Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kuřecí křídla na grilu jsou jedničkou. Vyzkoušejte je v asijském stylu

Nejen steak chutná z grilu lépe než z pánve. I kuřecí křidélka dostanou z roštu pořádnou porci chuti navíc. Zejména ta v asijském stylu, jejichž snadnou přípravu vám dnes ukážou průvodci grilovací akademie.

Svoje grily se tentokrát rozhodli rozpálit jen pár kilometrů od Litoměřic, mezi kopci Lovošem a Radobýlem. Mezi strmými svahy a skalními masivy Českého středohoří, v krásném prostředí Parku inspirace rodinné firmy CS Beton, kde si můžete nejen odpočinout, ale také načerpat nové nápady pro váš dům či zahradu.

Pro mnohé z nás jsou perfektní jednohubkou. Způsob přípravy kuřecích křídel v grilu má mnoho podob, a i proto jsou tak oblíbená,“ říká v úvodu epizody pipMaster David Kubricht.

Nejprve si připravte kuřecí maso. Průvodci sáhli po české produkci z farmy Druhaz v Sedlčanech. Jejich maso pochází z pomalu rostoucích kuřat, která jsou přes padesát dnů chována v podestýlce ze slámy a krmena směsmi bez geneticky modifikovaných organismů (GMO).

„Jako první krok zbavte křídla letek. Samozřejmě, kdo je má rád, může si je tam nechat, ale osobně je nemusím, protože se v grilu mohou spálit. A navíc, když je ořežete, tak si z nich můžete udělat krásný vývar. V dalším kroku křídla uprostřed nařízněte ke kloubu, aby se vám nesjížděla a lépe se propekla,“ radí pipMaster ve videu. Takto připravená křídla můžete začít marinovat.

Suroviny na asijská křídla:

  • 1 kg kuřecích křídel
  • 2 stroužky česneku
  • 5 g zázvoru
  • 5 lžic sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička černých sezamových semínek
  • 1 jarní cibulka

Do velké misky nejprve prolisujte česnek, přidejte najemno nastrouhaný čerstvý zázvor. Přidejte sladkou sójovou omáčku, sezamový olej, marinádě dodají perfektní chuť.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

Do marinády dále přidejte ještě černá sezamová semínka a najemno posekanou jarní cibulku. Marinádu důkladně promíchejte, naložte do ní kuřecí křídla a nechte alespoň hodinu marinovat. Po hodině můžete s křídly do grilu.

Gril rozpalte na 190 stupňů. Ideální teplota pro křídla je někde mezi 180 až 200 stupni. Křídla grilujte nepřímou metodou 45 až 60 minut, dokud nebudou propečená a nechytnou zlatou barvu.

„Křídla vyskládejte na rošt dokola, nedávejte je úplně do kraje, protože tam proudí horký vzduch výrazně více a křídla by se vám mohla připálit,“ radí pipMaster. Křídla je samozřejmě potřeba občas otočit, protože zespodu to bude víc hřát než shora, takže se mohla připálit.

Mezitím si připravte asijskou omáčku z pár surovin, kterou je budete nakonec potírat. Do misky dejte omáčku ze směsi chilli papriček a omáčky Sriracha, dále Hoisin omáčku, med a jako poslední přidejte rýžový ocet, důkladně promíchejte.

Lepkavá omáčka na asijská křídla:

6 lžic omáčky Sriracha

3 lžíce omáčky Hoisin

1 ½ lžíce medu

1 lžíce rýžového octu

Jakmile teplota v mase dosáhne 85 stupňů, potřete je připravenou omáčkou a nechte ji na křídlech ještě 10 minut v grilu zaschnout. „Křídla budou samozřejmě mít kvůli různým velikostem různé vnitřní teploty, finální teplota pro sundání z grilu je někde okolo 90 stupňů,“ upozorňuje pipMaster, který ke kontrole teploty uvnitř masa použil teploměr.

Po sundání z grilu můžete křídla ještě lehce potřít připravenou omáčkou. Dozdobte lehce posekanou jarní cibulkou a sezamovými semínky. Ke křidélkům v asijském stylu se hodí například víno Wohlmuth Sauvignon Blanc Ried Steinriegl ročník 2020. Víno pochází z oblasti Südsteiermark a má intenzivní vůni květu černého bezu s nádechem grapefruitové kůry a bylinných tónů.

