Diskuse k článku

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už mají vyprodáno. Pokud jste ji objednali včas, zbývá už jen, abyste husu správně připravili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

A54n93t46o29n88í52n 71Š64á62l92a 7871798957891

Husa na fotce vypadá jako kdyby běhala dostihy. ;-D

0/0
13.11.2018 11:51
Foto

P73e88t16r 13Š70r80a11i91e89r 9463662462327

V Jihoměstském pivovaru dělali vždy (ještě vloni, letos už bohužel ne) husu konfitovanou (= stehna), to nemělo konkurenci. R^R^R^ U tohoto postupu není šance maso vysušit ... viz zde: http://www.igurmet.cz/recepty/maso/drubez/husa/husi-stehna-konfitovana-pres-noc-5038/ Sádlo může být i normální vepřové ... ;-)

0/0
12.11.2018 10:16

M23i18c78h41a21l 71J43u56ř30i37c62a 1981247315626

No pokud má být husa na oběd a nechcete stávat v 6, tak zkuste ji dát večer do trouby na 100°C a nechat celou noc. Dopoledne se trochu teploty přidá, nakonec tu kůrku a je to všechno parádní.

0/0
9.11.2018 7:20

G30u14s98t85a95v 91S67o84j66k19a 1628563725644

A propálíte tolik, že je lepší vzít tisíc korun, s ničím se nebabrat, vstát v jedenáct dopoledne a dojít si na husu do hospody.

0/−5
9.11.2018 8:57

A56l79e81n65a 39V62e85s30e80l26á 3463481685458

Dlouhá doba na nízkou teplotu moc energie nesežere - zvlášť ne u nových dobře izolovaných trub.

0/0
10.11.2018 14:11
Foto

P36e17t87r 48Š27r79a86i89e59r 9693532642377

Ale no tak ... uvařit si dobré jídlo vlastníma rukama, to má taky nějakou hodnotu, ne???:-P

0/0
12.11.2018 10:04

G51u68s77t64a97v 78S10o49j54k95a 1698613445414

Husu nebo kachnu stačí akorát pořádně, opravdu pořádně nasolit a nechat ji v soli aspoň 24 hodin. Hrsti a hrsti soli.

Potom už je to jedno, jestli ji pečete 4 nebo 8 hodin. Pečení přes noc, dokonce víc jak 12 hodin je úplně zbytečný.

0/0
8.11.2018 14:46

J49a87n 62H46r36u56b40e77š 7784693452755

Konečně na iDnes něco, co se opravdu dá číst.

+2/0
8.11.2018 8:11

J84i73ř95í 20N38o11v12á21k 8274521269271

Nó, já bych raději ochutnával, nebo se přímo přecpal. :-P;-D

0/0
8.11.2018 21:07
Foto

P66e48t28r 89P40a46v36l13í85č40e98k 5379233425960

Nejdůležitější je podle mě kvalita kachny. Tedy v jakém prostředí vyrůstala, zda měla volný výběh s travnatým porostem, zda nebyla stresovaná a hlavně jakou měla stravu. Z tzv. "rychlokvašky" , která nepoznala přirozené prostředí a krmila se pouze chemickou stravou, nemůže být ve finále chutné kachní maso . . . 8-o

0/0
8.11.2018 7:21

P33a58v71l97a 42H87r23a15d13i39l26o93v67a 3497271881324

Ale clanek je o huse.

+4/0
8.11.2018 13:25

R69a94d96o17m65í10r 40J51a66h59n 6450854450822

Podle mě je nejdůležitější rozeznat husu od kachny;-D

+4/0
8.11.2018 14:26
Foto

B76á41r76a 52T48u28č19k37o14v61á 2454885736452

Babička pekla husu tak, že ji prostě vrazila do rozpálené kachlové trouby a pak průběžně přelévala výpekem. Teplota pečení se regulovala pouze přikládáním polínek. Takhle dobrou husu jsem nikdy sama neupekla. Při tzv. pomalém pečení jsem získala husu dušenou, sice měkkou, ale blátovitou, při rychlejším pak husu sušenou. Prostě se o ni člověk musí i během pečení starat.

0/0
7.11.2018 23:17

R78a85d84o95m17í38r 42J25a34h40n 6330274290412

jenže Francouzi třeba tvrdí, že jak jednou otevřeš troubu, abych husu přelil, tak v troubě klesne teplota a pečení je v čudu. Ale sám to dělam, jak píšete vy.

0/0
8.11.2018 14:28

L82a52d36i68s29l62a84v 27P24í10s98a78ř94í65k 9423611283916

Báro - a tu měkkou husu rozdělit na části, srovnat kůží nahoru a dát na 10-15 min. pod výkonný gril a máte kůrčičku jedna báseň. Ma tak pečeme i kuřata a jsme spokojeni. Ještě k huse, nebo kachně - zkuste hned před pečením rozdělit na poloviny, lépe se propeče.

