Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci světem grilování pipMaster s Danielem ukážou, jak si na grilu udělat nejlepší kousek tohoto hovězího masa s delikátním foie gras a omáčkou Madeira.

Se svými grily tentokrát zavítali do srdce Vysočiny. V Moravských Křižánkách totiž navštívili přes dvě stě let starou, přesto citlivě zrekonstruovanou roubenku, kde nevíte, jestli se dřív rozeběhnout do bazénu, skočit do vířivky, vypotit v sauně, lehnout na pec anebo si něco dobrého uvařit.

Toho využili naši průvodci, aby zde na grilu udělali slavný hovězí steak Rossini s lanýžem a madeirovou omáčkou.

„Steak Rossini se sice řadí mezi vysokou kulinářskou školu, přesto na jeho přípravě nic složitého není, a pokud máte správné suroviny, tak ho zvládne udělat úplně každý,“ prohlašuje na adresu dnešního receptu pipMaster. Pokrm nese název po skladateli Gioachinu Rossinim a tento francouzský pokrm patří k naprosto klasickým recepturám.

Nejprve si připravte madeirskou omáčku

Jak nám průvodci ukázali v minulých dílech, příprava steaku je rychlá, proto si nejprve připravte madeirskou omáčku, na kterou, jak název omáčky napovídá, budete potřebovat víno Madeira, což je silné dezertní víno. A dále jednu šalotku a 100 gramů žampionů, oboje pokrájejte velmi najemno.

Hvězdou mezi hosty je restaurace La Finestra. Předvádí steak Rossini

Suroviny na omáčku Madeira:

  • 1 dcl vína Madeira
  • 75 ml demi-glace
  • 100 g oloupané šalotky
  • 100 g žampiónů
  • 60 g vychlazeného másla
  • čerstvě mletý pepř a sůl

Gril roztopte na 250 stupňů napřímo a dejte do něho rozehřát litinovou pánev, do které pak přidejte rozpustit 30 gramů másla, v něm orestujte posekanou šalotku s žampióny. Po zarestování přidejte deci vína Madeira a 75 gramů demi-glace, který zesílí chuť omáčky a dejte 5 minut provařit.

Steaky na tři prsty

Dále si připravte steaky. Vhodná velikost steaku ze svíčkové je mezi 250 až 300 gramy. „Zhruba na tři prsty,“ vysvětluje mistr grilu Daniele Govoni. Steak svažte řeznickým provázkem, aby maso drželo rovnoměrný tvar. „Provázek utáhněte, ale ne moc, stačí trošku,“ vysvětluje Daniele. A maso nakonec osušte papírovým ubrouskem. Před vložením do grilu ho osolte.

Suroviny na steaky:

  • 500 g hovězí svíčkové
  • 2 ks foie gras
  • lanýžová sůl
  • 4 plátky černého lanýže od Markéty

„Abychom udělali hezký steak, tak použijeme GrillGrate rošt, na němž se standardně steak dělá na žebrech, protože pak dělá hezké mřížky, ale my dneska mřížky nechceme, tak steaky budeme dělat na druhé ploché straně,“ přidává svůj grilovací tip pipMaster.

Rošt nechte v grilu chvíli nahřát a pak ho potřete slunečnicovým olejem. Steaky na něj položte a dělejte ho dvě minuty z každé strany. Pak je ještě z boku poválejte po roštu a zatáhněte boky. Jakmile dosáhnete teploty uvnitř 51 až 52 stupňů, steaky sundejte z grilu. Hotové steaky dejte na osm minut odpočinout.

Steak vylepšete delikatesou foie gras

Do stejně rozpáleného grilu dejte nahřát jinou litinovou pánev, ve které budete dělat foie gras. Jedná se o ztučnělá játra především z hus a kachen, která jsou považována za delikatesu.

Foie gras pečte v litinové pánvi nasucho dozlatova z obou stran. „Foie gras je ideální nechat před tepelnou úpravou v mrazáku, líp se s nimi pak pracuje,“ radí pipMaster.

Játra po orestování dejte stranou a vraťte se k madeirské omáčce, do které vmíchejte zbylých 30 gramů másla na zjemnění.

A můžete začít kompletovat

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

Ze steaků nejprve sundejte řeznické provázky. Na steak položte orestovaný plátek foie gras a přelijte trochou madeirské omáčky.

„Kdo chce, může si samozřejmě omáčku propasírovat nebo rozmixovat, my ji dnes děláme do rustikálního stylu,“ říká pipMaster a dodává: „Navrch přidejte trošku lanýžové soli a dozdobte pár plátky lanýže, které jsem pořídil na e-shopu Lanýže od Markéty.“

K takovému jídlu, jakým steak Rossini je, se jednoznačně hodí červené víno. Daniele doporučil Cabernet Cortis z vinařství Spielberg. „Vau, úžasně udělaný, maso úplně parádní a samozřejmě to foie gras a ty lanýže celý pokrm vystřelí úplně do kosmu,“ pochvaluje si dílo spokojený pipMaster.

