Zapomeňte na bramborové chipsy. Vyčarujte je z bůčku a na grilu

  • 9
V dnešním dílu grilovací akademie vám její průvodce David Kubricht ukáže, jak na grilované chipsy z bůčku. Tuto jednoduchou a dokonalou chuťovku k dobře vychlazenému pivu si prostě zamilujete.

Průvodci grilováním navštívili Nepomuk, kde původně stál historický Turkův pivovar. Dnes tu najdete pivovar Zlatá kráva, který svým pojmenováním odkazuje na Sochorův statek, kam naši průvodci nedávno zavítali. Vedle farmářského pivovaru tady najdete i pivní hotel s wellness zónou a pivními lázněmi.

„Protože jsme dneska v pivovaru, tak si uděláme dokonalou chuťovku k pivu. Zauzené chipsy z bůčku, které budeme potírat pivem, medem a česnekem s chilli,“ říká v úvodu epizody pipMaster David Kubricht.

Plátky z bůčku vyválejte do tenka

Protože se bůček bude krájet na tenké plátky, dejte ho nejprve na půl hodiny namrazit do mrazáku. Z bůčku sundejte kůži.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

„Stranou, kde byla kůže, ho dejte na prkénko a bůček nakrájejte na tří až čtyřmilimetrové plátky,“ ukazuje postup pipMaster. Plátky následně vykládejte na prkénko a okořeňte směsí grilovacího koření HOT BBQ ze soli, cukru, papriky a česneku. Toto koření dodá bůčku příjemnou pikantnost.

„Nakořeněné plátky přikryjte potravinářskou fólií a kuchyňským válečkem, anebo klidně i prázdnou lahví od piva, plátky bůčku vyválejte do tenka,“ vysvětluje dál postup pipMaster.

Stejnoměrné plátky vyskládejte na plechovou mřížku a můžete s nimi do grilu, který roztopte na 150 stupňů. Chipsy dělejte nepřímou metodou. Tlumicí deflektory doporučuje David Kubricht obalit alobalem, protože z bůčku vám bude dovnitř grilu kapat hodně tuku. Do grilu přidejte jeden kousek ovocného dřeva na zauzení a plátky masa v něm nechte půl až tři čtvrtě hodiny dělat.

Místo černého piva zkuste raději citrusové

„Než se nám chipsy zaudí, vybereme si pivo na potěr,“ říká svému italskému kamarádovi a rovněž průvodci akademií Danielu Govonimu. Pivo ve Zlaté krávě, které průvodci navštívili, zde od začátku, tedy od roku 2018, vaří sládková Žaneta Petružálková, která o místní zlatý mok pečuje tím nejlepším způsobem.

Přestože na potírání bůčku by se nejlépe hodilo černé pivo, doporučila sládková pipMasterovi svrchně kvašenou dvanáctku Yellow Cow, která v sobě kromě sladu a chmelu obsahuje také citron. „Toto pivo tak i v letních měsících zaručí příjemné osvěžení a perfektně se hodí ke grilování,“ říká sládková ze Zlaté krávy.

Suroviny na bůčkové chipsy:

  • 1 kg vepřového bůčku bez kosti
  • kořenící směs pipMaster HOT BBQ ze soli, cukru, papriky a česneku
  • 1,5 dcl světlé pivo Yellow Cow
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce teriyaki česnekové omáčky Kikkoman
  • 1 chilli paprička

Potěr na chipsy připravte z deci a půl piva, přidejte dva stroužky najemno posekaného česneku, jednu lžíci medu, dále dvě lžíce teriyaki česnekové omáčky a posekanou jednu celou chilli papričku.

Při potírání bůčku buďte opatrní. Tuk může chytit

Zauzené chipsy potřete připraveným potěrem. „Při potírání buďte opatrní, může vám chytit tuk z bůčku,“ upozorňuje pipMaster a dodává: „pokud se vám to stane, zavřete gril tak, abyste úplně uzavřeli přístup vzduchu k ohni, a tak ho udusíte.“

Potěr pak nechte na chipsech už jen pět minut zatáhnout při zcela uzavřeném grilu. „Po sundání z grilu ještě nechte chipsy pět minut vystydnout, protože budou příliš horké,“ upozorňuje pipMaster.

„Vypadají a chutnají naprosto skvěle. Chipsy nejsou ani vysušené, ani šťavnaté a jsou parádně okořeněné. Ve Zlatý krávě to bylo naprosto super a budu se těšit, že se spolu příště uvidíme na dalším místě, které nám doporučí Amazing Places,“ uzavírá spokojený pipMaster.


Letní grilování - Maso