Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Udělejte si na grilu svátek. Vyzkoušejte to nejchutnější japonské wagyu

Dneska hodí Jan Horký s Davidem Valíčkem na gril nejkvalitnější a nejchutnější hovězí maso na světě – japonské wagyu. K němu vám naservírují pořádný kus farmářského květáku s třtinovým cukrem s chilli a svůj pokrm v asijském stylu doplní o krém z wasabi.
Wagyu s květákem, třtinovým cukrem s chilli a krémem z wasabi

Wagyu s květákem, třtinovým cukrem s chilli a krémem z wasabi | foto: Lukáš Oujeský, Hoď to na gril

Wagyu patří mezi královské suroviny, každý by ho měl alespoň jednou v životě ochutnat, aby získal jistý etalon dokonalé chuti hovězího masa. Je to ovšem svátek, kdy za hovězí pupek nedáte méně než dva tisíce za kilo a třeba za rib eye minimálně dvojnásobek.

A to jsou výrobky nepocházející z Japonska, které je domovskou zemí tohoto výjimečně mramorovaného masa. Většinou seženete maso z Austrálie, ale je pravdou, že skot tohoto typu už začínají chovat i naši farmáři .

Maso skotu wagyu se označuje Kobe Beef. Tento název však může nést pouze maso vyprodukované v japonském Kóbe, a to podle standardů nařízených prefekturou.

Wagyu, japonský poklad chovají i v Česku. Ale nesmí se jmenovat Kobe

Pokud se stejné plemeno chová kdekoli jinde, už se nemůže jmenovat Kobe. Je to stejně jako se šampaňským, to taky musí být výhradně z oblasti Champagne.

Za české wagyu dáte až 2 000 Kč za kilo a ceny zahraničního (a to nemusí být zárukou, že je přímo z japonského chovu z Kobe, často je například z Austrálie) kvality 6–7 na dvanáctibodové stupnici se cena může vyšplhat až k pěti tisícům za kilo vysokého roštěnce.

Když se smíříte, že za jedinečný chuťový zážitek nemálo zaplatíte, podívejte se na video, kde vám mistři kuchaři ukážou, jak cenné maso nezkazit.

Začněte grilovaným květákem a wasabi krémem

Květákové steaky

Celý čerstvý květák očistěte a podélně ho nakrájejte na 1 až 2 cm silné plátky. Poté si nachystejte wasabi krém. Do misky dejte 400 g smetanového sýru Tartimalin a postupně v něm rozmíchejte 20 gramů wasabi pasty.

Wasabi přidávejte postupně podle chuti. Ideální je vždy počkat půl minuty, aby se pasta stihla rozvinout a výsledná chuť krému nepřehlušila celý pokrm.

Postup krok za krokem

Plátky květáku pomažte olivovým olejem a posypte třtinovým cukrem a osolte. Gril rozpalte na 200 stupňů.

Květák v něm ogrilujte přímou metodou asi 4 minuty z každé strany. Cukr na květáku musí zkaramelizovat. Květák vyndejte z grilu, vložte ho do litinové pánve a posypte ho najemno posekanou chilli papričkou jalapeño a v pánvi vložte zpátky do grilu na dalších 5 minut.

Suroviny na 2 porce

Co budete potřebovat.
  • 2 ks steaku Sutcha Rump steak wagyu A5+
  • 10 g Wasabi pasty
  • 400 g smetanového sýru Tartimalin
  • 1 ks květáku
  • 1 ks chilli papričky jalapeño
  • 2 dl olivového oleje
  • 50 g třtinového cukru
  • 20 g maldonské plátkové soli
  • 2 dl omáčky Teriyaki
  • 4 g černého sezamu
  • 20 g hráškové klíčky

Doplňte jen jednoduchou přílohou

Steaky lehce potřete teriyaki omáčkou z obou stran a dejte do grilu.

V dalším kroku připravte wagyu. Maso japonského plemene wagyu se vyznačuje tím, že je rovnoměrně mramorované, a právě proto je důležité zvolit správnou teplotu i čas grilování. Cílem je dostat teplotu do středu masa tak, abyste z něho získali co nejvíce chuti.

