Recepty, kterými potěšíte i své ratolesti. Krokety, losos a domácí zmrzlina

  0:21aktualizováno  0:21
Děti by na svůj svátek asi ze všeho nejraději jedly jenom čokoládu, dorty a zmrzlinu, ale to by jim moc dobře neudělalo. Dopřejte jim proto raději na Den dětí některé z následujících receptů, které jsou chutné i výživné. Jedna zmrzka na závěr jim pak žaludek nepokazí, zvlášť když bude domácí.

Smažené krokety plněné šunkou a cheddarem na zeleninovém salátku s balsamico dresinkem podle receptu Food Story | foto: FoodStory.cz

Smažené krokety plněné šunkou a sýrem na zeleninovém salátu

podle receptu Jiřího Konhefra, gastronomického garanta Food Story

Ingredience pro 4 osoby:

Smažené krokety plněné šunkou a cheddarem na zeleninovém salátku s balsamico...
  • 50 g dušené šunky
  • 70 g čedaru
  • 30 ml másla
  • 30 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • strouhanka na obalení
  • vejce na obalení
  • olej na smažení
  • 30 g cherry rajčátek
  • 1⁄2 okurky
  • 1/4 hlávky salátu lollo rosso
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 8 lžic olivového oleje
  • sůl, pepř

Pracovní postup:

Z mouky, másla a mléka připravíme hustý bešamel, do kterého vmícháme nakrájenou šunku a nastrouhaný čedar. Dochutíme solí a pepřem. Směs necháme vychladnout a vytvarujeme kuličky, které obalíme v rozšlehaném vajíčku a strouhance.
Osmažíme ve větší vrstvě oleje a necháme okapat přebytečný tuk na papírovém ubrousku.
Natrháme salát, nakrájíme rajčátka a okurku a vše smícháme v míse. Olivový olej rozšleháme s balzamikem a dochutíme solí a pepřem. Zálivkou přelijeme salát a jemně promícháme.
Na talíře rozdělíme salát a nahoru poklademe krokety.

Kuřecí prsa plněná mozzarellou a sušenými rajčaty s batátovým pyré

podle receptu Jiřího Konhefra, gastronomického garanta Food Story

Ingredience pro 4 osoby:

Kuřecí prsa plněná mozzarellou a sušenými rajčaty
  • 400 g kuřecích prsou
  • 150 g mozzarelly
  • 50 g sušených rajčat
  • 400 g očištěných batátů
  • 40 g másla
  • 100 ml mléka
  • 400 g cuketa
  • olej na smažení
  • sůl, pepř

Pracovní postup:

Kuřecí prsa očistíme a nožem uděláme kapsu. Nakrájíme na kostičky mozzarellu i sušená rajčata a promícháme. Kuře osolíme, opepříme a naplníme směsí. Zprudka opečeme na pánvi ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Přemístíme do pekáčku a dopečeme v troubě 10 minut na 180 °C.

Batáty uvaříme v osolené vodě. Necháme v rendlíku povolit máslo, přidáme mléko a prohřejeme. Batáty rozmixujeme se vzniklou směsí na hladké pyré a osolíme. Plátky cukety osolíme, opepříme a potřeme olejem. Pečeme na grilovací pánvi z obou stran. Na talíře rozdělíme pyré, kuřecí prso rozkrojíme na půl a položíme i s cuketou na pyré.

Grilovaný losos s dušenou zeleninou a holandskou omáčkou

podle receptu Jiřího Konhefra, gastronomického garanta Food Story

Ingredience pro 4 osoby:

Grilovaný losos s dušenou zeleninou a holandskou omáčkou podle Jiřího Konhefra
  • 400 g lososa (očištěného a vykostěného)
  • 120 g brokolice
  • 120 g květáku
  • 120 g baby mrkvičky
  • 200 g másla
  • 3 žloutky
  • šťáva z půlky citrónu
  • sůl, pepř

Pracovní postup:

Zeleninu očistíme, brokolici a květák rozebereme na růžičky. Uvaříme doměkka v osolené vodě a orestujeme na másle. Lososa osolíme a opepříme a opečeme ze všech stran, napřed však kůží dolů. Poté přemístíme do pekáčku a dopečeme v troubě 5 minut na 180 °C.

