Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Grilované masové koule ponořte do omáčky z rajčat. Přelstíte podzim

Sychravé podzimní počasí přímo vybízí k rozpálení grilu a přípravě vydatného pokrmu. S mistrem grilu si v dnešním dílu Akademie grilování uděláme grilované masové koule v rajčatové omáčce s těstovinami. Ty běžně připravujeme doma v závětří sporáku, ale mistr grilu ukáže, že i klasiku můžeme klidně připravit venku na terase nad ohněm.

„Neexistuje špatné počasí, jen špatně připravený pitmaster,“ tvrdí v úvodu dnešního dílu Akademie grilování mistr grilu David Kubricht alias pipMaster, který se rozhodl lidem v následujících epizodách ukázat, že grilování zdaleka není jen letní záležitost.

Jeho masové koule přípravou na grilu získají navíc ještě další chuť, než kdybychom je dělali klasicky v troubě, a to vůni přípravy na uhlí. Takže i během sychravého podzimu si klidně připomenete letní slunečné dny. Spojíte tak dvě výhody: uvaříte něco vydatného, což se hodí do listopadového „opadavého“ počasí, ale zároveň si oživíte vzpomínky na letní atmosféru.

Svoje keramické grily tentokrát postavil přímo na mistrovském hřišti Galerie Golfu Hostivař ve východní části Prahy. Hřiště s osmnácti jamkami není ale jen místem pro ostřílené profíky, je vhodné i pro úplné začátečníky, kteří se chtějí s golfem třeba jen seznámit nebo osvojit si potřebné dovednosti či získat hrací hendikep.

Tématem dnes budou vydatné masové koule v rajčatové omáčce s těstovinami.

Bůček dodá koulím šťávu

Výsledek z mletého masa vždy záleží na výběru suroviny. Na masové koule v italském stylu budeme potřebovat vepřový bůček bez kosti, který zbavíme kůže, a hovězí krk. Obě masa naporcujeme na větší kousky tak, abychom je mohli v mlýnku zpracovat dohromady.

„Pro semletí masa vyberte také vhodnou šajbu, ideálně čtyři až čtyři a půl milimetru,“ radí pipMaster. Výběr vhodné desky do mlýnku, takzvané šajby, totiž ovlivňuje výslednou zrnitost namleté suroviny. Milovníci šťavnatějšího masa mohou do namleté směsi přidat ještě víc vepřového bůčku.

Z takto připravené směsi vytvarujeme masové koule stejné velikosti, které rovnou poklademe na rošt, který pak vložíme do grilu. Při jejich tvarování je potřeba maso utáhnout, aby stále drželo tvar. Z kila a půl masa jich pipMaster udělal přesně padesát kusů.

Zauzené koule dodají jídlu správnou chuť

Keramický gril roztopíme na 150 °C a hodíme do něj polínko ovocného dřeva na zauzení. „Pokud chcete masové kuličky víc zauzené, zvolte nižší teplotu, někde mezi 100 až 120 °C,“ připomíná pipMaster princip barbecue úpravy. Maso necháme v grilu 30 až 40 minut. Ve volném čase se stihne připravit omáčka.

Ideální je použít litinovou pánev, ideálně takovou, abyste gril mohli zavřít. A nezapomeňte na cibuli. Bez ní neuvaříte nic.

Suroviny na masové koule:

  • 1 kg hovězího krku
  • 0,5 kg vepřového boku
  • 10 dkg parmezánu
  • 1 vejce
  • 1/2 sáčku sušené bazalky
  • sůl
  • pepř

Postup krok za krokem:

K oleji přidáme dva kousky másla a asi za minutu pokrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. K ní přidáme šest stroužků rozdrceného česneku a necháme 5 až 10 minut zarestovat.

A k Itálii samozřejmě patří rajčata. Do naší omáčky použijeme jemně krájená rajčata od Mutti, která jsou vhodná do jídel, jež vyžadují delší tepelnou úpravu, a stejně tak dobře fungují i pro každodenní rychlovky.

Značka o sobě tvrdí, že se snaží pozvedat kvalitu konzervovaných rajčat na nejvyšší úroveň, a nakonec to potvrdil i sám pipMaster. „Za mě jsou to jedna z nejlepších rajčat, která se dají koupit v běžném krámu. Roky jsem kupoval kde co, než jsem se ustálil na těchto rajčatech. A zkuste k nim i čichnout, ucítíte jen rajčata.“

Suroviny na rajčatovou omáčku:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje Monini Classico
  • 1 bílá cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 plechovky jemně posekaných rajčat Mutti
  • ½ balení sušené bazalky
  • 1 lžíce sušených chilli papriček
  • 2 plátky másla
  • barbecue omáčka
  • sůl
  • pepř
  • 500 g těstovin typu linguine Rummo

Proč barbecue omáčka do italského jídla?

