Kuřecí kaldoun
Ingredience:
- 3 mrkve
- 2 petržele
- kousek celeru
- 2 brambory
- 1 pórek
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 litry vývaru z kuřecího skeletu a odřezků
- obrané maso z vývaru
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kousky nebo nastrouháme nahrubo. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky.
- V hrnci rozehřejeme máslo, rozmícháme v něm mouku a za stálého míchání připravíme jíšku. Přilijeme trochu studeného vývaru, jíšku v něm pořádně rozmícháme a pak dolijeme zbylý vývar.
- Do něj nasypeme nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory. Přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme asi 20 minut. Mezitím pokrájíme pórek a obrané maso. Oboje přidáme do polévky, dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a vaříme ještě asi deset minut.
- Polévku podáváme s opečenými houstičkami nebo do ní zavaříme knedlíčky z nasekané zelené části pórku, strouhanky, vejce, soli a muškátového oříšku.