+1/0
9.11.2018 11:24

D63a60n 65K80o62s37t56e13l67n51a10k 3526348284866

"120 °C, pečte podle velikosti husy 4 až 6 hodin. Maso musí jít po upečení úplně od kosti."

Co to je za navod? A co mam delat, kdyz maso po upeceni nejde uplne od kosti. To mam znova rozpalit troubu a dat ji tam zpatky rozrezanou? Proc nejde uvest cas peceni na kilo nebo jakou vnitrni teplotu musi dosahnout pro takove upeceni?

0/−1
7.11.2018 19:28

H36a84n76a 91D26o36s87t28á64l84o85v26á 1229714980634

Už jste někdy pekl alespoň kuře?

+6/0
7.11.2018 20:58

D16a48n 69K66o63s59t29e25l79n64a61k 3206838734896

Dekuji za vasi velmi odbornou odpoved. Delal jsem mnohem vetsi a mnohem tezsi veci nez kure. Je videt, ze jste expert.

0/−1
8.11.2018 0:32
Foto

B81á22r52a 20T88u49č45k91o13v44á 2954795946452

To musíte do svaloviny instalovat chytrý čip s napojením na chytrý telefon. Také musíte péci chytrou husu. Chytrá trouba Vám pak sama bude chytře regulovat teplotu. Musíte mít ale staženou chytrou appku. Vy sám přitom můžete být úplně blbej. Výsledkem bude chytrá chuť, kterou Vaši chytří strávníci chytře ocení. Bude podobná chytře pečené cuketě. Tak zní požadavek chytré doby.

+8/0
7.11.2018 23:24

D25a83n 14K14o45s61t82e67l63n36a16k 3686968374636

Chytra doba, chytre appky, chytre telefony, ....., pro vetsinu chytrejsi nez oni sami;-D

+1/0
8.11.2018 0:43

R25a13d54o73m13í73r 73J12a82h58n 6270234440342

U kachny a husy někteří kuchaři doporučují jí naporcovat a pak jí tam ještě na 20-30 minut vrátit, aby se upekla i zevnitř. Hlavně, když je naditá.

0/0
8.11.2018 14:30

L69a83d64i83s98l94a60v 57P73í32s89a31ř27í84k 9453501903226

Nádivka zevnitř je vařená, já raději pečenou s kůrčičkou - husu i nádivku.

+1/0
9.11.2018 11:27

L80a75d10i89s32l75a30v 70P22í11s55a85ř32í26k 9573971793706

Zkuste na konci pečení vykroutit stehenní kost, pokud to jde, je udušeno a stačí dopéct.

0/0
9.11.2018 11:26

K32a69r12e75l 16F51r79a64n51ě85k 3878383607905

Jednou jsem podle takového návodu pekl kachnu. Prý 5 hodin při 100°C. Po odklopení pekáče jsem tam našel jen kosti potažené kůží.;-D

0/0
7.11.2018 6:09

J45a46n 46R44i44c46h17t43e22r 5852932153705

A dal jste tam vodu?;-D

Já takhle peču kachnu běžně (i když raději přes noc) a je vždycky vynikající.

+5/0
7.11.2018 9:31

A51l16e41n33a 46V24e23s80e88l46á 3733341295358

Stalo se mi jednou taky - chyba byla ovšem ve výchozí surovině a ne ve způsobu pečení. Péci jinak, dopadlo by to stejně. Když tam moc masa není ani před pečením, kde by se tam pak najednou nabralo...

0/0
7.11.2018 11:27

L79i88b42o42r 61H19l20u48b84u81č23e60k 4710360197827

... zkuste si někdy koupit celou kachnu, nejenom skelet - fakt se to vyplatí...:-)

0/0
8.11.2018 3:21

V17o70j45t98ě73c32h 27S49l72o25v79á11k 4973713220258

Tak na začátku si přečtu o pečení při 150°C, abych se v závěru dozvěděl, že peču při 120°C. Korunu všemu nasadí video, kde je uvedeno 125°C ;-D Nejde o pár stupínků, to je celkem fuk, důležité je, že autor si to po sobě dobře přečetl:-PR^R^;-D

+3/0
6.11.2018 18:02

P19a66v27e11l 79S34o83b94o31t66k34a 5270724

Ještě k těm teplotám...

Hrozně záleží na nádobí.

Většinou dávám prvních 15 minut 180 stupňů, aby se vše prohřálo, ale pak i tři hodiny na 150 je moc.

Tedy - s ventilátorem.

Bez cirkulace vzduchu je to sázka do loterie a teploměr/termostat vám klidně může ukazovat (na vršku trouby) 150, ale uprostřed trouby na huse máte 120.

