Recepty ze zvěřiny
Zvěřina na grilu. Češi k ní zatím hledají cestu, turisté ji milují, říká šéfkuchař
Za socialismu jsme opékali špekáčky a grilovali nejčastěji klobásy. Dnes je grilování v módě, podle průzkumů se mu pravidelně věnuje více než polovina populace. Lubomír Dolejš, šéfkuchař pražské...
Útulná a bohatá doba bronzová. Vědci do ní nahlédli skrze britské Pompeje
Glazovaná zvěřina na medu, náhrdelníky s korálky z Iránu, umné lněné oděvy, sekery a další nástroje. Přívětivé, zateplené kruhové domy, které čněly nad říční hladinou na kůlech. Neuvěřitelně dobře...
I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně
Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho kolega Daniel Govoni ukážou, jak si na grilu udělat nevšední pomalu dušené srnčí ragú na víně s kořenovou...
Zvěřina byla po staletí jen pro bohaté. Hlava srní, bobrový ocas i kačice
Podzim v kuchyni nově patří zvěřině, které naše generace znovu přicházejí na chuť. Maso divoké zvěře bylo dříve výsadou jen movitých vrstev. Pytláci ho sami často ani nejedli, protože ho hospodyně...
Základní lekce, jak připravit delikátní zvěřinu. Stačí znát správné fígle
Lahodné maso, které si gurmáni raději vychutnají v restauraci, než aby ho připravovali doma. Příprava je možná o kapku složitější, ale výsledek stojí za to. Navíc je zvěřina opravdu zdravá, mj....
Zvěřině s černorybízovou se na Kladské vyrovnala Forejtova se šípkovou
Souboj na talíři, kuchařská road movie Radka Kašpárka, Jana Punčocháře a Přemka Forejta, zamířila v druhém díle druhé řady do pensionu Kladská, od Mariánek co by kamenem dohodil. Na místo obklopené...
Hony přiškrtil covid, myslivci boří mýty o zvěřině a prodávají on-line
Zvěřina má punc nedostupného masa s obtížnou přípravou neprávem, tvrdí myslivci. Zájem lidí o úlovky z lesa přiživuje v době covidu internet, a toho by rádi využili. S odbytem divočiny je totiž...
Podzim je časem zvěřiny. Jak připravit bažanta nebo kančí maso?
Zvěřina je pro mnoho amatérských kuchařů a kuchařek tak trochu „vyšší dívčí“, ale s našimi recepty a videorecepty to nakonec přece jen nemusí být tak náročné, jak by se mohlo zdát.
O zvěřinu není zájem, myslivci a lesníci ji prodávají přes aplikace
Nečekaný výpadek poptávky po zvěřině, který myslivcům způsobil soubor omezení během koronavirové krize, zvýraznil už dříve narůstající problém. Lidé zvěřinu nekupují. Myslivci však musí udržovat...
Pro srnce či divočáka k nejbližšímu myslivci. Labužníkům pomůže nový web
Výkupny zvěřiny přestaly v době koronaviru a uzavřených restaurací vykupovat od myslivců ulovenou zvěřinu. Českomoravská myslivecká jednota proto začátkem června spustila speciální web, který má...
Zvěřinu nikdo nechce, myslivci mají narvané sklady. Chtějí ji prodávat napřímo
Zvěřina možná bude levnější a pravidla pro její prodej jednodušší. Myslivci usilují o to, aby mohli zpracované maso prodávat lidem přímo „ze dvora“. Nebo dokonce pomocí aplikace v mobilu. S uzavřením...
Myslivci budou víc lovit, přemnožená zvěř ničí vysazené stromky
Na pulty obchodů by se letos mělo dostávat více zvěřiny, než bylo dosud zvykem. Lesníci totiž potřebují v Olomouckém kraji zredukovat přemnoženou spárkatou zvěř, která devastuje nově vysazené porosty...
Zvěřinu nechte dozrát či marinujte. Jen tak si doopravdy pochutnáte
S podzimem a časem honů se na naše talíře dostává i zvěřina. Pokud máte v rodině myslivce, asi víte, jak si s ní poradit. Ale když ji od někoho dostanete, může to být tak trošku danajský dar....
RECEPT DNE: Pečené křepelky s jablky
Zvěřina k podzimu patří. Vyzkoušejte náš recept na pečené křepelky s jablky.
S šípkovou, nebo se zelím? Zvěřiny je moc, končí i v krmivech pro mazlíčky
Myslivci i zpracovatelé zvěřiny zažívají vrchol sezony. Maso divočáků, srnců či jelenů však v tuzemsku příliš oblíbené není, a navíc domácím zpracovatelům kazí ceny dovoz levného masa ze zahraničí....
Restauraci hrozí pokuta 50 milionů, skladovala zvěřinu v nákladním výtahu
Inspektoři Státní veterinární správy odhalili v restauraci v centru Prahy nehygienické zacházení se zvěřinou. Kontrola nalezla těla dvou ulovených divočáků. Ta byla uložena ve znečištěných a...
Víc zvěřiny pro sebe i na prodej. Myslivcům se uvolní pravidla
Myslivci budou mít povoleno prodávat více zvěřiny. Vyhláška, kterou předložilo do vlády ministerstvo zemědělství, má zvýšit odstřely spárkaté zvěře, která komplikuje zalesňování v době kůrovcové...
V Česku pořád rostou "jaderné" hřiby. I třicet let po Černobylu
V některých monitorovaných potravinách je stále nezanedbatelné množství cesia Cs-137 z takzvaného počernobylského spadu, který byl v 80. letech 20. století způsoben havárií Černobylské jaderné...
