Sobota 14. prosince 2019, svátek má Lýdie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 14. prosince 2019 Lýdie

Čtyři rychlé večeře z brambor, které potěší chuťové buňky i zasytí

  0:54aktualizováno  0:54
Všední dny bývají někdy hektičtější, než bychom si přáli, a tak se občas stane, že cestou z práce ani nestihneme nakoupit. Pár brambor se ale doma vždycky najde a když k nim přidáme několik více či méně běžných surovin, můžeme za pár desítek minut servírovat teplou večeři, po které se jen zapráší.

Bramborový guláš se zakysanou smetanou | foto: Profimedia.cz

Brambory jsou v našich končinách už po staletí tradiční potravinou a jednou z nejoblíbenějších příloh. Nenechte se však zmást – dovedou být zároveň i hlavní hvězdou našeho menu, stačí jen zapojit fantazii.

Výhodou brambor je nejen jejich rychlá a snadná příprava, ale také prakticky nekonečná variabilita. Můžete je vařit, smažit, péct či zapékat, udělat z nich polévku, omáčku, těsto nebo placky... a vždycky si na nich pochutnají i ti nejmlsnější strávníci z vaší rodiny. Další předností je samozřejmě také nízká cena.

Když připravíte brambory k večeři, můžete těžit i z toho, že díky vysokému obsahu sacharidů v podobě škrobů dodají tělu po dlouhém dnu dostatek energie. Vláknina, kterou v hojné míře obsahují, navíc pomáhá navodit pocit sytosti.

Hlízy jsou rovněž zdrojem vitamínu C (nejvíce ho najdeme v nových bramborách) a skupiny B, obsahují také významné množství antioxidantů, zejména flavonoidů a karotenů. Kromě toho jsou brambory z výživového hlediska zajímavé pro svůj obsah kyseliny listové, draslíku, hořčíku nebo železa.

Hustá bramborová polévka s cizrnou

Suroviny na 4 porce:

Hustá bramborová polévka s cizrnou
  • 4-5 větších brambor
  • 1 pórek
  • 1 velká mrkev
  • 1 cibule
  • 1 pastinák
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce jemných ovesných vloček
  • 1 konzerva cizrny
  • sůl a pepř
  • majoránka
  • 2 stroužky česneku
  • voda nebo zeleninový vývar

Pracovní postup:

  1. Brambory, mrkev a pastinák očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pórek očistíme, zbavíme zavadlých listů a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.
  2. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme brambory, kořenovou zeleninu a pórek a chvíli restujeme. Polévka tak získá výraznější chuť. Pak zalijeme vodou nebo vývarem. Přivedeme k varu a vmícháme ovesné vločky. Osolíme.
  3. Když jsou brambory téměř měkké, vmícháme slitou cizrnu, oloupaný a prolisovaný česnek a rozemnutou majoránku. Dochutíme solí a pepřem a ještě chvíli povaříme. Podle potřeby naředíme vývarem nebo vodou. Polévku podáváme s čerstvým pečivem jako hlavní chod.

Tip: Pokud máte sušené houby, předem je namočte a pak je vymačkané povařte v polévce. Místo ovesných vloček můžete použít hladkou či jinou mouku.

Zapečené brambory s čerstvým sýrem a uzeným lososem

Suroviny na 4 porce:

Pečené brambory s čerstvým sýrem a uzeným lososem
  • 4 velké brambory
  • 300 g čerstvého sýra
  • 100 g zakysané smetany
  • sůl a pepř
  • olej
  • 200 g uzeného lososa
  • čerstvý kopr na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Brambory omyjeme (neloupáme!), propícháme vidličkou a dáme na 5 minut do mikrovlnné trouby předvařit. Pak je položíme na pečicí papír nebo alobal, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a zabalíme. Pečeme na 190 °C asi 20 minut.
  2. Mezitím si připravíme náplň – smícháme čerstvý sýr se zakysanou smetanou, osolíme a opepříme. Lososa rozdělíme na čtyři porce.
  3. Hotové brambory vyjmeme, nařízneme svrchu a opatrně zmáčkneme. Na talíři plníme sýrovou náplní, poklademe lososem a posypeme čerstvým koprem.

Tip: Do náplně můžete vmíchat lžíci dijonské hořčice. Místo lososa použijte třeba opečenou slaninu, v tom případě nahraďte kopr pažitkou a do sýrové směsi přidejte prolisovaný stroužek česneku.

