Středa 4. srpna 2021, svátek má Dominik
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 4. srpna 2021 Dominik

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už mají vyprodáno. Pokud jste ji objednali včas, zbývá už jen, abyste husu správně připravili.

Metod je asi tolik, kolik šéfkuchařů. Například existuje recept na super pomalu pečenou husu přes noc, zajímavý recept pro nás připravil i s lokšemi kuchař Martin Hořejš. Další variantu, ze kterých si můžete vybrat, upekl bloger Martin Kuciel zvaný Cuketka, který dává přednost pečení na mřížce, aby mohl kolem husy vzduch dobře proudit.

Fotogalerie

„Moje východiska pro pečení husy? Prvně pečení na vyšším roštu. Je to způsob, kde se husa peče jakoby ve vzduchu a má pod sebou dostatek prostoru pro proudění vzduchu. Plech nebo pekáč dole je primárně pro zachytávání výpeku a tuku. A stejně tak úvodní voda na podlití – chrání tuk i výpek, který z husy odkapává v úvodu, aby se nepřepaloval,“ popisuje v receptu.

Peče pomalu a při nízké teplotě - pět hodin při 150 °C a pak kvůli kůrce ještě čtvrt hodiny při 230 °C. „Můžete husu zakrývat nebo topit ve spoustě podlité vody, ale nic z toho ji před vysušením nezachrání. Nízká teplota pečení a pomalé šplhání vnitřní teploty je ta nejlepší taktika. Pomůže to i s vypékáním tuku z tučné kůže husy,“ radí Cuketka.

Suroviny

  • 1 husa
  • sůl, kmín, jablka

Důležité je i dlouhé a pořádné nasolení masa předem. Ideál by bylo husu zasypat solí úplně celou a nechat v lednici přes noc. Pro naše domácí potřeby stačí pořádné osolení a odpočinek do druhého dne. Nasolení je klíčové pro správnou chuť husy a pro vypečenou kůži.

Co dál? „Snad už jen práce s výpekem. Sám ho jen oddělím od tuku, rozpustím ve vývaru a svařím do vyšší koncentrace. Tak jsem nejspokojenější,“ říká.

Při výběr husy doporučuje bloger zvolit husu mladou – okolo 3 kg. Pracuje se s nimi nejlépe, mají jemnější chuť a dají se upéct v rozumném čase. Pokud budete pracovat s husou mraženou, doporučuje připočíst dva dny navíc a husu rozmrazit pomalu přímo v lednici. 

Postup

Tip blogera:

Jak šťávu zahustit? Sám šťávu nejraději nezahušťuji. Pokud chcete mít klasickou omáčku zahuštěnou jíškou, dostanete se k ní docela snadno. 

V rendlíku rozehřejte lžíci sebraného husího sádla, přidejte lžíci mouky a chvíli zasmahněte. Poté vmíchejte šťávu (podle potřeby nařeďte) a povařte asi 10 minut do zhoustnutí. 

Zaprašování moukou přímo do výpeku s tukem v pekáči neodporučuji, je to totiž dost nešikovné. Když uděláte jíšku i šťávu zvlášť, máte obojí pěkně pod kontrolou a můžete omáčku pěkně vyladit.

  1. Husu si nejprve připravte a nasolte. Z břišní dutiny vyjměte droby i přebytečný tuk. Pak husu ze všech stran i zevnitř pořádně osolte (opravdu solí nešetřete) a okmínujte. Dejte na plech nebo na mřížku a nechte odležet v lednici. Minimum je přes noc, ideál je 24 hodin.
  2. Nasolenou husu osušte a dutinu vyplňte jablky. Ideální sestava na pečení je plech s vyšším okrajem a vysoký rošt na drůbež (na videu), který umožňuje volné proudění vzduchu i na spodní straně. Můžete to také vyřešit použitím pekáče a tím, že husu položíte přímo na mřížku v troubě.
  3. Husu před pečením podlijte vodou a dejte péct do trouby rozehřáté na 120 °C. Pečte podle velikosti husy 4 až 6 hodin. Maso musí jít po upečení úplně od kosti. Pro pěkně křupavou kůrčičku husu ke konci vyndejte z trouby. Troubu rozehřejte na 230 °C. Pak husu vraťte a zprudka zapečte asi 15 minut.
  4. Upečenou husu dejte stranou a nechte v klidu odpočívat. Mezitím z plechu slijte přebytečný tuk. Dejte na sporák a zalijte vodou (nebo vývarem). Nechte přijít k varu a zároveň seškrábejte a rozmíchejte všechny připečeniny. Přes cedník slijte do rendlíku a svařte na silnou šťávu. Odpočatou husu naporcujte a podávejte spolu se šťávou a husím sádlem. A samozřejmě přidejte i lokše a zelí.
Autoři:
  • Nejčtenější

Štěňata za každou cenu. Veterinář popsal smutné následky covidové poptávky

Poptávka po štěňatech během lockdownu neuvěřitelně vzrostla po celé Evropě, což zvedlo nejen cenu zvířat, ale také...

