Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na všechny vaše smysly – grilované klobásky ve fusion stylu – s chorizem, medovo-pivní marinádou, římským salátem s jablky servírované na opečené ciabattě. A k nim vykouzlí na otevřeném ohni Hugo Hromas polentové hranolky s kozím sýrem a jarní cibulkou.
Grilované klobásky ve fusion stylu – s chorizem, medovo-pivní marinádou,...

Grilované klobásky ve fusion stylu – s chorizem, medovo-pivní marinádou, římským salátem s jablky servírované na opečené ciabattě | foto: Lukáš Oujeský, Hoď to na gril

Začínáme marinádou

Gril rozpalte na 200 stupňů, pokrm připravte nepřímou metodou. Nejprve nasekejte najemno čerstvý tymián. Do litinové pánve dejte 150 gramů medu a stejné množství povidel. Přilijte půl litru černého piva, a aby byla marináda opravdu výrazná, pivo svařte.

Do pánve s medem a povidly přidejte posekané bylinky a obsah po dobu 10 až 15 minut v grilu zredukujte, tekutinu občas promíchejte. Je důležité ji svařit alespoň na polovinu.

Postupy krok za krokem

Suroviny na klobásky:

  • 7 ks grilovacích chorizo klobásek Caula Chorizo Barbecue
  • 150 g medu
  • 0,5 l černého piva Ostravar
  • 150 g povidel
  • 1 kg římského salátu
  • 500 g jablek Granny Smith
  • 1 ks limety
  • 20 g tymiánu
  • 10 g rozmarýnu
  • 50 g rukoly
  • 5 ks pečiva ciabatta
  • 20 plátků choriza
  • 2 dc olivového oleje
  • sůl a barevný pepř

Připravte si jednoduchý salát s jablky

Jablka Granny Smith, která se díky své kyselosti obecně hodí do salátů,...

Jablka Granny Smith, která se díky své kyselosti obecně hodí do salátů, nakrájejte na jemné nudličky julienne. Do misky natrhejte na větší kousky rukolu s římským salátem. Přidejte sůl s pepřem, zakápněte trochou olivového oleje a ještě šťávou z limety, aby jablka nezhnědla a zůstala křupavá.

Do grilu dejte chorizo klobásky a nechte je dělat 2 až 3 minuty z každé strany, protože pak je budete dávat do medovo-pivní marinády. A i když se klobásky dělají nepřímou metodou, občas je zkontrolujte, protože obsahují papriku a mohly by se připalovat.

Klobásky vyndejte z grilu, vložte do svařené marinády, kde je nechte další 3 minuty marinovat. Plátky choriza vyskládejte na rošt a ogrilujte z každé strany. Udělejte z nich hezky křupavé chipsy.

Ciabattu nařízněte do poloviny, roztrhněte a dejte krátce opéct do grilu. Jakmile budete mít připraveny všechny komponenty, můžete je začít kompletovat pro podávání.

Na opečenou ciabattu dejte připravený salát, na lůžko přidejte klobásky, pokapejte zbytkem medovo-pivní marinády, osolte, lehce zakápněte olivovým olejem a dozdobte chipsy z choriza.

Polentové hranolky s kozím sýrem

Polentové hranolky s kozím sýrem a jarní cibulkou

V dnešním Grill Tipu (ve druhé části videa) vám Hugo Hromas ukáže jednoduchý recept na polentové hranolky s kozím sýrem a jarní cibulkou. I takovéto jídlo, kterým potěšíte hlavně vegetariány, lze připravit jednoduše jen na ohni a několika málo surovinami.

Přestože prosazuje vaření na otevřeném ohni, patří Hugo Hromas mezi významné osobnosti české grilařské scény. Pán ohně je především známý svým originálním pojetím kuchyně, kterou často, kromě otevřeného ohně, tvoří jen kotlík a kapesní nůž.

Místo keramického grilu si Hugo pro dnešní recept vybral grilovací kamna Atago. Jsou to multifunkční venkovní kamna, která zastoupí gril, sporák, ohniště nebo troubu.

Připravte si kukuřičnou kaši

Jakmile mléko přivedete k varu začněte zlehka přisypávat polentu, na půl litru...

Do rendlíku nalijte půl litr plnotučného mléka, osolte a za stálého míchání metličkou přiveďte k varu.

Jakmile mléko přivedete k varu začněte zlehka přisypávat polentu, na půl litru mléka použijte 100 gramů polenty. Je lepší řídit se však tím, jak rychle začne kukuřičná kaše houstnout.

Jakmile získá kašovitou konzistenci, vyměňte metličku za gumovou stěrku, abyste ji hezky seškrábli i ze stěn a za stálého míchání ji dalších 4 až 5 minut provařte.

