Diskuse k článku

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už mají vyprodáno. Pokud jste ji objednali včas, zbývá už jen, abyste husu správně připravili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

A28n97t43o78n38í56n 86Š45á27l77a 7871808157101

Husa na fotce vypadá jako kdyby běhala dostihy. ;-D

0/0
13.11.2018 11:51
Foto

P63e54t57r 91Š59r67a30i79e96r 9933422322117

V Jihoměstském pivovaru dělali vždy (ještě vloni, letos už bohužel ne) husu konfitovanou (= stehna), to nemělo konkurenci. R^R^R^ U tohoto postupu není šance maso vysušit ... viz zde: http://www.igurmet.cz/recepty/maso/drubez/husa/husi-stehna-konfitovana-pres-noc-5038/ Sádlo může být i normální vepřové ... ;-)

0/0
12.11.2018 10:16

M83i98c12h78a21l 26J10u35ř79i88c72a 1521527505956

No pokud má být husa na oběd a nechcete stávat v 6, tak zkuste ji dát večer do trouby na 100°C a nechat celou noc. Dopoledne se trochu teploty přidá, nakonec tu kůrku a je to všechno parádní.

0/0
9.11.2018 7:20

G15u78s90t93a45v 38S45o15j85k81a 1828943955714

A propálíte tolik, že je lepší vzít tisíc korun, s ničím se nebabrat, vstát v jedenáct dopoledne a dojít si na husu do hospody.

0/−5
9.11.2018 8:57

A27l54e56n84a 65V15e61s87e55l35á 3203891125148

Dlouhá doba na nízkou teplotu moc energie nesežere - zvlášť ne u nových dobře izolovaných trub.

0/0
10.11.2018 14:11
Foto

P62e61t51r 87Š13r57a13i86e94r 9853772102137

Ale no tak ... uvařit si dobré jídlo vlastníma rukama, to má taky nějakou hodnotu, ne???:-P

0/0
12.11.2018 10:04

G15u17s92t70a52v 49S23o82j21k64a 1958253845254

Husu nebo kachnu stačí akorát pořádně, opravdu pořádně nasolit a nechat ji v soli aspoň 24 hodin. Hrsti a hrsti soli.

Potom už je to jedno, jestli ji pečete 4 nebo 8 hodin. Pečení přes noc, dokonce víc jak 12 hodin je úplně zbytečný.

0/0
8.11.2018 14:46

J76a86n 52H82r75u93b27e81š 7344783182115

Konečně na iDnes něco, co se opravdu dá číst.

+2/0
8.11.2018 8:11

J84i49ř53í 53N78o57v22á89k 8444151219371

Nó, já bych raději ochutnával, nebo se přímo přecpal. :-P;-D

0/0
8.11.2018 21:07
Foto

P47e17t35r 76P46a73v11l59í74č37e91k 5769143535310

Nejdůležitější je podle mě kvalita kachny. Tedy v jakém prostředí vyrůstala, zda měla volný výběh s travnatým porostem, zda nebyla stresovaná a hlavně jakou měla stravu. Z tzv. "rychlokvašky" , která nepoznala přirozené prostředí a krmila se pouze chemickou stravou, nemůže být ve finále chutné kachní maso . . . 8-o

0/0
8.11.2018 7:21

P13a32v53l27a 98H70r64a70d31i29l90o13v57a 3467391781274

Ale clanek je o huse.

+4/0
8.11.2018 13:25

R16a39d29o25m32í59r 51J25a33h80n 6940324580752

Podle mě je nejdůležitější rozeznat husu od kachny;-D

+4/0
8.11.2018 14:26
Foto

B67á71r45a 44T56u66č56k27o26v31á 2284985446322

Babička pekla husu tak, že ji prostě vrazila do rozpálené kachlové trouby a pak průběžně přelévala výpekem. Teplota pečení se regulovala pouze přikládáním polínek. Takhle dobrou husu jsem nikdy sama neupekla. Při tzv. pomalém pečení jsem získala husu dušenou, sice měkkou, ale blátovitou, při rychlejším pak husu sušenou. Prostě se o ni člověk musí i během pečení starat.

0/0
7.11.2018 23:17

R42a67d96o72m61í80r 93J78a77h78n 6510574940492

jenže Francouzi třeba tvrdí, že jak jednou otevřeš troubu, abych husu přelil, tak v troubě klesne teplota a pečení je v čudu. Ale sám to dělam, jak píšete vy.

0/0
8.11.2018 14:28

L93a39d12i58s82l55a56v 89P88í21s61a95ř86í39k 9833921893906

Báro - a tu měkkou husu rozdělit na části, srovnat kůží nahoru a dát na 10-15 min. pod výkonný gril a máte kůrčičku jedna báseň. Ma tak pečeme i kuřata a jsme spokojeni. Ještě k huse, nebo kachně - zkuste hned před pečením rozdělit na poloviny, lépe se propeče.

