Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým masem je dobrota, na kterou se mnozí z vás těší celý rok. Dnes vám proto pipMaster s Danielem ukážou, jak si na grilu udělat tu nejlepší svatomartinskou husu v barbecue stylu s červeným zelím a lokšemi.

„Svatomartinská husa se tradičně připravuje jako nedělní oběd nejbližší k 11. listopadu, kdy má svátek svatý Martin, který podle pranostiky přijíždí na bílém koni a ohlašuje tak začátek zimy. A my si ji dneska s mým kamarádem Danielem uděláme v barbecue stylu, s červeným zelím a lokšemi, na kouzelném místě v Moravských Křižánkách,“ říká v úvodu epizody pipMaster.

Ideální je použít husu o hmotnosti mezi 4,5 až 5 kilogramy. Okolo svátku svatého Martina ji koupíte snad ve všech supermarketech.

Postup krok za krokem

Určitě je dobré sáhnout po huse z Maďarska, která je specifická jak kvalitním masem, tak velkými lahodnými játry. Svoji maďarskou husu průvodci pořídili v Makru.

„Husu je ideální dělat v grilu přes noc. Tolik času ale nemáme, takže ji budeme dělat nějakých 6 až 8 hodin, při teplotě okolo 120 stupňů. Když ji budete dělat přes noc, tak v grilu na teplotu 107 stupňů a pokud v troubě, tak na 85 stupňů,“ vysvětluje svůj dnešní grilovací záměr pipMaster.

Takto jsme pekli husu v troubě:

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Suroviny na svatomartinskou husu:

  • husa o hmotnosti 4,5-5 kg
  • 2 jablka
  • 2 hrušky
  • 2 cibule
  • 100 g sušených švestek
  • celý kmín
  • sůl

Nejprve si na menší kousky pokrájejte jablka, hrušky, cibule a napůl sušené švestky, kterými se bude husa plnit. V misce vše promíchejte.

Z vnitřku husy vyndejte křídla a vnitřnosti, která v ní většinou najdete. „Pokud na huse najdete zbylé chloupky, tak je můžete buď vytrhat anebo opálit flambovací pistolí,“ radí pipMaster. Husu následně osušte papírovou utěrkou a dostatečně okmínujte a osolte zevnitř

Husu naplňte připravenou směsí.

Kůži na krku ohněte dolů a připíchněte jehlami na závitky, aby vám náplň nelezla ven. Husu naplňte připravenou směsí a jehlami ji uzavřete i z druhé strany. Takto připravenou husu bohatě osolte a okmínujte i zvenku.

„Množství soli a kmínu se vůbec nebojte, je to velký kus masa,“ radí pipMaster. „Připravte si pekáček s mřížkou, do kterého nalijte půl litr vody, aby vypečené sádlo kapalo do vody a nepřipalovalo se. Pokud nemáte mřížku, můžete si pod husu dát křídla, která najdete v balení,“ radí pipMaster.

Gril roztopte na 120 stupňů a husu dělejte nepřímou metodou asi 6 hodin, dokud nebude v jádru masa 95 stupňů. Budete mít jistotu, že maso půjde krásně od kosti.

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Husu v průběhu pečení polévejte sádlem, které se vypeklo do odkapávací misky. Jako pomůcku pro odběr tuku můžete použít i injekční stříkačku, protože je často obtížné se k vypečenému sádlu v odkapávací misce přes velký kus masa dostat.

Jako pomůcku pro odběr tuku můžete použít i injekční stříkačku, protože je...

Mezitím si uvařte brambory na lokše a udělejte si červené zelí s brusinkami.

Pokrájejte jednu cibuli a na mandolíně nakrouhejte zelí. V grilu předehřejte litinovou pánev, do ní nalijte trochu sádla, které jste sebrali u husy, orestujte v něm cibuli a přidejte pokrájené zelí.