Autor:

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Hovězí steak je na grilu králem. Zkusili jsme ho s chimichurri i lingotto

Hovězí steak s chimichurri

VIDEO Daniele Govoni se účastní soutěží v grilování po celém světě a v Praze předvádí své umění v...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

  • Nejčtenější

Vágner má nový český rekord, na Vranově chytil sumce dlouhého 264 centimetrů

Podruhé během několika měsíců se může známý rybář Jakub Vágner pochlubit úlovkem, který v českých vodách nemá obdoby. V pondělí na Vranovské přehradě na Znojemsku po půlhodinovém souboji vytáhl z...

9. října 2024  16:11

Máte zateplenou fasádu? Pak se bojte ptáků a pražského pavouka

Fasáda hraje v celkovém vzhledu každého domu důležitou roli. Kromě působení přírodních vlivů se však také často stává terčem ptáků nebo hmyzu. Mezi nejčastější útočníky na zateplené fasády patří...

12. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mazlíček králů a milovníků luxusu. Khao manee je jednou z nejdražších koček

Premium

V Thajsku, odkud pochází, se jí říká bílý drahokam. Její místo bylo v královské rodině a jako dar ji dostávali pouze důležití státníci, proto je dalším jejím přívlastkem „kočka králů“. Dnes už je...

11. října 2024

Soutěžící Hell’s Kitchen Česko ubývají, ale jednoho pruďas Kašpárek vrátil

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  9.10 21:54

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dejte si trénink na hospodský kvíz. Je to výzva i příjemný strávený čas

Se zkracujícími se dny ubývá času stráveného venku, přesouváme se spíš dovnitř a setkání s přáteli už také moc nesměrujeme do parku nebo na louku. Tak proč si s nimi nedat třeba hospodský kvíz –...

3. října 2024,  aktualizováno  11.10 10:27

Ve třech měsících je legendou. Pomohly tomu sociální sítě a světová média

S natáčením klipů zvířat a jejich postováním na sociální sítě začal chovatel Atthapon Nundeev z velké thajské zoologické zahrady Khao Kheow Open Zoo už v době pandemie, protože měl najednou víc...

13. října 2024

Máte zateplenou fasádu? Pak se bojte ptáků a pražského pavouka

Fasáda hraje v celkovém vzhledu každého domu důležitou roli. Kromě působení přírodních vlivů se však také často stává terčem ptáků nebo hmyzu. Mezi nejčastější útočníky na zateplené fasády patří...

12. října 2024

Mazlíček králů a milovníků luxusu. Khao manee je jednou z nejdražších koček

Premium

V Thajsku, odkud pochází, se jí říká bílý drahokam. Její místo bylo v královské rodině a jako dar ji dostávali pouze důležití státníci, proto je dalším jejím přívlastkem „kočka králů“. Dnes už je...

11. října 2024

Dejte si trénink na hospodský kvíz. Je to výzva i příjemný strávený čas

Se zkracujícími se dny ubývá času stráveného venku, přesouváme se spíš dovnitř a setkání s přáteli už také moc nesměrujeme do parku nebo na louku. Tak proč si s nimi nedat třeba hospodský kvíz –...

3. října 2024,  aktualizováno  11.10 10:27

Zemřel český raper Pavel Protiva. Bylo mu sedmadvacet let

V sedmadvaceti letech zemřel raper Pavel Protiva, informovalo hudební vydavatelství Blakkwood, pro které umělec tvořil....

Příběh Jitky: Manžel po mně chce sex každý den, je to k nevydržení

Moje manželství je takové, jaké po patnácti letech obvykle bývá. Překonali jsme pár krizí, vychováváme dvě školou...

Zmapovali jsme, které spořicí a termínované účty teď vynášejí nejvíc

Česká národní banka dál snižuje základní úrokovou sazbu a má inflaci pod kontrolou. Banky na to reagují snižováním...

Kanye West požádal o rozvod s Biancou Censori, raper chce žít v Tokiu

Manželství Kanyeho Westa a Biancy Censori se po dvou letech rozpadlo. Pár, který uzavřel úřední sňatek v prosinci 2022,...

Karel Janeček žaluje exmanželku o bitcoiny. Chce je zpět, jde o víc než miliardu

Miliardář Karel Janeček se soudí s exmanželkou Mariem Mhadhbi o kryptoměny, které jí před lety daroval při rozvodovém...