„Jdeme to ochutnat. Ideální je, když to ještě můžete v kloubu krásně rozlomit, aby vám to při konzumaci šlo krásně od kosti. Asijská křídla jsou krásně šťavnatá, mají parádní pikantní chuť a jsou krásně kořeněná,“ uzavírá spokojený pipMaster a jeho kolega Daniele dodává „pálivé, ale není to agresivní, fakt chutnají dobře“.

Autor:

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Udělejte si na grilu svátek. Vyzkoušejte to nejchutnější japonské wagyu

Wagyu s květákem, třtinovým cukrem s chilli a krémem z wasabi

Dneska hodí Jan Horký s Davidem Valíčkem na gril nejkvalitnější a nejchutnější hovězí maso na světě...

  • Nejčtenější

Vágner má nový český rekord, na Vranově chytil sumce dlouhého 264 centimetrů

Podruhé během několika měsíců se může známý rybář Jakub Vágner pochlubit úlovkem, který v českých vodách nemá obdoby. V pondělí na Vranovské přehradě na Znojemsku po půlhodinovém souboji vytáhl z...

9. října 2024  16:11

Soutěžící Hell’s Kitchen Česko ubývají, ale jednoho pruďas Kašpárek vrátil

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  9.10 21:54

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dejte si trénink na hospodský kvíz. Je to výzva i příjemný strávený čas

Se zkracujícími se dny ubývá času stráveného venku, přesouváme se spíš dovnitř a setkání s přáteli už také moc nesměrujeme do parku nebo na louku. Tak proč si s nimi nedat třeba hospodský kvíz –...

3. října 2024

Zahrada u řadovky v Praze slouží jako venkovní obývák s terasou i bazénem

Když na tuto zahrádku na pražské Ořechovce vstoupila krajinářská architektka Martina Forejtová poprvé, byl to v podstatě zanedbaný pozemek s živořícími ovocnými stromy. Kromě vzrostlého tisu a...

10. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Uzení masa je vášeň. Z vlastnoručně vyrobené udírny bude chutnat ještě lépe

Nejen klobása, ale i ryba, bůček nebo sýr, udit toho jde mnoho. I receptů a inspirací najdete na internetu či při sousedských posezeních celou řadu. Dřevěná udírna se rychle roztopí a není složitá na...

8. října 2024

Zahrada u řadovky v Praze slouží jako venkovní obývák s terasou i bazénem

Když na tuto zahrádku na pražské Ořechovce vstoupila krajinářská architektka Martina Forejtová poprvé, byl to v podstatě zanedbaný pozemek s živořícími ovocnými stromy. Kromě vzrostlého tisu a...

10. října 2024

Zázračnou hlívu vypěstujete snadno. Roste sama bez zvláštní péče

Hlíva ústřičná je oblíbená jedlá houba, která je známá výraznými zdravotními přínosy a vynikající chutí. Její pěstování doma je poměrně jednoduché a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

10. října 2024

Soutěžící Hell’s Kitchen Česko ubývají, ale jednoho pruďas Kašpárek vrátil

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  9.10 21:54

Vágner má nový český rekord, na Vranově chytil sumce dlouhého 264 centimetrů

Podruhé během několika měsíců se může známý rybář Jakub Vágner pochlubit úlovkem, který v českých vodách nemá obdoby. V pondělí na Vranovské přehradě na Znojemsku po půlhodinovém souboji vytáhl z...

9. října 2024  16:11

Móda z Thálií: kýč jak bič v podání Leichtové i nevhodná obuv Rašilovové

V sobotu večer se v Národním divadle v Praze předávaly prestižní divadelní Ceny Thálie. Co se týká módy, podle...

Zemřel český raper Pavel Protiva. Bylo mu sedmadvacet let

V sedmadvaceti letech zemřel raper Pavel Protiva, informovalo hudební vydavatelství Blakkwood, pro které umělec tvořil....

Příběh Jitky: Manžel po mně chce sex každý den, je to k nevydržení

Moje manželství je takové, jaké po patnácti letech obvykle bývá. Překonali jsme pár krizí, vychováváme dvě školou...

Kanye West požádal o rozvod s Biancou Censori, raper chce žít v Tokiu

Manželství Kanyeho Westa a Biancy Censori se po dvou letech rozpadlo. Pár, který uzavřel úřední sňatek v prosinci 2022,...

Zmapovali jsme, které spořicí a termínované účty teď vynášejí nejvíc

Česká národní banka dál snižuje základní úrokovou sazbu a má inflaci pod kontrolou. Banky na to reagují snižováním...