Životní vítězství. Paret-Peintre ovládl na Giru horský test. Hirt je dvanáctý

  12:59aktualizováno  18:05
Už jednou byl třiadvacetiletý Francouz v letošním ročníku Gira d’Italia blízko vítězství. Jenže tehdy mu triumf sebral Tadej Pogačar a jeho UAE. V desáté etapě už si Valentin Paret-Peintre vůbec první vítězství v kariéře utéct nenechal. Jezdec AG2R byl nejsilnější při dojezdu na Bocca della Selva, ve kterém favorité vyhlásili klid zbraní. Jan Hirt dojel ve skupině s dalšími jezdci na celkové pořadí, pohoršil si ale z 10. na 12. místo.
Valentin Paret-Peintre vítězí v desáté etapě Gira d'Italia.

Valentin Paret-Peintre vítězí v desáté etapě Gira d'Italia. | foto: Reuters

Že si mladší z bratrů Paret-Peintreových přivezl do Itálie skvělou formu, ukázal už v osmé etapě na Prati di Tivo, kde se držel dlouho sám na čele a možná by tak i dojel do cíle, kdyby si Pogačarovi domestici neřekli, že chtějí připravit pro svého lídra cestu k dalšímu vítězství.

Desátá etapa Gira d’Italia

Podrobná reportáž

I v úterý se dlouho zdálo, že mu další vítězná příležitost uteče. Až do posledních tří kilometrů se totiž statečně držel na čele Jan Tratnik z Vismy. Slovinský časovkář měl za sebou téměř 35 kilometrů v sólo úniku a vypadal, že si svým konstantním tempem dojede pro vítězství.

Jenže pak se tři kilometry před cílem zvedl ze sedla Paret-Peintre a bleskově Tratnikovy naděje pohřbil.

„Věděl jsem, že poslední čtyři kilometry jsou z celého stoupání nejtěžší. Tak jsem čekal a čekal, až jsem konečně vyrazil,“ popisoval v cíli.

Svým nástupem se zbavil i Romaina Bardeta, lídra týmu DSM, a mnohem úspěšnějšího krajana. „Když jsem byl malý, koukal jsem doma na televizi, jak Romain získává pódium na Tour de France, a teď jsem s ním bojoval a porazil ho…“ kroutil šťastně hlavou Paret-Peintre.

Jakmile se jednou dostal na čelo, už nedal ani Bardetovi, ani zlomenému Tratnikovi šanci. Na posledních stovkách metrů si vybojoval půlminutový náskok a průjezd cílem v Bocca della Selva si patřičně užil. Svým výkonem se zařadil po bok těch mála jezdců, kteří své první kariérní vítězství vybojovali při horském dojezdu etapy Grand Tour.

„Nedokážu popsat, jak se teď cítím. Je to zkrátka úžasné.“

EUFORIE. Valentin Paret-Peintre napodobil loňský úspěch svého bratra Auréliena a vítězí v etapě na Giru.

Přestože nepřišly žádné útoky, závěr etapy byl krušný i pro jezdce ve skupině favoritů.

Bardet a další účastníci denního úniku totiž ohrožovali závodníky v první desítce celkového pořadí. Tým Bahrain Victorious se tak zvýšením tempa pokoušel bránit šesté místo Antonia Tiberiho.

Slabší den si vybral například muž v bílém dresu Cian Uijtdebroeks (Visma), který na své soupeře ztratil třináct sekund.

Naopak Jan Hirt ostrému tempu Bahrainu bez problému celé závěrečné stoupání odolával, až na posledních metrech při spurtu skupinky ztratil čtyři vteřiny a do cíle dorazil jako dvacátý.

Přesto český závodník v barvách Quick-Stepu kvůli posunu Bardeta a Filippa Zany (Jayco AlUla) šlapajících v úniku dne sestoupil z první desítky na dvanácté místo. Desátou příčku má ale stále vzdálenou pouhých 30 sekund. Na Bardeta, který je po úterním výkonu sedmý, ztrácí minutu.

Držitel růžového dresu Pogačar dál vede s náskokem dvou minut a čtyřiceti sekund na Daniela Felipe Martíneze (Bora).

RŮŽOVÝ DÉŠŤ. Tadeje Pogačara zatím většinu letošního Gira zkrápí pouze šampaňské a konfety.

Jak se vše odehrálo

Znovu do hor. Po volném dni čekala na peloton intenzivní 142 kilometrů dlouhá etapa s téměř třemi tisíci metry převýšení. Polední start v Pompejích sliboval zatím nejteplejší den letošního ročníku, což v kombinaci s už třetím horským dojezdem mohlo některým závodníkům působit mrákoty.

TŘÍDA PREMIANTŮ. Školní focení si před začátkem desáté etapy Gira připomněli někteří z jezdců včetně Tadeje Pogačara nebo Jonathana Milana.

Enormní zájem. Jen co byla desátá etapa odstartována, snažila se oddělit od pelotonu téměř polovina startovního pole. Úspěšná ale byla pouze trojice Quinten Hermans (Alpecin), Simon Clarke (Israel-PremierTech) a Alessandro De Marchi (Jayco AlUla). Nástupy z pelotonu neustávaly, žádný se ale nedokázal k triu na čele připojit.