+1/0
9.11.2018 11:24

D54a51n 71K98o11s52t79e95l82n20a75k 3956498274646

"120 °C, pečte podle velikosti husy 4 až 6 hodin. Maso musí jít po upečení úplně od kosti."

Co to je za navod? A co mam delat, kdyz maso po upeceni nejde uplne od kosti. To mam znova rozpalit troubu a dat ji tam zpatky rozrezanou? Proc nejde uvest cas peceni na kilo nebo jakou vnitrni teplotu musi dosahnout pro takove upeceni?

0/−1
7.11.2018 19:28

H96a44n70a 73D38o20s33t70á45l80o66v88á 1679904130344

Už jste někdy pekl alespoň kuře?

+6/0
7.11.2018 20:58

D36a17n 51K56o51s68t96e55l91n82a85k 3156398354916

Dekuji za vasi velmi odbornou odpoved. Delal jsem mnohem vetsi a mnohem tezsi veci nez kure. Je videt, ze jste expert.

0/−1
8.11.2018 0:32
Foto

B75á89r31a 58T29u60č32k53o20v86á 2624135186972

To musíte do svaloviny instalovat chytrý čip s napojením na chytrý telefon. Také musíte péci chytrou husu. Chytrá trouba Vám pak sama bude chytře regulovat teplotu. Musíte mít ale staženou chytrou appku. Vy sám přitom můžete být úplně blbej. Výsledkem bude chytrá chuť, kterou Vaši chytří strávníci chytře ocení. Bude podobná chytře pečené cuketě. Tak zní požadavek chytré doby.

+8/0
7.11.2018 23:24

D46a38n 45K46o91s47t72e13l43n58a33k 3246188244386

Chytra doba, chytre appky, chytre telefony, ....., pro vetsinu chytrejsi nez oni sami;-D

+1/0
8.11.2018 0:43

R57a58d62o67m62í76r 27J34a86h55n 6110134520392

U kachny a husy někteří kuchaři doporučují jí naporcovat a pak jí tam ještě na 20-30 minut vrátit, aby se upekla i zevnitř. Hlavně, když je naditá.

0/0
8.11.2018 14:30

L87a49d34i67s70l15a80v 80P85í96s13a10ř22í43k 9563431653986

Nádivka zevnitř je vařená, já raději pečenou s kůrčičkou - husu i nádivku.

+1/0
9.11.2018 11:27

L12a75d49i50s38l54a36v 75P45í34s92a17ř14í96k 9483451723536

Zkuste na konci pečení vykroutit stehenní kost, pokud to jde, je udušeno a stačí dopéct.

0/0
9.11.2018 11:26

K52a43r31e26l 34F57r45a28n20ě29k 3208283327215

Jednou jsem podle takového návodu pekl kachnu. Prý 5 hodin při 100°C. Po odklopení pekáče jsem tam našel jen kosti potažené kůží.;-D

0/0
7.11.2018 6:09

J15a60n 74R96i12c21h14t10e73r 5622102823425

A dal jste tam vodu?;-D

Já takhle peču kachnu běžně (i když raději přes noc) a je vždycky vynikající.

+5/0
7.11.2018 9:31

A49l33e59n57a 78V22e40s18e18l62á 3833641305408

Stalo se mi jednou taky - chyba byla ovšem ve výchozí surovině a ne ve způsobu pečení. Péci jinak, dopadlo by to stejně. Když tam moc masa není ani před pečením, kde by se tam pak najednou nabralo...

0/0
7.11.2018 11:27

L19i32b25o69r 83H58l94u14b92u92č47e70k 4190520687117

... zkuste si někdy koupit celou kachnu, nejenom skelet - fakt se to vyplatí...:-)

0/0
8.11.2018 3:21

V80o92j74t98ě66c16h 79S20l12o65v48á55k 4843303640748

Tak na začátku si přečtu o pečení při 150°C, abych se v závěru dozvěděl, že peču při 120°C. Korunu všemu nasadí video, kde je uvedeno 125°C ;-D Nejde o pár stupínků, to je celkem fuk, důležité je, že autor si to po sobě dobře přečetl:-PR^R^;-D

+3/0
6.11.2018 18:02

P86a50v29e50l 77S57o17b89o93t77k23a 5170884

Ještě k těm teplotám...

Hrozně záleží na nádobí.

Většinou dávám prvních 15 minut 180 stupňů, aby se vše prohřálo, ale pak i tři hodiny na 150 je moc.

Tedy - s ventilátorem.

Bez cirkulace vzduchu je to sázka do loterie a teploměr/termostat vám klidně může ukazovat (na vršku trouby) 150, ale uprostřed trouby na huse máte 120.

