Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý díl grilovacího seriálu potěší jak dospělé, tak především děti. Jan Horký vytvoří dětský burger s gigahranolkou a Adéla Bigasová nabídne trhaná kuřecí prsa v tomatové omáčce na indickém chlebu naan, které si vaše děti zamilují.

Jan Horký pro vás připravil fenomén mezi grilovanými pokrmy – burger, avšak v dětském provedení s čedarem, kari a řepnou majonézou s dekorací z karotkového julienne, klíčky červené řepy a krémem z avokáda. To všechno v dětských očích k dokonalosti dovede grilovaná gigahranolka.

Dětský burger, který bude hrát všemi barvami a dětem bude rozhodně chutnat, Horkému pomůže vyšperkovat kolega David Valíček.

Postup krok za krokem

A aby dětské radosti nebylo málo, v dnešním GrillTipu (uvidíte na konci videa) ukáže Adéla Bigasová z George Prime Steak v Mnichově rychlý recept na trhaná kuřecí prsa dušená ve sladkokyselé rajčatové omáčce s domácím chlebem naan, který připravíte i bez droždí.

Začněte přípravou zeleniny, nakrájejte si julienne a gigahranolky

Mrkev nakrájejte na slabé nudličky.

Z mrkve nejprve připravte julienne – jemné proužky zeleniny, které se často používají při přípravě salátů. Vedle toho si stejným způsobem připravte červenou řepu, kterou buď už předem koupíte předvařenou anebo ji s trochou oleje a soli dejte při 150 stupních v alobalu do grilu.

Tenké proužky julienne vytvoříte jednoduše pomocí škrabky, ty pak naskládejte na sebe a pokrájejte na rovnoměrné dlouhé nudličky, jako ve videu. Mrkev od řepy držte v této fázi odděleně, aby se mrkev od řepy neobarvila.

Proužky řepy i karotky zakápněte šťávou z limety. Oboje trochu osolte a zakápněte bio olejem. Použijte skutečně slunečnicový, protože olivový olej by přehlušil chuť řepy a mrkve. Promíchejte a zeleninu stále držte odděleně.

Dále si připravte z větších brambor gigahranolky podle videa. Z odřezků si pak můžete udělat třeba bramborovou polévku anebo krém. Připravené hranolky dejte na alobal, pomažte slunečnicovým olejem.

Mezi brambory nechte rozestupy na alobalu, protože je v nich škrob. Brambory bohatě osolte, alobal zabalte a vložte dělat 10 minut do rozpáleného grilu na 150 stupňů. K hranolkům rovnou dejte rozpálit i litinovou pánev.

Suroviny na 6 porcí:

  • 6 ks bulek na burger
  • 3 g kari koření
  • 2 cl sójové omáčky Kikkoman
  • 300 g sýru čedar
  • 200 g žloutků
  • 200 g karotky
  • klíčky z červené řepy
  • 300 g salátu frisée
  • 0,6 kg hovězí mletého masa
  • sůl
  • 6 dl bio slunečnicového oleje Al Natura
  • 40 g dijonské hořčice
  • 1 ks limetky
  • 400 g menší červené řepy
  • 800 g větších brambor
  • 300 g krémového sýru Tartimalin nebo pomazánkové máslo
  • 3 ks avokáda
  • 2 lžíce sušené červené řepy

Čas na přípravu dětských majonéz a krému z avokáda

Do žloutků za stálého míchání přilévejte pomalu 4 dcl oleje a vymíchejte v krémovou konzistenci.

Na majonézu budete potřebovat 4 žloutky, bio slunečnicový olej, prach z červené řepy, kari koření, dijonskou hořčici a limetu. Na avokádový krém jen krémový sýr Tartimalin, avokádo a taky limetku.

Žloutky jsou jeden tuk, ty v misce rozmíchejte ideálně vychlazené se slunečnicovým olejem, což je druhý tuk. Jedná se tedy o spojování dvou tuků, s tím pomůže i 40 gramů dijonské hořčice, která v sobě obsahuje kyselost a pomůže oba tuky spojit.

Použít můžete navíc i limetovou či citronovou šťávu nebo rozvar z vinného octu. Do žloutků za stálého míchání pomalu přilévejte 4 dcl oleje a vymíchejte v krémovou konzistenci. Pokud vám majonéza nejde dobře vymíchat použijte kostku ledu, která žloutky zchladí.

Nakonec do ní přidejte trochu soli a kapku limetové šťávy. Majonézu rozdělte do dvou misek. Do jedné zamíchejte kari koření a dejte alespoň na 5 minut odstát do lednice, aby se v ní rozvinula chuť kari. Do druhé misky přidejte 2 lžíce sušené červené řepy, zamíchejte a rovněž dejte odstát na chladné místo.

