Prezident Petr Pavel po jednání o důchodové reformě s ministrem práce a...

Prezident Petr Pavel po jednání o důchodové reformě s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou | foto: Radek Vebr, MAFRA

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

  • 158
Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení se má vztahovat například na osvojování dětí. Změnu přinese novela občanského zákoníku, kterou prezident Petr Pavel podepsal. Oznámil to odbor komunikace Hradu.

Novela je výsledkem kompromisních dohod ve Sněmovně. Tvůrci předlohy z řad poslanců původně prosazovali manželství pro všechny, aby i homosexuální partneři byli postaveni na úroveň manželů. To se ale ukázalo Sněmovnou i Senátem v současném složení jako neprůchodné a proto se nakonec zákonodárci dohodli na přijetí upravené verze. Novela nahradí nynější registrované partnerství.

Manželství stejnopohlavních dvojic je možné v 36 zemích, z nich 16 je v Evropské unii. Partnerství uznává 12 států. Aktivisté chtějí dál prosazovat manželství pro všechny.

Rovná práva queer páry nemají, ale není konec. Mohlo být i hůř, říká Horáková

Novela nahradí nynější registrované partnerství. Registrovaní nemají nyní podle zákona třeba společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají nárok na vdovecký či vdovský důchod, což má předloha napravit. Osvojení dítěte bude podle novely možné jen v případě, že by jeho biologickým rodičem byl jeden z partnerů. Přiosvojení adoptovaného dítěte jednoho z partnerů druhým z partnerů má být podle spoluautora sněmovní úpravy Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) možné pouze na základě rozhodnutí soudu.

Novela podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové zlepší situaci dvojic gayů a leseb a takzvaných duhových rodin s dětmi, rovnoprávnost jim ale nezajistí. Podle iniciativy Jsme fér norma představuje mezikrok. Sice zlepší situaci partnerských dvojic a duhových rodin s dětmi, rovnoprávnost a plné uznání ve společnosti jim však nezajistí, uvedla iniciativa. Její mluvčí Filip Milde ale podotkl, že zákonodárci poprvé právně uznávají existenci rodin dvou matek a dvou otců s potomky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video