Stejně jako všechny ostatní epizody, už první díl třetí řady oblíbené soutěže amatérských pekařů a cukrářů se v areálu zámku Bon Repos nedaleko Prahy natáčel loni v létě dva dny. Nebylo to na žádné velké rozkoukávání, první pečení bylo pro amatéry z celé České republiky ostrou zkouškou a hned po tomto odvysílaném prvním díle se vyřazovalo.
Peče celá země startuje v lednu opět s Maršálkem, známe 12 soutěžících![]() |
Prostředí improvizované pekárny, svůj pracovní stůl a troubu si soutěžící poprvé otestovali na receptu, který si přinesli ze svých domovů a měli by ho tedy mít dostatečně vyzkoušený. Nicméně – jiné prostředí, jiná trouba, stres z natáčení – to vše si mohlo vybrat svou daň a také se tak stalo. Jak to tedy dopadlo se sladkými chlebíčky, na jejichž upečení podle vlastních rodinných receptů měli amatérští pekaři a cukráři hodinu a půl?
Porota ochutnala chlebíčky z máku, ořechů nebo čokolády, kromě meruněk či brusinek v nich nechybělo ani exotické ovoce, karamel či bergamot. Jeden z chlebíčků byl dokonce veganský. Zdobilo se různými druhy polev.
První pečení ve znamení dortu s prasklinou |
Jednadvacetiletý Vojta, jehož velkým koníčkem je kaligrafie, porotu příjemně překvapil chlebíčkem zdobeným sněhem, kandovanou kůrou a plátkovým zlatem, ideálně upečené těsto bylo makové s bergamotem. Porota Vojtův makový chlebíček ocenila jako nejlepší a u hodnocení se rozplývala tak, že by člověk také rád ochutnal. Nicméně můžete si ho zkusit upéct, protože nejen Vojta se o svůj recept s diváky pořadu podělil (najdete ho níže). Ostatní na stránkách České televize, které se pořadu bohatě věnují.
Plněná kokoska první technickou výzvou
„Dva druhy těst, každé se v troubě chová jinak. Výsledek by měl být ale souměrný,“ tak zněla jediná rada, kterou dala soutěžícím ke svému receptu na plněné kokosky porotkyně a cukrářka Míša Landová. Právě v tom totiž tento tradiční zákusek soutěžící v první technické výzvě otestoval i vyškolil.
Recept Míši Landové na 9 plněných kokosekNa kokosky si odvážíme 180 g krupicového cukru, 90 g bílků a 90 g jemně strouhaného kokosu. Dvě třetiny bílků smícháme s cukrem a ve vodní lázni zahřejeme za občasného míchání na 60 °C. Přisypeme kokos, promícháme a sejmeme z vodní lázně. Přilijeme zbývající třetinu tekutých bílků a stěrkou mícháme do částečného zchladnutí a zhoustnutí hmoty. Pomocí sáčku s hladkou špičkou o průměru 10–12 mm nastříkáme na plech vyložený papírem na pečení kokosky o průměru 5–6 cm. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C na horní a dolní pečení asi 15 minut. Na kakaové linecké těsto potřebujeme 155 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 25 g přírodního kakaa, 120 g másla, 2 žloutky a 2 g soli. Vypracované těsto rozválíme, vykrájíme kolečka a upečeme. Na krém z černého rybízu si odvážíme 150 g pyré z černého rybízu, 120 g krupicového cukru a 120 g másla. Pyré a cukr dáme do rendlíku a společně svaříme na teplotu 105 °C. Přelijeme do misky a za občasného míchání necháme trochu zchladnout. Pak přidáme na kousky nakrájené studené máslo a vyšleháme do nadýchaného krému. Ovocný krém nastříkáme pomocí řezané špičky po obvodu všech lineckých koleček. Náplň vytvoříme z 150 g marmelády z černého rybízu – do každého středu kokosky dáme lžičku rybízové marmelády a přiklopíme kokoskou. Dáme do lednice ztuhnout. Na čokoládovou polevu potřebujeme 150 g (ovocné černorybízové) čokolády a 20 g kokosového oleje. Asi dvě třetiny čokolády rozpustíme, přidáme zbylou třetinu a mícháme do úplného rozpuštění. Vmícháme rozpuštěný kokosový olej, za občasného míchání necháme zchladnout a lehce zhoustnout. Následně v polevě postupně máčíme spodní části kokosek. Necháme zatuhnout. |
Ač se totiž jedná o jeden z nejběžnějších zákusků v našich cukrárnách, na přípravu je poměrně náročný: vršek v podobě nadýchané kokosky z našlehaných bílků, spodek z lineckého těsta. Obojí musíte spojit marmeládou a krémem, zkompletovanou kokosku ještě namočit v čokoládě. Kokosky přitom nesmí být přesušené, zároveň by však měly zůstat křehké.
