Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem totiž hodí na gril mořského vlka v papilotě, kterého vytuní slávkami, batáty s rajčatovou salsou a krustou z oliv kalamata.

Připravte si rajčatovou salsu a batáty

Plody moře s kuřecím si vezme do parády i Hugo Hromas, který v dnešním Gril Tipu vykouzlí na otevřeném ohni španělskou paellu mixtu.

Ryba je velice rychlá na úpravu, takže nejprve si připravte přílohu z batát s rajčatovou salsou. Na jednu batátu použijte 3 mini rajčátka, která pokrájejte na malé kousky.

K nim posekejte na stejně velké kousky dva stroužky česneku. Smíchejte dohromady a přidejte k nim trochu posekané čerstvé bazalky.

Postup krok za krokem

Batáty pravidelně nařízněte, aby se v grilu udělaly rychleji. Alobal opepřete, zakápněte ho olivovým olejem a zároveň dejte trochu oleje i na nařezané batáty.

Osolte, přidejte k nim posekaný tymián. Do řezů můžete přidat i plátky česneku. Zabalte a grilujte v alobalu přímou metodou při 160 stupních zhruba 15 až 20 minut. Batáty pak vyndejte z grilu a nechte dojít v alobalu.

Suroviny na mořského vlka

Suroviny na mořského vlka
  • 2 ks celého mořského vlka
  • 200 g mořských slávek
  • 10 g tymiánu
  • 500 g batátů
  • 50 g česneku
  • 5 g plátkové soli
  • 250 g mini rajčat s větvičkou
  • 1 dl olivového oleje
  • 10 g bazalky
  • 20 g rozmarýnu
  • 500 g toustového chleba
  • 200 g oliv bez pecky
  • 100 g másla
  • 1 dl bílého vína
  • pepř v mlýnku

Mořského vlka hoďte na gril v papilotě

Po rybě rozetřete kousek másla, můžete i za žábry a takto připraveného vlka...

Papilota je speciální kuchařská metoda úpravy pokrmu pečením. Je to papírová kapsa, která udrží všechny chutě a vůně pokrmu, v tomto případě ryby. Použijte buď řeznický anebo pečicí papír, na který položte celou rybu.

Kůži odšupinovaného mořského vlka lehce nařežte. Do ryby dejte pár snítek čerstvého tymiánu, rozmarýnu a pár stroužků rozbitého česneku, i se slupkou. Rybu zvenku trochu opepřete a osolte zvenku i zevnitř.

Po rybě rozetřete kousek másla, můžete i za žábry a takto připraveného vlka doplňte čerstvými slávkami. Důležité je použít jen takové slávky, které jsou pevně uzavřeny. Rybu lehce polijte bílým vínem, aby se jím navoněla.

Mořského vlka zabalte do papilotu. Papír překlopte a po velmi malých kouscích přehýbejte a vytvořte kapsu, stejně jako ve videu.

Pokud by vám papilota nedržela, můžete ji secvaknout sponkami. Gril nastavte na nepřímé grilování na 160 stupňů a rybu v něm nechte 10 až 15 minut dělat.

Důležitá krusta z oliv

Kostičky chleba vidličkou promíchejte s olivami.

Mezitím si nachystejte krustu z černých oliv. Toastový chléb bez kůrky ogrilujte, abyste ho následně mohli nadrolit anebo pokrájet na hrubé kousky, které spojte s najemno posekanými olivami kalamata.

Rybu v papilotě vyndejte z grilu, uprostřed roztrhněte a nechte v papíru, ve kterém je hodně šťávy. Přidejte ogrilovanou batátu a na ni nandejte rajčatovou salsu i s trochou rajčatové šťávy, rybu nakonec posypte krustou z oliv.

Španělská paella mixta na otevřeném ohni

Hotová paella už se směje.

Svoji středomořskou baladu s kalamáry, mušlemi, krevetami a kuřecími paličkami rozehraje i Hugo Hromas, který vám na otevřeném ohni připraví španělskou paellu mixtu.

Typické španělské jídlo z rýže, podobné rizotu obvykle cizinci vnímají jako národní jídlo, ale většina Španělů ji spíše pokládá za regionální pokrm. Podobně jako u rizota existuje mnoho variant s různými ingrediencemi.