Zvěřinu koupíte u myslivců podstatně levněji než v obchodě
Až sedmkrát levněji než v běžném prodeji můžete sehnat kančí nebo třeba srnčí maso přímo u myslivce. Ovšem pouze u těch, kteří mají speciální oprávnění takové úlovky prodávat, napsal týdeník 5plus2.
Pytláků v lese přibývá, zvěřina je drahá v obchodech i restauracích
Desítky kusů nelegálně ulovené zvěře nebo spíše zbytků zvířat najdou každý rok myslivci i turisté v lesích v Ústeckém kraji. Pytláků podle myslivců nebezpečně přibývá i kvůli cenám masa v obchodech a...
Zajíce nebo bažanta nenechávejte viset na balkoně, lepší je hned ho zpracovat
Kdyby se náhodou stalo, že vám u dveří bytu zazvoní příbuzný myslivec se zajícem nebo bažantem v ruce, neděste se. Se zvěřinou si poradíte docela snadno. Jen je pro lepší chuť masa dobré dodržet...
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky
Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala celer. Zlom nastal v pubertě, kdy své...
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!
Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je víno skvělé zejména jako nápoj, zkuste ho...
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich
Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí zeleninový salát.
Zvěřina, raci, skořice. Labužníci mohou zkusit, jak chutnalo baroko
Co mohli mít na talíři Bach, Caravaggio, Rembrandt nebo Matyáš Braun, mohou od minulé neděle až do konce února ochutnávat i dnešní lidé. Jídla a drinky inspirované barokem nabídne hned devět...
Lesy a rybníky mají rok nové vedení. Šéf není vidět, ale chválí si úspěch
Odstřel deseti tisíc kachen, úspěšná sklizeň i větší zájem o prodejnu ryb a zvěřiny. Nové vedení Lesů a rybníků města České Budějovice má za sebou rok fungování po bouřlivém odvolání bývalého šéfa.
Podzim láká na slavnosti čokolády, gulášů i zvěřiny a kávu s Kafkou
Také druhá půlka října přeje milovníkům dobrého jídla a pití. Tentokrát s námi například ochutnáte vynikající kávu. Kde? Na Prague Coffee Festivalu, který se o víkendu 22. a 23. října koná v Kafkově...
Jsme jen do počtu, hájili absence na jednáních opoziční zastupitelé
Krajští zastupitelé měli v dobíhajícím čtyřletém volebním období 25 zasedání, průměrně šest ročně. Jen čtrnáct členů z 55 hlasovalo na všech společných schůzích, tedy každý čtvrtý.
Švýcarský Graubünden: objevte velehorský ráj selských delikates
Švýcarsko je kulinárně ohromně bohatá země. A možná nejlépe je to vidět v největším kantonu Graubünden na východě alpské konfederace. Gastronomický vějíř se tam rozevírá od rustikálního sušeného masa...
Přehledný návod, jak si na grilu poradit s jednotlivými druhy masa
Každý druh masa potřebuje na grilu něco jiného. Jinak se zachází s kuřecím, jinak s hovězím, jinak se zvěřinou a jinak s rybami. Zkuste návody Grilovací akademie světového výrobce Weber a pošlete nám...
Příliš horké nápoje mohou způsobovat rakovinu jícnu, tvrdí experti
Na seznam „možných karcinogenů“ se - ne tak dlouho po červeném mase - dostávají také horké nápoje. Podle expertů Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny může totiž příliš teplé pití způsobovat...
Bobří ocas, vemínka, žáby i veverky aneb gastronomie za Karla IV.
Období 14. století bylo z gastronomického hlediska docela zajímavé. A i zde zanechal Karel IV. svou nesmazatelnou stopu - třeba nápadem na pěstování vinné révy v českých zemích. Jeho jídelníček vás...
Sladká kaše byla luxus. Jídelníček poddaných Karla IV. je dnes v módě
Doba panovníka Karla IV. byla obdobím dostatku. Díky absenci válek se tehdejší lidé stravovali překvapivě dobře, hodně podobně jako dnes. Hovězí dobytek se choval hlavně na mléko, ale vepřové na...
Gastronomické velikonoční trendy. Tipy, co ochutnat o svátcích
Je to sice brutální, ale sakramentsky dobré. V čase kolem Velikonoc přichází čas mléčných kůzlátek a jehňátek, jejichž lahodné maso je považované za jedno z nejchutnějších na světě. Mléčná miminka...
Lovci musí na veterinu posílat „pírko“ z divočáka. Jinak zaplatí kontrolu
Z ulovených divočáků musí myslivci od letošního roku posílat ke kontrole vzorky masa i takzvaná pírka - ocásky. Pokud je na Státní veterinární správu nezašlou, budou muset uhradit kontrolu na...
Zvěřina hraje prim, říká provozní stříbrné restaurace Maurerova výběru
Zvěřinová kuchyně Kristina Hrádku nedaleko Děčínského Sněžníku letos převálcovala slavné pražské restaurace. V prestižním průvodci gurmána Pavla Maurera získala v žebříčku 100 nejlepších a...
Poradny
Ptáte se dědka kořenáře
Co dělat, když je v krvi nadměrné množství železa. A jak je snížit? Vstoupit do poradny
Ptáte se kulináře
Dobrý den, prosím vás z čeho udělám nejlepší vývar? Děkuji. Vstoupit do poradny