Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Amatéry si Maršálek s Landovou prověřili na kokoskách. Zkuste si je upéct

  11:20
Že vás i doma po léta pečený dezert může v soutěži Peče celá země doslova vypéct, to si vyzkoušela amatérka Lenka na chlebíčku nebo zkušená pekařka Martina, která doma opravdu peče kokosky. Naopak se mohou povést někomu, kdo si je poprvé vyzkoušel naostro až v technické výzvě před kamerou.
V prvním díle se soutěžící ve stanu rozkoukávali a poprvé si naostro zkoušeli,...

V prvním díle se soutěžící ve stanu rozkoukávali a poprvé si naostro zkoušeli, jak se jim tam bude péct. Už se ovšem i vyřazovalo. | foto: Česká televize - Peče celá země III

Stejně jako všechny ostatní epizody, už první díl třetí řady oblíbené soutěže amatérských pekařů a cukrářů se v areálu zámku Bon Repos nedaleko Prahy natáčel loni v létě dva dny. Nebylo to na žádné velké rozkoukávání, první pečení bylo pro amatéry z celé České republiky ostrou zkouškou a hned po tomto odvysílaném prvním díle se vyřazovalo.

Peče celá země startuje v lednu opět s Maršálkem, známe 12 soutěžících

Prostředí improvizované pekárny, svůj pracovní stůl a troubu si soutěžící poprvé otestovali na receptu, který si přinesli ze svých domovů a měli by ho tedy mít dostatečně vyzkoušený. Nicméně – jiné prostředí, jiná trouba, stres z natáčení – to vše si mohlo vybrat svou daň a také se tak stalo. Jak to tedy dopadlo se sladkými chlebíčky, na jejichž upečení podle vlastních rodinných receptů měli amatérští pekaři a cukráři hodinu a půl?

Porota ochutnala chlebíčky z máku, ořechů nebo čokolády, kromě meruněk či brusinek v nich nechybělo ani exotické ovoce, karamel či bergamot. Jeden z chlebíčků byl dokonce veganský. Zdobilo se různými druhy polev.

První pečení ve znamení dortu s prasklinou

Jednadvacetiletý Vojta, jehož velkým koníčkem je kaligrafie, porotu příjemně překvapil chlebíčkem zdobeným sněhem, kandovanou kůrou a plátkovým zlatem, ideálně upečené těsto bylo makové s bergamotem. Porota Vojtův makový chlebíček ocenila jako nejlepší a u hodnocení se rozplývala tak, že by člověk také rád ochutnal. Nicméně můžete si ho zkusit upéct, protože nejen Vojta se o svůj recept s diváky pořadu podělil (najdete ho níže). Ostatní na stránkách České televize, které se pořadu bohatě věnují.

Plněná kokoska první technickou výzvou

„Dva druhy těst, každé se v troubě chová jinak. Výsledek by měl být ale souměrný,“ tak zněla jediná rada, kterou dala soutěžícím ke svému receptu na plněné kokosky porotkyně a cukrářka Míša Landová. Právě v tom totiž tento tradiční zákusek soutěžící v první technické výzvě otestoval i vyškolil.

Recept Míši Landové na 9 plněných kokosek

Na kokosky si odvážíme 180 g krupicového cukru, 90 g bílků a 90 g jemně strouhaného kokosu. Dvě třetiny bílků smícháme s cukrem a ve vodní lázni zahřejeme za občasného míchání na 60 °C. Přisypeme kokos, promícháme a sejmeme z vodní lázně. Přilijeme zbývající třetinu tekutých bílků a stěrkou mícháme do částečného zchladnutí a zhoustnutí hmoty. Pomocí sáčku s hladkou špičkou o průměru 10–12 mm nastříkáme na plech vyložený papírem na pečení kokosky o průměru 5–6 cm. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C na horní a dolní pečení asi 15 minut.

Na kakaové linecké těsto potřebujeme 155 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 25 g přírodního kakaa, 120 g másla, 2 žloutky a 2 g soli. Vypracované těsto rozválíme, vykrájíme kolečka a upečeme.

Na krém z černého rybízu si odvážíme 150 g pyré z černého rybízu, 120 g krupicového cukru a 120 g másla. Pyré a cukr dáme do rendlíku a společně svaříme na teplotu 105 °C. Přelijeme do misky a za občasného míchání necháme trochu zchladnout. Pak přidáme na kousky nakrájené studené máslo a vyšleháme do nadýchaného krému. Ovocný krém nastříkáme pomocí řezané špičky po obvodu všech lineckých koleček.

Náplň vytvoříme z 150 g marmelády z černého rybízu – do každého středu kokosky dáme lžičku rybízové marmelády a přiklopíme kokoskou. Dáme do lednice ztuhnout.

Na čokoládovou polevu potřebujeme 150 g (ovocné černorybízové) čokolády a 20 g kokosového oleje. Asi dvě třetiny čokolády rozpustíme, přidáme zbylou třetinu a mícháme do úplného rozpuštění. Vmícháme rozpuštěný kokosový olej, za občasného míchání necháme zchladnout a lehce zhoustnout. Následně v polevě postupně máčíme spodní části kokosek. Necháme zatuhnout.