Postup krok za krokem

Hugo Hromas vám v dnešním Gril Tipu ukáže paellu mixtu, která obsahuje libovolnou kombinaci masa, v tomto případě kuřecího, mořských plodů, zeleniny a důležitého šafránu.

Na ohni i na grilu

Do pánve hoďte kuřecí paličky a na mírném ohni je opečte do zlatova ze všech...

Zažehněte mírný oheň bezinkovým dřevem a po dobu přípravy přikládejte dřevem z ovocných stromů. Paellu můžete samozřejmě připravit i na grilu, který si připravte přímou metodou na 200 stupňů.

Do nízké pánve dejte olivový olej a sůl. Jakmile se olej trochu zahřeje, opečte na něm celé krevety, z jejich hlaviček bude potřeba v dalším kroku získat šťávu. Krevety vyndejte a nechte zchladnout. Do pánve místo nich hoďte kuřecí paličky a na mírném ohni je opečte do zlatova ze všech stran.

Opečené paličky dejte následně také stranou a připravte si sofrito, což je aromatická směs zeleniny, bylinek a koření, která se používá k ochucení luštěnin, ryb, masa, rýže nebo omáček.

Suroviny na paellu mixtu

Suroviny na paellu mixtu
  • 200 g červené cibule
  • 20 g česneku
  • 300 g papriky červené a zelené
  • 200 g rajčat na větvičce
  • 250 g krevet celých nevařených
  • 200 g kalamár
  • 300 g slávek
  • 500 g kuřecích paliček
  • 50 ml koňaku
  • 300 g rýže Campanini Bio
  • 150 ml olivového oleje extra panenského
  • 3 g šafránu
  • 15 g lahůdkové papriky mleté
  • 450 ml kuřecího vývaru
  • 30 g soli

Postup

Do pánve dejte na malé kostičky pokrájený mix paprik, cibule a česneku.

Do pánve dejte na malé kostičky pokrájený mix paprik, cibule a česneku. Zeleninu na pánvi pomalu obdělejte, nesmí se dělat zprudka, aby nezhořkla, ale naopak chytla svoji sladkou chuť.

Jakmile zelenina povolí, přidejte k ní posekaná rajčata. Ty je naopak důležité dobře opražit. Průběžně je lehce promíchávejte se zeleninou.

Z vychladlých krevet oloupejte hlavičky a vymačkejte z nich šťávu do rendlíku. Ta je důležitá pro finální sílu a chuť paelly. Krevety zbavte schránek a šťávu se schránkami a vydrťte z nich co nejvíce materiálu.

Jakmile zelenina v pánvi chytne barvu, přihoďte k ní pokrájené kalamáry a flambujte s panákem koňaku. Kalamáry by se neměli pražit, počkejte až pustí trochu šťávy a nechte je pouze lehce dusit.

Pokud byste je upražili do sucha, jídlo zhořkne. Základ zalijte trochou vývaru a nyní začnete vyrábět základ paelly. Do pánve přidejte sušenou papriku, šafrán a nechte rozpustit.

Do základu vraťte opečené kuřecí paličky, které je potřeba ještě dodělat. Dolijte zbytkem vývaru a nechejte dusit. Přes cedník přilijte džus z vydrcených hlaviček a schránek krevet.

Nakonec rýže

Jakmile budou kuřecí paličky hotové, což je asi po 15 minutách, odhrňte je z...

Jakmile budou kuřecí paličky hotové, což je asi po 15 minutách, odhrňte je z pánve stranou a přidejte rýži, kterou dělejte v pánvi 18 minut. Doporučený poměr je 1:3, tedy jeden dílek rýže na tři díly tekutiny.

Rýži rozvrstvěte po dně pánve a 2 až 3 minuty před uvařením přidejte do pánve mušle a nechte prohřát krevety. K nim ještě přidejte pár snítek čerstvého rozmarýnu.

Hotovou paellu poznáte jednoduše. Vidličkou píchněte do paelly a měli byste cítit, že pod jejím hrotem není dno pánve, ale sokrat, tedy lehká připečeninka. Pánev nakonec odstavte z ohně a nechte ji chvíli relaxovat, aby se sokrat odpíchl od dna a šel hezky odškrábnout.

A rada nakonec. Mušle, které se vám při vaření neotevřely, v paelle rozhodně nenechávejte a ani je neotevírejte násilím.

