Nápad předvedl šéfkuchař Luboš Rychvalský v oblíbené rubrice Beze ztrát Receptáře prima nápadů, moderátor Oldřich Navrátil mu při tom alespoň pomohl oloupat jablka. A obdivoval a ochutnával jako obvykle.
V této pravidelné rubrice totiž spolu ukazují, jak lze zpracovat nejrůznější ovoce, zeleninu, ale i další potraviny do posledního kořínku či drobečku. Takže není divu, že sáhli po zbytku tortill a jablkách, která už nemusejí být nijak pěkná, ale dají se využít včetně slupek a jadřinců – na ovocný čaj.
Jablečné tortilly krok za krokem |
Jablka tedy stačí oloupat, pokrájet na příjemně velké kostičky – případně se podívejte do fotogalerie nebo na video. Mělo by vám stačit tolik jablek, kolik máte tortill. Slupky a jadřince nevyhazujte, ale zalijte je vroucí vodou, přidat můžete i skořici a hřebíček, a nechte pod pokličkou vyluhovat. Ovocný čaj, který si můžete přisladit třeba medem, se bude k dezertu hodit.
Kostičky jablek nasypte do hrnce, podlijte je trochou vody, abyste je mohli podusit, přidejte lžíci třtinového cukru, kousek badyánu na ovonění (na chvilku, protože badyán je silný) a lžičku skořice s hřebíčkem v prášku. Přiveďte prudce k varu a nechte jablka tak 5–6 minut vařit, ne déle, aby se nerozvařila.
A můžete plnit a balit tortilly – na videu je krásně vidět, jak je Luboš Rychvaldský zručně balí. Zabalené tortilly pak na pánvi s trochou rozehřátého rostlinného oleje s máslem pěkně osmažte dokřupava ze všech stran. „Jako malé štrúdlíčky,“ radí sugestivně Rychvaldský. Podobná dobrota to opravdu je.