Staří kamarádi. Clarke s De Marchim jsou dobří známí: strávili spolu rok ve stejném týmu, jsou stejně staří a loni spolu předvedli na Giru heroický výkon v šesté etapě, když je po 160 kilometrech v úniku dostihl peloton jen pár metrů před cílem.

Zlom. Organizátorům nelze upřít smysl pro humor, sprinterskou prémii totiž zařadili do stoupání ve městě Arpaia. Poté následovalo další neklasifikované stoupání na Bivio Tabumo, ve kterém se postupně odtrhla od pelotonu téměř třicítka jezdců a rychle získávala cenné vteřiny náskoku. Do cíle zbývalo 80 kilometrů a o úniku dne bylo konečně rozhodnuto.

Nadějné vyhlídky. Při přejezdu první vrchařské prémie dne na Camposauro činila už výhoda úniku téměř čtyři minuty, několik týmů v ní navíc bylo ve dvou až ve třech, a o tahání tempa se tak měl vždy kdo postarat. Kvůli zdravotním problémům odpadl z vedoucí skupiny Julian Alaphilippe (Quick-Step), naopak Bardet nebo Zana měli velkou šanci na posun celkovým pořadím.

Rozpad úniku. Klíčový okamžik dne vyprovokoval Filippo Fiorelli (Bardiani) při průjezdu prémií Intergiro 40 kilometrů před cílem. To už měl únik k dobru celkem pět minut a zdálo se stále pravděpodobnější, že právě někdo z čelní skupiny získá etapový triumf. Fiorelliho rychle dojel Jan Tratnik (Visma) a pokračoval osamocen dál. Za Slovincem se vytvořila čtveřice pronásledovatelů, skvělého časovkáře ale nebyla schopná dojet.

POD RŮŽOVÝMI OBLÁČKY. Peloton v desáté etapě Gira.

Tratnik odolává. Časovkář Vismy si dokázal vytvořit až minutový náskok na skupinu Bardeta, Paret-Peintra, Marca Friga (Israel-PremierTech) a Andrea Bagioliho (Lidl-Trek) a ještě patnáct kilometrů před cílem vypadaly jeho naděje na vítězství velmi reálně. Za další dva kilometry se od uvadajících kolegů oddělili Paret-Peintre s Bardetem, k Tratnikovi se dlouho ale vůbec nepřibližovali.

Jeden rozhodující nástup. Slovinec ale přece jen po dlouhém sólu postupně vadnul a když projížděl pod bránou značící tři kilometry do cíle, měla ho už francouzská dvojice na dohled. Tehdy se mladší z Francouzů zvedl ze sedla, téměř okamžitě se zbavil Bardeta a rychle se dostal k Tratnikovi. Rozdíl v síle obou jezdců byl na první pohled viditelný, a tak i Slovince nechal Francouz rychle za sebou. Cestu k prvnímu profesionálnímu vítězství měl volnou.

Cyklistický závod Giro d’Italia

10. etapa (Pompeje - Cusano Mutri, 142 km):

1. V. Paret-Peintre (Fr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) 3:43:50, 2. Bardet (Fr./dsm-firmenich-PostNL) -30, 3. Tratnik (Slovin./Visma-Lease a Bike) -1:00, 4. Bagioli (It./Lidl-Trek) -1:17, 5. A. Paret-Peintre (Fr./Decathlon-AG2R-La Mondiale), 6. Geschke (Něm./Cofidis) oba -1:24, ...20. Hirt -3:18, 156. Černý (oba ČR/Soudal-Quick Step) -36:13.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./UAE Emirates) 36:48:08, 2. Martínez (Kol./Bora-hansgrohe) -2:40, 3. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -2:58, 4. O’Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) -3:39, 5. Uijtdebroeks (Belg./Visma-Lease a Bike) -4:15, 6. Tiberi (It./Bahrain Victorious) -4:27, ...12. Hirt -5:57, 153. Černý -2:35:27.

  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

Macháče nesrazilo pětihodinové čekání, v Paříži postoupil do druhého kola

28. května 2024,  aktualizováno  29.5

Jediný český tenista zasáhl do programu třetího hracího dne Roland Garros. Tomáš Macháč se nenechal...

Hokej na písku? Barvík hraje za Kuvajt, v Česku boří stereotypy

29. května 2024

Premium V mládežnické kabině Zimního stadionu Luďka Čajky ve Zlíně potkal hvězdu New Yorku Rangers Filipa...

Duplantis se na větrné Tretře pokoušel o světový rekord, Manuel zářila na čtvrtce

28. května 2024,  aktualizováno  21:09

Světová atletická esa se zase po roce sešla v Ostravě. Automat na světové rekordy Armand Duplantis...

Jsem úplný profík. Macháč po zdolání Djokoviče ví: Přichází čas naší generace

28. května 2024  20:50

Paříž (Od našeho zpravodaje) V pátek v Ženevě přemohl světovou jedničku Novaka Djokoviče, o den později ve Švýcarsku neúspěšně...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...