Ač se totiž jedná o jeden z nejběžnějších zákusků v našich cukrárnách, na přípravu je poměrně náročný: vršek v podobě nadýchané kokosky z našlehaných bílků, spodek z lineckého těsta. Obojí musíte spojit marmeládou a krémem, zkompletovanou kokosku ještě namočit v čokoládě. Kokosky přitom nesmí být přesušené, zároveň by však měly zůstat křehké.

Kdo tento nelehký úkol zvládl nejlépe? Nutno podotknout, že při technické výzvě porotci ze stanu zmizí a výsledek hodnotí naprosto anonymně. Ke svému překvapení připravil ty druhé nejlepší Roman, naprosto nejlepší Sylvie – i když menší, než měly být – a nejhorší Martina.

Kreativní dortová výzva na závěr

Asi nejostřejší zkouškou prvního kola se stala kreativní výzva, kdy měli soutěžící za úkol upéct a nazdobit tzv. fault line dort, tedy dort s viditelnou vodorovnou či svislou linií zlomu. Cukráři se v tomto případě inspirovali pohybem zemských desek a jejich posuny, tedy u geologů. Kritickým se soutěžícím v tomto případě mohlo stát nejen nedodržení minimální stanovené výšky dortu (15 cm), ale také nepochopení daného zadání.

Vojtěch svým dortem a celkově vyrovnaným výkonem porotu oslovil natolik, že se stal pekařem týdne.

Kreativitě soutěžících se meze nekladly, navíc si mohli zadání rozmyslet dopředu a na kreativní výzvu se připravit. Každý se jí zhostil po svém: například Martin vsadil na výzdobu linie zlomu obarvenými plátky hrušek, Tereza oblíbeným koktejlem, Vojta na isomaltové dekorace.

„V dortech si moc jistý nejsem, ale nesmím to dát najevo,“ sděloval na kamery se smíchem Martin, naopak Lenka si byla jistější. „Dorty dělám ze všeho nejraději, protože se u nich můžu nejvíce vyřádit,“ těšila se, ale nakonec se jí dort moc nepovedl. Soutěžící totiž kromě jiného potrápil všudypřítomný stres. „Dorty dělám ráda, ale ve svém klidu, tady je to těžší,“ svěřila se Zuzana.

Pekařem týdne se nakonec stal Vojta, který vzal toto ocenění poroty jako velký závazek. Porotci vyzdvihli jeho výrobky po vzhledové i technické stránce. „Vojta exceloval. Vizuálně to byl jeden z nejpovedenějších kousků a taky musím říct, že na něm použil spoustu technik i odvážné barvy, to si ne každý dovolí,“ ohodnotil jeho dort s linií zlomu porotce Josef Maršálek.

Zato Lenka bohužel nedopekla už svůj chlebíček s meruňkovou náplní a vlašskými ořechy – přestože vypadal na první pohled moc pěkně, porota si na nedopečeném těstě logicky pochutnat nemohla. Ani kokosky se jí úplně nepovedly, skončila devátá z dvanácti soutěžících. A totéž se opakovalo s dortem, u něhož se snažila zkombinovat celou řadu technik, pěnu i krém, isomaltové dekorace i ovoce, přitom se jí nepovedl ani korpus (viz fotogalerie). Zřejmě ji tak nervozita a velké ambice poslaly hned po prvním pečení domů.

Kdo vás v 1. díle Peče celá země nejvíce zaujal?

celkem hlasů: 104
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 17. ledna 2024. Anketa je uzavřena.

Recept na Vojtův makový chlebíček

Vojtův makový chlebíček s bergamotem, zdobený kandovanou kůrou a zlatem

Na korpus potřebujeme 200 g krupicového cukru, 150 g změklého másla, 150 g vajec, 50 g smetany ke šlehání, 50 g pyré z bergamotu, 20 g kandované kůry bergamotu, 25 g mletého máku, 175 g polohrubé mouky, 6 g kypřícího prášku, 1 g soli, 20 g sádla na vymazání formy a 50 g hrubé mouky na vysypání formy.

Bílky vyšleháme se solí a třetinou cukru do tuha. Žloutky utřeme se zbylým cukrem a máslem. Nakonec vmícháme smetanu, pyré, kůru a suché ingredience. Po částech zapracujeme sníh. Pečeme ve vymazané, moukou vysypané formě na 170 °C asi 45 minut.

Na bergamot curd si připravíme 60 g žloutků, 50 g krupicového cukru, 50 g pyré z bergamotu a 50 g studeného másla. Žloutky vyšleháme s cukrem a pyré ve vodní lázni do zhoustnutí. Odstavíme a vmícháme studené máslo.

Meringue připravíme ze 100 g bílků, 200 g krupicového cukru, 1 g soli a 40 g vody. Třetinu cukru vyšleháme se solí a bílky. Zbylý cukr svaříme s vodou na 120 °C, pomalu přiléváme do bílků a šleháme do zchladnutí.

