Sobota 27. listopadu 2021, svátek má Xenie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 27. listopadu 2021 Xenie

Čtyři rychlé večeře z brambor, které potěší chuťové buňky i zasytí

  0:54
Všední dny bývají někdy hektičtější, než bychom si přáli, a tak se občas stane, že cestou z práce ani nestihneme nakoupit. Pár brambor se ale doma vždycky najde a když k nim přidáme několik více či méně běžných surovin, můžeme za pár desítek minut servírovat teplou večeři, po které se jen zapráší.

Bramborový guláš se zakysanou smetanou | foto: Profimedia.cz

Brambory jsou v našich končinách už po staletí tradiční potravinou a jednou z nejoblíbenějších příloh. Nenechte se však zmást – dovedou být zároveň i hlavní hvězdou našeho menu, stačí jen zapojit fantazii.

Výhodou brambor je nejen jejich rychlá a snadná příprava, ale také prakticky nekonečná variabilita. Můžete je vařit, smažit, péct či zapékat, udělat z nich polévku, omáčku, těsto nebo placky... a vždycky si na nich pochutnají i ti nejmlsnější strávníci z vaší rodiny. Další předností je samozřejmě také nízká cena.

Když připravíte brambory k večeři, můžete těžit i z toho, že díky vysokému obsahu sacharidů v podobě škrobů dodají tělu po dlouhém dnu dostatek energie. Vláknina, kterou v hojné míře obsahují, navíc pomáhá navodit pocit sytosti.

Hlízy jsou rovněž zdrojem vitamínu C (nejvíce ho najdeme v nových bramborách) a skupiny B, obsahují také významné množství antioxidantů, zejména flavonoidů a karotenů. Kromě toho jsou brambory z výživového hlediska zajímavé pro svůj obsah kyseliny listové, draslíku, hořčíku nebo železa.

Hustá bramborová polévka s cizrnou

Suroviny na 4 porce:

Hustá bramborová polévka s cizrnou
  • 4-5 větších brambor
  • 1 pórek
  • 1 velká mrkev
  • 1 cibule
  • 1 pastinák
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce jemných ovesných vloček
  • 1 konzerva cizrny
  • sůl a pepř
  • majoránka
  • 2 stroužky česneku
  • voda nebo zeleninový vývar

Pracovní postup:

  1. Brambory, mrkev a pastinák očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pórek očistíme, zbavíme zavadlých listů a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.
  2. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme brambory, kořenovou zeleninu a pórek a chvíli restujeme. Polévka tak získá výraznější chuť. Pak zalijeme vodou nebo vývarem. Přivedeme k varu a vmícháme ovesné vločky. Osolíme.
  3. Když jsou brambory téměř měkké, vmícháme slitou cizrnu, oloupaný a prolisovaný česnek a rozemnutou majoránku. Dochutíme solí a pepřem a ještě chvíli povaříme. Podle potřeby naředíme vývarem nebo vodou. Polévku podáváme s čerstvým pečivem jako hlavní chod.

Tip: Pokud máte sušené houby, předem je namočte a pak je vymačkané povařte v polévce. Místo ovesných vloček můžete použít hladkou či jinou mouku.

Zapečené brambory s čerstvým sýrem a uzeným lososem

Suroviny na 4 porce:

Pečené brambory s čerstvým sýrem a uzeným lososem
  • 4 velké brambory
  • 300 g čerstvého sýra
  • 100 g zakysané smetany
  • sůl a pepř
  • olej
  • 200 g uzeného lososa
  • čerstvý kopr na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Brambory omyjeme (neloupáme!), propícháme vidličkou a dáme na 5 minut do mikrovlnné trouby předvařit. Pak je položíme na pečicí papír nebo alobal, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a zabalíme. Pečeme na 190 °C asi 20 minut.
  2. Mezitím si připravíme náplň – smícháme čerstvý sýr se zakysanou smetanou, osolíme a opepříme. Lososa rozdělíme na čtyři porce.
  3. Hotové brambory vyjmeme, nařízneme svrchu a opatrně zmáčkneme. Na talíři plníme sýrovou náplní, poklademe lososem a posypeme čerstvým koprem.

Tip: Do náplně můžete vmíchat lžíci dijonské hořčice. Místo lososa použijte třeba opečenou slaninu, v tom případě nahraďte kopr pažitkou a do sýrové směsi přidejte prolisovaný stroužek česneku.

Bramborák s batáty a pažitkovým dipem

Suroviny na 4 porce:

Bramborák s batáty a čedarem
  • 5 větších brambor
  • 3 batáty
  • 100 g strouhaného čedaru
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • 4 lžíce hladké mouky
  • majoránka
  • česnek
  • olej na smažení
  • zakysaná smetana a čerstvá pažitka

Pracovní postup:

  1. Brambory a batáty omyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přendáme do mísy, přidáme strouhaný čedar a rozklepneme dvě vejce. Osolíme, opepříme a zahustíme moukou.
  2. Vzniklé řidší těstíčko dochutíme rozemnutou majoránkou na prolisovaným česnekem. Promícháme a necháme chvíli odstát. Pokud je moc řídké, přidáme trochu mouky.
  3. Na rozpáleném oleji smažíme bramboráky, hotové dáme na talíř vyložený papírovou utěrkou, která nasaje přebytečný tuk. Podáváme s dipem ze zakysané smetany, dochucené solí, pepřem a pažitkou.