Deset let budují zahradu u staré usedlosti, ač se neradi hrabou v hlíně

Soutěž Původně chtěli chatičku někde u vody, nakonec se jim zalíbilo u vodní nádrže napájející Prahu. Akorát místo chatky...

Jak postupovat při udržování vody v bazénu. Lidé tápou, ukázala poradna

Několik dní jste měli možnost posílat odborníkovi na stavbu a údržbu bazénů své problémy, se kterými se potkáváte při...

Když buduje zahradu mineralog a ajťák, nechybí štěrkoviště a osvětlení

Soutěž Historie zahrady ve vesničce u Milevska se prý začala psát už někdy ve středověku, kdysi totiž patřila ke starobylému...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S vysněnou zahradou se manželé společného důchodu nebojí, radost bude

Soutěž „Sny dětí jsou různé, chtěla jsem od malička dělat zahrady. Možná za to mohou rodové geny, můj táta byl široko daleko...

Mnoho Rusů v sobě skrývá ukřivděného a žlučovitého Rusáka, říká cestovatel

Premium Na východě leží obrovská země, kterou jsme ještě před 30 lety museli povinně milovat. Fero Richard Hrabal-Kronďák ji...

Správnou technikou dýchání můžeme předejít i bolesti zad, radí fyzioterapeut

Premium Dýchání je provázané s tím, jak se člověk cítí. „Propojení dechu a emocí je neuvěřitelné,“ říká uznávaný fyzioterapeut...

Zmrzlinová mapa Česka. Přinášíme čtyřicet tipů, kde si dát blaho v kornoutu

Premium Zmrzliny jsou sladké, pikantní, plné ovoce nebo čabajkové, ze smetany či veganské, ale vždy řemeslně připravené a...

  • Další z rubriky

Dva stejné bůčky, dvě rozdílné chuti. Kuchaři čarovali na grilu

Zauzený přírodní bůček s bylinkami, dobrou solí a pepřem nebo experimentální úprava boku s japonskou omáčkou teriyaki?...

Češi zkoušejí vyrobit umělé maso. Chtějí, aby stálo stokorunu za kilo

Do výzkumu výroby kvalitního a přitom pokud možno co nejlevnějšího umělého masa jsou ve světě investovány stovky...

Soutěžnímu grilování kralovalo hovězí, výběr doplnila famózní žabí stehýnka

Soutěž Je tu druhé kolo receptů pro grilování. Příspěvky, které dorazily během uplynulého týdne, výrazně dávaly přednost...

VIDEO: Souboj kuchařů na grilu přinesl dva stejné lososy a rozdílnou chuť

Dva kuchaři spojili síly, aby ukázali, jak lze přistupovat ke grilování. Zatímco Martin Kortus vsází na přírodní...

Orgasmy předstírám. Muži to mají horší, říká pornoherečka Daisy Lee

Karolína Urbanová (23), známá pod uměleckým jménem Daisy Lee, patří k nejznámějším českým pornoherečkám. Dcera bývalé...

Podtrženo, sečteno, potvrzeno, říká Vondráčková o vztahu s Vojnarem

Zpěvačka Lucie Vondráčková (41) má nový vztah. Informoval o tom web Expres.cz, podle kterého je jejím novým partnerem...

Zemřel herec Vladimír Marek, roky bojoval s rakovinou

V nedožitých 70 letech zemřel ve čtvrtek divadelní, muzikálový i televizní herec Vladimír Marek. Podle Blesk.cz se od...

Dubrovník se konečně připojil ke zbytku země, most se vyhýbá Bosně

Připevněním posledního segmentu budovaného mostu na poloostrov Pelješac se ve čtvrtek spojila dosud oddělená oblast...

Teď už se nestává, že bych si místo peněz odvezl auto, říká podnikatel

Táta Ivo byl původně horníkem, syn stejného jména automechanikem. Hned po revoluci skočili rovnýma nohama do podnikání...