Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

Autor:
Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek. Zkuste si v tomto stylu připravit jednoduchý recept na zprudka ugrilovaného tuňáka s italskou caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé. Osvěžující jarní pokrm podle šéfkuchaře Mirka Barcíka z hradecké restaurace Aquarium zvládne úplně každý.
Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé | foto: Lukáš Oujeský

Tajemství pokrmu spočívá v samotné úpravě ryby. Ta totiž musí před tepelným zpracováním několik dnů zrát v lednici, a po prudkém opečení na grilu musí uvnitř zůstat studená a syrová.

Na pokrm si připravte 400 g tuňáka z vrchní části filetu Sekami nebo Senaka, kde se nachází to nejkvalitnější maso. Tuňáka nejprve lehce nasolte a sůl nechte 30 minut působit, poté ho osušte a dejte na tři až pět dnů zrát do lednice.

Tuňák se podává s italskou caponatou

Mirek Barcík

Oloupejte lilek společně s paprikou a nakrájejte na malé kostičky. Zprudka osmažte na olivovém oleji a dejte osušit na ubrousek.

Ze šalotky, česneku a loupaných rajčat připravte rajčatovou omáčku, dochuťte solí, pepřem, limetovou kůrou, čerstvou bazalkou a petrželkou. Spojte s opečenou zeleninou a přidejte opražené pinie, nasekané zelené olivy bez pecky a rozinky.

Tuňák často v kuchyni používáme v podobě vydolované z konzervy, jak ukazují i příklady ve fotogalerii, které vám poslouží i jako inspirace pro domácí vaření.

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g tuňáka, řez Sekami nebo Senaka

Suroviny na caponatu:

  • 1 lilek
  • 1 červená paprika
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g loupaných rajčat
  • 20 g piniových oříšků
  • 20 g rozinek
  • 20 g zelených oliv bez pecek
  • čerstvá bazalka a petrželka
  • kůra z 1 limety

Postup:

Vyzrálé a vychlazené maso potřete olivovým olejem a zprudka ho zatáhněte ze všech stran na hodně rozpáleném grilu anebo pánvi, stačí skutečně několik sekund. Důležité je, aby i po ugrilování zůstal uvnitř studený a syrový. Hotovou rybu pak budete potírat zázvorovým glazé.

Na glazé orestujte na pánvi najemno pokrájenou šalotku, posekaný česnek, přidejte lžíci nastrouhaného zázvoru, posypte zlehka cukrem a nechte zkaramelizovat. Dále přidejte 80 ml sójové omáčky společně s 20 ml rýžového octa. Provařte, a nakonec zahustěte lžičkou škrobu, případně přidejte trochu vody na doladění hustoty omáčky.

Netroufáte si na grilování? Zkuste tatarák z tuňáka podle Emanuela Ridiho:

Suroviny na zázvorové glazé:

  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce cukru
  • 80 ml sójové omáčky Kikkoman
  • 20 ml rýžového octa
  • 1 lžička škrobu
  • voda podle potřeby

Všechny chutě vyšperkujte bazalkovou laktonézou

Inspirace tuňákem z našich receptů

Tuňákový salát Nicoise

Pomocí oleje a čerstvé bazalky si připravte bazalkový olej, který přeceďte přes plátýnko. Do samostatné nádoby nalijte mléko, osolte a za stálého míchání přilévejte bazalkový olej do mléka, než vám zhoustne. Laktonézu nakonec dochuťte citronovou šťávou.

Bazalková laktonéza:

  • 30 ml mléka
  • 0,1 kg bazalky
  • 0,25 l slunečnicového oleje

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Vyzkoušejte legendární plněné rolky z krkovičky. Jsou to bomby z Apulie

Legendární masové bomby z Apulie

VIDEO Láska k červeném masu dala v Itálii vzniknout pouličním masovým bombám z Apulie. Legendární masové...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr

Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....

Po dvaceti letech zahrada vyzrála do podoby krajiny s nadčasovým domem

Při budování zahrady si málokdo umí představit, jak bude vypadat za pár let či desetiletí. Pokud má opravdu promyšlenou podobu, bývá to radost – zahrada dozraje a měla by plnit svou funkci podobně,...

Přítulnou zelenou potvůrku si ochočte. Vyčistí lymfu, pomůže s celulitidou

Možná se vám na procházce přichytil na rukáv či nohavici, svízel zvaný přítula si však zaslouží víc než jen nařknutí z otravného plevelu. Umí pomoci s otoky, celulitidou i jarní únavou, stačí se...