V mělčí misce rozmačkejte avokádo, ale ne úplně, cílem je cítit v krému jeho kousky. Na 1 avokádo použijte 1 lžíci sýru Tartimalin, lehce zamíchejte a zakápněte limetovou šťávou.

Dokončete gigahranolky a konečně přijde řada i na maso

Hranoly průběžně kontrolujte.

Než se však dostanete k masu, vyndejte z grilu a alobalu gigahranolky. Ty pak při stejně nastavené teplotě v grilu vložte na rozpálenou litinovou pánev a hranolky opečte 1,5 až 2 minuty že všech stran.

Burgery budete kompletovat do bulky, ideální bulka by měla být vláčná, křehká a voňavá. Bulky rozkrojte podél a pomocí tvořítka anebo skleničky vykružte v horní části bulek kloboučky, jak vidíte ve videu.

Maso dochuťte pouze 2 cl sójové omáčky a pořádně z něj vymačkejte vzduch. Na pečicí papír dejte kapku oleje a za pomoci tvořítek vytvarujte 1 až 1,5 cm vysoké velké a malé masové placky. Uprostřed nich udělejte prstem důlek, protože burger se v grilu nafukuje, a po ugrilování se zase vrátí do původního tvaru.

Gril rozpalte na 230 stupňů a masové placky vložte na litinový rošt. Při této teplotě stačí 2 až 3 minuty z každé strany. Pro děti je samozřejmě vhodnější maso propéct více než pro dospělé.

Že jsou burgery hotové, poznáte jednoduše podle toho, že se z roštu odlepí. Důležité je hlídat teplotu v jádru masa, kde by mělo být ideálně 72 stupňů, zejména právě pro děti. Na burgery pak vložte čedar a sýr nechte 10 až 20 sekund na mase v grilu rozpustit.

A můžete servírovat

Do otvoru nandejte salát z řepy a mrkve. Dozdobte klíčky červené řepy a zaklopte vykrojeným kloboučkem.

Z grilu vyndejte opečené gigahranolky a dejte je na talíř. Poslední komponent, který bude potřeba ogrilovat, jsou bulky včetně kloboučků, stačí jenom 30 sekund z obou stran.

Začněte kompletovat. Ochucenou červenou řepu zamíchejte s karotkovým salátem. Na spodní část bulky dejte majonézu z červené řepy a vedle kari majonézu. Trošku frisée salátu, přidejte burgerové maso, zaklopte vrchní bulkou s otvorem, a do otvoru nandejte připravený salát z řepy a mrkve. Dozdobte klíčky červené řepy a zaklopte vykrojeným kloboučkem. Burgery můžete samozřejmě „secvaknout“ špejlí.

Na talíř vedle burgeru nandejte avokádový krém, přidejte k němu giga hranolku. Zkompletovaný burger ještě nakonec posypte špetkou sušené červené řepy a umělecké dílo dokončete pár tahy z dětských majonéz.

GrillTip Trhané farmářské kuře v rajčatové omáčce na indickém chlebu naan

Trhané farmářské kuře v rajčatové omáčce na indickém chlebu naan

Na směs (suroviny na 6 porcí):

  • 600 g kuřecích prsou bez kůže
  • 800 g rajčat
  • 180 g šalotky
  • 40 g česneku
  • 20 g bazalky
  • 20 g cukru krystal
  • 125 ml červeného vinného octa
  • 120 ml vody
  • 50 g másla
  • 160 ml oleje
  • Rostlinný olej na restování
  • Na dozdobení parmezán a hráškové výhonky

Na indický naan:

  • 400 g hladké mouky + 30 g mouky na podsypání
  • 375 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce kypřicího prášku
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 30 g ghi na potření

Postup na směs:

Gril rozpalte na 250 °C přímou metodou. Rajčata rozkrojte napůl a vložte na 3 minuty do grilu.

Šalotky nakrájejte nahrubo, rozmačkejte česnek, orestujte, přidejte červený vinný ocet a nechte vyvařit, přidejte ugrilovaná rajčata z grilu, podlijte vodou a duste pod pokličkou 5 minut.

Maso nařízněte po vlákně do hloubky 0,5 cm, osolte, opepřete, zatáhněte na grilu z obou stran a vložte k omáčce. Přiklopte pánev a duste dalších 10 minut.

Maso natrhejte a omáčku s olejem rozmixujte a přidejte 50 g másla.

Postup na indický naan:

Smíchejte suché suroviny, do 600 g hladké mouky nasypte kypřicí prášek a osolte. Přidejte 3,5% bílý jogurt a dokonale promíchejte. Těsto pak ručně hněťte 10 minut, dokud se nevytvoří lepek.

Do těsta nalijte 2 lžíce řepkového oleje a vypracujte. Vložte zpět do misky, přikryjte potravinářskou fólií a nechte v teple 15 minut odležet.

