váš krém vypadal trochu jako sopel,“ varuje Pepa Maršálek. A pokud děláte krém i pro děti, dejte do něj místo rumu víc mléka nebo přidejte smetanu, výsledek bude ještě krémovější.

Směs v kastrůlku přiveďte za stálého míchání metličkou k varu a nechte alespoň minutu pořádně provařit, abyste se zbavili škrobové chuti. Máte-li buchtičky do zlatova upečené a krém provařený, můžete se na to vrhnout – na talíře natrhejte jednotlivé buchtičky, polijte je krémem a užijte si to.

Buchtičky pečte na 160 °C, horkovzduch, 20 až 25 minut - správné upečení...
Krém je potřeba za stálého míchání provařit, aby nebyl cítit škrobem.
retro, buchtičky s krémem

Dostali jste chuť i na zmíněnou žemlovku? Vyzkoušet můžete třeba recept od Martina Škody, pokud vám zbyla veka. A nebo luxusní variantu z vánočky.

30. prosince 2014

Autor:

Nejčtenější

Nadšenec vytvořil dřevěné PC, které se nemusí stydět dát ani do obýváku

Herní počítače už jsou dnes běžnou součástí domácího vybavení, jejich většinou futuristický design a mohutné LED podsvícení je však diskvalifikují od toho, aby si je esteticky uvažující jedinci...

Poprvé štěkl a leknutím se z toho svalil. Redaktorka líčí první dny se štěňaty

Premium

Dvě štěňata pokládám na terasu. Zatímco se otočím pro další, obě mi bleskově vklouznou zpátky do domu. Nedostatek spánku naštěstí od určité fáze přináší úlevnou apatii. Je mi to jedno, ať si dělají,...

Zvlhčují a čistí vzduch, vyrábějí kyslík. Zelenáči v květináči zlepšují imunitu

Zdraví máte jen jedno. A tahle parta „pokojových zelenáčů“ vám ho pomůže uchránit co nejdéle. Některé čistý vzduch od škodlivin, další ho obohatí silicemi, které vás vzpruží, a třeba ze šťávy z...

Finty, jak z obyčejných brambor vytěžit maximum a proměnit je v poklad

Taková obyčejná surovina a tolik zajímavých věcí je s ní možné dělat. Řeč je o bramborách, které kdekdo baští každý den. Ale jak je připravit opravdu chutně?

Nelíbejte psy, můžete dostat salmonelózu, varují veterináři

Salmonela je nepříjemná bakterie, které se bojíme obecně u vajec či nedostatečně tepelně zpracovaného masa. Veterináři však upozorňují, že ji můžete chytit, i když se líbáte se psem.

Opravdové propojení s krajinou činí zahradu u bývalé hájenky dokonalou

„Zahrady ve svahu mám rád. Nabízejí přirozenou prostorovou dynamiku a členění. Už ze své podstaty vám umožní vytváření zákoutí a překvapení snáze než rovinatá, na první pohled přehledná zahrada,“...

26. ledna 2025

Sběratel „ujíždí“ na starých pokladnách. Jsou složitější než kalkulačka

Třiapadesátiletý Andrew Rae ze Spilsby v Lincolnshire ve Velké Británii má 185 historických a elektronických pokladen, z nichž tři se objevily ve druhé sezoně úspěšného televizního seriálu Loki od...

25. ledna 2025

V kladrubském chovu přišlo na svět první hříbě roku, dalších 76 letos očekávají

Ve čtvrtek večer obohatilo chov koní v Kladrubech první hříbě nového roku. Do stáda starokladrubských běloušů přibyla klisnička Singera. „Porod proběhl bez komplikací,“ uvedla zootechnička místního...

24. ledna 2025  16:42

Masopust, období veselí a hodování, potrvá do začátku března. Pak začne půst

Od Tří králů až do Popeleční středy se odedávna v českých zemích pořádaly taneční zábavy, zabijačky a svatby. Tehdy hodovali chudí i bohatí, obyvatelé vesnic i měst. Masopust, lidově zvaný fašank a...

24. ledna 2025

Antibiotika nemusejí jen pomáhat, příliš časté užívání škodí.
Antibiotika nemusejí jen pomáhat, příliš časté užívání škodí.

Antibiotika lze považovat za velký zázrak medicíny. Dokážou rychle a účinně pomoci. Na druhou stranu, pokud se s nimi zachází nevhodně a užívají se...

Babišová s Bartošem čekají dítě. Nebylo to plánované, ale těšíme se, říkají

A je to venku! Herec Kryštof Bartoš (32) bude otcem. Maminkou očekávaného dítěte je jeho partnerka, herečka Martina...

V Česku otevírá pobočku nový řetězec. Slibuje velké porce zdravého jídla

Po několika odložených startech vstupuje na český trh řetězec se zdravým jídlem. V přízemí pražského centra Máj Národní...

Po otcově smrti přišlo peklo. Prohrál jsem vše, říká syn Josefa Vinkláře

Herečka a spisovatelka Ivanka Devátá (89) vydala loni knihu s názvem Můj příšerný syn a její hlavní hrdina Adam Vinklář...

Čisté a hrubé příjmy v Evropě: Kypr, Česko i Slovensko překvapují

Poměr mezi hrubou a čistou mzdou je v jednotlivých státech Evropy odlišný. Odlišné příjmy kvůli rozdílným daňovým...

Soaking: sexuální praktika, která je příliš bizarní, aby byla reálná

Virální, bizarně kreativní, legrační. Sexuální praktika soaking uhranula internet, fascinuje. Slouží jako nástroj...