Steaky lehce potřete teriyaki omáčkou z obou stran a dejte do grilu. Při teplotě 200 stupňů dělejte přímou metodou z každé strany 2 minuty. Ugrilované steaky položte na mřížku a nechte 4 až 5 minut odpočinout.

Mezitím dejte do skleněné misky hráškové klíčky, které zakápněte olivovým olejem, promíchejte s černým sezamem a jednou lžičkou teriyaki omáčky. A můžete servírovat.

Steaky pokrájejte rovným řezem přes vlákna na půl centimetrové plátky. Květák nechte v pánvi, přidejte na něj lžicí noky z wasabi krému a položte plátky wagyu steaku. Nakonec dozdobte ochuceným salátkem z hráškových klíčků.

Sukiyaki, tradiční japonské jídlo z jedné pánve

Tekutiny nechte projít varem nebo než se vám cukr rozpustí.

Mistr japonské kuchyně Jakub Horák v dnešním Gril Tipu ukáže, jak na grilovanou verzi Sukiyaki. Pokrmu, který v jedné pánvi kombinuje tenké plátky grilovaného Wagyu s houbami shiitake, tofu, nudlemi a grilovanou zeleninou v bohaté sladko-slané omáčce, který si s přáteli anebo rodinou užijete.

Na klasický japonský pokrm si nejprve připravte v litinové pánvi omáčku. Do pánve nalijte 100 ml sójové omáčky, 100 ml mirinu, 50 ml saké, 3 lžíce cukru, 300 ml vody a rozmíchejte.

Gril rozpalte na 200 až 250 stupňů přímou metodou, pánev vložte do grilu a tekutiny nechte projít varem nebo než se vám cukr rozpustí. Zavařenou omáčku vyndejte z grilu a nechte zchladnout.

Suroviny na 2 porce

Na Sukiyaki budete potřebovat jen několik surovin.
  • 400 g wagyu
  • 2 ks šalotky
  • 1 pórek
  • 200 g hub shiitake
  • 1 balení tofu
  • 1 svazek špenátu
  • 1 balení Udon nudlí
Shiitake houby zbavte nožiček, přepulte a do hlavičky udělejte několik zářezů,...

Mezitím si připravte další suroviny. Uvařte si skleněné nudle. Pórek nakrájejte na pěticentimetrové kousky. Shiitake houby zbavte nožiček, přepulte a do hlavičky udělejte několik zářezů, aby se lépe grilovaly. Dvě šalotky pokrájejte na klínky.

A nakonec nakrájejte wagyu na půlcentimetrové plátky. Nejprve odkrojte tuk, ten však nevyhazujte, před vložením na gril jím vytřete rošt, připravené suroviny tak získají další chuť.

Postup krok za krokem

Veškerou zeleninu, houby s tofu nyní ogrilujte. Gril mějte otevřený kvůli kontrole jednotlivých surovin. Ogrilované suroviny vyndejte a na rošt vložte připravené tenké plátky wagyu. Z každé strany grilujte pouze 20 sekund. Dejte pozor, abyste maso nepřetáhli delší časovou úpravou, nebylo by pak dobré.

Suroviny na omáčku

Tekutiny nechte projít varem nebo než se vám cukr rozpustí.
  • 100 ml sójové omáčky
  • 100 ml mirinu
  • 3 lžíce cukru
  • 50 ml saké
  • 300 ml vody
Sukiyaki, tradiční japonské jídlo z jedné pánve

Veškeré ogrilované komponenty vložte do litinové pánve s vychladlou omáčkou. Postupně vložte uvařené nudle, vedle přidejte čerstvý špenát, hovězí plátky wagyu, grilované tofu, pórek, šalotku a houby shiitake.

Takto vyskládanou pánev vložte do grilu a suroviny v něm nechte asi 10 minut ještě prohřát a propojit veškeré chutě.

Autor:

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Udělejte si na grilu svátek. Vyzkoušejte to nejchutnější japonské wagyu

Wagyu s květákem, třtinovým cukrem s chilli a krémem z wasabi

Dneska hodí Jan Horký s Davidem Valíčkem na gril nejkvalitnější a nejchutnější hovězí maso na světě...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vágner má nový český rekord, na Vranově chytil sumce dlouhého 264 centimetrů

Podruhé během několika měsíců se může známý rybář Jakub Vágner pochlubit úlovkem, který v českých vodách nemá obdoby. V pondělí na Vranovské přehradě na Znojemsku po půlhodinovém souboji vytáhl z...

