Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho kolega Daniel Govoni ukážou, jak si na grilu udělat nevšední pomalu dušené srnčí ragú na víně s kořenovou zeleninou, brusinkami a perníkem.

Podzim je časem, kdy je k mání ta nejčerstvější zvěřina. Proto jsme se s Danielem rozhodli, že vám dneska ukážeme, jak si na grilu připravit nevšední chuťový zážitek ve formě srnčího ragú,“ říká v úvodu dalšího dílu grilovací akademie David Kubricht.

A kde jinde si takovou pochoutku připravit než ve stylové dvě stě let staré, přesto velmi krásně a citlivě zrekonstruované roubence v Moravských Křižánkách, kterou našim průvodcům doporučil Amazing Places.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

Tady najdete vše, co potřebujete pro dokonalý relaxační pobyt v přírodě, od sauny, venkovního bazénu, vířivky, krásných kachlových kamen přes elektrokola až po výbornou kávu anebo župany a pantofle.

„Pro srnčí maso a obecně pro zvěřinu platí, že nemá moc tuku, protože běhá furt po lese, takže tuk se v něm nemá, jak vytvořit a ve finále z něho nedostaneme moc šťávy. My si šťávu do srnčího dodáme skvělým červeným vínem, které nám maso navíc krásně ochutí,“ vysvětluje svůj záměr pipMaster.

Dietní a lehce stravitelné srnčí maso obsahuje také hodně draslíku a železa, proto je potřeba si ho alespoň jednou ročně dopřát.

Suroviny na srnčí ragú (pro 10 osob):

  • 1,5 kg srnčí přední bez kosti
  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 kořenové petržele
  • ¼ celeru
  • 50 g sádla
  • 50 g cukru
  • 100 g rajčatového protlaku Mutti
  • 40 g soli
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 3 bobkové listy
  • 0,5 dcl octa
  • 50 g citronu
  • 100 g švestkových povidel
  • 100 g brusinkového kompotu
  • 150 g perníku
  • 0,5 l červeného vína

Maso očistěte od blan, důkladně osušte a nakrájejte na drobné kostky. Dále si pokrájejte na drobné kostičky cibuli a kořenovou zeleninu.

Gril rozehřejte na 250 stupňů a dejte si do něho předehřát litinový kotlík, ve kterém rozpusťte sádlo a připravenou zeleninu v něm orestujte.

Do sítka na koření dejte 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře a 3 lístky bobkového listu. Dále rozmáčkněte a posekejte 2 až 3 stroužky česneku podle chuti. Do orestované zeleniny přidejte 100 gramů rajčatového protlaku a zarestujte společně se zeleninou.

K základu přidejte pokrájené srnčí maso a také zarestujte. Přidejte posekaný česnek, osolte, opepřete podle chuti a do kotlíku vložte sítko s kořením. Podlijte 2,5 deci červeného vína. Kotlík přiklopte víkem a nechte v grilu hodinu dusit.

Po hodině promíchejte a přidejte 100 gramů povidel a 100 gramů kompotovaných brusinek. Nechte opět asi hodinu dusit, dokud maso úplně nezměkne.

„Těsně před koncem si ragú dochutíme, přikyselíme, přisladíme, podle toho, co bude potřeba, a nakonec to zahustíme perníkem. A samozřejmě celou dobu podléváme zbylým červeným vínem,“ upřesňuje další kroky pipMaster.

Suroviny na noky:

  • 500 g bramborových noků
  • 1,5 dcl sezamového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 dcl vody
  • čerstvý rozmarýn, tymián a šalvěj
  • sůl

K ragú budou mistři grilu tentokrát servírovat noky. Do grilu dejte rozpálit litinovou pánev do které nalijte sezamový olej, přidejte česnek a čerstvé bylinky. Daniele použil tymián, rozmarýn a šalvěj. Do pánve nakonec přidejte bramborové noky.

„Protože plocha v grilu není úplně rovná, tak noky v pánvi pořádně promíchejte,“ radí Daniele. Za opatrného míchání přidejte do pánve deci vody a trochu soli.

„Po minutě přidejte další sezamový olej a noky v něm ještě pět, možná i méně minut restujte,“ vysvětluje Daniele.

Ragú servírujte na talíř s opečenými noky. „Můžete dozdobit čerstvou šalvějí a rozmarýnem,“ uzavírá Daniele. Lehce opepřete a podávejte.

Autor:

VIDEO: Kouzlo bylinkového konfitu dá kotletě chuť úplně jiného vesmíru

Grilované kotlety s rajčaty a chřestem

Konfitované a šťavnaté kotletky z vepříka na bylinkovém másle s grilovanými baby brambůrky a...

O vítězi soutěže Česko na grilu rozhodlo klání ve volném stylu

Hostina od Dominiky a Denisy

VIDEO Tři soutěžní dvojice se utkaly ve finále Česko na grilu. Tentokrát neměly jasné zadání. Žádná...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

Rump steak, tedy květová špička

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Barbecue kotleta je úžasná delikatesa, zvlášť když přidáte houbovou omáčku

Barbecue kotleta s konfitovanými mrkvemi a houbovou omáčkou

VIDEO V dnešním dílu grilovací akademie vám profesionální mistr grilu Daniele Govoni ukáže, jak si doma...

  • Nejčtenější

Sám si navrhl i zrealizoval zahradu, kde vládne kámen. Jako ze žurnálu

17. června 2024

Soutěž S realizací proměny své zahrady na Uhersko-Hradišťsku začal čtenář Marian krok za krokem na podzim...

Češi ulovili na Lofotech obřího halibuta. Prali se s ním dvě hodiny

18. června 2024

Norsko je jedna z nejnavštěvovanější zemí na světě pro mořský rybolov a pro Čechy nejoblíbenější...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tradiční cihly a starý dům daly citlivě budované moderní zahradě duši

18. června 2024

Soutěž Zhruba 400 metrů čtverečních velký pozemek obklopující více než sto let starý dům na Žatecku,...

Mazlíčci hrají o prémiové granule za 10 tisíc, dejte hlas svým favoritům

3. června 2024  8:55,  aktualizováno  17.6 9:19

Hlasování v anketě o nejroztomilejšího mazlíčka měsíce června je tu. Vítězové získají prémiové...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Čočka, brokolice, špenát i semínka. Co musíte jíst pro souměrná ňadra

20. června 2024

Premium Mít nádherná ňadra je pro mnohé ženy sen. Jen málokterá však mívají k ideálu krásy blízko. Někdy...

Koním Převalského přepraveným do Kazachstánu se daří, už se začali pářit

21. června 2024

Koně Převalského, které Zoo Praha na začátku června přepravila do Kazachstánu, se v místních...

Hektarová zahrada v Posázaví je i se třemi dětmi celou sezonu drží venku

21. června 2024

Soutěž Už jako malá holka ze sídliště velmi ráda trávila čas u prarodičů na zahrádce, kde ji hlavně...

Drahota mění návyky lidí, radši si sednou s pivem v garáži, říká kuchař Punčochář

21. června 2024

Premium V minulosti získal třikrát prestižní ocenění Zlatý kuchař, ostruhy sbíral v zahraničí, patnáct roků...

Čočka, brokolice, špenát i semínka. Co musíte jíst pro souměrná ňadra

20. června 2024

Premium Mít nádherná ňadra je pro mnohé ženy sen. Jen málokterá však mívají k ideálu krásy blízko. Někdy...

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...