Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na všechny vaše smysly – grilované klobásky ve fusion stylu – s chorizem, medovo-pivní marinádou, římským salátem s jablky servírované na opečené ciabattě. A k nim vykouzlí na otevřeném ohni Hugo Hromas polentové hranolky s kozím sýrem a jarní cibulkou.
Grilované klobásky ve fusion stylu – s chorizem, medovo-pivní marinádou,...

Grilované klobásky ve fusion stylu – s chorizem, medovo-pivní marinádou, římským salátem s jablky servírované na opečené ciabattě | foto: Lukáš Oujeský, Hoď to na gril

Začínáme marinádou

Gril rozpalte na 200 stupňů, pokrm připravte nepřímou metodou. Nejprve nasekejte najemno čerstvý tymián. Do litinové pánve dejte 150 gramů medu a stejné množství povidel. Přilijte půl litru černého piva, a aby byla marináda opravdu výrazná, pivo svařte.

Do pánve s medem a povidly přidejte posekané bylinky a obsah po dobu 10 až 15 minut v grilu zredukujte, tekutinu občas promíchejte. Je důležité ji svařit alespoň na polovinu.

Postupy krok za krokem

Suroviny na klobásky:

  • 7 ks grilovacích chorizo klobásek Caula Chorizo Barbecue
  • 150 g medu
  • 0,5 l černého piva Ostravar
  • 150 g povidel
  • 1 kg římského salátu
  • 500 g jablek Granny Smith
  • 1 ks limety
  • 20 g tymiánu
  • 10 g rozmarýnu
  • 50 g rukoly
  • 5 ks pečiva ciabatta
  • 20 plátků choriza
  • 2 dc olivového oleje
  • sůl a barevný pepř

Připravte si jednoduchý salát s jablky

Jablka Granny Smith, která se díky své kyselosti obecně hodí do salátů,...

Jablka Granny Smith, která se díky své kyselosti obecně hodí do salátů, nakrájejte na jemné nudličky julienne. Do misky natrhejte na větší kousky rukolu s římským salátem. Přidejte sůl s pepřem, zakápněte trochou olivového oleje a ještě šťávou z limety, aby jablka nezhnědla a zůstala křupavá.

Do grilu dejte chorizo klobásky a nechte je dělat 2 až 3 minuty z každé strany, protože pak je budete dávat do medovo-pivní marinády. A i když se klobásky dělají nepřímou metodou, občas je zkontrolujte, protože obsahují papriku a mohly by se připalovat.

Klobásky vyndejte z grilu, vložte do svařené marinády, kde je nechte další 3 minuty marinovat. Plátky choriza vyskládejte na rošt a ogrilujte z každé strany. Udělejte z nich hezky křupavé chipsy.

Ciabattu nařízněte do poloviny, roztrhněte a dejte krátce opéct do grilu. Jakmile budete mít připraveny všechny komponenty, můžete je začít kompletovat pro podávání.

Na opečenou ciabattu dejte připravený salát, na lůžko přidejte klobásky, pokapejte zbytkem medovo-pivní marinády, osolte, lehce zakápněte olivovým olejem a dozdobte chipsy z choriza.

Polentové hranolky s kozím sýrem

Polentové hranolky s kozím sýrem a jarní cibulkou

V dnešním Grill Tipu (ve druhé části videa) vám Hugo Hromas ukáže jednoduchý recept na polentové hranolky s kozím sýrem a jarní cibulkou. I takovéto jídlo, kterým potěšíte hlavně vegetariány, lze připravit jednoduše jen na ohni a několika málo surovinami.

Přestože prosazuje vaření na otevřeném ohni, patří Hugo Hromas mezi významné osobnosti české grilařské scény. Pán ohně je především známý svým originálním pojetím kuchyně, kterou často, kromě otevřeného ohně, tvoří jen kotlík a kapesní nůž.

Místo keramického grilu si Hugo pro dnešní recept vybral grilovací kamna Atago. Jsou to multifunkční venkovní kamna, která zastoupí gril, sporák, ohniště nebo troubu.

Připravte si kukuřičnou kaši

Jakmile mléko přivedete k varu začněte zlehka přisypávat polentu, na půl litru...

Do rendlíku nalijte půl litr plnotučného mléka, osolte a za stálého míchání metličkou přiveďte k varu.

Jakmile mléko přivedete k varu začněte zlehka přisypávat polentu, na půl litru mléka použijte 100 gramů polenty. Je lepší řídit se však tím, jak rychle začne kukuřičná kaše houstnout.

Jakmile získá kašovitou konzistenci, vyměňte metličku za gumovou stěrku, abyste ji hezky seškrábli i ze stěn a za stálého míchání ji dalších 4 až 5 minut provařte.

