VIDEO: Nevyhazujte stonky z bylinek. Vyrobte si z nich domácí olej

Autor:
Šéfkuchař David Müller nemá nic proti masu, ale v pořadu Ve varu na Primě tvrdí, že jednou týdně by mohlo stačit. A po Vánocích by podle něj nebylo špatné dát tělu šanci a pomoci mu trochou vitaminů a minerálů, které se v zelenině najdou.

Müler má vlastní restauraci v Německu, jak říká, jsou tam všichni „multikulti“, jediný z jeho pomocníků je rodilý občan Německa. Ale tvrdí, že je to všechno „pěkné“. To je jeho oblíbené slovo, ostatně i v pořadu je to každý druhý výraz, který slyšíte: „A takto to pěkně dozdobíte, a dostanete pěknou porci“.

Protože to není sólista, rád si do pořadu přizval další hosty, například Davida Rejhona z restaurace Artisan, anebo Marcelu Vuongovou, která se specializuje na vietnamskou kuchyni a pořádá kurzy k přípravě těm, kdo se v ní našli. Ostatně kde jinde než ve Vietnamu byste mohli čekat pokrmy s tak velkým podílem zeleninových surovin.

Když už v kuchyni zpracováváte takové množství zeleniny a bylinek, byl by hřích otrhat jenom lístečky a stonky vyhodit. A tak nás v pořadu zaujal návod na to, jak je zpracovat a vyrobit z nich olej. Ve videu máte kompletní návod na výrobu.

Ve varu

Pořad můžete sledovat každou neděli odpoledne nebo na iPrima.cz

Ostatně nakládání bylin do oleje je skvělý způsob, jak dlouhodobě uchovat aroma a zdraví prospěšné látky z bylinek na dlouhou dobu. Bylinkový olej využijete ve studené i teplé kuchyni. Lahodně jím dochutíte zeleninové či těstovinové saláty, pečeným pokrmům dodáte báječné aroma a můžete jej přidat na konci dušení či smažení pro zvýraznění chuti.

Nemusíte využít jen stonky z petržele, které prezentuje David Rejhon na videu. Ten mluví z vlastní praxe v restauraci. Použít můžete všechny aromatické bylinky, princip je stejný.

Takže klidně můžete použít třeba i rozmarýn, tymián, dobromysl, bazalku, kopr, mateřídoušku, yzop, levanduli, saturejku, majoránku, mátu, meduňku či šalvěj. Experimentům se meze nekladou.

Domácí olej z petržele

Suroviny:

  • 350 g stonků petržele
  • 1 l za studena lisovaného rostlinného oleje
  • 50 g špenátových lístků
  • 20 g soli

Postup:

Nakrájené stonky petržele se špenátem, olejem a solí rozmixujte tak, aby nebyly úplně dohladka. Z mixéru přelijte do hrnce.

Na sporáku zahřejte na 80–90 °C a redukujte asi 10 minut, dokud se nevyvaří voda, kterou obsahuje zelenina.

Pak sceďte přes plátýnko do nové nádoby a nechejte důkladně vykapat. Olej pak zchlaďte. Pak olej přelijte do sklenic.

Skladujte v lednici. Domácí olej by měl vydržet až 10 dní, aniž by se zkazil.

Nejčtenější

Cokoliv si vymyslela, manžel na zahradě zbudoval. Koupací káď i suchý potok

Soutěž

Přijměte pozvání na zahradu, jejíž vznik inspirovala Zahrada Jiřího Trnky. Stále ještě není hotová ani dokonalá, ale má originální tvář. A takhle nějak to majitelé zamýšlejí a svou zahradu považují...

Na zahradu ve dvoře a bez trávníku se vešlo jezírko se saunou, kuchyň i oheň

Vešlo se tam vše, a možná ještě víc, než si původně majitelé dovedli představit. „Vešlo se to tam proto, že tam není trávník,“ vysvětluje zahradní designér Ferdinand Leffler z atelieru Flera nad...

KVÍZ: Zkuste velký letní filmový kvíz, vyhrát můžete vířivku

Soutěž

Koupání a obecně voda je součástí mnoha filmových snímků. Vybrali jsme několik z nich a budeme se ptát v soutěžním kvízu o luxusní nafukovací vířivku od Mountfieldu na zajímavosti s nimi...

Zahradu si rozvrhli jako dům a svůj sen vlastnoručně zasadili do hlíny

Soutěž

Jejich zahrada je prý srdcem i rukama tvořená zhruba na polovině pozemku velkého cca 900 metrů čtverečních. Tvořili ji pomalu, kousek po kousku, s trpělivostí a radostí. Nejsou odborníci, ale...

