Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozpalte jarní grilovací sezonu marinovaným lososem v asijském stylu

Lososa, jednu z nejoblíbenějších ryb, můžete udělat na pánvi, v troubě i na grilu. Zkuste ho jednou připravit trošku jinak, v asijském stylu. Mistři grilu David Kubricht a Daniele Govoni ukážou, jak na marinovaného lososa s jasmínovou rýží a studenou asijskou omáčkou.

Cesta na ranč Silverstone Living ležící v Bystré nad Jizerou je plná očekávání. Je totiž podle Amazing Places vítězem kategorie Kouzelná novinka roku 2022. Tento server vybírá nejkouzelnější místa pro vaše dovolené, romantické víkendy nebo rodinné výlety po střední Evropě.

Našim průvodcům grilování doporučili místo na ranči, kde se budete cítit jako doma nebo jako na Divokém západě, ve špičkovém hotelu či na venkově u babičky.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

Na ranči si můžete dopřát i kvalitní steaky z vlastního chovu a popíjet k nim nejlepší vína anebo ochutnat klasickou svíčkovou omáčku na smetaně s karlovarským špekovým knedlíkem podle původního receptu, kterou vaří jenom tady.

Jarní sezonu zahájí průvodci grilovací akademie právě v místě, kde máte pocit, že jste našli ráj na zemi a ve videu vám ukážou, jak na marinovaného lososa s jasmínovou rýží a studenou asijskou omáčkou.

Příprava lososa je velmi jednoduchá. Podle tohoto receptu jej můžete udělat v jakémkoli grilu s víkem. Potřebovat budete jen mokré cedrové prkénko, aby se vám ryba nepřipálila nebo nepřichytila na rošt a na konci zůstala celá.

„A protože budeme rybu grilovat v přímé zóně, tak nám namočené dřevo začne do masa uvolňovat aroma a přidá masu další chuť,“ vysvětluje David Kubricht.

Losos patří mezi nejvšestrannější ryby a nabízí nespočet úprav, počínaje konzumací syrové ryby v úpravě carpaccio nebo jako přísadu do suši přes vaření ve vodě anebo páře, přípravu metodou sous-vide až po grilování.

Jemně aromatické a chutné maso ryby je sice relativně tučné, ale zato zdravé, a to především díky velkému množství omega 3 mastných kyselin, vitaminů skupiny B a D, selenu a draslíku.

Připravte si lososa

Filety s kůží nejprve očistěte od zbytků kostí, upravte na délku použitého prkénka a vložte do podlouhlé skleněné misky. Prkénko namočte do studené vody a mezitím si připravte marinádu.

Na ní budete potřebovat nastrouhaný čerstvý zázvor, třtinový cukr, chilli vločky, bílý mletý pepř, utřený česnek, sójovou omáčku a olivový olej. Nakonec zakápněte tabascem nebo jinou pálivou omáčkou podle chuti a vše důkladně promíchejte. Hotovou marinádou potřete připravené filety a podle výšky masa nechte hodinu až dvě marinovat.

Suroviny na 8 porcí marinovaného lososa:

  • 1,5 kg filetu z lososa
  • 2 lžíce čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky sušených chilli vloček
  • 1½ lžičky bílého mletého pepře
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce sójové omáčky Kikkoman
  • 3 lžíce olivového oleje Monini
  • tabasco nebo jiná pálivá omáčka
  • sůl

Postup:

Gril rozpalte na 180 stupňů. Z vody vytáhněte cedrové prkénko a dejte nahřát na 5 minut do grilu. Poté jej potřete trochou olivového oleje, vyskládejte na něj namarinované filety a vložte zpátky do grilu, kde je nechte grilovat zaklopené asi 20 minut, dokud teplota uvnitř masa nedosáhne přesně 50 stupňů. K tomu použijte teplotní sondu.

K rybě v asijském stylu nesmí chybět jasmínová rýže a jednoduchá studená omáčka

Než se ryba udělá, uvařte si jasmínovou rýži a k ní si připravte studenou asijskou omáčku podle evropského mistra grilu Daniela Govoniho. Do misky dejte nastrouhaný čerstvý zázvor, prolisovaný česnek, přidejte pár tenkých plátků chilli papričky, sójovou omáčku a lžíci extra panenského olivového oleje. Suroviny důkladně promíchejte.

Suroviny na 8 porcí přílohy:

  • 0,5 kg jasmínové rýže

Suroviny na asijskou omáčku:

  • 2 lžičky čerstvého zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje Monini
  • 1 chilli paprička
  • 10 lžic sójové omáčky Kikkoman

„Sonda hlásí hotovo a můžeme servírovat,“ říká pipMaster David Kubricht. Ugrilované filety nakrájejte na jednotlivé porce a do misek naservírujte uvařenou jasmínovou rýži a připravenou asijskou omáčku.

Nakonec dozdobte tenkými plátky žluté chilli papričky a jarní cibulky. Takto naservírovaného lososa ještě trochu dosolte. „Marináda je sice slaná, ale ne tolik, aby to stačilo,“ upozorňuje pipMaster.

