Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Asie na grilu? Podle Pohlreicha to jde hravě zvládnout, když máte fantazii

Některá zadání poroty v soutěži Česko na grilu jako by už zoufale zkoušela, co ještě lze na grilu vyrobit. Proto když vyšlo najevo, že soutěžící budou muset připravovat asijskou kuchyni, zavládlo čiré zděšení. Takže bylo nutné použít gril jako sporák a pečicí troubu.

Pochopit asijskou kuchyni je pro nás o to obtížnější, protože oblast je to rozlehlá a liší se od severu k jiho a od východu na západ. Takže v Japonsku se bude vařit jinak než ve Vietnamu nebo na Filipínách.

Zdeněk Pohlreich však chtěl, aby soutěžící připravili jídla, která se budou lišit podle jednotlivých národností. Navíc by měla přinést ohňostroj chutí a barev, tedy všechno, co nás na ní fascinuje a chutná nám.

Stres byl o to větší, když se účinkující dozvěděli, že je budou hodnotit šéfkuchaři z vyhlášených asijských restaurací. Takže to bude něco, jako nosit dříví do lesa.

Zkušený mistr grilu Danny, který soutěží s dcerou Danielou, se ocitl úplně mimo hru. Jeho zkušenosti s touto kuchyní jsou podle jeho slov nulové, tak „přenechal vařečku“ dceři, která doma pokrmy tohoto typu občas uvaří a má je ráda. A podobně na tom byly i ostatní páry.

A o té vařečce, ta v soutěžních kuchyních tentokrát úplně chyběla. Nahradily je hůlky, které jsou pro asijské kuchaře přirozenou pomůckou.

Nezkušenost se projevila i ve výsledcích. Viera s Davidem věděli, že pro asijskou kuchyni je typický bůček, ale tím to končilo. Houby nedochutili, krůtu vysušili.

To zase Priky s Luckou nedodělali tuňáka a naopak hrubě přesmažili česnek, až zhořkl. Stejnou chybu udělali i Danny s Danielou. Svého lososa ve strachu, aby ho nepřetáhli, podávali skoro syrového.

Česko na grilu

Pořad můžete sledovat každé pondělí večer na Primě, anebo týden předem na Prima+.

Skutečný „fičák“ však nastal až v rozstřelu. Zadání znělo: připravte grilovací klobásy. Nesmějí být ani tučné, ani suché, tak, aby chutnaly k pivu.

Zkuste si však za hodinu vlastnoručně připravit grilovací klobásy, tedy namlít, okořenit a ugrilovat. Zvolit recepturu, maso, koření. To jsou věci, které se u některých řezníků ladí po desetiletí.

Navíc se prakticky všichni soutěžící shodli v tom, že s podobným úkolem se ještě nikdy nesetkali. Takže logicky bojovali i s narážečkou, aby ve střívku nebyly vzduchové bubliny a mohli „stočit“ klobásky o stejnoměrné velikosti.

V rozstřelu bojovali Viera s Davidem, kteří ochucovali úplně klasicky, takže žádné gastronomické překvapení. Jenže dokázali je připravit tak, že byly pěkně šťavnaté, což je tučným plusem.

Dominika a Denisa vsadily na kmín a medvědí česnek, Pricky a Lucka zase na kombinaci vepřového masa se slaninou, česnekem, chilli a bílým vínem.

Jenže v tomto naprosto vyrovnaném souboji opět musí jít někdo z kola ven. Nakonec soutěž opustili Pricky s Luckou.

Autor:

VIDEO: Kouzlo bylinkového konfitu dá kotletě chuť úplně jiného vesmíru

Grilované kotlety s rajčaty a chřestem

Konfitované a šťavnaté kotletky z vepříka na bylinkovém másle s grilovanými baby brambůrky a...

O vítězi soutěže Česko na grilu rozhodlo klání ve volném stylu

Hostina od Dominiky a Denisy

VIDEO Tři soutěžní dvojice se utkaly ve finále Česko na grilu. Tentokrát neměly jasné zadání. Žádná...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

Rump steak, tedy květová špička

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

Hlavní úkol večera: T-bone steak

VIDEO Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

Grilované klobásky ve fusion stylu – s chorizem, medovo-pivní marinádou,...

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na...

Barbecue kotleta je úžasná delikatesa, zvlášť když přidáte houbovou omáčku

Barbecue kotleta s konfitovanými mrkvemi a houbovou omáčkou

VIDEO V dnešním dílu grilovací akademie vám profesionální mistr grilu Daniele Govoni ukáže, jak si doma...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

  • Nejčtenější

Nadřeli se, ale konečně na své zahradě žijí. Na terase, u ohně i u bazénu

13. června 2024

Soutěž Když se Lucie s manželem rozhodli postavit si dům v kopcovitém terénu na okraji Brd, od začátku...

KVÍZ: Poznáte naše ryby podle fotografie?

10. června 2024

Co Čech, to rybář, houbař nebo kutil, říká se. Jak jste na tom s rybařením právě vy? Poznáte, co...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Když budu muset poslat starý kotel do šrotu, jaké mám vlastně možnosti?

11. června 2024

Od 1. září letošního roku začne platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně...

Na zahradě po babi a dědovi si postavila dům a s rodinou buduje novou zahradu

11. června 2024

Soutěž Miluje zahradničení a má to štěstí, že u domu mají i poměrně velkou zahradu. „Nikdy bych nevěřila,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Posekám, ostříhám „bobany“ a kochám se, říká zahradní experimentátorka

10. června 2024

Soutěž Příběh této pečlivě zastřihované zahrady na Českolipsku začal před čtrnácti lety. Tehdy čtenářka...

Sám si navrhl i zrealizoval zahradu, kde vládne kámen. Jako ze žurnálu

17. června 2024

Soutěž S realizací proměny své zahrady na Uhersko-Hradišťsku začal čtenář Marian krok za krokem na podzim...

Ráj s altánkem a jezírkem pro tátu na vozíku pomohli vybudovat kamarádi

16. června 2024

Soutěž Dvougenerační soužití v rodinném domě je poměrně běžné, obzvlášť v menších obcích. Aby se impulsem...

Celé kuře na grilu za dvacet minut? Mistři vědí, jak na to

15. června 2024

Dnes Jan Horký s Davidem Valíčkem připraví celé kuře v oblíbeném cajun rubu za neuvěřitelných 20...

Mládě pražských vombatů už vykukuje mámě z vaku, v sobotu jej čekají křtiny

14. června 2024

Je to tvor tak zvláštní, že přitahuje pozornost, ač vypadá jako velká tlustá šedivá myš. Ovšem...

Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí
Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí

Produkty Atoderm od značky Bioderma jsou skvělou volbou pro péči o citlivou a suchou nebo atopickou pokožku. Slibují nejen hloubkovou hydrataci,...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...