Na francouzské kuře s ghíčkem, dá mu další chuť, radí Grilovací akademie

Seriál
Jižní Francie a severní Čechy se setkaly v Grilovací akademii. David Kubricht alias pipMaster a šéfkuchař Zdeněk Křížek se tentokrát rozhodli připravit kuře s meruňkami a fazolovým cassouletem v jednom z nejkrásnějších míst Česka, v Bezovém údolí na severní straně Ještědského hřbetu.
Francouzské nadívané kuře s cassouletem

Francouzské nadívané kuře s cassouletem | foto: Lukáš Oujeský

Místo je to úchvatné. Obec Kryštofovo Údolí, kde se butikový hotel s restaurací Bezové údolí nově otevřel, se nachází v údolí říčky Rokytky. Proslavily ji nejen malebné roubené a hrázděné domy, ale i jeden z nejhezčích a největších železničních viaduktů v Česku.

Původní název usedlosti, „Holundergrunt“ se stal inspirací pro jméno areálu, jehož dominantní historická chalupa je postavená do kříže. „Pašerácká stezka, která kdysi údolím vedla, byla předlohou pro pochod pašeráků v předehře opery Hubička od Bedřicha Smetany. A právě naše Bezové údolí bylo místem, hospodou, kde se pašeráci scházeli,“ říká jeho majitel a provozovatel Michal Hošek.

Ghí nahradilo olej

Rozmarýn, česnek, meruňky, levandule, portské. Jak říká Zdeněk Křížek, šéfkuchař pražského Sensa Fine Food Bistra, voňavé ingredience k jižní Francii patří.

„Tentokrát ale recept vylepšíme ještě o použitý tuk – místo olivového oleje dáme přepuštěné máslo, ghi,“ říká zkušený kuchař. Ghíčko používaly už naše babičky a prababičky, postupně se však z české kuchyně téměř vytratilo.

„Před osmi lety jsme se s kamarádkou daly do jeho výroby. Ona ho znala z indické kuchyně, u nás ale nebylo k dostání. Všem lidem okolo naše ghíčko chutnalo, tak jsme si řekly, proč ho nenabídnout dalším zákazníkům,“ říká Andrea Dostálová z firmy České ghíčko.

„Můžete na něm bez obav smažit i grilovat, protože se nepřepaluje. Navíc ho není třeba dávat do lednice. I tak vydrží dlouhou dobu,“ dodává spoluzakladatelka společnosti z východních Čech.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Tandem průvodců akademií tvoří odborník na grilování pipMaster David Kubricht a jeden z nejlepších českých šéfkuchařů Zdeněk Křížek. Zatímco pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak, jeho ostřílený parťák, šéfkuchař a lektor vaření Zdeněk Křížek úspěšně provozuje pražský podnik Sensa fine food bistro a učí lidi vařit po celém Česku. V obou případech nabízí své dlouholeté zkušenosti, jež posbíral po celé Asii, ale i v Amsterodamu nebo v Londýně u takových kulinářských hvězd jako Hestona Blumenthala nebo Daniela Bouluda.

Ghíčko má také zdravotní benefity, mohou ho třeba jíst i lidé, kteří mají alergii nebo špatně snášejí laktózu a mléčnou bílkovinu. Přepuštěné máslo ghi sice chutná a voní jako máslo, má však jiné vlastnosti.

„Mě na něm nejvíc baví jeho krémová konzistence, díky které skvěle zahustíme jakoukoliv polévku a omáčku. Jen je třeba vždy ghíčko, než s ním začneme pracovat, lehce rozpustit při třiapadesáti stupních,“ upozorňuje šéfkuchař Křížek.

Keramické vajíčko na přílohy a marinády

„Na přípravu všech příloh a také marinády na kuře je nejlepší použít keramický gril na dřevěné uhlí Kamado Joe ve tvaru vajíčka. Jednoduše se s ním manipuluje, poklop lehce zvednete, když potřebujete zkontrolovat, jestli už je jídlo hotové,“ říká pipMaster s tím, že na grilování kuřete má připravený digitální gril na dřevěné uhlí od Masterbuilt, u něhož si zase jednoduše nastavíte požadovanou teplotu.

