Sýrové fondue tak trochu po česku
Suroviny na 8 porcí:
- 1 stroužek česneku
- 250 ml suchého bílého vína
- 3 lžičky kukuřičného škrobu
- 500 g sýru (směs ementálu, Blaťáckého zlata, goudy)
- 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
Postup:
Dno a stěny silnostěnného kastrolu vytřeme oloupaným česnekem. Přilijeme tři čtvrtiny vína a přivedeme k varu. Ve zbylém víně rozmícháme škrob.
Jakmile víno v kastrolu začne probublávat, přisypeme třetinu nastrouhaného sýra a necháme rozpustit. Pak vmícháme víno se škrobem, muškátový oříšek a pepř. Poté přidáme zbylý nastrouhaný sýr a mícháme, dokud se nerozpustí. Hotové fondue udržujeme teplé.
Do fondue namáčíme pečivo, opékané brambory a nakládanou zeleninu, jako cibulky, či okurčičky. Porce má přibližně 1 031 kJ, doba přípravy vyjde na 30 minut.