0/0
5.11.2018 23:11

H76a40n47a 43D18o94s76t83á19l37o53v82á 1689844630924

Klidně i pod 100 stupňů, a klidně i přes noc (tak od půlnoci).

+3/0
6.11.2018 10:37

A30d27a51m 73V96í92c61h44a 3781167128783

na 90 12 hodin a nemusíte řešit větráky

+5/0
7.11.2018 0:28

L67e20n88a 74P42á76t92k69o70v70á 8741913214909

Já teda husu předem nesolím, až později jakmile odeberu vypečené sádlo, nemám pak to sádlo slané

0/0
5.11.2018 14:54

V28ě65r64a 56K57a40b65í25č96k84o61v71á 7194706370677

A to máte přece fuk,ne?

Když pak na tom tuku něco děláte,tak už zas nemusíte solit :)

+3/0
5.11.2018 22:15

L96e15n11a 51P41á44t83k22o96v19á 8711813384989

nemám to fuk

0/−1
6.11.2018 13:46

A86d63a76m 40V48í29c53h77a 3761257548603

mi vždycky přišlo, že sádlo bývá normálně sádelnaté a sůl je vždycky ve výpeku pod tím

0/0
7.11.2018 0:33

P47a54v58e34l 60S63o79b54o41t20k53a 5690944

Lepší zavčasu alespoň mírně osolit, než dosolovat,. natož z nuly - pak pro stejně slaný pocit sníte násobné množství soli.

+3/0
5.11.2018 23:13

J97o58s40e87f 63L91a92s68k36o80š 2487810480

Husa je na tom podobně jako ryba.

Nejde přesolit, ale málo slané to nestojí za nic.

+1/0
6.11.2018 16:33

H40a87n58a 10D48o20s39t74á70l27o89v32á 1319974920274

Já taky solím až po slitá sádla. A to se neslívá až ke konci pečení, takže stačí osolit pak a je slaná dost. Taktéž s kachnou.

+1/0
7.11.2018 20:57

M73i79l30a41n 89V39o47t42a40v74a 5794426271342

tak 120 nebo 150st? ;-D

0/0
4.11.2018 16:58

J79i94r17k88a 13K23u11z51e65l50k44a 9141795758332

B je správně.

0/0
4.11.2018 18:12

M87a73r15t25i34n 13V90o92j17á94č46e57k 9733287521616

na 120 to budete delat tak 8 hod na 150 tak asi 5-6

0/0
5.11.2018 18:45

M63i71l52a23n 20V80o51t46a96v50a 5114446491402

To byla spíš narážka na článek, který si nikdo po sobě nepřečetl

+3/0
6.11.2018 13:39

J46i81n30d19ř83i89š59k51a 38B92u42r47g42e70r59o60v46á 3785234368335

Znám to jinak - nakoupí se ta nejlevnější kachní stehna a "svatomartinská" hostina může začít. Zažila jsem jako pomocná síla v restauraci. Takhle se vydělává! Na příkaz majitele.Lidi fakt nic nepoznali.kolikrát do roka si dají husu, že?

+4/−10
4.11.2018 14:50

M32i37l39a36n 47V72o69t75a92v65a 5184726961212

ale no tak

+1/0
4.11.2018 16:58

J56i96r32k88a 59K29u26z38e81l63k58a 9441715338692

Tak jestli někdo nepozná husu od kachny.... Na druhou stranu takový podraz jeden nečeká a dokazujte kuchaři, že je to tak, jak říkáte...

+8/0
4.11.2018 18:14

H26a77n17a 20D14o98s18t60á43l89o34v50á 1789414810854

Používá se k tomu husí sádlo.

0/0
6.11.2018 10:38

M49a20r80c10e41l30a 49B40r72y73c87h65t15o65v30á 1935614651881

Tak to nevím, jací strávníci k Vám chodili. Protože nepoznat husu od kachny, když na ní vysloveně jdu, tak to už je docela mazec.:-P

0/0
6.11.2018 10:18

P66e10t21r 63P31e32t55r 6523572778433

Pokud na tu husu jdete jednou do roka tak neni divu. Dneska lidi nepoznaki ani kachnu od kureciho.

0/0
6.11.2018 20:35

J75a28k10u62b 26Š23a31f91a96n52d88a 7515147471771

Ale to už snad musí poznat i podle velikosti kostí, ne? Nebo celého stehna...

+2/0
7.11.2018 7:20

A23d97a77m 10V66í50c66h76a 3591627938663

já třeba husu nejed tak často jako kachnu, ale nevím jestli bych to poznal hned, teda pokud mě babička nevojebávala a nepekla místo kachny husu

+1/0
7.11.2018 0:31

Najdete na iDNES.cz