Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Letní grilování - Omáčky

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

19. května 2024

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na...

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

11. května 2024

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

17. dubna 2024

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

14. dubna 2024

Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Polévka z grilu? I to je možné, ale v Česku na grilu se stala katem

8. dubna 2024

Soutěž Česko na grilu na Primě postoupila do třetího kola a má o jednu soutěžící dvojici méně. V...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

18. listopadu 2023

Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

21. října 2023

Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Kuřecí křídla na grilu jsou jedničkou. Vyzkoušejte je v asijském stylu

2. září 2023

Nejen steak chutná z grilu lépe než z pánve. I kuřecí křidélka dostanou z roštu pořádnou porci...

Hovězí steak je na grilu králem. Zkusili jsme ho s chimichurri i lingotto

12. srpna 2023

Daniele Govoni se účastní soutěží v grilování po celém světě a v Praze předvádí své umění v...

Barbecue kotleta je úžasná delikatesa, zvlášť když přidáte houbovou omáčku

8. července 2023

V dnešním dílu grilovací akademie vám profesionální mistr grilu Daniele Govoni ukáže, jak si doma...

Od špekáčků a topinky až po žebra. Čtenářské recepty v soutěži o gril

12. června 2023

Od poloviny května jste nám posílali příspěvky, co jste letos už ugrilovali a zároveň jste se tím...

Zapomeňte na bramborové chipsy. Vyčarujte je z bůčku a na grilu

10. června 2023

V dnešním dílu grilovací akademie vám její průvodce David Kubricht ukáže, jak na grilované chipsy z...

Dokonalý rib eye steak je perfektní s omáčkou z piva a hořké čokolády

3. června 2023

V dnešním dílu akademie vám evropský šampion ve steacích Daniele Govoni prozradí tajný postup na...

Trhané maso by vás dávat do koblihy nenapadlo. A přece to dohromady hraje

27. května 2023

Nedaleko Nepomuku najdete Sochorův statek, kde vám v dnešním dílu grilovací akademie naši průvodci...

Udělejte na grilu pravá křidélka Buffalo. Kůrku jim dodá kypřicí prášek

13. května 2023

Stejně jako si Čech k pivu objedná utopence nebo nakládaný hermelín, jsou pro typického Američana...

Zkuste grilovaný čínský bůček Char Siu a už nikdy ho nebudete chtít jinak

6. května 2023

Bůček můžete připravit na sto způsobů. Rozhodně byste si však neměli ujít variantu, která se...

Rozpalte jarní grilovací sezonu marinovaným lososem v asijském stylu

29. dubna 2023

Lososa, jednu z nejoblíbenějších ryb, můžete udělat na pánvi, v troubě i na grilu. Zkuste ho jednou...

Nejen buřty můžete udělat na pivu. Zkuste to na grilu s bůčkem a krkovicí

4. března 2023

Buřty na pivu zná každý. V dnešním dílu grilovací akademie si na grilu uděláme jejich nepříliš...

Mistři grilu ukážou, jak na ikonický burger Juicy Lucy se sýrem

4. února 2023

Tvrdí se o něm, že je nejlepším burgerem v Americe, protože v sobě spojuje ideální poměr masa a...

Dipy + placatý chleba pečený na grilu

Dipy + placatý chleba pečený na grilu
Recept

Střední

50 min

Ještě kus masa a máte skvělý grilovaný pokrm.

Tři druhy sendvičů uděláte na grilu na jeden zátah. Tip na předvánoční party

5. prosince 2022

Chystáte se ještě před Vánoci uspořádat sešlost s přáteli a nevíte, jaké pohoštění pro ně...

K výjimečnému steaku patří vyladěné přílohy. Teprve pak ucítíte nebe

20. listopadu 2022

Grilovat lze kdykoli a kdekoli, tvrdí mistr grilu David Kubricht alias pipMaster, který svoje grily...

Grilované masové koule ponořte do omáčky z rajčat. Přelstíte podzim

6. listopadu 2022

Sychravé podzimní počasí přímo vybízí k rozpálení grilu a přípravě vydatného pokrmu. S mistrem...

Rozpálil gril uprostřed Vltavy a ukázal, jak na pravá americká žebra

8. října 2022

Seriál Dnešní díl Akademie Grilování bude tak trošku netradiční. Konec léta si okořeníme projížďkou na...

Vepřová panenka se nikdy neomrzí. Zkuste ji na grilu s omáčkou v rytmu Asie

17. září 2022

Objevte rozmanité chutě Asie. V dalším dílu Grilovací akademie si s našimi průvodci ugrilujeme...

Dresinky na grilování

Dresinky na grilování
Recept

Lehké

15 min

Dresinky jsou při grilování velmi důležité. Tak si podle našeho receptu udělejte výborné domácí.

Na francouzské kuře s ghíčkem, dá mu další chuť, radí Grilovací akademie

13. srpna 2022

Seriál Jižní Francie a severní Čechy se setkaly v Grilovací akademii. David Kubricht alias pipMaster a...

Grilovaný steak oživte jemnou smržovou omáčkou, radí Grilovací akademie

30. července 2022

Seriál Osolit rib eye neboli vysoký roštěnec ještě před tím, než ho dáme na gril, nebo až po ugrilování?...

Osm tipů pro letní grilování. Pro masožravce i milovníky zeleniny

26. června 2022

S grilovaným šťavnatým masem chutná skvěle grilovaná zelenina, sýry nebo třeba ananas či jahody....

Hovězí steak s koprovkou na grilu. Divili byste se, jak ta kombinace funguje

18. června 2022

Seriál Rozžhavte grily, velí zlepšující se počasí. V letošní Grilovací akademii ukážeme některé méně...

Souvlaki s tzatziki

Souvlaki s tzatziki
Recept

Střední

50 min

Zavřete oči a přeneste se v duchu do prázdninového Řecka. Slyšíte ty racky a šplouchání moře? A...

Česnekové pesto s bylinkami

Česnekové pesto s bylinkami
Recept

Lehké

40 min

Bazalka a petrželka dodají pestu nejen barvu, ale i báječnou chuť.

Ajvar

Ajvar
Recept

Střední

80 min

Papriková lahůdka, známá jako zeleninový kaviár, skvělá k masu nebo jen tak k pečivu.

Krmítko v americkém Ohiu

Omáčky a marinády

Grilovací marinády

Marináda přidá masu či zelenině chuť. Maso díky marinádě bude křehčí a zkrátí se doba přípravy. Kupované marinády jsou plné zahušťovadel, zkřehčovadel a chemických aromat. Proto je lepší připravit si domácí marinádu. Marináda by měla obsahovat olej, aby maso nevysychalo a bylo chutnější. Také přidejte něco kyselého (citron, ocet, hořčice, jogurt), aby maso zkřehlo. Dochuťte bylinkami, kořením a solí. Vepřové maso a hovězí nechte marinovat přes noc. Před grilováním je však třeba maso osušit v ubrousku, aby marináda neodkapávala do uhlíků a nevznikaly tak karcinogenní látky.

Grilovací omáčky

Omáčky se výborně hodí pro vylepšení chuti grilovaným masům, rybám, bramborám či zelenině. Dip je omáčka, do které se jídlo namáčí. V obchodě můžete zakoupit barbeque, brusinkovou nebo švestkovou omáčku. Jako dochucovadlo se nejčastěji používá kečup, hořčice, majonéza, česnek, rajčata, chilli, jogurt nebo kysaná smetana. Chutné omáčky si můžete i sami vyrobit. Z rajčat můžete vytvořit chutné salsy.