Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zapomeňte na bramborové chipsy. Vyčarujte je z bůčku a na grilu

V dnešním dílu grilovací akademie vám její průvodce David Kubricht ukáže, jak na grilované chipsy z bůčku. Tuto jednoduchou a dokonalou chuťovku k dobře vychlazenému pivu si prostě zamilujete.

Průvodci grilováním navštívili Nepomuk, kde původně stál historický Turkův pivovar. Dnes tu najdete pivovar Zlatá kráva, který svým pojmenováním odkazuje na Sochorův statek, kam naši průvodci nedávno zavítali. Vedle farmářského pivovaru tady najdete i pivní hotel s wellness zónou a pivními lázněmi.

„Protože jsme dneska v pivovaru, tak si uděláme dokonalou chuťovku k pivu. Zauzené chipsy z bůčku, které budeme potírat pivem, medem a česnekem s chilli,“ říká v úvodu epizody pipMaster David Kubricht.

Plátky z bůčku vyválejte do tenka

Protože se bůček bude krájet na tenké plátky, dejte ho nejprve na půl hodiny namrazit do mrazáku. Z bůčku sundejte kůži.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

„Stranou, kde byla kůže, ho dejte na prkénko a bůček nakrájejte na tří až čtyřmilimetrové plátky,“ ukazuje postup pipMaster. Plátky následně vykládejte na prkénko a okořeňte směsí grilovacího koření HOT BBQ ze soli, cukru, papriky a česneku. Toto koření dodá bůčku příjemnou pikantnost.

„Nakořeněné plátky přikryjte potravinářskou fólií a kuchyňským válečkem, anebo klidně i prázdnou lahví od piva, plátky bůčku vyválejte do tenka,“ vysvětluje dál postup pipMaster.

Stejnoměrné plátky vyskládejte na plechovou mřížku a můžete s nimi do grilu, který roztopte na 150 stupňů. Chipsy dělejte nepřímou metodou. Tlumicí deflektory doporučuje David Kubricht obalit alobalem, protože z bůčku vám bude dovnitř grilu kapat hodně tuku. Do grilu přidejte jeden kousek ovocného dřeva na zauzení a plátky masa v něm nechte půl až tři čtvrtě hodiny dělat.

Místo černého piva zkuste raději citrusové

„Než se nám chipsy zaudí, vybereme si pivo na potěr,“ říká svému italskému kamarádovi a rovněž průvodci akademií Danielu Govonimu. Pivo ve Zlaté krávě, které průvodci navštívili, zde od začátku, tedy od roku 2018, vaří sládková Žaneta Petružálková, která o místní zlatý mok pečuje tím nejlepším způsobem.

Přestože na potírání bůčku by se nejlépe hodilo černé pivo, doporučila sládková pipMasterovi svrchně kvašenou dvanáctku Yellow Cow, která v sobě kromě sladu a chmelu obsahuje také citron. „Toto pivo tak i v letních měsících zaručí příjemné osvěžení a perfektně se hodí ke grilování,“ říká sládková ze Zlaté krávy.

Suroviny na bůčkové chipsy:

  • 1 kg vepřového bůčku bez kosti
  • kořenící směs pipMaster HOT BBQ ze soli, cukru, papriky a česneku
  • 1,5 dcl světlé pivo Yellow Cow
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce teriyaki česnekové omáčky Kikkoman
  • 1 chilli paprička

Potěr na chipsy připravte z deci a půl piva, přidejte dva stroužky najemno posekaného česneku, jednu lžíci medu, dále dvě lžíce teriyaki česnekové omáčky a posekanou jednu celou chilli papričku.

Při potírání bůčku buďte opatrní. Tuk může chytit

Zauzené chipsy potřete připraveným potěrem. „Při potírání buďte opatrní, může vám chytit tuk z bůčku,“ upozorňuje pipMaster a dodává: „pokud se vám to stane, zavřete gril tak, abyste úplně uzavřeli přístup vzduchu k ohni, a tak ho udusíte.“

Potěr pak nechte na chipsech už jen pět minut zatáhnout při zcela uzavřeném grilu. „Po sundání z grilu ještě nechte chipsy pět minut vystydnout, protože budou příliš horké,“ upozorňuje pipMaster.

„Vypadají a chutnají naprosto skvěle. Chipsy nejsou ani vysušené, ani šťavnaté a jsou parádně okořeněné. Ve Zlatý krávě to bylo naprosto super a budu se těšit, že se spolu příště uvidíme na dalším místě, které nám doporučí Amazing Places,“ uzavírá spokojený pipMaster.

Autor:

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Dokonalý rib eye steak je perfektní s omáčkou z piva a hořké čokolády

Rib eye steak se zámeckými bramborami a slaninou

VIDEO V dnešním dílu akademie vám evropský šampion ve steacích Daniele Govoni prozradí tajný postup na...

Nejen buřty můžete udělat na pivu. Zkuste to na grilu s bůčkem a krkovicí

Maso se servíruje s čerstvým chlebem a pivem.

VIDEO Buřty na pivu zná každý. V dnešním dílu grilovací akademie si na grilu uděláme jejich nepříliš...

  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

Australský rybář si vytáhl z vody rybu za milion dolarů

14. května 2024

Devatenáctiletý rybář chtěl jen nakrmit svou rodinu. Místo toho se mu povedlo chytit rybu...

Hroši ve Dvoře jsou opět vypuštěni do jezera, užijte si je naživo i online

13. května 2024  10:01

Přímý přenos Skupina pěti dospělých hrochů a jednoho mláděte, samičky narozené letos v lednu, se po zimě opět...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...