Suroviny na polentové hranolky:

  • 100 g instantní polenty
  • 0,5 l plnotučného mléka
  • 110 g kozího sýra
  • 1 svazek jarní cibulky
  • extra panenský olivový olej
  • sůl a pepř podle chuti

Polentu nechte ztuhnout a pak rozkrájejte na hranolky

Polentu před pečením potřete olivovým olejem ze všech stran, aby se na pánev...

Formu, v tomto případě nízký pekáček, potřete nepatrně olivovým olejem, aby se polenta k formě nepřilepila. Můžete použít třeba i formu na biskupský chlebíček.

Hustou kaši přendejte do formy a rovnoměrně uhlaďte. Kaši nechte 2 až 3 hodinky vychladit. Ztuhlou polentu pak vyklopte na prkénko a nakrájejte na silnější hranolky, uvidíte ve videu.

Polentu můžete grilovat přímo i na samotném roštu, ale protože máme v receptu kozí sýr a jarní cibulku, a ty by vám roštem propadly, použijte litinovou pánev.

Před pečením polentu potřete olivovým olejem ze všech stran, aby se na pánev nelepila. Můžete zkusit i fígl s pečicím papírem, který potřete olejem a vložíte dovnitř pánve. A pro lepší manipulaci můžeme do hrubších hranolek zapíchat grilovací špejle.

Přidejte hranolkům chuť jarní cibulky a kozího sýra

Jakmile je polenta opečena do zlatova a sýr se rozpustí, jsou hranolky...

Hranolky pečte z každé strany 2 až 3 minuty, dokud nejsou opravdu opečené. Pokrájejte nahrubo svazek jarní cibulky, kterou přidejte na opečenou polentu a dejte na ně rozpustit plátky kozího sýra.

Jakmile je polenta opečena do zlatova a sýr se rozpustí, jsou hranolky připraveny na servis. Podávat můžete jako přílohu nebo ozdobu salátu či jako tapas podle chuti.

Autor:

VIDEO: Kouzlo bylinkového konfitu dá kotletě chuť úplně jiného vesmíru

Grilované kotlety s rajčaty a chřestem

Konfitované a šťavnaté kotletky z vepříka na bylinkovém másle s grilovanými baby brambůrky a...

O vítězi soutěže Česko na grilu rozhodlo klání ve volném stylu

Hostina od Dominiky a Denisy

VIDEO Tři soutěžní dvojice se utkaly ve finále Česko na grilu. Tentokrát neměly jasné zadání. Žádná...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

Rump steak, tedy květová špička

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

Hlavní úkol večera: T-bone steak

VIDEO Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

Grilované klobásky ve fusion stylu – s chorizem, medovo-pivní marinádou,...

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Nadřeli se, ale konečně na své zahradě žijí. Na terase, u ohně i u bazénu

13. června 2024

Soutěž Když se Lucie s manželem rozhodli postavit si dům v kopcovitém terénu na okraji Brd, od začátku...

KVÍZ: Poznáte naše ryby podle fotografie?

10. června 2024

Co Čech, to rybář, houbař nebo kutil, říká se. Jak jste na tom s rybařením právě vy? Poznáte, co...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Když budu muset poslat starý kotel do šrotu, jaké mám vlastně možnosti?

11. června 2024

Od 1. září letošního roku začne platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně...

Na zahradě po babi a dědovi si postavila dům a s rodinou buduje novou zahradu

11. června 2024

Soutěž Miluje zahradničení a má to štěstí, že u domu mají i poměrně velkou zahradu. „Nikdy bych nevěřila,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Posekám, ostříhám „bobany“ a kochám se, říká zahradní experimentátorka

10. června 2024

Soutěž Příběh této pečlivě zastřihované zahrady na Českolipsku začal před čtrnácti lety. Tehdy čtenářka...

Sám si navrhl i zrealizoval zahradu, kde vládne kámen. Jako ze žurnálu

17. června 2024

Soutěž S realizací proměny své zahrady na Uhersko-Hradišťsku začal čtenář Marian krok za krokem na podzim...

Ráj s altánkem a jezírkem pro tátu na vozíku pomohli vybudovat kamarádi

16. června 2024

Soutěž Dvougenerační soužití v rodinném domě je poměrně běžné, obzvlášť v menších obcích. Aby se impulsem...

Celé kuře na grilu za dvacet minut? Mistři vědí, jak na to

15. června 2024

Dnes Jan Horký s Davidem Valíčkem připraví celé kuře v oblíbeném cajun rubu za neuvěřitelných 20...

Mládě pražských vombatů už vykukuje mámě z vaku, v sobotu jej čekají křtiny

14. června 2024

Je to tvor tak zvláštní, že přitahuje pozornost, ač vypadá jako velká tlustá šedivá myš. Ovšem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...