Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho kolega Daniel Govoni ukážou, jak si na grilu udělat nevšední pomalu dušené srnčí ragú na víně s kořenovou zeleninou, brusinkami a perníkem.

Podzim je časem, kdy je k mání ta nejčerstvější zvěřina. Proto jsme se s Danielem rozhodli, že vám dneska ukážeme, jak si na grilu připravit nevšední chuťový zážitek ve formě srnčího ragú,“ říká v úvodu dalšího dílu grilovací akademie David Kubricht.

A kde jinde si takovou pochoutku připravit než ve stylové dvě stě let staré, přesto velmi krásně a citlivě zrekonstruované roubence v Moravských Křižánkách, kterou našim průvodcům doporučil Amazing Places.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

Tady najdete vše, co potřebujete pro dokonalý relaxační pobyt v přírodě, od sauny, venkovního bazénu, vířivky, krásných kachlových kamen přes elektrokola až po výbornou kávu anebo župany a pantofle.

„Pro srnčí maso a obecně pro zvěřinu platí, že nemá moc tuku, protože běhá furt po lese, takže tuk se v něm nemá, jak vytvořit a ve finále z něho nedostaneme moc šťávy. My si šťávu do srnčího dodáme skvělým červeným vínem, které nám maso navíc krásně ochutí,“ vysvětluje svůj záměr pipMaster.

Dietní a lehce stravitelné srnčí maso obsahuje také hodně draslíku a železa, proto je potřeba si ho alespoň jednou ročně dopřát.

Suroviny na srnčí ragú (pro 10 osob):

  • 1,5 kg srnčí přední bez kosti
  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 kořenové petržele
  • ¼ celeru
  • 50 g sádla
  • 50 g cukru
  • 100 g rajčatového protlaku Mutti
  • 40 g soli
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 3 bobkové listy
  • 0,5 dcl octa
  • 50 g citronu
  • 100 g švestkových povidel
  • 100 g brusinkového kompotu
  • 150 g perníku
  • 0,5 l červeného vína

Maso očistěte od blan, důkladně osušte a nakrájejte na drobné kostky. Dále si pokrájejte na drobné kostičky cibuli a kořenovou zeleninu.

Gril rozehřejte na 250 stupňů a dejte si do něho předehřát litinový kotlík, ve kterém rozpusťte sádlo a připravenou zeleninu v něm orestujte.

Do sítka na koření dejte 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře a 3 lístky bobkového listu. Dále rozmáčkněte a posekejte 2 až 3 stroužky česneku podle chuti. Do orestované zeleniny přidejte 100 gramů rajčatového protlaku a zarestujte společně se zeleninou.

K základu přidejte pokrájené srnčí maso a také zarestujte. Přidejte posekaný česnek, osolte, opepřete podle chuti a do kotlíku vložte sítko s kořením. Podlijte 2,5 deci červeného vína. Kotlík přiklopte víkem a nechte v grilu hodinu dusit.

Po hodině promíchejte a přidejte 100 gramů povidel a 100 gramů kompotovaných brusinek. Nechte opět asi hodinu dusit, dokud maso úplně nezměkne.

„Těsně před koncem si ragú dochutíme, přikyselíme, přisladíme, podle toho, co bude potřeba, a nakonec to zahustíme perníkem. A samozřejmě celou dobu podléváme zbylým červeným vínem,“ upřesňuje další kroky pipMaster.

Suroviny na noky:

  • 500 g bramborových noků
  • 1,5 dcl sezamového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 dcl vody
  • čerstvý rozmarýn, tymián a šalvěj
  • sůl

K ragú budou mistři grilu tentokrát servírovat noky. Do grilu dejte rozpálit litinovou pánev do které nalijte sezamový olej, přidejte česnek a čerstvé bylinky. Daniele použil tymián, rozmarýn a šalvěj. Do pánve nakonec přidejte bramborové noky.

„Protože plocha v grilu není úplně rovná, tak noky v pánvi pořádně promíchejte,“ radí Daniele. Za opatrného míchání přidejte do pánve deci vody a trochu soli.

„Po minutě přidejte další sezamový olej a noky v něm ještě pět, možná i méně minut restujte,“ vysvětluje Daniele.

