Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Barbecue kotleta je úžasná delikatesa, zvlášť když přidáte houbovou omáčku

V dnešním dílu grilovací akademie vám profesionální mistr grilu Daniele Govoni ukáže, jak si doma udělat pochoutku z kusu vyzrálé kotlety ve stylu britského barbecue s variací konfitovaných mrkví a žampionovou omáčkou.

Průvodci akademií navštívili hotel Queens v Mariánských lázních. Jeho bohatá tenisová historie mu dodává neopakovatelnou atmosféru.

Právě tady se v roce 1967 uspořádal legendární Galeův pohár a svoji kariéru zde začínalo mnoho našich i zahraničních tenistů, jako Janovský, Šmíd, Lendl, Ital Pannata nebo Jugoslávec Franulovič.

Základem úspěchu je velký kus vyzrálé kotlety

Na grilovanou barbecue pochoutku podle britského receptu si připravte alespoň dvě kila vyzrálé vepřové kotlety s kůží. Naši průvodci použili krásný, téměř pětikilový kus kotlety, kterou jim dodal EMI Food. Maso rozřezali na tři velké kusy a kost přeřízli pilkou.

„Samozřejmě, pokud máte velký kus masa, můžete ho přeseknout sekáčkem, ale je určitě lepší kost přeříznout pilkou, protože sekáním se vám můžou kosti snadno vyštípat, snadno je přehlédnete a můžete je pak nechtěně sníst,“ upozorňuje pipMaster.

Kůži na kotletě následně nařežte asi na centimetrové čtverečky a do mezer pečlivě vetřete dostatek soli. Nasolenou kotletu nechte odležet šest hodin v lednici.

„Soli se nebojte, můžete ji tam dát opravdu hodně. Maso si do sebe natáhne jenom tolik soli, kolik potřebuje. Určitě se vám nemůže stát, že byste ho přesolili,“ radí pipMaster. Před vložením do grilu kotletu ještě opepřete ze strany naříznuté kůže.

Gril roztopte na 150 stupňů, přidejte dva špalíčky třešňového dřeva na zauzení a grilujte nepřímou metodou. Kotlety vložte do grilu kůží ven, aby tuk z masa nekapal do deflektoru, ale protékal dovnitř masa.

Do půlky kotlety, přesně do její nejmasovější části, píchněte teploměr a v grilu nechte asi 2 až 3 hodiny dělat, dokud nedosáhnete cílové teploty, tedy 60 stupňů v jádru masa.

Suroviny na kotletu:

  • 2 kg vyzrálé kotlety s kostí a kůží
  • 0,5 kg žampionů
  • 40 ml hovězího vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ks citronu
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 dcl vody
  • 1 ks zakysané smetany
  • 1 svazek čerstvého tymiánu
  • 1 lžička hrubozrnné dijonské hořčice
  • mix oranžové, žluté a fialové mrkve
  • extra panenský olivový olej Monini
  • sůl a pepř

Udělejte i z mrkve konfitováním delikatesu

Konfitování

Pomalé a dlouhé vaření při nízké teplotě v tuku nebo jiné tekutině.

Než se kotleta v grilu udělá, připravte si přílohu z mixu oranžové, žluté a fialové mrkve, kterou stejně jako všechny ostatní suroviny můžete zakoupit na Rohlíku.

Mrkve oškrábejte. Do litinové pánve nalijte dostatek olivového oleje, ve kterém se bude mrkev konfitovat. Přidejte do ní dva stroužky oloupaného česneku, čerstvě natrhaný tymián a trochu soli.

Podstatou konfitování je relativně nízká teplota v rozmezí od 85 do 95 stupňů, ale po dlouhou dobu. Tato technika zajistí křehkost, šťavnatost a zesílí chuť zeleniny nebo masa.

O ideální teplotě i délce konfitování rozhoduje surovina, tedy druh a její velikost. Daniele se rozhodl mrkve konfitovat při teplotě 95 stupňů po dobu dvou hodin.

Konfitování zeleniny se děje pomalu ve vysoké vrstvě oleje.

Konfitování totiž není jen způsob uchovávání a konzervace surovin, ale taky tradiční francouzská metoda, jak proměnit jídlo v delikatesu. A přestože se Daniele rozhodl pro teplotu 95 stupňů, gril roztopte na 120 přímou metodou.

Gril se přeci jen chová jinak než klasická horkovzdušná trouba. Zkonfitované mrkve poté vyndejte z pánve, nechte okapat a dejte zapéct na rošt grilu asi tři minuty z každé strany. Pokud je to nutné, potřete je trochou oleje na vaření, aby zůstaly vlhké.

Nakonec si připravte houbovou omáčku

Dále si připravte houbovou omáčku. Do menší litinové pánve dejte olivový olej a pánev dejte do grilu hodně nahřát. Mezitím si nadrobno pokrájejte kořenovou petržel, jeden stroužek česneku a půlku cibule.

Přidejte dvě vrchovaté lžíce hovězího vývaru a lžičku hrubozrnné dijonské hořčice.

V pánvi vše zarestujte a přidejte najemno pokrájené žampiony. Trochu osolte a po pěti minutách restování přidejte místo oleje trošku vody, aby houby do sebe nenasákly tolik olivového oleje, promíchejte a dalších pět minut nechte zredukovat celý obsah pánve.

Poté přidejte dvě vrchovaté lžíce hovězího vývaru a lžičku hrubozrnné dijonské hořčice. Vše ještě nechte pět minut provařit. Po vyndání z grilu přelijte do misky, lehce rozmixujte tyčovým mixérem.

Přilijte trochu olivového oleje, aby nám vytáhl chuť jednotlivých surovin a pomohl při mixování vytvořit majonézovou konzistenci. Omáčku dosolte podle chuti.