Na dekoraci si připravíme ještě 30 g kandované kůry bergamotu a 1 plátek zlata. Při kompletaci zchladlý chlebíček nakrojíme, do středu vstříkneme curd. Dekorujeme meringuem, opálíme flambovací pistolí a navrch ozdobíme kandovanou kůrou a zlatem.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Nadšenec vytvořil dřevěné PC, které se nemusí stydět dát ani do obýváku

Herní počítače už jsou dnes běžnou součástí domácího vybavení, jejich většinou futuristický design a mohutné LED podsvícení je však diskvalifikují od toho, aby si je esteticky uvažující jedinci...

Pražská zoo zahajuje stavbu Arktidy za tři čtvrtě miliardy. Ukázala vizualizace

Dvaadvacátého ledna začne pražská zoologická zahrada s výstavbou nového pavilonu Arktida pro lední medvědy. Ředitel zahrady Miroslav Bobek podepsal smlouvu se zhotovitelem, firmou Metrostav DIZ....

Hlasujte pro roztomilé mazlíčky, hrají o kočičí krmivo. Můžete získat knihu

Lednové hlasování o nejroztomilejší mazlíčky je v běhu a čtenářské hlasy rozhodnou o tom, kdo se bude radovat z kvalitního kočičího krmiva značky Pro Plan. Zalistujte galerií a vybírejte zvířecí...

Samička hrošíka liberijského v jihlavské zoo je zvědavější. Už zlobí mámu

Byla jedním z nedočkavě vyhlížených mláďat, která se v jihlavské zoo narodila v roce 2024. A nutno dodat, že na malou hroší slečnu jsou v krajském městě Vysočiny náležitě pyšní. „Za pár dnů to budou...

Zabijačka mívala jasný scénář, kdo měl ruce, pomáhal. A všichni se najedli

Maso bylo vzácnost, a tak když se poráželo v zimě prase, sešla se u toho celá vesnice. Pod taktovkou řezníka pracoval, kdo měl ruce, a nakonec za to dostal i pořádnou výslužku. Vše mělo předem daný...

Nadšenec vytvořil dřevěné PC, které se nemusí stydět dát ani do obýváku

Herní počítače už jsou dnes běžnou součástí domácího vybavení, jejich většinou futuristický design a mohutné LED podsvícení je však diskvalifikují od toho, aby si je esteticky uvažující jedinci...

20. ledna 2025

Se svými morčaty sdílí hřebeny i sponky do vlasů, hýčká je jako děti

Má dvě dlouhosrstá morčata a jejich hebkou srst hýčká se stejnou láskou a péčí jak své vlastní dlouhé vlasy. Stylistka účesů pro dlouhosrstá morčata Valentina Volante (22) bydlí se svými chlupatými...

20. ledna 2025

Pochlubte se, jak je v zajetí sněhu, ledu či jinovatky vaše zahrada krásná

Pro zahradu je zima čas odpočinku a nabírání sil, my se pokoušíme o něco podobného. A pohled na zasněžené či ojíněné strom, keře či trvalkové záhony, celoroční posezení či krmítko v zahradě je...

20. ledna 2025

Zbláznili se evropští psi? Po žvýkacím pamlsku vyjí jako vlci při úplňku

Premium

Je to záhada. Některá zvířata neustále vyjí a štěkají, další dostávají epileptické záchvaty. Veterináři odhadují, že by příčinou snad mohly být záhadné toxiny ze žvýkacích kostí vyráběných z hovězích...

19. ledna 2025

6 doporučení pro lepší spánek dítěte
6 doporučení pro lepší spánek dítěte

Jediným znakem dostatečného spánku je dobrá nálada dítěte během následujícího dne. Neexistuje univerzální optimální spánek, přesto můžete dětem...

Tomáš Vartecký nastupuje do léčebny. Je to větší, než jsem myslel, říká

Tomáš Vartecký (54) se svěřil s tím, že nastupuje do léčebny. Muzikant uznal, že situace je horší, než si myslel a je...

Zvládla jsem tisíc mužů za dvanáct hodin. To je rekord, říká Bonnie z OnlyFans

Pornoherečka Bonnie Blue (25) svůj obsah na OnlyFans a sociálních sítích považuje za vzdělávací. Za cíl měla v...

Herec Hynek Čermák a jeho o dvacet let mladší manželka Veronika se rozešli

Herec Hynek Čermák (51) a jeho manželka Veronika Čermák Macková (31) se po necelých deseti letech vztahu rozešli. V...

Miliardář Leon Tsoukernik po užití léku zkolaboval. Není jasné, zda se probudí

Miliardář a blízký přítel Ivany Gottové Leon Tsoukernik (51) zkolaboval ve svém sídle v Chodové Plané. Podle médií se...

Hrachovcová nafotila akty s Hynkem Čermákem. Není to jen o tělech, říká

Tatérka a koučka Kateřina Kaira Hrachovcová (50) má postavu dvacítky. Postavit se před objektiv herce Hynka Čermáka...