Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

aktualizováno 
Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už mají vyprodáno. Pokud jste ji objednali včas, zbývá už jen, abyste husu správně připravili.

Metod je asi tolik, kolik šéfkuchařů. Například existuje recept na super pomalu pečenou husu přes noc, zajímavý recept pro nás připravil i s lokšemi kuchař Martin Hořejš. Další variantu, ze kterých si můžete vybrat, upekl bloger Martin Kuciel zvaný Cuketka, který dává přednost pečení na mřížce, aby mohl kolem husy vzduch dobře proudit.

Fotogalerie

„Moje východiska pro pečení husy? Prvně pečení na vyšším roštu. Je to způsob, kde se husa peče jakoby ve vzduchu a má pod sebou dostatek prostoru pro proudění vzduchu. Plech nebo pekáč dole je primárně pro zachytávání výpeku a tuku. A stejně tak úvodní voda na podlití – chrání tuk i výpek, který z husy odkapává v úvodu, aby se nepřepaloval,“ popisuje v receptu.

Peče pomalu a při nízké teplotě - pět hodin při 150 °C a pak kvůli kůrce ještě čtvrt hodiny při 230 °C. „Můžete husu zakrývat nebo topit ve spoustě podlité vody, ale nic z toho ji před vysušením nezachrání. Nízká teplota pečení a pomalé šplhání vnitřní teploty je ta nejlepší taktika. Pomůže to i s vypékáním tuku z tučné kůže husy,“ radí Cuketka.

Suroviny

  • 1 husa
  • sůl, kmín, jablka

Důležité je i dlouhé a pořádné nasolení masa předem. Ideál by bylo husu zasypat solí úplně celou a nechat v lednici přes noc. Pro naše domácí potřeby stačí pořádné osolení a odpočinek do druhého dne. Nasolení je klíčové pro správnou chuť husy a pro vypečenou kůži.

Co dál? „Snad už jen práce s výpekem. Sám ho jen oddělím od tuku, rozpustím ve vývaru a svařím do vyšší koncentrace. Tak jsem nejspokojenější,“ říká.

Při výběr husy doporučuje bloger zvolit husu mladou – okolo 3 kg. Pracuje se s nimi nejlépe, mají jemnější chuť a dají se upéct v rozumném čase. Pokud budete pracovat s husou mraženou, doporučuje připočíst dva dny navíc a husu rozmrazit pomalu přímo v lednici. 

Postup

Tip blogera:

Jak šťávu zahustit? Sám šťávu nejraději nezahušťuji. Pokud chcete mít klasickou omáčku zahuštěnou jíškou, dostanete se k ní docela snadno. 

V rendlíku rozehřejte lžíci sebraného husího sádla, přidejte lžíci mouky a chvíli zasmahněte. Poté vmíchejte šťávu (podle potřeby nařeďte) a povařte asi 10 minut do zhoustnutí. 

Zaprašování moukou přímo do výpeku s tukem v pekáči neodporučuji, je to totiž dost nešikovné. Když uděláte jíšku i šťávu zvlášť, máte obojí pěkně pod kontrolou a můžete omáčku pěkně vyladit.

  1. Husu si nejprve připravte a nasolte. Z břišní dutiny vyjměte droby i přebytečný tuk. Pak husu ze všech stran i zevnitř pořádně osolte (opravdu solí nešetřete) a okmínujte. Dejte na plech nebo na mřížku a nechte odležet v lednici. Minimum je přes noc, ideál je 24 hodin.
  2. Nasolenou husu osušte a dutinu vyplňte jablky. Ideální sestava na pečení je plech s vyšším okrajem a vysoký rošt na drůbež (na videu), který umožňuje volné proudění vzduchu i na spodní straně. Můžete to také vyřešit použitím pekáče a tím, že husu položíte přímo na mřížku v troubě.
  3. Husu před pečením podlijte vodou a dejte péct do trouby rozehřáté na 120 °C. Pečte podle velikosti husy 4 až 6 hodin. Maso musí jít po upečení úplně od kosti. Pro pěkně křupavou kůrčičku husu ke konci vyndejte z trouby. Troubu rozehřejte na 230 °C. Pak husu vraťte a zprudka zapečte asi 15 minut.
  4. Upečenou husu dejte stranou a nechte v klidu odpočívat. Mezitím z plechu slijte přebytečný tuk. Dejte na sporák a zalijte vodou (nebo vývarem). Nechte přijít k varu a zároveň seškrábejte a rozmíchejte všechny připečeniny. Přes cedník slijte do rendlíku a svařte na silnou šťávu. Odpočatou husu naporcujte a podávejte spolu se šťávou a husím sádlem. A samozřejmě přidejte i lokše a zelí.
Autoři:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Zahradu u Baťova domku zvládli přetvořit za sto tisíc, pomohli kamarádi

Terasu ze starých cihel doplnil nábytek ze zlínské produkce.

Proměna zahrady u jednoho z Baťových půldomků ve Zlíně vyžadovala citlivý přístup s respektem ke specifické historii i...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Sehnat kuchaře je největší problém gastronomie, řekl Punčochář v Rozstřelu

Šéfkuchař Jan Punčochář v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. (30. dubna 2019)

Šéfkuchař Jan Punčochář je jedním z nejvýraznějším členů pražské kulinářské scény. V současné době ho můžete pravidelně...

Pohlreich se vrací na obrazovky s grilováním steaků. Na řadě je T-bone

T-bone steak s gremolatou

Primácký pořad Rozpal to, šéfe! se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem zahájil prvním dílem svoji jarní premiéru....

Nejlepší dětské knihy podle věku: Testujeme na vlastních dětech
Nejlepší dětské knihy podle věku: Testujeme na vlastních dětech

Dětských knih je na trhu velké množství, a tak je někdy složité najít tu pravou, která bude děti opravdu bavit. My jsme vyzkoušeli osm knížek. Podívejte se, jak v testu našich „redakčních“ potomků obstály, a nechte se inspirovat.

Najdete na iDNES.cz