Odpověď je jednoduchá. Osladí rajčata a dodá jim zakouřenou chuť. Rajčata nalijeme do pánve, lehce povaříme, osolíme a opepříme. „Omáčku můžete ještě vylepšit trochou barbecue omáčky, která ji osladí a dodá jí nakouřenou chuť,“ doporučuje pipMaster.

Do provařené omáčky nasázíme ugrilované masové koule a pánev vložíme na 10 až 15 minut zpátky do grilu. Teplotu zvýšíme na 180 °C a necháme dojít na 70 °C.

A zbývá poslední krok – v osolené vodě uvaříme těstoviny. Do svých masových koulí pipMaster použil linguine Rummo. Ty jsou známé tím, že se vyrábí metodou pomalého zpracování.

Najdete v nich kvalitní tvrdozrnnou pšenici – semolinu, což je vlastně pšeničná krupice umletá z tvrdozrnné pšenice. A nejčastěji se používá právě pro výrobu těstovin.

Uvařené špagety přesypeme do mísy a promícháme je s hotovou rajčatovou omáčkou, dozdobíme ugrilovanými masovými koulemi s trochou parmezánu a několika lístky bazalky.

„Skvělá kombinace, koule krásně šťavnatý, omáčka krásně ochucená, těstoviny al dente, dohromady to pasuje úplně skvěle,“ pochutnává si spokojeně pipMaster na svém výtvoru.

Autor:

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

Burgery propíchněte párátkem, aby držely pohromadě.

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

Dany s Danielou jako vítězové úvodního kola

VIDEO Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Zkuste grilovaného pstruha ve tvaru růže. Procvičíte se ve filetování

Sladkokyselý salát bude ideální přílohou ke pstruhovi.

VIDEO Lehce stravitelný pstruh nabízí bezpočet kulinářských úprav. Nejlépe však chutná z grilu a na...

Vyzkoušejte legendární plněné rolky z krkovičky. Jsou to bomby z Apulie

Legendární masové bomby z Apulie

VIDEO Láska k červeném masu dala v Itálii vzniknout pouličním masovým bombám z Apulie. Legendární masové...

  • Nejčtenější

Nadřeli se, ale konečně na své zahradě žijí. Na terase, u ohně i u bazénu

13. června 2024

Soutěž Když se Lucie s manželem rozhodli postavit si dům v kopcovitém terénu na okraji Brd, od začátku...

KVÍZ: Poznáte naše ryby podle fotografie?

10. června 2024

Co Čech, to rybář, houbař nebo kutil, říká se. Jak jste na tom s rybařením právě vy? Poznáte, co...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Když budu muset poslat starý kotel do šrotu, jaké mám vlastně možnosti?

11. června 2024

Od 1. září letošního roku začne platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně...

Na zahradě po babi a dědovi si postavila dům a s rodinou buduje novou zahradu

11. června 2024

Soutěž Miluje zahradničení a má to štěstí, že u domu mají i poměrně velkou zahradu. „Nikdy bych nevěřila,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Posekám, ostříhám „bobany“ a kochám se, říká zahradní experimentátorka

10. června 2024

Soutěž Příběh této pečlivě zastřihované zahrady na Českolipsku začal před čtrnácti lety. Tehdy čtenářka...

Sám si navrhl i zrealizoval zahradu, kde vládne kámen. Jako ze žurnálu

17. června 2024

Soutěž S realizací proměny své zahrady na Uhersko-Hradišťsku začal čtenář Marian krok za krokem na podzim...

Ráj s altánkem a jezírkem pro tátu na vozíku pomohli vybudovat kamarádi

16. června 2024

Soutěž Dvougenerační soužití v rodinném domě je poměrně běžné, obzvlášť v menších obcích. Aby se impulsem...

Celé kuře na grilu za dvacet minut? Mistři vědí, jak na to

15. června 2024

Dnes Jan Horký s Davidem Valíčkem připraví celé kuře v oblíbeném cajun rubu za neuvěřitelných 20...

Mládě pražských vombatů už vykukuje mámě z vaku, v sobotu jej čekají křtiny

14. června 2024

Je to tvor tak zvláštní, že přitahuje pozornost, ač vypadá jako velká tlustá šedivá myš. Ovšem...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...