Jan Horký s Davidem Valíčkem připravili recept na jednoduché grilované špízy z tofu s medem v jogurtové cajun marinádě a dipem ze zauzeného avokáda se salátem z čerstvé okurky a grilované bílé ředkve. Dnešní Gril Tip odlehčí Jakub Horák grilovaným lilkem v oblíbené japonské úpravě Nasu Miso Yaki.
Avokádo dejte zaudit a připravte si jogurtovou marinádu
V prvním kroku dejte do grilu zkaramelizovat rozpůlenou limetu. Gril rozpalte na 200 stupňů přímou metodou a na řezu ji nechte asi minutu grilovat. Šťáva totiž získá úplně jinou chuť.
Poté bude potřeba zaudit avokádo. Teplotu v grilu stáhněte na 150 až 160 stupňů a vložte do něho konvektor. Avokáda rozpulte, nechte ve slupce a nožem z nich vyšroubujte pecky. Avokáda vložte řezem na rošt grilu a nechte je v něm 5 minut zaudit.
Do misky dejte bílý jogurt, přidejte lžíci medu, kořenicí směs Cajun Spice Mix, šťávu z půlky grilované limetky a zamíchejte.
Suroviny na 4 porce:
- 4 ks avokáda
- 10 g koriandru
- 2 ks limety
- 1000 g bílé ředkve
- 300 g salátové okurky
- 20 g Cajun Spice Mix Dirty Dog BBQ
- 50 g medu
- 600 g tofu
- 300 g bílého jogurtu
- 50 g třtinového cukru
- sůl