Batáty mají méně kalorií a více vitamínů. Nejezte je ale příliš horké

aktualizováno 
Batáty mají více vitamínů a méně kalorií, jsou tedy skvělé k přípravě zdravé stravy. Není však třeba zanevřít ani na obyčejné brambory, obzvláště máte-li hluboko do kapsy. Jsou totiž levnější a i ony obsahují mnoho dobrých prvků.

Batáty, sladké brambory. Zpestřete svůj jídelníček a přijměte více vitamínů | foto: Lukáš Procházka, MF Dnes

Tato debata se vede již spoustu let: sladké, nebo obyčejné brambory? Které jsou lepší a prospěšnější pro naše zdraví?

Podíváme se pod slupku brambor. Ukážeme si i konkrétní čísla jednotlivých složek, abyste si mohli udělat obrázek sami.

RUNGO zavítá do Pardubic!

  • Kdy: 3. října 2015
  • Co: běžecký závod na šest kilometrů
  • Proč: jsme redaktoři běžci a běžcům rozumíme. Závody pro vás organizujeme vlastníma rukama a srdcem. Přijďte se přesvědčit! Více informací...
Craft RUNGO běh Na Kuňku

V nedávných letech dostaly sladké brambory (nikoliv obyčejné) status superpotraviny především mezi sportovci. V mnoha publikacích se o nich zmiňují špičkoví sportovci a vyzdvihují jejich přínos. Já osobně je svým sportovcům doporučuji také, ale mezi superpotraviny bych je nezařazoval.

Je důležité zdůraznit, že neporovnáváme zdravé a nezdravé, ale dvě zdravé potraviny. Jak obyčejné brambory, tak sladké, jsou chuťově skvělé, zdravé a tvoří součást kultury v mnoha zemích. Oboje jsou výživné, energeticky bohaté, jejich historie pěstování a konzumace je stará tisíce let. Mají původ ve Střední a Jižní Americe a odtamtud se začaly rozšiřovat po celém světě.

Je známo kolem čtyř tisíc druhů brambor a kolem pěti tisíc druhů sladkých brambor. Samozřejmě, v supermarketech se objevuje pouze pár nejznámějších druhů. Například některé fast foody vyžadují speciální odrůdy pro výrobu hranolek, které jsou lehce načervenalé, po osmažení jsou křehké, křupavé a vnitřek je měkčí. Většina lidí v Severní Americe, západní Evropě a Austrálii konzumuje brambory nejen jako přílohu k masu, ale i v méně zdravé podobě ve formě hranolků či chipsů.

Nutriční hodnoty

Následující tabulka shrnuje složení ve 100 gramech syrových brambor:

Hodnota ve 100g syrové zeleniny

Zdroj: Nutritiondata.com

Pozor na kuchyňskou úpravu

Glykemický index

Většina brambor obsahuje odolné škroby, které jsou poté rozloženy až našimi trávicími bakteriemi v tlustém střevě. V porovnání se sladkými bramborami obsahují obyčejné brambory více těchto odolných škrobů. Brambory mají také takové typy škrobů, které po uvaření a následném zchlazení změní svoji strukturu. Proto se vyplácí jíst brambory chladnější, nejlépe syrové. V Japonsku používají obyčejné brambory za syrového stavu k léčbě diabetu, anémie nebo vysokého krevního tlaku. Pokud skladujete obyčejné brambory v chladu, časem se škroby začnou transformovat na glukózu a fruktózu.

Glykemický index

Glykémie:

GI: glykemický index; značí, jak rychle se potravina převede na glukózu.

GL: glykemická nálož; značí, kolik jídla se převede na glukózu

Co je důležité:

GI se mění s kombinací jídel. Pokud si dám například brambory s masem, GI se výrazně sníží.

GI také mohu výrazně snížit tepelnou úpravou potravy. Pokud necháme například brambory trochu vychladnout, GI se sníží, pokud je vaříme ve vodě, GI je též nižší než například u brambor pečených v troubě, kde se voda vypaří a cukry jsou tak mnohem více koncentrované a brambory mají vyšší GI.