Do nerezové misky dáme 3 žloutky, lžíci vody, sůl, pepř a citronovou šťávu. V rendlíku si rozehřejeme máslo. Misku se žloutky dáme nad vodní lázeň a zahříváme. Když se začne tvořit pěna, začneme pomalu přilévat máslo. Mícháme, dokud se žloutky nespojí s máslem do krémové omáčky.

Na talíře rozdělíme zeleninu a porce lososa, přelijeme omáčkou a ozdobíme nasekanou petrželkou.

Domácí vanilková zmrzlina

podle Sabiny Kmecové z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách

Ingredience:

Domácí vanilková zmrzlina podle Sabiny Kmecové
  • 500 ml mléka
  • 130 g cukru krupice
  • 6 žloutků
  • 200 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 1 vanilkový lusk (nebo mletá pravá vanilka)

Postup:

Nejprve si nachystáme anglický krém. Nejlépe se připravuje ve vodní lázni. Potřebujeme dva hrnce, jeden větší a jeden menší. Větší naplníme vodou tak, abychom do něj mohli ještě umístit menší hrnec s ingrediencemi na anglický krém.
V menším hrnci zahřejeme mléko s vanilkou (vanilkový lusk oškrábeme nožem). V misce vyšleháme žloutky s cukrem, přilijte teplé mléko a vymícháme. Vrátíme zpátky do hrnce a zahříváme ve vodní lázni za stálého míchání dřevěnou měchačkou, dokud směs nezačne houstnout. Musíme být opatrní, nesmí začít vřít, jinak se žloutky srazí!
Jakmile směs začne houstnout, odstavíme ji a necháme vychladnout, občas promícháme. Vyšleháme pevnou smetanu a vmícháme do anglického krému.
Vzniklou hmotu přendáme nejlépe do nerezové misky nebo gastronádoby a dáme do mrazáku (ideálně do -18 °C).
Asi po třiceti minutách směs vyndáme a pomocí vidličky ji „naškrábeme“, aby nevznikly velké krystaly. Opakujeme podle potřeby (asi tak 3x), dokud zmrzlina nezíská požadovanou konzistenci.

Tip: „Aby se vám anglický krém nesrazil, vmíchejte do něj metličkou před začátkem zahřívání půl lžičky hladké mouky,” radí Sabina Kmecová.

Autor: pro iDNES.cz

Netradiční hovězí steak z roštěné. Vyzkoušejte marinádu z jalovce a vodky

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po...

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po nových chutích,...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

VIDEO Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se...

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

VIDEO Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní...


Nejčtenější

Příběh Jany: Chování adoptivní dcery mého přítele mi nepřipadá normální

Ilustrační snímek

Jsem už několik let rozvedená, mám dvě děti. Už rok se stýkám se sousedem, také je rozvedený a má ve střídavé péči dvě...

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Sedm kroků, které musíte udělat, když narazíte na psychoteroristu

Ilustrační snímek

Emocionální zneužívání patří mezi formy psychického násilí, které na obětech nezanechává viditelná zranění, ale na...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Jejich věkový rozdíl je pětapadesát let a chtějí spolu miminko

Alexis Tadlocková a její partner

Alexis Tadlocková (24) a její manžel Charles (79) z Ameriky plánují založení rodiny. Ačkoli nejstaršímu dítěti Charlese...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Meruňkový koláč

Meruňkový koláč

Meruňky jsou lahodné letní ovoce, které se skvěle hodí i na pečení. Vyzkoušejte náš recept na meruňkový koláč s...

RECEPT DNE: Rychlá zeleninová polévka

Rychlá zeleninová polévka

Máte moc času a potřebujete uvařit rychlou večeři. Pak vyzkoušejte recept na skvělou a snadnou zeleninovou polévku,...

RECEPT DNE: Čočková sekaná

Čočková sekaná

Luštěniny jsou výborným zdrojem rostlinných bílkovin. Vyzkoušejte náš recept na vegetariánskou verzi sekané, kde je...

Advantage Consulting, s.r.o.
ZKUŠENÝ KONSTRUKTÉR

Advantage Consulting, s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat: 50 000 - 70 000 Kč

Najdete na iDNES.cz