Osolte, přidejte cukr, vinný ocet, podlijte červeným vínem a přidejte hrst sušených brusinek. Pánev přiklopte a nechte asi půl hodiny dusit. Zelí nakonec zahustěte nastrouhanou bramborou a nechejte ještě 10 minut provařit.

Suroviny na zelí:

  • 1 hlávka červeného zelí
  • 1 cibule
  • 2 lžíce cukru
  • 1 deci vinného octa
  • 2 deci červeného vína
  • 40 g sušených brusinek
  • 1 brambora
  • sůl

Dále si připravte těsto na bramborové lokše. Připravte si 600 gramů uvařených brambor, které oloupejte a najemno nastrouhejte, 200 gramů hladké mouky, půl lžičky soli a vypracujte v těsto.

Suroviny na lokše:

  • 600 g brambor
  • 200 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli

Do grilu dejte nahřát pizza kámen na 250 stupňů a prkýnko, na kterém budete tvarovat lokše podsypte hladkou moukou. Z těsta vytvarujte rovnoměrné koule. Z našeho množství jich vytvarujete asi 6 až 8 kusů, podle vámi požadované velikosti.

Koule válečkem rozválejte na půlcentimetrové placky. „Nedoporučuji si jich dělat moc dopředu, protože pak vám těsto zřídne a bude se vám s tím hůř pracovat. Udělejte si jich předem jen pár a dejte je hned dělat,“ radí pipMaster.

Rozválené těsto vložte na nahřátý pizza kámen.

Nahřátý pizza kámen lehce posypte hladkou moukou, vložte do něj dělat připravenou bramborou placku. Těsto dělejte v grilu asi 2 až 3 minuty z každé strany, dokud se vám nenafoukne jako bublina.

Hotové placky vyndejte z grilu a hned je potřete sádlem, které jste si stáhli z husy. Tímto způsobem udělejte další placky.

„Husa vypadá úžasně, naprosto fantasticky,“ těší se pipMaster na svatomartinskou pochoutku. Z husy vytahejte jehly a nejprve ji rozřízněte napůl. Vyndejte z ní ovoce a klíční kost, protože ta přeříznout nejde. Odřízněte stehno a přendejte na talíř. Nandejte lokše přeložené do trojúhelníku, přidejte zelí a lehce přelijte vypečeným tukem. Máme naservírováno a jsem zvědav, co na to řekne Daniele,“ říká natěšený pipMaster.

„Je to úžasný, lehce zauzené, lehce sladké, slané, naprosto perfektní,“ pochutnává si na huse evropský šampion ve steacích Daniele.

„Je to absolutní pecka, a protože svátek Martina teprve bude a v krámech se svatomartinské víno ještě neprodává, tak my jsme si pořídili červený Cabernet Cortis z vinařství Spielberg, který k huse ladí dokonale. A kdo chce, může si na další talíř naservírovat i obsah zevnitř husy, protože jablka, hrušky a švestky s cibulí nasáklé tukem chutnají také skvěle,“ dodává pipMaster.

Autor:

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

Burgery propíchněte párátkem, aby držely pohromadě.

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

Dany s Danielou jako vítězové úvodního kola

VIDEO Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Zkuste grilovaný čínský bůček Char Siu a už nikdy ho nebudete chtít jinak

Čínský bůček Char Siu

VIDEO Bůček můžete připravit na sto způsobů. Rozhodně byste si však neměli ujít variantu, která se...

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Fascinující jsou rostliny i genetické úpravy. Umí snížit spotřebu pesticidů

21. května 2024  2:24

Nejmenší na světě jsou semena orchidejí, proto se dají ukazovat tak maximálně pod mikroskopem, to...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

Stoletou ptačí zahradu ve Zlíně zdobí zakrslé slepičky a chrání kachní komando

20. května 2024

Soutěž „Ptačí zpěv a život je v zahradě to nejhezčí,“ je přesvědčena čtenářka Jana, která se třináct let...

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....