Autor:

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

Udělejte si na grilu svátek. Vyzkoušejte to nejchutnější japonské wagyu

Wagyu s květákem, třtinovým cukrem s chilli a krémem z wasabi

Dneska hodí Jan Horký s Davidem Valíčkem na gril nejkvalitnější a nejchutnější hovězí maso na světě...

Asie na grilu? Podle Pohlreicha to jde hravě zvládnout, když máte fantazii

Thajské curry s krevetami a červenou rýží

VIDEO Některá zadání poroty v soutěži Česko na grilu jako by už zoufale zkoušela, co ještě lze na grilu...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

  • Nejčtenější

Vágner má nový český rekord, na Vranově chytil sumce dlouhého 264 centimetrů

Podruhé během několika měsíců se může známý rybář Jakub Vágner pochlubit úlovkem, který v českých vodách nemá obdoby. V pondělí na Vranovské přehradě na Znojemsku po půlhodinovém souboji vytáhl z...

9. října 2024  16:11

Soutěžící Hell’s Kitchen Česko ubývají, ale jednoho pruďas Kašpárek vrátil

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  9.10 21:54

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dejte si trénink na hospodský kvíz. Je to výzva i příjemný strávený čas

Se zkracujícími se dny ubývá času stráveného venku, přesouváme se spíš dovnitř a setkání s přáteli už také moc nesměrujeme do parku nebo na louku. Tak proč si s nimi nedat třeba hospodský kvíz –...

3. října 2024

Zahrada u řadovky v Praze slouží jako venkovní obývák s terasou i bazénem

Když na tuto zahrádku na pražské Ořechovce vstoupila krajinářská architektka Martina Forejtová poprvé, byl to v podstatě zanedbaný pozemek s živořícími ovocnými stromy. Kromě vzrostlého tisu a...

10. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Uzení masa je vášeň. Z vlastnoručně vyrobené udírny bude chutnat ještě lépe

Nejen klobása, ale i ryba, bůček nebo sýr, udit toho jde mnoho. I receptů a inspirací najdete na internetu či při sousedských posezeních celou řadu. Dřevěná udírna se rychle roztopí a není složitá na...

8. října 2024

Zahrada u řadovky v Praze slouží jako venkovní obývák s terasou i bazénem

Když na tuto zahrádku na pražské Ořechovce vstoupila krajinářská architektka Martina Forejtová poprvé, byl to v podstatě zanedbaný pozemek s živořícími ovocnými stromy. Kromě vzrostlého tisu a...

10. října 2024

Zázračnou hlívu vypěstujete snadno. Roste sama bez zvláštní péče

Hlíva ústřičná je oblíbená jedlá houba, která je známá výraznými zdravotními přínosy a vynikající chutí. Její pěstování doma je poměrně jednoduché a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

10. října 2024

Soutěžící Hell’s Kitchen Česko ubývají, ale jednoho pruďas Kašpárek vrátil

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  9.10 21:54

Vágner má nový český rekord, na Vranově chytil sumce dlouhého 264 centimetrů

Podruhé během několika měsíců se může známý rybář Jakub Vágner pochlubit úlovkem, který v českých vodách nemá obdoby. V pondělí na Vranovské přehradě na Znojemsku po půlhodinovém souboji vytáhl z...

9. října 2024  16:11

Móda z Thálií: kýč jak bič v podání Leichtové i nevhodná obuv Rašilovové

V sobotu večer se v Národním divadle v Praze předávaly prestižní divadelní Ceny Thálie. Co se týká módy, podle...

Zemřel český raper Pavel Protiva. Bylo mu sedmadvacet let

V sedmadvaceti letech zemřel raper Pavel Protiva, informovalo hudební vydavatelství Blakkwood, pro které umělec tvořil....

Příběh Jitky: Manžel po mně chce sex každý den, je to k nevydržení

Moje manželství je takové, jaké po patnácti letech obvykle bývá. Překonali jsme pár krizí, vychováváme dvě školou...

Kanye West požádal o rozvod s Biancou Censori, raper chce žít v Tokiu

Manželství Kanyeho Westa a Biancy Censori se po dvou letech rozpadlo. Pár, který uzavřel úřední sňatek v prosinci 2022,...

Zmapovali jsme, které spořicí a termínované účty teď vynášejí nejvíc

Česká národní banka dál snižuje základní úrokovou sazbu a má inflaci pod kontrolou. Banky na to reagují snižováním...