Tip: Místo majoránky můžete bramborák ochutit výraznějším kořením (třeba kari, kurkuma, ras el hanout aj.) a pro zajímavost přidat ještě nastrouhanou mrkev.

Bramborový guláš s klobáskou a zakysanou smetanou

Suroviny na 4 porce:

Bramborový guláš se zakysanou smetanou
  • 4 velké brambory + 1 na zahuštění
  • 1 velká cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • olej
  • 2 lžíce uzené mleté papriky
  • majoránka a kmín
  • bobkový list
  • sůl a pepř
  • 2 nožičky bylinkové klobásy
  • 150 ml zakysané smetany k podávání

Pracovní postup:

  1. Brambory oloupeme, čtyři nakrájíme na malé kostičky a pátý nastrouháme najemno. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme.
  2. Ve větším hrnci na oleji zpěníme cibuli a restujeme dosklovata, přidáme česnek a ještě chvíli opékáme. Pak vmícháme mletou papriku, majoránku a kmín. Když se koření rozvoní, vhodíme do hrnce na kolečka nakrájenou klobásku a restujeme asi dvě minuty.
  3. Pak přidáme nakrájené brambory, promícháme a zalijeme vodou, aby byly ponořené.
  4. Osolíme, opepříme, vmícháme bobkový list i nastrouhanou bramboru a vaříme asi 20 minut do úplného změknutí brambor.
  5. Vyjmeme bobkový list, dochutíme a podáváme s čerstvým pečivem. Na stůl servírujeme také zakysanou smetanu, kterou si mohou strávníci přidat do guláše dle chuti.
Autor:
  • Nejčtenější

Michal po mně skočil, popsala start intimního života zrzka z experimentu

Z šesti dvojic televizní Svatby na první pohled čeká rozhodnutí už jen tři páry. Jarda s Romanou spolu zůstali, vztah...

Vaření je oheň, a to jsem i já, říká Besky, vítězka Masterchefa Česko 2021

Rozstřel Vítězství v soutěži Masterchef Česko dokáže od základu změnit život, své o tom ví Kristína Nemčková i Roman Staša....

Titul Masterchefa získala za menu v duchu nejoblíbenější pohádky z dětství

Nejenže vařily v rondonech, vařily také před zraky loňských finalistů, rodin a přátel. Z balkonu je podporovali i...

Správnou technikou až k extázi. Prožijte všechny podoby dokonalého orgasmu

Svět erotiky nemá hranice, ty si určuje každý z nás sám. Obecně je ovšem pravdou, že ženy jsou v tomto ohledu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena ztratila práci a nechala se přeoperovat. Dnes vydělává díky tělu

Devětadvacetiletá Grace Taylorová z Velké Británie během pandemie koronaviru přišla o práci. Poté se rozhodla, že svůj...

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

  • Další z rubriky

Vaření je oheň, a to jsem i já, říká Besky, vítězka Masterchefa Česko 2021

Rozstřel Vítězství v soutěži Masterchef Česko dokáže od základu změnit život, své o tom ví Kristína Nemčková i Roman Staša....

Titul Masterchefa získala za menu v duchu nejoblíbenější pohádky z dětství

Nejenže vařily v rondonech, vařily také před zraky loňských finalistů, rodin a přátel. Z balkonu je podporovali i...

VIDEO: Kde ochutnáte kojota? Jedině v Bronxu, kde se mísí kultury

Byla to původně chudá čtvrť New Yorku s rozsáhlou černošskou a hispánskou komunitou. Dnes už je tomu jinak a když se...

Asi bych dovařila i s uřezanou nohou, vzpomíná Masterchefka Besky na krizové chvíle

Premium Temperamentní, ale i elegantní a distingovaná Slovenka Veronika Danišová. To je vítězka letošního ročníku MasterChef...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Jakub Vágner se oženil. S rybářkou Claudií si řekli ano na lodi

Populární rybář Jakub Vágner (39) se oženil. V sobotu po poledni si vzal svou německou přítelkyni Claudii, se kterou...

Neočkovaný herec Etzler je na kyslíku s oboustranným zápalem plic

Miroslav Etzler skončil s covidovou atakou a oboustranným zápalem plic v nemocnici. Své příznivce na sociálních sítích...

Vítěz Slavíka Ztracený zpíval o znásilnění. Píseň stáhnu, omluvil se

Vítěz letošního Českého slavíka Marek Ztracený čelí kritice kvůli textu jedné z jeho starších písní. Výkonná ředitelka...

Světem se kvůli mutaci valí lavina výprodejů. Padají akcie, ropa i bitcoin

Kvůli nové mutaci koronaviru, která byla detekována v Jihoafrické republice, klesly v pátek asijské akcie nejvíce za...

KOMENTÁŘ: Kterak raper Řezník přistřihl Českému slavíkovi křídla

Slavnostní ceremoniál Českého slavíka nejspíš na nějakou dobu rozvíří debaty o stavu české populární hudby – je-li...