Odpočinuté těsto poprašte moukou, vyválejte v placky a pokrájejte na 6 kusů po 140 g. Z bochánků vyválejte 1,5 cm vysoké placky.

Zvyšte teplotu grilu na 350 °C, rošty potřete rostlinným olejem a vložte placku do grilu. Pečte z každé strany 30 sekund. Dobře připravené těsto začne dělat bubliny.

Placku potřete ghí, naložte směs z pánve, dozdobte sýrem a hráškovými výhonky.

Autor:

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Udělejte si na grilu svátek. Vyzkoušejte to nejchutnější japonské wagyu

Wagyu s květákem, třtinovým cukrem s chilli a krémem z wasabi

Dneska hodí Jan Horký s Davidem Valíčkem na gril nejkvalitnější a nejchutnější hovězí maso na světě...

VIDEO: Kouzlo bylinkového konfitu dá kotletě chuť úplně jiného vesmíru

Grilované kotlety s rajčaty a chřestem

Konfitované a šťavnaté kotletky z vepříka na bylinkovém másle s grilovanými baby brambůrky a...

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

Hlavní úkol večera: T-bone steak

VIDEO Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

  • Nejčtenější

Gorilí ikona, kterou už neuvidíte. Makumba zahynul v souboji s jiným samcem

Proč letos na jaře Marek Ždánský opět vyrazil do Afriky? „Chtěl jsem vidět poslední poddruh goril, které jsem v jejich přirozeném prostředí ještě neviděl – gorily nížinné, o které jsem se staral...

23. července 2024

Dům vlastně koupili kvůli zahradě, učarovala jim i zarostlá. Dnes je to ráj

Před devíti lety koupili dům s nádhernou a na městské poměry obrovskou zahradou, o kterou se léta nikdo nestaral. „V jedné části byla plná náletů od sousední zahrady, a až do jejího středu se táhly...

24. července 2024,  aktualizováno  10:01

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANKETA: Pět variant jména pro luskouní holčičku. Které z nich to bude?

Zhruba dva a půl tisíce návrhů jmen pro samičku luskouna krátkoocasého, která se v Zoo Praha narodila prvního července, se během týdne sešlo od téměř čtyř tisíc čtenářů iDNES.cz. Děkujeme. Zoo Praha...

18. července 2024,  aktualizováno  22.7 12:15

Proč mňoukají, k čemu mají ocas a kolik z DNA tygra? Dejte si kočičí kvíz

Zvládnete levou zadní a bez chybičky desítku otázek motajících se kolem koček? Pokud ano, můžete si zahrát o rodinnou kuchařku Jednou rukou.

25. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Závodky mlely do sekané velrybí maso. Bylo levné, hovězí nebylo, líčí historik

Premium

Snídaně před odchodem do práce, oběd ve dvanáct a teplá večeře? Tyto zvyklosti Češi rychle opouštějí. Čas jídla se posouvá podle potřeby, jíme, když máme čas a náladu. „Vítězí individualismus,“ říká...

20. července 2024

Trénuje psy pro Afriku. Krutost pytláků je neskutečná, říká kynoložka

Premium

Hana Böhme rozhodně není žádná cukrová panenka, při výcviku ostrých psů by jí to ani neprošlo. Tahle drsňačka má ovšem ve skutečnosti srdce na dlani a nesmírně se jí dotýká drancování přírody a...

27. července 2024

Pes Avatar míří do Konga, má být postrachem pašeráků. Vyčenichá slonovinu i munici

Rok a půl starého belgického ovčáka Avatara symbolicky předali zástupci dvorského safari parku a projektu Malina pro slona celníkům z Konga. V pětimilionové africké zemi bude speciálně vycvičený pes...

26. července 2024  17:35

Už žádný plast. Vyrobte si zahradní dřevěný stolek. Rychle a jednoduše

Zahradní stůl pro příjemné posezení ve stínu stromů si samozřejmě můžete koupit. Pokud jste však aspoň trochu šikovní a chcete sedět u „svého“ stolu, můžete si ho snadno vyrobit.

26. července 2024

Zoo v Jihlavě musela uspat žirafího samce Zuberiho, měl v noze těžkou artrózu

Jihlavskou zoologickou zahradu zasáhla smutná zpráva. Přišla o žirafího samce Zuberiho. Chovatelé ho museli nechat uspat. Důvodem byly chronické zdravotní problémy. Zuberi trpěl vážným ortopedickým...

25. července 2024  11:48

Tajný trik na intimní hygienu v létě
Tajný trik na intimní hygienu v létě

Na trhu s intimní kosmetikou již existuje tolik produktů, ze kterých si můžeme vybrat: gely, emulze, pěny... My vám však pomůžeme s výběrem. Naše 3...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....