Ragú servírujte na talíř s opečenými noky. „Můžete dozdobit čerstvou šalvějí a rozmarýnem,“ uzavírá Daniele. Lehce opepřete a podávejte.

Autor:

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Udělejte si na grilu svátek. Vyzkoušejte to nejchutnější japonské wagyu

Wagyu s květákem, třtinovým cukrem s chilli a krémem z wasabi

Dneska hodí Jan Horký s Davidem Valíčkem na gril nejkvalitnější a nejchutnější hovězí maso na světě...

VIDEO: Kouzlo bylinkového konfitu dá kotletě chuť úplně jiného vesmíru

Grilované kotlety s rajčaty a chřestem

Konfitované a šťavnaté kotletky z vepříka na bylinkovém másle s grilovanými baby brambůrky a...

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

  • Nejčtenější

Gorilí ikona, kterou už neuvidíte. Makumba zahynul v souboji s jiným samcem

Proč letos na jaře Marek Ždánský opět vyrazil do Afriky? „Chtěl jsem vidět poslední poddruh goril, které jsem v jejich přirozeném prostředí ještě neviděl – gorily nížinné, o které jsem se staral...

23. července 2024

Dům vlastně koupili kvůli zahradě, učarovala jim i zarostlá. Dnes je to ráj

Před devíti lety koupili dům s nádhernou a na městské poměry obrovskou zahradou, o kterou se léta nikdo nestaral. „V jedné části byla plná náletů od sousední zahrady, a až do jejího středu se táhly...

24. července 2024,  aktualizováno  10:01

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANKETA: Pět variant jména pro luskouní holčičku. Které z nich to bude?

Zhruba dva a půl tisíce návrhů jmen pro samičku luskouna krátkoocasého, která se v Zoo Praha narodila prvního července, se během týdne sešlo od téměř čtyř tisíc čtenářů iDNES.cz. Děkujeme. Zoo Praha...

18. července 2024,  aktualizováno  22.7 12:15

Proč mňoukají, k čemu mají ocas a kolik z DNA tygra? Dejte si kočičí kvíz

Zvládnete levou zadní a bez chybičky desítku otázek motajících se kolem koček? Pokud ano, můžete si zahrát o rodinnou kuchařku Jednou rukou.

25. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Závodky mlely do sekané velrybí maso. Bylo levné, hovězí nebylo, líčí historik

Premium

Snídaně před odchodem do práce, oběd ve dvanáct a teplá večeře? Tyto zvyklosti Češi rychle opouštějí. Čas jídla se posouvá podle potřeby, jíme, když máme čas a náladu. „Vítězí individualismus,“ říká...

20. července 2024

Trénuje psy pro Afriku. Krutost pytláků je neskutečná, říká kynoložka

Premium

Hana Böhme rozhodně není žádná cukrová panenka, při výcviku ostrých psů by jí to ani neprošlo. Tahle drsňačka má ovšem ve skutečnosti srdce na dlani a nesmírně se jí dotýká drancování přírody a...

27. července 2024

Pes Avatar míří do Konga, má být postrachem pašeráků. Vyčenichá slonovinu i munici

Rok a půl starého belgického ovčáka Avatara symbolicky předali zástupci dvorského safari parku a projektu Malina pro slona celníkům z Konga. V pětimilionové africké zemi bude speciálně vycvičený pes...

26. července 2024  17:35

Už žádný plast. Vyrobte si zahradní dřevěný stolek. Rychle a jednoduše

Zahradní stůl pro příjemné posezení ve stínu stromů si samozřejmě můžete koupit. Pokud jste však aspoň trochu šikovní a chcete sedět u „svého“ stolu, můžete si ho snadno vyrobit.

26. července 2024

Zoo v Jihlavě musela uspat žirafího samce Zuberiho, měl v noze těžkou artrózu

Jihlavskou zoologickou zahradu zasáhla smutná zpráva. Přišla o žirafího samce Zuberiho. Chovatelé ho museli nechat uspat. Důvodem byly chronické zdravotní problémy. Zuberi trpěl vážným ortopedickým...

25. července 2024  11:48

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....