Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Premium

Češi doma pečou často lépe než v cukrárnách, říká cukrářka van Gils Slavíková

Mirka van Gils Slavíková | foto: Shutterstock

  15:00

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Když mi někdo řekne, že je výrobek moc sladký, tak ho pošlu k řezníkovi, směje se cukrářka Mirka van Gils Slavíková, která je držitelkou prestižního ocenění Professeur en Sucre d’Art. Procestovala svět a pekla dorty třeba pro Nelsona Mandelu, Daniela Craiga nebo Karla Gotta. Má díky cukrařině sladký život? A jaké cukroví nebude chybět na její štědrovečerní tabuli?

Možná zbytečná otázka, ale máte ráda sladké? Ještě stále?
Samozřejmě že mám, i když omezeně. Nemůžu vypíchnout jednu dobrůtku, protože jich je opravdu mnoho. Spíše mám období, ve kterých vede nějaký dezert. Nyní je to perníkový dort z mé nové knihy Famózní! Od babičky.

Hovory na talíři

V cukrařině jste dosáhla absolutního vrcholu a získala jste prestižní tituly i ocenění v zahraničí. V čem jste se dokázala odlišit od ostatních?
Fantazií, sněním a plněním snů. Ale asi také houževnatostí, zvídavostí a potřebou být kreativní. Ráda tvrdím, že úspěch je přímo úměrný našim výkonům. Nemyslím si však, že jsem nějak výjimečná, jen se všemu věnuji naplno a s radostí.

Mám za sebou nejeden unikátní dort. Třeba jachtu – asi metr dlouhou – podle skutečné.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hovory na talíři

Chci ukázat, že i v nemocnici jde vařit jako v restauraci, říká šéfkuchař

Nikolas Kratěna, šéfkuchař Nemocnice Nymburk

S takovým profesním životopisem byste ho hledali spíš v nějaké luxusní pražské restauraci než v...

U Japonců se učíte tři roky, než vám svěří přípravu sushi, líčí český šéfkuchař

Jaroslav Karásek v plné práci během mistrovství

Jaroslav Karásek, majitel a šéfkuchař sushi restaurace Kaizen v Brně, tento rok reprezentoval...

Žralok mě mile překvapil, losos se přeceňuje. Šéfkuchař o rybích specialitách

Ve východních Čechách, konkrétně v Hradci Králové, kraluje středomořské...

Ve východních Čechách, konkrétně v Hradci Králové, kraluje Miroslav Barcík středomořské kuchyni....

„Kostku ve skluzu“ ani závodní jídelnu u nás nečekejte, říká šéf vinného baru

Jako barová jídla označuje kuchař drobnější porce, která si hosté pak sdílejí...

Dušan Mackovič původně nechtěl být kuchařem, studoval na průmyslovce. Tuto školu nedodělal a přešel...

Nechtěl „signature dish“, stala se jím koprovka. Díky hostům, říká šéfkuchař

Vařil doma i ve světě, jeho specialitou je koprová omáčka. Proč právě toto...

Šéfkuchař Pavel Býček rád vypráví jídlem příběhy a nechává na hostovi, jestli je chce číst, nebo...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Finálová čtyřka se v Kašpárkově Hell’s Kitchen změnila na trojku

Aktualizujeme

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna, kdy Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky. Ti bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field...

4. prosince 2024  22:52

Výhrůžek se neděsím. Ale nechci své psy posílat na smrt, říká cvičitelka

Premium

Pytláci v Africe z něj už předem mají strach, proto mu vyhrožují smrtí. Avatar je další z vycvičených českých psů, který by jim mohl kazit jejich krutý byznys. Možná to však bude nakonec úplně jinak....

3. prosince 2024

Čtenáři ukázali skvělou úrodu ze sadu i zahrady, dokonce i exotické druhy

Listopadová výzva, aby čtenáři prošli svoje telefony a zavzpomínali na letošní výpěstky, přinesla ovoce. A to bez nadsázky, od sladkých hrušek po banány. Nechyběla zelenina, samozřejmě rajčata nebo...

4. prosince 2024

Nejroztomilejší mazlíci listopadu vyhráli granule za 10 tisíc, hlasující knihy

Další kolo ankety o nejroztomilejší mazlíčky je u konce a my vám představujeme šťastné výherce, kteří se mohou radovat z krmiva od firmy Mountfield v hodnotě 5, 3 a 2 tisíce korun. Hlasující navíc...

1. listopadu 2024,  aktualizováno  2.12 13:08

Proč kočka mňouká jako dítě a pes dělá smutné oči. Etolog o řeči zvířat

Premium

Člověk dovede pomocí slov vytvořit nekonečné množství vět, může tedy říct cokoli. Taková schopnost se u zvířat zatím neprokázala, ale víme, že vydávají zvuky, kterými například oznamují: vidím...

3. prosince 2024

Deset věcí, které doma rozproudí blahodárnou energii nejen před Vánocemi

Tradiční čínské umění radí, jak upravit prostory, kde žijete, a podpořit tak jejich harmonické vyzařování. Na umění rozproudit blahodárnou energii feng-šuej není vůbec nic složitého. Leckdy stačí jen...

5. prosince 2024

VIDEO: Tisíce pand zaplavily hongkongské letiště

Tisíce soch obřích pand přivítají obyvatele a turisty od soboty v Hongkongu, kde nadšení pro tyto medvědy vzrostlo od doby, kdy se v místním zábavním parku narodila dvě mláďata.

5. prosince 2024

Finálová čtyřka se v Kašpárkově Hell’s Kitchen změnila na trojku

Aktualizujeme

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna, kdy Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky. Ti bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field...

4. prosince 2024  22:52

Čtenáři ukázali skvělou úrodu ze sadu i zahrady, dokonce i exotické druhy

Listopadová výzva, aby čtenáři prošli svoje telefony a zavzpomínali na letošní výpěstky, přinesla ovoce. A to bez nadsázky, od sladkých hrušek po banány. Nechyběla zelenina, samozřejmě rajčata nebo...

4. prosince 2024

Pozemek 2.556 m2 v Bystřici nad Pernštejnem
Pozemek 2.556 m2 v Bystřici nad Pernštejnem

Suchý kopec, Bystřice nad Pernštejnem, okres Žďár nad Sázavou
3 067 200 Kč

Kvůli milence se rozvádět nebudu, nejsem blázen, říká Simona Krainová

Nepije alkohol, nejí přílohy, běhá a posiluje. Karel Vágner šel do sebe. Zhubl už víc jak deset kilo. Jeho manželka...

Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková

Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje účinkování v taneční...

Obraz zmaru Volkswagenu. Tisíce elektroaut smutně čekají na kupce

„Pacient Autoland Deutschland je nejen nemocný, má vysokou horečku,“ píše německý Bild. A jako důkaz diagnózy ukazuje...

Profesionální společnice líčí strasti své práce, sexu je málo

Jade Blairová je profesionální společnicí. Muži si ji najímají, aby jim dělala společnost. Většina lidí si myslí, že...

Kolaps železniční dopravy na koridoru z Prahy na Moravu. Vlaky stály hodiny

Provoz na hlavním železničním koridoru v České Třebové v neděli večer zkolaboval. Způsobilo to poškození trakčního...