Bramborák s batáty a pažitkovým dipem

Suroviny na 4 porce:

Bramborák s batáty a čedarem
  • 5 větších brambor
  • 3 batáty
  • 100 g strouhaného čedaru
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • 4 lžíce hladké mouky
  • majoránka
  • česnek
  • olej na smažení
  • zakysaná smetana a čerstvá pažitka

Pracovní postup:

  1. Brambory a batáty omyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přendáme do mísy, přidáme strouhaný čedar a rozklepneme dvě vejce. Osolíme, opepříme a zahustíme moukou.
  2. Vzniklé řidší těstíčko dochutíme rozemnutou majoránkou na prolisovaným česnekem. Promícháme a necháme chvíli odstát. Pokud je moc řídké, přidáme trochu mouky.
  3. Na rozpáleném oleji smažíme bramboráky, hotové dáme na talíř vyložený papírovou utěrkou, která nasaje přebytečný tuk. Podáváme s dipem ze zakysané smetany, dochucené solí, pepřem a pažitkou.

Tip: Místo majoránky můžete bramborák ochutit výraznějším kořením (třeba kari, kurkuma, ras el hanout aj.) a pro zajímavost přidat ještě nastrouhanou mrkev.

Bramborový guláš s klobáskou a zakysanou smetanou

Suroviny na 4 porce:

Bramborový guláš se zakysanou smetanou
  • 4 velké brambory + 1 na zahuštění
  • 1 velká cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • olej
  • 2 lžíce uzené mleté papriky
  • majoránka a kmín
  • bobkový list
  • sůl a pepř
  • 2 nožičky bylinkové klobásy
  • 150 ml zakysané smetany k podávání

Pracovní postup:

  1. Brambory oloupeme, čtyři nakrájíme na malé kostičky a pátý nastrouháme najemno. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme.
  2. Ve větším hrnci na oleji zpěníme cibuli a restujeme dosklovata, přidáme česnek a ještě chvíli opékáme. Pak vmícháme mletou papriku, majoránku a kmín. Když se koření rozvoní, vhodíme do hrnce na kolečka nakrájenou klobásku a restujeme asi dvě minuty.
  3. Pak přidáme nakrájené brambory, promícháme a zalijeme vodou, aby byly ponořené.
  4. Osolíme, opepříme, vmícháme bobkový list i nastrouhanou bramboru a vaříme asi 20 minut do úplného změknutí brambor.
  5. Vyjmeme bobkový list, dochutíme a podáváme s čerstvým pečivem. Na stůl servírujeme také zakysanou smetanu, kterou si mohou strávníci přidat do guláše dle chuti.
Autor:

Vánoce

Advent je tady a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

Po porodu mě Viktor seřval a pomohlo to, přiznala Petra v dokumentu

Ačkoli Petra i Viktor vyrůstali ve městě a svatbu měli v Praze na Staroměstské radnici, rozhodli se pro život na vsi....

Premium

Nejraději mám vibrátory na klitoris, přiznává testérka erotických pomůcek

Na svou první erotickou pomůcku narazila Veronika u své maminky v ložnici a ze zvědavosti ji vyzkoušela. Od té doby...

Jen láska a zábava k udržení rodiny nestačí, zjistil pár z dokumentu

„Jsem do něj zamilovaná, a pak máme společný názor na to, jak chceme žít, starat se o rodinu, a je s ním zábava,“...

Nesnažte se, aby vás měli všichni rádi. Nejdůležitější je sebeláska

Existuje tisíc důvodů, proč člověk během života ztratí svoje já. Aby to nebylo doživotně, je třeba si ztrátu včas...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kvůli břichu si ani nezavázal tkaničky. Dietou a chůzí shodil 43 kilo

Dušanu Suchánkovi vadila nadváha v osobním, ale i pracovním životě. Zhubnout se rozhodl, když už si nedokázal zavázat...

Premium

Zoufale jsme se snažili postřeleného muže zachránit, líčí lékař z Ostravy

Hrudní chirurg Marcel Mitták z Fakultní nemocnice Ostrava se snažil s týmem zdravotníků zachránit jednoho z těžce...

Premium

Na Gottově pohřbu jsem se bál, že spáchám atentát na Zemana, říká Strach

Každý se ho ptá na Anděla Páně 3. Jiří Strach ale trpělivě vysvětluje, že to nezáleží jen na něm. „Rozhodujeme o tom...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Placky ze sladkých brambor

Milujete bramboráky? Pak vyzkoušejte netradiční recept, kde místo klasických brambor použijete batáty.

RECEPT DNE: Muffiny s ovesnými vločkami

Upečte si k snídani vynikající muffiny s ovesnými vločkami.

RECEPT DNE: Bílý svařák

Milujete svařák? Zkuste si podle našeho receptu připravit trochu jinou podobu tohoto oblíbeného zimního nápoje.

RECEPT DNE: Stromky a rohlíčky z jednoho těsta

Víkend, kdy začíná advent je tady. Nastává tak ideální čas na pečení cukroví. Abychom vám to usnadnili, přinášíme...

Najdete na iDNES.cz