Suroviny na polentové hranolky:

  • 100 g instantní polenty
  • 0,5 l plnotučného mléka
  • 110 g kozího sýra
  • 1 svazek jarní cibulky
  • extra panenský olivový olej
  • sůl a pepř podle chuti

Polentu nechte ztuhnout a pak rozkrájejte na hranolky

Polentu před pečením potřete olivovým olejem ze všech stran, aby se na pánev...

Formu, v tomto případě nízký pekáček, potřete nepatrně olivovým olejem, aby se polenta k formě nepřilepila. Můžete použít třeba i formu na biskupský chlebíček.

Hustou kaši přendejte do formy a rovnoměrně uhlaďte. Kaši nechte 2 až 3 hodinky vychladit. Ztuhlou polentu pak vyklopte na prkénko a nakrájejte na silnější hranolky, uvidíte ve videu.

Polentu můžete grilovat přímo i na samotném roštu, ale protože máme v receptu kozí sýr a jarní cibulku, a ty by vám roštem propadly, použijte litinovou pánev.

Před pečením polentu potřete olivovým olejem ze všech stran, aby se na pánev nelepila. Můžete zkusit i fígl s pečicím papírem, který potřete olejem a vložíte dovnitř pánve. A pro lepší manipulaci můžeme do hrubších hranolek zapíchat grilovací špejle.

Přidejte hranolkům chuť jarní cibulky a kozího sýra

Jakmile je polenta opečena do zlatova a sýr se rozpustí, jsou hranolky...

Hranolky pečte z každé strany 2 až 3 minuty, dokud nejsou opravdu opečené. Pokrájejte nahrubo svazek jarní cibulky, kterou přidejte na opečenou polentu a dejte na ně rozpustit plátky kozího sýra.

Jakmile je polenta opečena do zlatova a sýr se rozpustí, jsou hranolky připraveny na servis. Podávat můžete jako přílohu nebo ozdobu salátu či jako tapas podle chuti.

Autor:

VIDEO: Kouzlo bylinkového konfitu dá kotletě chuť úplně jiného vesmíru

Grilované kotlety s rajčaty a chřestem

Konfitované a šťavnaté kotletky z vepříka na bylinkovém másle s grilovanými baby brambůrky a...

O vítězi soutěže Česko na grilu rozhodlo klání ve volném stylu

Hostina od Dominiky a Denisy

VIDEO Tři soutěžní dvojice se utkaly ve finále Česko na grilu. Tentokrát neměly jasné zadání. Žádná...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

Rump steak, tedy květová špička

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

Hlavní úkol večera: T-bone steak

VIDEO Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

Grilované klobásky ve fusion stylu – s chorizem, medovo-pivní marinádou,...

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Asie na grilu? Podle Pohlreicha to jde hravě zvládnout, když máte fantazii

Thajské curry s krevetami a červenou rýží

VIDEO Některá zadání poroty v soutěži Česko na grilu jako by už zoufale zkoušela, co ještě lze na grilu...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Balkon na brněnském sídlišti Vinohrady proměnil v krásně plodící vinici

8. června 2024

Soutěž Je to trošku punk, ale přinesl sladké hrozny. I na burčák. „Bydlím na sídlišti Vinohrady v...

Nadřeli se, ale konečně na své zahradě žijí. Na terase, u ohně i u bazénu

13. června 2024

Soutěž Když se Lucie s manželem rozhodli postavit si dům v kopcovitém terénu na okraji Brd, od začátku...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Terén zahrady vymodelovali i s pomocí balvanů, do záhonů zvolili štěrk

7. června 2024

Soutěž Po mnoha letech se vrátili do svého rodiště v Pardubickém kraji a vlastními silami vybudovali...

Když budu muset poslat starý kotel do šrotu, jaké mám vlastně možnosti?

11. června 2024

Od 1. září letošního roku začne platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

KVÍZ: Poznáte naše ryby podle fotografie?

10. června 2024

Co Čech, to rybář, houbař nebo kutil, říká se. Jak jste na tom s rybařením právě vy? Poznáte, co...

Mládě pražských vombatů už vykukuje mámě z vaku, v sobotu jej čekají křtiny

14. června 2024

Je to tvor tak zvláštní, že přitahuje pozornost, ač vypadá jako velká tlustá šedivá myš. Ovšem...

Maminčina zahrádka je životadárnou oázou pro živáčky, zeleninu i meditaci

14. června 2024

Soutěž Tam, kde se stýká teplé podnebí vinařského okresu Znojmo se závanem chladnějšího počasí Vysočiny,...

Vysoké truhlíky, které už nikdy nebudete muset natírat. Vsaďte na plast

13. června 2024

Jaro je v plném proudu a vy nemáte dost záhonů na všechny oblíbené kytičky či zeleninu? Kromě...

Nadřeli se, ale konečně na své zahradě žijí. Na terase, u ohně i u bazénu

13. června 2024

Soutěž Když se Lucie s manželem rozhodli postavit si dům v kopcovitém terénu na okraji Brd, od začátku...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...