0/0
5.11.2018 23:11

H73a86n13a 97D80o74s38t35á54l12o61v49á 1689274800174

Klidně i pod 100 stupňů, a klidně i přes noc (tak od půlnoci).

+3/0
6.11.2018 10:37

A21d76a71m 65V14í92c53h35a 3391577338753

na 90 12 hodin a nemusíte řešit větráky

+5/0
7.11.2018 0:28

L23e41n49a 14P54á74t84k21o81v30á 8331433854699

Já teda husu předem nesolím, až později jakmile odeberu vypečené sádlo, nemám pak to sádlo slané

0/0
5.11.2018 14:54

V16ě15r76a 41K62a52b76í82č54k93o67v23á 7784296610737

A to máte přece fuk,ne?

Když pak na tom tuku něco děláte,tak už zas nemusíte solit :)

+3/0
5.11.2018 22:15

L50e57n98a 25P92á15t96k17o74v83á 8151983864879

nemám to fuk

0/−1
6.11.2018 13:46

A42d84a95m 96V87í76c92h76a 3141557918673

mi vždycky přišlo, že sádlo bývá normálně sádelnaté a sůl je vždycky ve výpeku pod tím

0/0
7.11.2018 0:33

P46a80v89e74l 54S33o47b41o71t33k27a 5920634

Lepší zavčasu alespoň mírně osolit, než dosolovat,. natož z nuly - pak pro stejně slaný pocit sníte násobné množství soli.

+3/0
5.11.2018 23:13

J19o96s12e57f 56L53a88s94k21o19š 2707260900

Husa je na tom podobně jako ryba.

Nejde přesolit, ale málo slané to nestojí za nic.

+1/0
6.11.2018 16:33

H52a67n95a 45D11o16s57t56á34l17o41v29á 1609664670244

Já taky solím až po slitá sádla. A to se neslívá až ke konci pečení, takže stačí osolit pak a je slaná dost. Taktéž s kachnou.

+1/0
7.11.2018 20:57

M63i25l91a42n 87V89o73t45a29v60a 5654956551372

tak 120 nebo 150st? ;-D

0/0
4.11.2018 16:58

J19i73r83k11a 64K50u94z69e27l69k46a 9391115658812

B je správně.

0/0
4.11.2018 18:12

M96a88r84t74i41n 95V26o38j38á10č77e32k 9753847441196

na 120 to budete delat tak 8 hod na 150 tak asi 5-6

0/0
5.11.2018 18:45

M11i28l24a43n 56V27o94t26a72v54a 5454546551122

To byla spíš narážka na článek, který si nikdo po sobě nepřečetl

+3/0
6.11.2018 13:39

J85i34n91d48ř40i75š90k64a 58B20u79r44g83e33r42o74v20á 3345174688275

Znám to jinak - nakoupí se ta nejlevnější kachní stehna a "svatomartinská" hostina může začít. Zažila jsem jako pomocná síla v restauraci. Takhle se vydělává! Na příkaz majitele.Lidi fakt nic nepoznali.kolikrát do roka si dají husu, že?

+4/−10
4.11.2018 14:50

M25i67l18a63n 11V72o22t29a94v51a 5704366521742

ale no tak

+1/0
4.11.2018 16:58

J85i82r45k19a 52K54u51z17e43l97k72a 9931625518612

Tak jestli někdo nepozná husu od kachny.... Na druhou stranu takový podraz jeden nečeká a dokazujte kuchaři, že je to tak, jak říkáte...

+8/0
4.11.2018 18:14

H29a38n85a 38D86o27s25t37á47l67o62v71á 1689174490534

Používá se k tomu husí sádlo.

0/0
6.11.2018 10:38

M91a18r46c58e38l11a 80B61r26y19c80h69t44o68v47á 1315594101661

Tak to nevím, jací strávníci k Vám chodili. Protože nepoznat husu od kachny, když na ní vysloveně jdu, tak to už je docela mazec.:-P

0/0
6.11.2018 10:18

P65e42t48r 35P59e57t45r 6773552808853

Pokud na tu husu jdete jednou do roka tak neni divu. Dneska lidi nepoznaki ani kachnu od kureciho.

0/0
6.11.2018 20:35

J44a67k88u16b 64Š57a13f22a60n47d76a 7685287151561

Ale to už snad musí poznat i podle velikosti kostí, ne? Nebo celého stehna...

+2/0
7.11.2018 7:20

A79d68a98m 45V13í71c12h51a 3171147668583

já třeba husu nejed tak často jako kachnu, ale nevím jestli bych to poznal hned, teda pokud mě babička nevojebávala a nepekla místo kachny husu

+1/0
7.11.2018 0:31

Najdete na iDNES.cz