Vitamíny a minerály

Co se týká obsahu vitamínů a minerálů, nejsou rozdíly až tak veliké. Markantní odlišnost je v provitaminu A, jímž jsou sladké brambory doslova napěchované, což může zajímat především sportovce.

Níže se můžete podívat na porovnání jednotlivých minerálů a vitamínů ve 100 gramech syrových brambor:

Minerály a vitamíny

Doporučení

Pokud máte možnost, naučte se využívat raději batáty. Jsou o něco výživově výhodnější. Mají 400 procent doporučené denní dávky důležitého vitamínu A. Mají také více vitamínu C, méně kalorií, více vlákniny a méně sacharidů. Sice mají více jednoduchých cukrů, jako je glukóza, fruktóza anebo sacharóza, ale to může být po náročném tréninku spíše výhodou. Koupíte je často i v klasických supermarketech. Nevýhodou může být jen vyšší cena a menší variabilita při zpracování.

Ani obyčejné brambory však nejsou špatnou volbou. Snažte se jíst brambory především vařené, v bio kvalitě, nejezte je úplně horké. U vařených brambor nešetřete na másle, i to vám pomůže snížit glykemický index. Pokud řešíte váhu, vyhýbejte se obyčejným bramborám, které jsou delší dobu skladovány v chladu. Nezapomínejte, že jako příloha k masu nemusí brambory zaujímat půl talíře, jak jsme tomu zvyklí, ale bohatě postačí jedna středně velká brambora, zbytek vyměňte raději za zeleninu, bílkovinu a nezapomínejte na kvalitní tuky.

Nakonec inspirace na skvělé posportovní jídlo: mé oblíbené vydlabané brambory (aby neměly tolik sacharidů) s ricottou a bylinkami, avokádovým dipem a rozmarýnem.

Vydlabané brambory (aby neměly tolik sacharidů) s ricottou a bylinkami,...

Mgr. Vít Schlesinger

Vít Schlesinger
Vít Schlesinger
Vít Schlesinger

Vít Schlesinger je vyhledávaný odborník na stravu a motivaci sportovců. Mezi jeho klienty patří proslulá jména z řad vrcholových sportovců a českých reprezentantů. Schlesinger klade důraz na vzájemné propojení kvalitní stravy, vyrovnané psychiky a dokonalé regenerace. Všechny tyto oblasti zkoumá více než 10 let a získané poznatky aplikuje i sám na sobě. Je známý experimenty se svým tělem a posouváním hranic lidských možností. O ideálním životním stylu také pravidelně přednáší. Jeho webové stránky najdete na www.schlesinger.cz.

Autor:

Nejčtenější

Zemřela královna sushi Bára Rektorová, podlehla rakovině

Bára Rektorová

Zakladatelka firmy na sushi a maminka dvou synů Bára Rektorová zemřela 11. srpna v kruhu svých nejbližších, jak na...

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Trend bio škodí, říká první dáma českého zemědělství Monika Nebeská

Monika Nebeská

Kdysi jako nezkušená městská holka, která se sama starala o malé dítě, vstoupila mezi ostřílené zemědělce, aby udělala...

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Tři potraviny, kterých se v létě můžete bezstarostně přejídat

Některé potraviny se mohou na vašem letním jídelníčku objevovat často,...

Léto velkému přejídání nepřeje. Obepnuté šaty i tílka okamžitě prozradí každý faldík na břiše, krátké sukně a kraťasy...

Další z rubriky

OBRAZEM: Slavné krásky zachycené bez make-upu a s ním

Nenalíčené herečky

Známé ženy se na večírcích neukazují bez dokonalého líčení a outfitu. V ulicích se však většinou procházejí bez...

Tři potraviny, kterých se v létě můžete bezstarostně přejídat

Některé potraviny se mohou na vašem letním jídelníčku objevovat často,...

Léto velkému přejídání nepřeje. Obepnuté šaty i tílka okamžitě prozradí každý faldík na břiše, krátké sukně a kraťasy...

OBRAZEM: Sexy zadečky, za kterými stojí plastická operace

Sexy zadečky

Posedlost celebritou Kim Kardashianovou nezná mezí. Ženy jsou ohromené jejím kulatým pozadím a platí horentní sumy za...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz