Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nefalšovaný makový frgál podle Maršálka, jako byste ho lopatou sázeli

Zlepšuje paměť, zahání deprese a nespavost a je snad nejbohatším zdrojem vápníku. Navíc má specifickou chuť, proto ho tak milují nejen v buchtách i koláčích cukráři, pekaři i konzumenti. Máku se prostě nebojíme, ačkoliv jinde ve světě je zakázaný kvůli potenciální obsahu opia.
Frgály se vyznačují stejným dílem těsta jako náplně, proto jsou tak oblíbené.

Frgály se vyznačují stejným dílem těsta jako náplně, proto jsou tak oblíbené. | foto: Česká televize

Můžeme se v klidu soustředit na jedinečnou chuť máku, protože pěstování v našich středoevropských podmínkách je v tomto směru bezpečné. Díky tomu patří Česko mezi největší producenty máku na světě a do plochy jednoho aru (100 m2) si ho můžete pěstovat bez povolení i na své zahradě. Pro jeho krásu i užitek.

Po máku nemohli nesáhnout ani vyhlášený cukrář Josef Maršálek s Terezou Bebarovou při pečení těch nejoblíbenějších i méně známých dobrot v pořadu Buchty po ránu, premiérově vysílaném v neděli na České televizi.

Kdo by nemiloval jeho ořechovou chuť, která skvěle vynikne třeba v kombinaci se švestkami. V makovém díle opět odtajnili tři recepty: na valašský makový frgál, Terezinu fit verzi makovce a bratislavské rohlíčky s makovou náplní.

Valašský frgál zvládnete, bude přes celý plech

Na valašský frgál neboli lopaťák či pecák si podle receptu a praktických rad Pepy Maršálka určitě troufnete. S ním to totiž vypadá jednoduše.

Na těsto potřebujete 300 g hladké špaldové mouky, 160 g mléka, 40 g cukru krupice, 10 g droždí, 1 vejce velikosti M, 4 g soli a 50 g sádla. (Maršálek na frgály doporučuje právě špaldovku, protože v kombinaci s mákem je chuťově opravdu lahodná a s těstem se špaldou se dobře pracuje.)

Mák jako skvělá superpotravina?

Nejenže mám mák snad nejvyšší obsah vápníku ze všech potravin, na své si tak podle Maršálka přijdou vlasy, nehty i pokožka, kterou budete mít jako z alabastru. Navíc mák obsahuje z minerálů i mangan, hořčík a fosfor. Dále vitamin E, silný antioxidant, i vitaminy skupiny B. Z vitaminů se mák pyšní vysokým obsahem antioxidačně působícího vitaminu E.

Nejprve si připravíte tzv. omládek: do misky nalijte mléko (pokojové teploty), do něj rozdrobte droždí, přisypte poloviční množství mouky, dobře promíchejte a přikryté vlhkou utěrkou nebo fólií nechte kynout. „Kynout to může 30 minut až 18 hodin,“ radí Maršálek, kterému ve studiu stačila ta půlhodina, aby získal krásně nakynutý omládek plný vzduchových bublin.

Do hnětací mísy pak nasypte druhou polovinu mouky, přidejte nakynutý omládek, cukr, vejce a sůl a nechte pomocí hnětacího háku ingredience spojit, stačí zhruba minutka. Teprve poté přidejte ke směsi sádlo, protože u kynutých těst je podle zkušeného cukráře lepší, aby se tuk dostal do kontaktu s moukou – respektive s lepkem – později než s tekutinou (v tomto případě s mlékem obsaženým v těstě). Na druhý stupeň pak těsto nechte hníst deset minut. Pozor, během hnětení platí, že k němu nic nepřisypávejte!

Těsto je poté krásně hladké, nabalené na háku – a nelepí se ani na hák ani na mísu. Lehce ho jen z háku sundáte, sbalíte do bochánku, přendáte do misky, kterou přikryjete utěrkou nebo potravinářskou folií a necháte v teple kynout do dvojnásobného objemu. Mezitím si můžete připravit makovou náplň.

Pochoutky, které jsou ve světě zakázané. Mák, kachní játra i žvýkačky

Na náplň budete potřebovat 200 g máku (ideálně čerstvě a jemně namletého), 50 g pikantního džemu, cca 1 g skořice, špetka hřebíčku, citronovou kůru, 300 g mléka a 40 g cukru krupice.

Do hrnce pak nalijete mléko, přidáte cukr, mletý mák, koření a citronovou kůru a za stálého míchání směs provařte. Pokud jste mák jemně namleli, měla by být náplň hustá akorát (při pečení koláče se navíc další tekutina ještě odpaří). Pokud náplň potřebujete zahustit, buď přidejte další mák či strouhaný perník. Až nakonec do náplně přidejte pikantní zavařeninu nebo povidla.

Na posypání koláče si připravte ještě drobenku, na kterou potřebujete: 80 g hladké špaldové mouky, 40 g cukru krupice, 40 g másla a 1 g soli.

Připravené nakynuté těsta si pak správně tzv. přetužte – lehce roztáhněte, lehce posypte moukou a přeložte, pootočte a opět přeložte, jako byste těsto skládali do balíčku – postup několikrát opakujte. Pak těsto rozdělte napůl a vytvořte si z něj dvě úhledné koule, protože z něj upečete frgály hned dva.

Vyzkoušet můžete i chodské koláče, třeba podle Dity P.:

13. prosince 2013

Tak a teď se konečně vrhněte na vlastní frgál

Připravenou kouli těsta plochou ruky zplacaťte a pomocí válečku rozválejte do stran – přitom těsto občas nadzvedněte a podle potřeby pomoučete, aby se nepřilepovalo ani na vál, ani na váleček. Pak si těsto rozváleného do kruhového tvaru přetáhněte na pečicí papír velikosti plechu a v rozvalování do stran pokračujte přímo na papíře, tenké těsto už by se vám špatně přenášelo.

Získáte krásně velký základ koláče, který se velikostí opravdu nezadá s koláči, které se do pece sázely lopatou – odtud také velikost i název frgálů, tzv. lopaťáků. Těsto se vám bude na papíře sice stahovat ke středu, buďte ale trpěliví. „Hlavně nepanikařit. Dejte si vždycky minutku dvě pohov a doválejte to do hladka,“ radí Maršálek. Pak rozpuštěným máslem potřete po obvodu okraj budoucího koláče, ale jen tak centimetr, aby vám z něj nesjela náplň.

Vyválený frgál potřete po okrajích rozpuštěným máslem (ale jen zhruba 1 cm, aby...
Na frgál pak rozprostřete makovou náplň.

Okraje potřete rozpuštěným máslem, naneste makovou náplň a posypte koláč drobenkou.

Pak si koláč přeneste i s papírem na plech a můžete na něj nanést připravenou makovou náplň – pěkně ji rozetřete, ať je všude stejně silná vrstva. Nakonec koláč posypejte drobenkou a můžete dát koláč péct.

„Tenké koláče stejně jako pizzu pečeme na vysokou teplotu, aby v nich zůstala ta vláčnost, aby se nám nevypařila voda. Takže počítejte 220 až 230 °C, horkovzduch, 7 až 8 minut. Bude to fofr,“ vysvětluje Maršálek, že tohle pečení je opravdu rychlovka. Vyzkoušejte, uvidíte. Po vytažení z trouby ovšem nezapomeňte potřít okraje frgálu rozpuštěným máslem s rumem.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...