Snili o zahradě na Slapech. Teď o ni s vášní pečují, na polosamotě i bydlí

Soutěž

„Od útlého dětství mě maminka vedla k péči a poznávání rostlin na zahradě i v lese. Pěstovali jsme snad vše, co je možné v našich podmínkách pěstovat. Možná i toto byl impuls odstěhovat se na takovou...

Zahrada jako obývák se vzrostlými břízami, přívětivá pro lidi i jezevčíky

Na velmi omezeném prostoru u městské vily a sochařského atelieru měla vzniknout klidná a pohodová zahradní oáza, kde si najde své místo každý člen domácnosti včetně dvou jezevčíků. Od nich se odvíjel...

Ryba na gril patří. Tipy na přípravu i pár neprůstřelných receptů

Léto a nažhavený gril k sobě prostě patří. Proč ale grilování trochu neodlehčit? Zkuste si místo steaku z červeného masa nebo burgeru dopřát alespoň párkrát za sezonu rybu. Kromě lehčího jídelníčku...

23. května 2025

Tajemství zdravé a lesklé psí srsti. Klíčem je správná výživa a péče

Každý z majitelů psů rád slyší pochvalná slova komentující vzhled čtyřnohého člena rodiny. Hustá a lesklá srst je výsledkem mnoha různých faktorů, z nichž největší vliv má výživa. Chcete-li tedy na...

23. května 2025

Za tulení v posteli tisíc navíc. Mazlichůvy a venčitelky jsou stále žádanější

Premium

Alík je na procházce se svou opatrovnicí. Jeho majitel od ní dostává videa a fotografie, na kterých je vidět, jak je pes spokojený a veselý. Psů, kteří mají své pečovatelky, přibývá. „Když se blíží...

22. května 2025

Igelitový střapec se hne a psi vyrazí za ním. V Česku poprvé závodí chrti z celého světa

Na rozlehlé louce je nataženo lano, na němž je upevněna návnada v podobě kusu kožešiny s igelitovými střapci. Na začátku trasy stojí dvě chovatelky se svými psy. Jakmile se dá návnada do pohybu,...

22. května 2025  17:04

Díky Zoo Praha v červnu odletí do Kazachstánu dalších osm koní Převalského

V červnu proběhne transport dalších osmi vybraných koní Převalského do Zlaté stepi ve středním Kazachstánu, jak ve středu oznámila Zoo Praha, která hraje v příběhu posledního divokého koně zásadní...

22. května 2025  11:25

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

22. května 2025  9:07

Jahody je potřeba sbírat opatrně. Správné skladování prodlouží jejich čerstvost

Jahody jsou oblíbená letní pochoutka. Abychom si je ale mohli vychutnat co nejdéle, je třeba je sbírat opatrně a promyšleně je skladovat, aby vydržely dlouho čerstvé.

22. května 2025

Češi se chystají na samosběr. Letos budou třešně opravdu sladké

Po loňském roce, kdy jarní mrazy v mnoha regionech České republiky zničily úrodu, se letos zdá, že se dočkáme bohatší sklizně. Kam a kdy se vydat na samosběr třešní v roce 2025?

22. května 2025

Zahrada jako obývák se vzrostlými břízami, přívětivá pro lidi i jezevčíky

Na velmi omezeném prostoru u městské vily a sochařského atelieru měla vzniknout klidná a pohodová zahradní oáza, kde si najde své místo každý člen domácnosti včetně dvou jezevčíků. Od nich se odvíjel...

22. května 2025

V létě může vaše zahrada trpět suchem. Zajistěte jí dostatek vláhy

Přestože jarní deště byly vydatné, během léta naše zahrady brzy vyprahnou a připomínají saharskou poušť. Jak připravit zahradu na horké letní dny, aby byla stále svěže zelená, plná barevných květin a...

21. května 2025

Vyhrajte balíček stylových doplňků na svačiny od Hollandie
Vyhrajte balíček stylových doplňků na svačiny od Hollandie

Poctivé jogurty, to je Hollandia. Věděli jste ale, že vyrábí také skvělé jogurtové nápoje a osvěžující smoothie? Zapojte se do soutěže a vyhrajte 5...

Rozjeďte svou jarní čajovou party, je ideální čas vyrazit s košíkem na bylinky

V květnu je ideální čas vyrazit ven s košíkem a nůžkami, protože příroda nabízí celou náruč bylinek plných léčivé síly. Které si rozhodně nasušit na čaj a kde je hledat?

21. května 2025

Od figurek k živým Predátorům. Jak se rodí unikátní česká komunita

Premium

Klan Predators CZ/SK je jediná česko-slovenská cosplay skupina, která s vášní oživuje různá monstra, ikonické sci-fi a hororové postavy. Především proslulé Predátory a Vetřelce. „Loví“ ve filmech,...

21. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.