Meruňková marináda

Ingredience:

  • 5 polévkových lžic meruňkového džusu
  • 2 polévkové lžíce portského
  • hrst květů levandule
  • 2 polévkové lžíce Českého ghíčka
  • sůl podle chuti

Postup:

V rendlíku na předem zahřátém grilu zredukujeme meruňkový džus do sirupovité konzistence. Do takto zredukovaného základu postupně zašleháme bílé portské víno, ghíčko, květy levandule, dle chuti osolíme a opepříme drceným pepřem.

Když je připravená marináda, kterou se bude během grilování kuře potírat, je čas připravit si i drůbeží maso. „Mělo by mít pevnou svalovinu, ideální je kuře, které se chovalo přirozeným způsobem,“ radí Jan Málek, zkušený řeznický mistr, který sám na ústeckém učilišti vychovává další generaci řezníků.

„Tak pozor, ať maso nepřetáhnete, to by bylo suché. Když ho zase nedoděláte, můžete mít potíže,“ říká řezník, jenž svoje řemeslo propaguje i na sociálních sítích jako Mistr Málek.

Kuře patří na rožeň

„Doporučuji kuře grilovat asi devadesát minut při 180 stupních, každých deset minut ho pak potírat marinádou,“ říká Zdeněk Křížek a prozrazuje i další tipy zjednodušující přípravu plněného kuřete: „Část česneku můžete zatlačit do meruňkové dužiny, aby lépe držela.“

PipMaster má zase vychytávku na to, z jaké strany napichovat kuře na rožeň: „Vždycky to dělám ze strany, kde jsou stehna. Dírou po vnitřnostech vám jehla krásně projde, navíc lépe drží i to, čím jste drůbež nadívali, a bodce se krásně vnoří do stehen – vše pak drží parádně pohromadě. Jestli je maso hotové, zkontrolujeme na závěr nejlépe teploměrem se sondou.“ Za bezpečnou teplotu se u kuřecího masa považuje 70–72 °C.

Grilované francouzské kuře

Suroviny na 4 porce:

  • celé kuře (bez drobů)
  • 1 polévková lžíce soli
  • 4 kusy čerstvých meruněk
  • 1 cibule
  • 1 citron
  • česnek podle chuti
  • 2 snítky rozmarýnu

Postup:

Kuře důkladně očistíme a nasolíme v dutině břišní. Takto připravené kuře postupně naplníme překrájenými meruňkami, cibulí, citronem, česnekem a rozmarýnem.

Kuře s nádivkou stáhneme kuchyňským provázkem a vložíme na rožeň. Grilujeme na nepřímém žáru při teplotě 180 stupňů až 90 minut v uzavřeném grilu. V průběhu pečení potíráme předem připravenou marinádou z meruněk.

Jídlo z jednoho hrnce

Na grilování kuřete zvolil pipMaster digitální gril na dřevěné uhlí. „Do zásobníku se vejde dřevěného uhlí až na deset hodin, to musí uspokojit i nejzarytějšího milovníka grilování,“ směje se David Kubricht.

Spolu se Zdeňkem Křížkem využije čas, kdy se bude kuře grilovat, na přípravu přílohy, fazolového cassouletu. „To mi zní jako jídlo z jednoho hrnce,“ dodává pipMaster, který se ve svém úsudku v podstatě nemýlí.

„Cassoulet je na jihu Francie tradiční nádoba na vaření, kdy se do hlubokého kastrolu dávají třeba odřezky vepřového nebo kuřecího, samozřejmě nemohou v něm chybět bílé fazole,“ říká šéfkuchař Křížek, který i tentokrát použije na orestování surovin ghíčko.

Fazolový cassoulet

Suroviny na 4 porce:

  • salám chorizo
  • 2 mrkve nakrájené na kostičky
  • 1 červené cibule
  • 2 hrsti sterilizovaných červených fazolí
  • 2 hrsti bílých sterilizovaných fazolí
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce rajského protlaku
  • 1 polévková lžíce kuřecího demiglace
  • 5 polévkových lžic červeného vína
  • 1 snítka čerstvé levandule
  • České ghíčko podle potřeby

Postup:

Salám chorizo nakrájíme na menší kostičky společně s mrkví, červenou cibulí a česnekem. Na grilu si zahřejeme rendlík a orestujeme na ghíčku nakrájené chorizo, přidáme nakrájenou mrkev, červenou cibuli a česnek.