Kdo tento nelehký úkol zvládl nejlépe? Nutno podotknout, že při technické výzvě porotci ze stanu zmizí a výsledek hodnotí naprosto anonymně. Ke svému překvapení připravil ty druhé nejlepší Roman, naprosto nejlepší Sylvie – i když menší, než měly být – a nejhorší Martina.
Kreativní dortová výzva na závěr
Asi nejostřejší zkouškou prvního kola se stala kreativní výzva, kdy měli soutěžící za úkol upéct a nazdobit tzv. fault line dort, tedy dort s viditelnou vodorovnou či svislou linií zlomu. Cukráři se v tomto případě inspirovali pohybem zemských desek a jejich posuny, tedy u geologů. Kritickým se soutěžícím v tomto případě mohlo stát nejen nedodržení minimální stanovené výšky dortu (15 cm), ale také nepochopení daného zadání.
Kreativitě soutěžících se meze nekladly, navíc si mohli zadání rozmyslet dopředu a na kreativní výzvu se připravit. Každý se jí zhostil po svém: například Martin vsadil na výzdobu linie zlomu obarvenými plátky hrušek, Tereza oblíbeným koktejlem, Vojta na isomaltové dekorace.
„V dortech si moc jistý nejsem, ale nesmím to dát najevo,“ sděloval na kamery se smíchem Martin, naopak Lenka si byla jistější. „Dorty dělám ze všeho nejraději, protože se u nich můžu nejvíce vyřádit,“ těšila se, ale nakonec se jí dort moc nepovedl. Soutěžící totiž kromě jiného potrápil všudypřítomný stres. „Dorty dělám ráda, ale ve svém klidu, tady je to těžší,“ svěřila se Zuzana.
Pekařem týdne se nakonec stal Vojta, který vzal toto ocenění poroty jako velký závazek. Porotci vyzdvihli jeho výrobky po vzhledové i technické stránce. „Vojta exceloval. Vizuálně to byl jeden z nejpovedenějších kousků a taky musím říct, že na něm použil spoustu technik i odvážné barvy, to si ne každý dovolí,“ ohodnotil jeho dort s linií zlomu porotce Josef Maršálek.
Zato Lenka bohužel nedopekla už svůj chlebíček s meruňkovou náplní a vlašskými ořechy – přestože vypadal na první pohled moc pěkně, porota si na nedopečeném těstě logicky pochutnat nemohla. Ani kokosky se jí úplně nepovedly, skončila devátá z dvanácti soutěžících. A totéž se opakovalo s dortem, u něhož se snažila zkombinovat celou řadu technik, pěnu i krém, isomaltové dekorace i ovoce, přitom se jí nepovedl ani korpus (viz fotogalerie). Zřejmě ji tak nervozita a velké ambice poslaly hned po prvním pečení domů.
Kdo vás v 1. díle Peče celá země nejvíce zaujal?
Recept na Vojtův makový chlebíčekNa korpus potřebujeme 200 g krupicového cukru, 150 g změklého másla, 150 g vajec, 50 g smetany ke šlehání, 50 g pyré z bergamotu, 20 g kandované kůry bergamotu, 25 g mletého máku, 175 g polohrubé mouky, 6 g kypřícího prášku, 1 g soli, 20 g sádla na vymazání formy a 50 g hrubé mouky na vysypání formy. Bílky vyšleháme se solí a třetinou cukru do tuha. Žloutky utřeme se zbylým cukrem a máslem. Nakonec vmícháme smetanu, pyré, kůru a suché ingredience. Po částech zapracujeme sníh. Pečeme ve vymazané, moukou vysypané formě na 170 °C asi 45 minut. Na bergamot curd si připravíme 60 g žloutků, 50 g krupicového cukru, 50 g pyré z bergamotu a 50 g studeného másla. Žloutky vyšleháme s cukrem a pyré ve vodní lázni do zhoustnutí. Odstavíme a vmícháme studené máslo. Meringue připravíme ze 100 g bílků, 200 g krupicového cukru, 1 g soli a 40 g vody. Třetinu cukru vyšleháme se solí a bílky. Zbylý cukr svaříme s vodou na 120 °C, pomalu přiléváme do bílků a šleháme do zchladnutí. Na dekoraci si připravíme ještě 30 g kandované kůry bergamotu a 1 plátek zlata. Při kompletaci zchladlý chlebíček nakrojíme, do středu vstříkneme curd. Dekorujeme meringuem, opálíme flambovací pistolí a navrch ozdobíme kandovanou kůrou a zlatem. |