9. října 2024  16:11

Soutěžící Hell’s Kitchen Česko ubývají, ale jednoho pruďas Kašpárek vrátil

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  9.10 21:54

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dejte si trénink na hospodský kvíz. Je to výzva i příjemný strávený čas

Se zkracujícími se dny ubývá času stráveného venku, přesouváme se spíš dovnitř a setkání s přáteli už také moc nesměrujeme do parku nebo na louku. Tak proč si s nimi nedat třeba hospodský kvíz –...

3. října 2024

Zahrada u řadovky v Praze slouží jako venkovní obývák s terasou i bazénem

Když na tuto zahrádku na pražské Ořechovce vstoupila krajinářská architektka Martina Forejtová poprvé, byl to v podstatě zanedbaný pozemek s živořícími ovocnými stromy. Kromě vzrostlého tisu a...

10. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Uzení masa je vášeň. Z vlastnoručně vyrobené udírny bude chutnat ještě lépe

Nejen klobása, ale i ryba, bůček nebo sýr, udit toho jde mnoho. I receptů a inspirací najdete na internetu či při sousedských posezeních celou řadu. Dřevěná udírna se rychle roztopí a není složitá na...

8. října 2024

Zahrada u řadovky v Praze slouží jako venkovní obývák s terasou i bazénem

Když na tuto zahrádku na pražské Ořechovce vstoupila krajinářská architektka Martina Forejtová poprvé, byl to v podstatě zanedbaný pozemek s živořícími ovocnými stromy. Kromě vzrostlého tisu a...

10. října 2024

Zázračnou hlívu vypěstujete snadno. Roste sama bez zvláštní péče

Hlíva ústřičná je oblíbená jedlá houba, která je známá výraznými zdravotními přínosy a vynikající chutí. Její pěstování doma je poměrně jednoduché a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

10. října 2024

Soutěžící Hell’s Kitchen Česko ubývají, ale jednoho pruďas Kašpárek vrátil

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  9.10 21:54

Vágner má nový český rekord, na Vranově chytil sumce dlouhého 264 centimetrů

Podruhé během několika měsíců se může známý rybář Jakub Vágner pochlubit úlovkem, který v českých vodách nemá obdoby. V pondělí na Vranovské přehradě na Znojemsku po půlhodinovém souboji vytáhl z...

9. října 2024  16:11

Hravé koupání s Bübchen: Soutěžíme o 5 balíčků dětské kosmetiky
Hravé koupání s Bübchen: Soutěžíme o 5 balíčků dětské kosmetiky

Hraní s lodičkami, potápění nebo vytváření velehor z bohaté pěny? Jak vypadá váš koupelový rituál? Podělte se o něj v komentářích a třeba zrovna vy...

Móda z Thálií: kýč jak bič v podání Leichtové i nevhodná obuv Rašilovové

V sobotu večer se v Národním divadle v Praze předávaly prestižní divadelní Ceny Thálie. Co se týká módy, podle...

Zemřel český raper Pavel Protiva. Bylo mu sedmadvacet let

V sedmadvaceti letech zemřel raper Pavel Protiva, informovalo hudební vydavatelství Blakkwood, pro které umělec tvořil....

Příběh Jitky: Manžel po mně chce sex každý den, je to k nevydržení

Moje manželství je takové, jaké po patnácti letech obvykle bývá. Překonali jsme pár krizí, vychováváme dvě školou...

Kanye West požádal o rozvod s Biancou Censori, raper chce žít v Tokiu

Manželství Kanyeho Westa a Biancy Censori se po dvou letech rozpadlo. Pár, který uzavřel úřední sňatek v prosinci 2022,...

Zmapovali jsme, které spořicí a termínované účty teď vynášejí nejvíc

Česká národní banka dál snižuje základní úrokovou sazbu a má inflaci pod kontrolou. Banky na to reagují snižováním...