A můžeme konečně servírovat

„Vyndejte kotlety z grilu, nechte je pět minut odpočinout a teď už jdeme opravdu servírovat,“ říká pipMaster. Z velkého kusu kotlety odkrojte jednu porci s kostí. „Pokud by se vám nepodařil kus masa odkrojit nožem, pomozte si opět pilkou,“ radí pipMaster.

Na talíř naservírujte ukrojený kus kotlety, který osolte, opepřete a zakápněte trochou olivového oleje společně s konfitovanými mrkvemi, které podélně překrojte a podávejte se smíchanou zakysanou smetanou s trochou olivového oleje, solí a pepřem.

Mrkve ještě dozdobte pár lístky čerstvého tymiánu a trochou čerstvě nastrouhané citronové kůry. Pro velké finále přidejte k masu a mrkvi teplou houbovou omáčku.

„Je to super šťavnatý, omáčka vynikající a ty mrkvičky naprosto parádní,“ uzavírá pipMaster s tím, že děkuje Danielovi za další grilovací inspiraci.

Autor:

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Udělejte si na grilu svátek. Vyzkoušejte to nejchutnější japonské wagyu

Wagyu s květákem, třtinovým cukrem s chilli a krémem z wasabi

Dneska hodí Jan Horký s Davidem Valíčkem na gril nejkvalitnější a nejchutnější hovězí maso na světě...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Vyzkoušejte legendární plněné rolky z krkovičky. Jsou to bomby z Apulie

Legendární masové bomby z Apulie

VIDEO Láska k červeném masu dala v Itálii vzniknout pouličním masovým bombám z Apulie. Legendární masové...

  • Nejčtenější

Vlkodlačí či australská. Zvláštní kočky, které budou milovat celou rodinu

Dnes vám představíme kočky, které jsou sice samostatné a svébytné, jak u těchto malých šelem bývá zvykem, nicméně je pro ně lidská společnost nezbytná.

12. září 2024

Poznejte soutěžící Hell’s Kitchen Česko. Pruďas Kašpárek už čtyři vyhodil

Pekelná kuchyně otevřela na konci srpna své brány. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  11.9 22:01

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahrada od Lefflera má vše. A dává vyniknout domu od Pleskota i výhledům

„Porozumět myšlenkám architekta a zároveň přáním majitelů bylo pro mne v tomto případě vysokou školou diplomacie,“ konstatuje zahradní designer Ferdinand Leffler nad místem, kterých mnoho není. Kde...

13. září 2024

Vyčistí hrnec, odpad, umyvadlo i skvrny na tričku. Zázračný kypřicí prášek

Většinou ho znáte jen jako prášek do pečiva. Ovšem tato magická bílá směs v pytlíku zvládne mnohem víc kouzel. V čem všem vám poslouží?

16. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Modré, růžové i bílé rozrazily dělají v trvalkovém záhonu radost celé léto

Školní biologie vás nejspíš poučila o blankytně modré kytce podobné pomněnce, o rozrazilu rezekvítku. Vaši zahradu ovšem vyzdobí hlavně rozrazily klasnaté, podle latinského názvu označované také jako...

15. září 2024

U Japonců se učíte tři roky, než vám svěří přípravu sushi, líčí český šéfkuchař

Premium

Jaroslav Karásek, majitel a šéfkuchař sushi restaurace Kaizen v Brně, tento rok reprezentoval Českou republiku na soutěži Sushi World Cup 2024 v japonském Tokiu. Probojoval se do finále mezi...

17. září 2024

Odčerpat, vysušit, dezinfikovat. Deset kroků k obnově vytopeného domova

Povodně mohou způsobit značné škody na domech a obnova může být náročný a dlouhodobý proces. Existuje však ověřený postup, jak se chovat, když velká voda opadne.

17. září 2024

Vybírejte nejroztomilejší mazlíčky, hrají o kvalitní granule, deky i hračky

Čtenářská anketa o nejroztomilejší mazlíky měsíce září je tu a vaše hlasy rozhodnou, kdo se bude radovat z výhry od značky Purina PRO PLAN. Pokud se chcete také zapojit a hrát o hodnotné ceny,...

3. září 2024,  aktualizováno  16.9 9:34

Vyčistí hrnec, odpad, umyvadlo i skvrny na tričku. Zázračný kypřicí prášek

Většinou ho znáte jen jako prášek do pečiva. Ovšem tato magická bílá směs v pytlíku zvládne mnohem víc kouzel. V čem všem vám poslouží?

16. září 2024

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Líbí se mu moje pipinka. Je pořád nadržený, stěžovala si vyměněná manželka

V novém díle Výměny manželek se pohodlná Lucie snažila přizpůsobit domácnosti, kde se stále něco děje. Ilona jako by...

Zatnu zuby a nevěra není. V tolyamorii žije v Česku stále více párů

Podvádíš mě, spíš s jinými a já to vím. Doma děláme, že se to neděje, a i když mi to vlastně vadí, rozhodně o tom...

Do výstřihu nekoukat! Fotbalové Ústí vzbudilo ve světě rozruch českou Pamelou

Ústecký fotbal zase dobyl svět, byť opět ne na hřišti. Po „kazmovině“ s tlouštíkem propírají média po celé planetě...

Jste blázni, říkali všichni. Parádní dům si postavili na nejhorším pozemku

Manželé bydleli ve zděném domě, který postupně upravovali. Nakonec se ale rozhodli pro změnu. Od města odkoupili jeden...

Pagáčová představila nového partnera a promluvila otevřeně o vztahu s manželem

„Mám se moc hezky, i když pracovně. Ale celý červenec jsem měla volno,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz Patricie...