Včely přestávají bzučet. Pro přírodu i lidi to může znamenat katastrofu

Jemné bzučení čmeláka, které ohlašuje příchod léta, by se mohl stát vzácností. Zdá se, že toto bzučení bude kvůli klimatickým změnám a obecné devastaci přírody brzy minulostí. Sníží se schopnost...

Lední medvědice z Německa dorazily do Brna. S Corou se nejdřív očichají

Dvě lední medvědice Anna a Elsa už jsou v brněnské zoo, z Německa dorazily v pátek ráno. Cesta trvala asi 11 hodin. Zatím jsou v zázemí, o víkendu by se ale měly poprvé přes plot vidět s medvědicí...

18. července 2025  16:12

Růže potřebují řez i v létě. Správný postup podpoří jejich růst

Odstranění odkvetlých květů růže nejen zlepšuje vzhled keřů, ale také zabraňuje tvorbě plodů, které rostlinu oslabují. Jak a kdy provádět letní řez různých typů růží pro dosažení nejlepších výsledků?...

18. července 2025

Vycvičím medvěda i vlka. S kočkami mám osobní problém, říká Roger Farr

Jako profesinální trenér zvířat se podílel na takových filmových trhácích jako jsou Hanební parchanti nebo Matrix Resurrections, o řadě reklam natočených pro významné agentury ani nemluvě. V oboru se...

18. července 2025

Včely přestávají bzučet. Pro přírodu i lidi to může znamenat katastrofu

Jemné bzučení čmeláka, které ohlašuje příchod léta, by se mohl stát vzácností. Zdá se, že toto bzučení bude kvůli klimatickým změnám a obecné devastaci přírody brzy minulostí. Sníží se schopnost...

18. července 2025

Oceněných je patnáct zahrad čtenářů, zaujal i skrytý potenciál či stará škola

Soutěž

Od května nám posíláte fotografie a příběhy svých zahrad a dělíte se o ně s ostatními čtenáři portálu iDNES. Z těch, které jsme stihli uveřejnit v prvním kole, se týden pečlivě vybíralo, zapojili...

17. července 2025  9:15

Přímý výsev fenyklu zvládne každý. Stačí dodržet správný postup

Fenykl patří mezi stále oblíbenější plodiny českých zahrad. Má výraznou, ale jemnou anýzovou chuť a hodí se do mnoha letních jídel. Aby však vytvořil šťavnaté a křehké bulvy, je potřeba vědět, kdy a...

17. července 2025

Zkrásní po ní kůže, vlasy i domácnost. Šťáva z citronu dřív sloužila i špionům

Premium

Snem každého inovátora v kosmetickém průmyslu je naprosto univerzální mužský hygienický prostředek „all-in-one“. Příroda však jeden takový vynalezla už dávno. Dá se použít na vlasy, na pleť, na...

17. července 2025

ANKETA: Vybírejte s profíky nejkrásnější zahrady a hrajte o knihu od Lefflera

Soutěž

Krása je velmi subjektivní kategorie, hodnotitelská měřítka máme odlišná a každému se líbí něco jiného. Což platí i pro zahrady. Vyzkoušejte si, jak těžké je vybrat ty nejkrásnější. V naší anketě k...

9. července 2025  14:49,  aktualizováno  16.7 10:09

Když se to s ním naučíte v kuchyni, z nenávisti ke květáku bude láska

Buď ho milujete, nebo nemůžete ani cítit. Květák dělí lidi na dvě nesmiřitelné skupiny, podobně jako brokolice. Přitom je to velmi zdravá a při správné úpravě i chutná zelenina.

16. července 2025

KVÍZ: Zkuste velký letní filmový kvíz, vyhrát můžete vířivku

Soutěž

Koupání a obecně voda je součástí mnoha filmových snímků. Vybrali jsme několik z nich a budeme se ptát v soutěžním kvízu o luxusní nafukovací vířivku od Mountfieldu na zajímavosti s nimi...

vydáno 16. července 2025

Hlasujte pro roztomilé mazlíčky, hrají o psí a kočičí granule, vy o knížky

Anketa o nejroztomilejší červencové mazlíčky odstartovala a čtenářské hlasy teď rozhodnou, kdo získá hodnotné ceny od společnosti Brit Care. Zalistujte galerií a podpořte své favority, navíc můžete...

1. července 2025,  aktualizováno  15.7 11:42

Cokoliv si vymyslela, manžel na zahradě zbudoval. Koupací káď i suchý potok

Soutěž

Přijměte pozvání na zahradu, jejíž vznik inspirovala Zahrada Jiřího Trnky. Stále ještě není hotová ani dokonalá, ale má originální tvář. A takhle nějak to majitelé zamýšlejí a svou zahradu považují...

15. července 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.