„Losos je vynikají, krásně jemný, není přepečený a ta omáčka k tomu, to je pecka,“ oceňuje výsledný pokrm pipMaster.

Autor:

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

VIDEO: Kouzlo bylinkového konfitu dá kotletě chuť úplně jiného vesmíru

Grilované kotlety s rajčaty a chřestem

Konfitované a šťavnaté kotletky z vepříka na bylinkovém másle s grilovanými baby brambůrky a...

  • Nejčtenější

Zima, kdy umrzaly uši a v centru Prahy leželo deset týdnů na 30 cm sněhu

V posledních desetiletích zažíváme mírná zimní období – teploty přes den kolem nuly, v noci slabý mráz, sněhu minimum, přesto to často vnímáme jako diskomfort. Naši předkové museli vydržet tuhé...

Pražská zoo zahajuje stavbu Arktidy za tři čtvrtě miliardy. Ukázala vizualizace

Dvaadvacátého ledna začne pražská zoologická zahrada s výstavbou nového pavilonu Arktida pro lední medvědy. Ředitel zahrady Miroslav Bobek podepsal smlouvu se zhotovitelem, firmou Metrostav DIZ....

Hlasujte pro roztomilé mazlíčky, hrají o kočičí krmivo. Můžete získat knihu

Lednové hlasování o nejroztomilejší mazlíčky je v běhu a čtenářské hlasy rozhodnou o tom, kdo se bude radovat z kvalitního kočičího krmiva značky Pro Plan. Zalistujte galerií a vybírejte zvířecí...

Zabijačka mívala jasný scénář, kdo měl ruce, pomáhal. A všichni se najedli

Maso bylo vzácnost, a tak když se poráželo v zimě prase, sešla se u toho celá vesnice. Pod taktovkou řezníka pracoval, kdo měl ruce, a nakonec za to dostal i pořádnou výslužku. Vše mělo předem daný...

Samička hrošíka liberijského v jihlavské zoo je zvědavější. Už zlobí mámu

Byla jedním z nedočkavě vyhlížených mláďat, která se v jihlavské zoo narodila v roce 2024. A nutno dodat, že na malou hroší slečnu jsou v krajském městě Vysočiny náležitě pyšní. „Za pár dnů to budou...

Samička hrošíka liberijského v jihlavské zoo je zvědavější. Už zlobí mámu

Byla jedním z nedočkavě vyhlížených mláďat, která se v jihlavské zoo narodila v roce 2024. A nutno dodat, že na malou hroší slečnu jsou v krajském městě Vysočiny náležitě pyšní. „Za pár dnů to budou...

18. ledna 2025  9:02

KVÍZ: Jak se vyznáte ve zvířecí sexualitě?

I na zvířata někdy přijdou choutky. U každého druhu se však různé části reprodukčního procesu jmenují jinak. Vyznáte se v této terminologii?

vydáno 18. ledna 2025

Zabijačka mívala jasný scénář, kdo měl ruce, pomáhal. A všichni se najedli

Maso bylo vzácnost, a tak když se poráželo v zimě prase, sešla se u toho celá vesnice. Pod taktovkou řezníka pracoval, kdo měl ruce, a nakonec za to dostal i pořádnou výslužku. Vše mělo předem daný...

17. ledna 2025

Zmrzlina je raketový motor pohánějící generace. Eskymáci ji vyrábějí z tuku

Zmrzlina patří k pochutinám, na které si snadno vytvoříte závislost. Bez ohledu na zeměpisnou šířku či roční období pro ni má slabost daleko více lidí než pro hranolky, popcorn nebo pizzu. I když...

17. ledna 2025

Royal party servis spol. s r.o.
Číšník / Servírka

Royal party servis spol. s r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 26 000 - 35 000 Kč

Tomáš Vartecký nastupuje do léčebny. Je to větší, než jsem myslel, říká

Tomáš Vartecký (54) se svěřil s tím, že nastupuje do léčebny. Muzikant uznal, že situace je horší, než si myslel a je...

Eva Adamczyková je maminkou. Olympionici prozradili jméno miminka

Snowboardistka Eva Adamczyková (31) a herec Marek Adamczyk (37) se stali rodiči. Narození jejich prvního potomka na...

Zvládla jsem tisíc mužů za dvanáct hodin. To je rekord, říká Bonnie z OnlyFans

Pornoherečka Bonnie Blue (25) svůj obsah na OnlyFans a sociálních sítích považuje za vzdělávací. Za cíl měla v...

Miliardář Leon Tsoukernik po užití léku zkolaboval. Není jasné, zda se probudí

Miliardář a blízký přítel Ivany Gottové Leon Tsoukernik (51) zkolaboval ve svém sídle v Chodové Plané. Podle médií se...

Herec Hynek Čermák a jeho o dvacet let mladší manželka Veronika se rozešli

Herec Hynek Čermák (51) a jeho manželka Veronika Čermák Macková (31) se po necelých deseti letech vztahu rozešli. V...