Restujeme dozlatova. Poté přidáme fazole a rajský protlak.

Připravený základ na fazolový cassoulet důkladně prorestujeme a promícháme. Podlijeme červeným vínem a necháme odpařit alkohol. Poté přidáme kuřecí demiglace.

Fazolový cassoulet prováříme 5 minut. Dle chuti osolíme a opepříme drceným pepřem. Před servírováním chuť zvýrazníme snítky čerstvé levandule.

Grilované kuře rozporcujeme na jednotlivé porce. Servírujeme s fazolovým cassouletem.

Autor:

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Vyzkoušejte legendární plněné rolky z krkovičky. Jsou to bomby z Apulie

Legendární masové bomby z Apulie

VIDEO Láska k červeném masu dala v Itálii vzniknout pouličním masovým bombám z Apulie. Legendární masové...

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

Nechcete utrácet za vejce? Obarvěte si na Velikonoce brambory, bude to hit

Díky nárůstu cen vajec hledají lidé levnější alternativy pro velikonoční tvoření. Barvení brambor není žádný vtip. Je to praktické, cenově dostupné a překvapivě stylové. Vyzkoušejte netradiční způsob...

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

20. dubna 2025

Myslela si, že je městský člověk. Dnes žije a hospodaří na statku u Řípu

„Na začátku jsme měli velmi naivní představy a první roky života na statku se nesly v duchu pokusů a omylů,“ říká Celestýna Freimann, která pro časopis Žena a život okomentovala pár fotografií ze...

20. dubna 2025

Velikonoční zajíček? V Čechách bývala tradičnější liška s preclíky, říká etnografka

Premium

Proč se chodí na Velký pátek hledat poklady? Co se dělo s Velikonocemi během komunismu? A kde běhá místo zajíce velikonoční liška? Zajímavosti ohledně svátků a jejich historie přináší etnografka...

19. dubna 2025

Velikonoční kraslice jako z pohádky. Vyzkoušejte voskovky a batikování

Kraslice zdobené voskem patří k nejkrásnějším velikonočním ozdobám. Tato tradiční technika sice vyžaduje trochu cviku, ale výsledky stojí za to. Poradíme vám, jak na to krok za krokem.

19. dubna 2025

KVÍZ: Znáte zajímavosti a rekordy ze světa slepic? Otestujte se

Vajíčko je jedním z pilířů českého jídelníčku. Ale víte o tom, že tento šišatý slepičí poklad má i své rekordy a kuriozity?

vydáno 19. dubna 2025

Biolog: Úprava genů rostlin z nás mutanty neudělá. Bez šlechtění bychom se nenajedli

Premium

David Kopecký chtěl být učitelem biologie, ale bude z něj prezident Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin. Čím uživíme lidstvo? A jak budou vypadat rostliny budoucnosti? „Díky novým...

18. dubna 2025

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

18. dubna 2025

Jak vyčistit fasádu po zimě? Tipy a triky pro dokonalý vzhled

Zima se umí na fasádách domů pořádně podepsat. Může za to vítr, vlhko, sníh, sůl i zplodiny z ovzduší. A výsledek? Prašný, zašlý povrch, výkvěty solí, nebo dokonce mech a plísně. S nástupem jara...

18. dubna 2025

Moderní lovci pokladů. Keškaření vzniklo, když prezident USA nechal odstranit chybu

Premium

Dává to smysl výletům do přírody. Děti zažívají dobrodružství, dospělí mají potřebný pohyb. Česko uchvátila globální hra zvaná geocaching neboli kešky. Její vznik byl poměrně zdlouhavý, technologie...

17. dubna 2025

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

17. dubna 2025

První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning
První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning

Přechod na pevnou stravu vždy představuje významný milník v životě děťátka i jeho rodičů. Je to období plné objevování nových chutí a získávání...

Chiloé je Irskem Jižní Ameriky a domovem vzácného darwinova psa

Nenápadně se přikrást zezadu a zabít kladivem. tak dříve vypadala vědecká práce. Vítejte ve světě jedné velmi zvláštní psovité šelmy.

17. dubna 2025

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

17. dubna 2025